Hario V60
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Hario V60
Na úvod mě docela překvapilo, že tady je o Hario V60 pramálo napsáno. Obecně filtr zde nemá moc zastánců, nebo aspoň ne diskutujících. Tady tu hračku jsem si pořídil tento týden z nudy a chuti vyzkoušet něco jiného než milované espresso. Navíc jsem různě na internetu četl názory, že filtr dokáže vyrobit mnohem lepší kávu než si myslíme. A někdy ji stavěli i nad espresso. To já bych nedělal. Je to prostě něco jiného, ale chápu, že to může být pro někoho lepší.
Konkrétně mám model V60-01 čirý plast + originální filtry. Ač nejsem zastánce plastů tento je povedený a vzhledem ke zkušenostem garantuje i to, že dlouho vydrží. Něco rozbitnějšího by u nás nemělo dlouhého života. Navíc je o kus levnější než porcelán a taky nepohlcuje do sebe teplo a tím neochlazuje vodu. K filtrům není co říct, jsou to originály a tím pádem taky perfektně pasují. papírovou chuť ve výsledné kávě jsem necítil, ale nemám zkušenosti s jiným filtrem, takže nemůžu říct, že je nějaký lepší nebo horší.
I přesto, že nemám další precizní vybavení jako konvičku s dlouhou hubičkou a termostatem na ideální zalití a teplotu ani super váhu Hario se stopkami. Tak jsem si našel svoji metodu. Namelu kávu na porci 8g/125ml vody. Nechám zavřít rychlovarnou konvici, propláchni filtr, naliju vodu z rychlovarky do staré konvičky na šlehání mléka. S tím, že ji mám na váze a rovnou si odvážím 125ml. Tím přelitím dojde ke zchlazení vody na teplotu které mi vyhovuje. A dál už zalévám dle běžného postupu. Extrakce mi vyhovuje 2:30.
Velmi mě překvapila příjemná odlehčená chuť. O proti espressu není káva tak viskozní (olejnatá) a je na takové poklidné pohodovější pití. Zatím jsem vyzkoušel pouze zdejší směs prioritně určenou na espresso. Takže věřím, že při jednodruhovce se to může posunout ještě dál. A taky se říká, že na filtr je vhodnější světleji pražená káva. Což sám, ale nedokážu posoudit. Ale rád bych to zkusil.
A pak taky řeším poslední dilema. A to je mlýnek. Má Ascaso, který je super, ale ten je prioritně na espresso. Nejde o rychlost přenastavení. I když má mikrometrické nastavení, tak změnit to jde rychle. Jenže po tak zásadní změně to chce trochu odemlet pryč, aby se srovnala hrubost. Pokud se vracím zpět tak to samé. Takže jde káva pryč a ještě přesně nevím jestli při vrácení na původní hodnotu espressa dosáhnu stejného mletí jako předtím. napadlo mě koupit nějaký ruční a používat ho jen na filtr. Nevadí mi točit kličkou. Elektrický mám především proto, že se dá jemnost nastavit velmi přesně což u ručního byl problém. Aspoň tedy u Harion Skerton. Ten jsem prodal a co bych za něj teď dal ho mít:).. vzhledem k tomu, že se mi nechce moc utrácet, tak zvažuji koupit Lodos temp. Stojí 300,-. Jen mě lehce odrazuje plastový korpus, který elektrizuje a děla to všude bordel.
Konkrétně mám model V60-01 čirý plast + originální filtry. Ač nejsem zastánce plastů tento je povedený a vzhledem ke zkušenostem garantuje i to, že dlouho vydrží. Něco rozbitnějšího by u nás nemělo dlouhého života. Navíc je o kus levnější než porcelán a taky nepohlcuje do sebe teplo a tím neochlazuje vodu. K filtrům není co říct, jsou to originály a tím pádem taky perfektně pasují. papírovou chuť ve výsledné kávě jsem necítil, ale nemám zkušenosti s jiným filtrem, takže nemůžu říct, že je nějaký lepší nebo horší.
