Přidám vody do mlýna:
Běžně jsem kupoval papírové filtry v nejbližší drogérii. Absence bílých filtrů v běžné české distribuci mě netrápila. Až do té doby, než jsem v německém Realu koupil akční balení bílých filtrů Melita za směšnou cenu.
Rozdíl v chuti jsem cítil okamžitě. Stejně tak absenci papírové pachuti, kterou levné "recyklované" filtry z Čech většinou mívají a proplachem se jí nezbavíte.
Schválně jsem dělal testy, že jsem prolil filtr jenom vodou a pak vodu ochutnal. Jakmile byla cítit papírovinou letěly filtry do kamen.
Teď před vánoci jsem našel v regálu Realu značně rozšířenou nabídku filtrů Melitta. V jedné sérii mají tři úrovně filtrace. V popisu tvrdí, že použitý papír propustí více olejů. Vizuálně v papíře (tmavém) nepoznám rozdíl. Jsou v něm však vysekány taková malá esíčka. Schválně jsem pořídil ten s "nejsilnější" slibovanou chutí. A opět jsem byl překvapený rozdílem v chuti. Byla opravdu intenzivnější, než z bílého Melitta filtru. Použitá stejná káva/teplota/množství. Pravdou je, že mi ta káva tolik nechutnala, tak jsem snížil teplotu a už to bylo v pořádku.
Inspirace pro experimentátory:
Kód: Vybrat vše
https://www.melitta.de/de/Melitta-Gourmet-Filtertueten-839.html
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)