
Koupil jsem si konvičku Pezzetti na dva šálky. Do spodní nádobky se vejde přibližně 100ml vody a množství namleté kávy kterou do košíčku dávám se pohybuje někde kolem 12 gramů. Vařím na sklokeramické varné desce a chlapík co jí navrhnul by zasloužil nakopnout - cykly hřeje/nehřeje jsou na jiný než nejvyšší stupeň hodně dlouhé, což bych řekl že může být jedna z příčin mého problému.
První pokus dopadl tragicky. Konvičku jsem dal na vařič a podle návodu a doporučení zapnul na "medium high heat" (6/9). Hodně dlouho se nic nedělo a z netrpělivosti jsem přidal na plný výkon. Výsledný nápoj byl nepoživatelný, takže káva šla hned do kytek (snad mi z toho nechcípne kaktus

Další pokus proběhl s vodou předem ohřátou v rychlovarné konvici. Ke spálení kávy už nedošlo a vařič jsem mohl nechat na 6/9, v momentě kdy se poprvé objevila káva byla cítit nádherná medová vůně (přesně to, co pražírna u suroviny /Guatemala/ slibovala a já od konvičky očekával), avšak než z konvičky vyteklo očekávané množství kávy, tak se to pokazilo. Výsledná káva byla pitelná, ale výrazně kyselá. Celkový čas se pohyboval někde kolem 5 minut, v horní části konvičky bylo něco kolem 60-65ml nápoje. To je výsledný objem, který bych si představoval a tak nějak odpovídá tomu, co považuji za správné (ve spodní nádobce zbyde voda těsně pod úroveň trubičky z "trychtýře").
Poté proběhlo ještě pár pokusů, kdy jsem konvičku odstavil záměrně odstavil trošku dřív než bych pokládal za správné. Káva nebyla kyselá, chuť medu byla také cítit, ale pořád to není úplně to pravé. Výsledného nápoje bylo a málo myslím, že se nevyextrahovalo úplně všechno by mělo.
Dokázali byste prosím změřit, kolik kávy dostáváte z vašich konviček, na kolik plníte, kolik vám zbyde v dolní nádobce a případně jak dlouho vám trvá celkový proces (+ doba od prvního vytečení kávy po ukončení extrakce)? Je moje očekávání na přibližně 60ml nadhodnocené a měl jsem radějí vzít větší konvičku? Myslíte, že by mohlo pomoci vyměnit sporák za plynový vařič, který nebude trpět tím, že se vypíná/zapíná, ale drží konstantně tak nějak stejný plamen? (stejně jsem si chtěl koupit nějaký turistický hořák na kratuše). Kam bych měl s vařením směřovat - delší doba extrakce při nižší teplotě, nebo naopak zrychlit tak, abych dostal požadovaný objem rychle a surovinu tam zbytečně dlouho netrápil? Moc děkuji za vaše postřehy