I přesto, že nemám další precizní vybavení jako konvičku s dlouhou hubičkou a termostatem na ideální zalití a teplotu ani super váhu Hario se stopkami. Tak jsem si našel svoji metodu. Namelu kávu na porci 8g/125ml vody. Nechám zavřít rychlovarnou konvici, propláchni filtr, naliju vodu z rychlovarky do staré konvičky na šlehání mléka. S tím, že ji mám na váze a rovnou si odvážím 125ml. Tím přelitím dojde ke zchlazení vody na teplotu které mi vyhovuje. A dál už zalévám dle běžného postupu. Extrakce mi vyhovuje 2:30.
Velmi mě překvapila příjemná odlehčená chuť. O proti espressu není káva tak viskozní (olejnatá) a je na takové poklidné pohodovější pití. Zatím jsem vyzkoušel pouze zdejší směs prioritně určenou na espresso. Takže věřím, že při jednodruhovce se to může posunout ještě dál. A taky se říká, že na filtr je vhodnější světleji pražená káva. Což sám, ale nedokážu posoudit. Ale rád bych to zkusil.
A pak taky řeším poslední dilema. A to je mlýnek. Má Ascaso, který je super, ale ten je prioritně na espresso. Nejde o rychlost přenastavení. I když má mikrometrické nastavení, tak změnit to jde rychle. Jenže po tak zásadní změně to chce trochu odemlet pryč, aby se srovnala hrubost. Pokud se vracím zpět tak to samé. Takže jde káva pryč a ještě přesně nevím jestli při vrácení na původní hodnotu espressa dosáhnu stejného mletí jako předtím. napadlo mě koupit nějaký ruční a používat ho jen na filtr. Nevadí mi točit kličkou. Elektrický mám především proto, že se dá jemnost nastavit velmi přesně což u ručního byl problém. Aspoň tedy u Harion Skerton. Ten jsem prodal a co bych za něj teď dal ho mít:).. vzhledem k tomu, že se mi nechce moc utrácet, tak zvažuji koupit Lodos temp. Stojí 300,-. Jen mě lehce odrazuje plastový korpus, který elektrizuje a děla to všude bordel.
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Hario V60
Díky za info. Jsem rád, že to taky někdo zkouší bez toho drahého dalšího vybavení. Dlouho o této alternativě uvažuju a je tak akorát ten správný čas 
Jen jsem na tom akorát trošku líp s těma mlýnama.

Jen jsem na tom akorát trošku líp s těma mlýnama.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Hario V60
Ježíšek mi přinese Hario V60-02 - bílý porcelán + originální filtry. Po vyzkoušení sdělím dojmy. S mletím si nedělám starosti. Změním hrubost a je to. Ten malý zbyteček se v tom kvantu kávy, jakou máme spotřebu, ztratí. Prostě v jedné porci malého espressa bude zbytek hrubější kávy, nasypu toho do páky o malinko více nebo silněji upěchuji. Stejně si nic nevážím, vážení kávy jsou odboural po asi 2-3 prvních týdnech používání kávovaru.
- Keso
- začátečník
- Příspěvky: 64
- Registrován: pon 03. led 2011 16:02:47
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Mitica TOP
- mlýnek: Mazzer Super Jolly
Re: Hario V60
ja mam aj V60 porcelanovu, aj dokonca aeropress aj frenchpress a kavu robim podla toho na aku mam prave chut.
V60 je ako papun spravne poznamenal proste nieco ine, a dobre je k tomu aj pristupovat ako k uplne inemu napoju. Neda sa porovnavat s espressom. Vo vseobecnosti ale na V60 je lepsia svetlejsie prazena kava a ja si ju do v60 robim cez vikendy a bavim sa na tom ako sa meni chut pri chladnuti kavy.
V60 je ako papun spravne poznamenal proste nieco ine, a dobre je k tomu aj pristupovat ako k uplne inemu napoju. Neda sa porovnavat s espressom. Vo vseobecnosti ale na V60 je lepsia svetlejsie prazena kava a ja si ju do v60 robim cez vikendy a bavim sa na tom ako sa meni chut pri chladnuti kavy.
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Hario V60
Courám po městě, vymejšlím dárky ... tak mě napadne udělat si malou radost i sobě ... a V60 s filtrama je doma 
A je to fajn změna od espressa i FP.

A je to fajn změna od espressa i FP.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Hario V60
Kurňa snad to není nakažlivé:). No já si nakonec ještě objednal i ten Lodos Temp. Snad to nebude velký propadák. Měnit mletí na el. mlýnku už mě prudilo. Dám pak vědět.
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Hario V60
Jo, taky sem si na svátky přinesl z práce Porlex 

práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Hario V60
Po nějaké době přidám pár poznatků k V60. Dělám si ho většinou jako ranní kávu, tak 2x týdně. Že t je prostě něco jiného něž espresso a je k tomu jinak taky přistupovat jsme již psala netřeba dál rozvádět.
Více bych se chtěl věnovat poznatkům k mletí kávy. To že Lodos Temp, který jsem si k tomuto účelu zakoupil byl absolutní šmejde jsem napsal již přímo do vlákna tohoto mlýnku. Následně jsem pak koupil starší Porlex Tall. Párkrát jsem to sním zkusil, ale nakonec jsem zjistil, že bez přenastavování hrubosti melu stejně jako na espresso na elektrickém a káva mi vyhovuje. A oproti Porlexu je i o dost chutnější. Ať jsem nastavoval Porlex jak chtěl, tak vždycky ta káva měla takový drsný charakter a zdálo se mi, že produkuje i dost prachu.
Tím chci prostě říct, že už po tisíce se jasně projevilo jakou roli v celém systému hraju mlýnek.
Více bych se chtěl věnovat poznatkům k mletí kávy. To že Lodos Temp, který jsem si k tomuto účelu zakoupil byl absolutní šmejde jsem napsal již přímo do vlákna tohoto mlýnku. Následně jsem pak koupil starší Porlex Tall. Párkrát jsem to sním zkusil, ale nakonec jsem zjistil, že bez přenastavování hrubosti melu stejně jako na espresso na elektrickém a káva mi vyhovuje. A oproti Porlexu je i o dost chutnější. Ať jsem nastavoval Porlex jak chtěl, tak vždycky ta káva měla takový drsný charakter a zdálo se mi, že produkuje i dost prachu.
Tím chci prostě říct, že už po tisíce se jasně projevilo jakou roli v celém systému hraju mlýnek.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Hario V60
Já vždy rychle přenastavím MDF na hrubost cca 15, namelu kávu na půl litru vody (cca 30 gramů) a zas nastavím zpět. Z Haria dělám tak 2-3 x do měsíce.
- Rychtar84
- Příspěvky: 22
- Registrován: stř 02. lis 2016 15:15:57
- bydliště: Praha 5
- kávovar: HARIO V60, DeLonghi EC850.M
- mlýnek: Lelit PL043, Hario Skerton
Re: Hario V60
chtěl bych se zeptat na to zalévání kávy:
nejdřív nechám "nabobtnat" kávu, nebo jak se říká v AJ "blooming". nechám 30s odstát a pak, jakým způsobem má správně probíhat zalévání/extrakce?
snažím se zalévat vodou co nejpomaleji, jak to jde, aby celý ten proces trval požadovaných 2:30 až 3:30 min - dle toho, jak se kde píše. Požívám nejčastěji 250ml. na YouTube jim to jde krásně
Když zalévám poměrně svižně, celá voda hned proteče a je za 30-40s hotovo, což je asi blbě.
nejdřív nechám "nabobtnat" kávu, nebo jak se říká v AJ "blooming". nechám 30s odstát a pak, jakým způsobem má správně probíhat zalévání/extrakce?
snažím se zalévat vodou co nejpomaleji, jak to jde, aby celý ten proces trval požadovaných 2:30 až 3:30 min - dle toho, jak se kde píše. Požívám nejčastěji 250ml. na YouTube jim to jde krásně

Když zalévám poměrně svižně, celá voda hned proteče a je za 30-40s hotovo, což je asi blbě.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Hario V60
Moc hrubé mletí.
- Hemlos
- Příspěvky: 1
- Registrován: pát 12. led 2018 12:17:08
- bydliště: Brno
- kávovar: Bialetti Mokka, Chemex
- mlýnek: Lodos rondo - signature
Re: Hario V60
Chci si pořídit V60, ale přemýšlím z jakého materiálu. Máte nějaké zkušenosti či doporučení ohledně variant: plast, keramika, sklo, měď ?
Děkuji za odpověď
Děkuji za odpověď
- Rychtar84
- Příspěvky: 22
- Registrován: stř 02. lis 2016 15:15:57
- bydliště: Praha 5
- kávovar: HARIO V60, DeLonghi EC850.M
- mlýnek: Lelit PL043, Hario Skerton
Re: Hario V60
klidně začni s plastovým
- vladacr
- Příspěvky: 49
- Registrován: ned 24. lis 2013 18:07:55
- bydliště: České Budějovice
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Fiorenzato F5d
Re: Hario V60
V práci používám, kromě moka konvičky, i desítky let starý plastový Sonja filter. Ten můj je už veterán. Dnes se tomu říká retro a prodává se to znovu http://www.gutes-aus-deutschland.de/pro ... ts_id=4152. Do něj používám klasické papírové filtry, co se dají koupit v každé drogerii, konkrétně od AluFixu. Melu v Porlexu Mini. Filtr je dobré pořádně propláchnout horkou vodou a až poté vsypat namletou kávu. Jen holt to není tak hipster jako s vybavením za tisíce od Haria. Dokonce kávu ve filtru míchám obyčejnou lžičkou (sic!) a ne bambusovým míchátkem! Ale káva je z toho velice dobrá,oproti espressu řekl bych "lehčí", prostě překapávaná...
Další možností je udělat si filtrované "cowboy coffee", kdy namletou kávu dáme do hrníčku/konvičky, zalijeme horkou vodou, jako českého "turka", necháme cca 2 minutky ustát a poté přes filtr nalijeme do šálku ke konzumaci.
Další možností je udělat si filtrované "cowboy coffee", kdy namletou kávu dáme do hrníčku/konvičky, zalijeme horkou vodou, jako českého "turka", necháme cca 2 minutky ustát a poté přes filtr nalijeme do šálku ke konzumaci.
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Hario V60
Doporučit lze především plast, díky nejmenší tepelné kapacitě nejmíň odebírá teplo kávě a nejsnáze se nahřeje. Sklo je taky dobré.
V principu nejhůře je na tom měď a keramika, tradiční to materiály tohoto přístroje.
V principu nejhůře je na tom měď a keramika, tradiční to materiály tohoto přístroje.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Hario V60
Ale keramický drip se zahřeje při proplachování filtru horkou vodou před samotným překapáváním kávy. Což je výhoda. Ale zase se snáze rozbije. Mám jak keramický tak plastový (originály Hario) a jsem spokojen. Plastový jsem měl, v práci, beru ho na cesty a dovolenou ...
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Hario V60
Obecně nejsem fanda plastů, ale u filtru to plast vyhrál. V podstatě nezbitníá konstrukce a ten plast je kvalitní. Kolegové z práce myjí levné filtry ze superkamerkutu a ty se dají v ruce kroutit a nejsou mi příjemné. Kdežte plastový hario mi připomína plexisklo na omak.
vladacr: U filtru a to ani u Haria není nutno mluvit o tisících. Filtr a filtry jsou naprosto bezpěčně do pětistovky.
vladacr: U filtru a to ani u Haria není nutno mluvit o tisících. Filtr a filtry jsou naprosto bezpěčně do pětistovky.
Re: Hario V60
taky už pár měsíců ujíždím na filtru, konkrétně mám Kalitu a je to moc příjemná změna od espressa. Ta chuť není tak koncentrovaná, ale možná o to víc se dá vychutnat Ethiopie, Kenya atd...prostě paráda. Jaké pražírny doporučujete (na filtr) ?
- OndraMikus
- více pokročilý
- Příspěvky: 228
- Registrován: čtv 14. črc 2016 11:51:04
- bydliště: Vsetín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky
Re: Hario V60
Z čeho tak usuzuješ? Koncentrace je o poměru kávy a vody a o hrubosti mletí. Rozdíl při extrakci ve V60 a Kalitě je hlavně k tom, že V60 vyextrahuje víc profil kávy a Kalita má to stejné + více těla v chuti. To samozřejmě nemusí platit vždy.andy_xx píše:Ta chuť není tak koncentrovaná
K pražírně je bezprecedentní se vyjadřovat na fóru, které provozuje jiná pražírna.
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
- Xeraf
- Příspěvky: 26
- Registrován: stř 10. úno 2016 18:45:54
- bydliště: Vsetín/Brno
- kávovar: Chemex, Clever dripper
- mlýnek: Wilfa Svart CGWS-130B
Re: Hario V60
Jo tak bezprecedentní jo? :D spíš si chtěl napsat nepatřičné.