koupě mokka konvičky
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Spectre
- více pokročilý
- Příspěvky: 187
- Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: koupě mokka konvičky
Ja by som ešte doplnil: napriek tomu že sa dá často stretnúť s označením espresso pre nápoj z moky, k espressu sa chuťovo nepribližuje. Spoločné menovatele sú malý objem v šálke a vysoká koncentrácia ale s espressom pripraveným tlakovo sa to nedá porovnávať.
Pokiaľ sú rodičia zvyknutí na kávovar a z nejakého (pre mňa iracionálneho) dôvodu nechcú alternatívne metódy, tak by možno stálo za úvahu investovať do clasica, kt. im vydrží roky.
Pokiaľ sú rodičia zvyknutí na kávovar a z nejakého (pre mňa iracionálneho) dôvodu nechcú alternatívne metódy, tak by možno stálo za úvahu investovať do clasica, kt. im vydrží roky.
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: koupě mokka konvičky
Díky za dobře míněné rady, i ten vac-pot jsem skouknul, a připadá mi to jako úžasně hravý způsob přípravy kávy.
Kdoví, jestli si to nepořídím pro sebe
Kdoví, jestli si to nepořídím pro sebe

Re: koupě mokka konvičky
Moka konvice je supr, za pár korun skvělá káva, ale opravdu to neni zadna veda, jak tu nekdo psal neni na tom nic extra, takze Bialetti je proste dle meho nazoru drahe jen kvuli znacce, koupil jsem nedavno neznackovou konvici tady a slouzi uplne stejne dobre, ale cena je zlomkova. Tak tolik asi tak k tomu zda znackovou ci ne, podle me je to jedno, je to primitivni technologie.
Kód: Vybrat vše
http://www.gourmetkava.cz/moka-konvice-konvicka-17pk
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: koupě mokka konvičky
Zase tak úplně jedno to nebude.Vím to z vlasní zkušenosti.
Jedna "nerezová" čínská koupená v Carefouru protékala dnem,další hliníková spálila namletou kávu než se dostala do horní části.
Tím nechci říct,že levné nemůžou být kvalitní,ale u takové Bialetti to opravdu nehrozí.
Jedna "nerezová" čínská koupená v Carefouru protékala dnem,další hliníková spálila namletou kávu než se dostala do horní části.
Tím nechci říct,že levné nemůžou být kvalitní,ale u takové Bialetti to opravdu nehrozí.
- ruscus11
- Příspěvky: 1
- Registrován: sob 21. pro 2019 19:23:15
- bydliště: Praha
- kávovar: Siemens
- mlýnek: ETA
Re: koupě mokka konvičky
Ahoj, jsem na tomto fóru poprvé a nechci zakládat nové téma, tak to napíšu sem. Chci si zakoupit novou moka konvičku, ale vůbec se v tom neorientuju. Na mnoho webech doporučují Bialetti, ale je skutečně kvalitní? Nemá někdo s ní zkušenosti?
Je doporučovaná ve srovnání tady.
Je doporučovaná ve srovnání tady.
- Ogegen
- Příspěvky: 1
- Registrován: pon 07. pro 2020 9:54:08
- bydliště: Kuřim
- kávovar: Nemám
- mlýnek: Nemám
Re: koupě mokka konvičky
Dobrý den,
i já bych se zpetal na výběr správné konvičky. Máte nějaké tipy na co se zaměřit? Našel jsem nějaké, ale moc mi to nepomohlo.
Díky moc.
i já bych se zpetal na výběr správné konvičky. Máte nějaké tipy na co se zaměřit? Našel jsem nějaké
Kód: Vybrat vše
https://www.arecenze.cz/moka-konvicky/
Díky moc.
- poldi92585
- Příspěvky: 23
- Registrován: pon 02. lis 2020 18:42:52
- bydliště: Neded
- kávovar: Hario V60, Moka konvičky, Phin filter, French press
- mlýnek: Timemore C2
Re: koupě mokka konvičky
V čom konkrétne by si chxel poradiť? Ja ti odporúčam pokiaľ budeš piť kávu hlavne sam, tak buď 1, 2 , alebo 3 porciovu.
Máš na výber aj materialy a to záleží aky sporák máš, išiel by som do hliníkovej byť tebou ak ti to dovoli varná doska, ak mas indukciu tak musíš hľadať nerezovú
Máš na výber aj materialy a to záleží aky sporák máš, išiel by som do hliníkovej byť tebou ak ti to dovoli varná doska, ak mas indukciu tak musíš hľadať nerezovú

- reign
- Příspěvky: 36
- Registrován: čtv 19. dub 2018 16:54:53
- bydliště: Česká Lípa
- kávovar: *Rancilio Silvia
- mlýnek: *Fiorenzato T80
Re: koupě mokka konvičky
Asi pozdě, ale přece - moji v souhrnu krátkou zkušenost s moka konvičkou.
Pokus 1 - manželka před pár lety koupila nerezovou moka konvičku z Ikey. Věděli jsme o tom prd a výsledek tomu odpovídal. Kafe hnus.
Před rokem jsem už něco nastudoval a koupil jsem v Kauflandu obyč no name klasickou hliníkovou konvičku. Když vodu naleji po ventil, připravím 200ml kávy. S chutí jsem nebyl moc spokojen, přece jenom se káva extrahuje při 100°C a to je holt víc, než optimálních 95°. Dopracoval jsem se ale k chuti, která je v pohodě, bez spáleniny.
1.) vodu používám filtrovanou z Brity, do konvičky ji leju vařící z rychlovarky
2.) kávu melu na ručním mlýnku Lodos Tramp, hrubost mletí v rámci jeho možností dost jemná - hrubší než na espresso (to v něm ani nejde) a zároveň podstatně jemnější, než na French press
3.) namelu ji o něco málo víc, nasypu vrchovatě do sítka a zarovnám rovným předmětem (třeba nožem, či kartou).
Tady jsem zaznamenal největší rozdíl - nepěchovat, ani nesklepávat, fakt jen nasypat a zarovnat, rozdíl chuti je značný.
4.) konvičku sešroubuji, držím spodek přes suchou utěrku a šup s ní na nejmenší plynový hořák puštěný na 2/3 výkonu, jakmile začne káva vytékat, plyn stáhnu na minimum
5.) jakmile se objeví závěrečné bubliny, okamžitě konvičku (její spodní díl) zchladím pod proudem tekoucí vody.
Když jsem to dělal jinak v jakémkoliv bodu (kromě horká vs studená voda, to musím ještě vyzkoumat - ale rychlejší je to halt s horkou) výsledkem byla spálená káva, určitě má největší vliv hrubost mletí, úplné naplnění sítka a nepěchování kávy.
Pokus 1 - manželka před pár lety koupila nerezovou moka konvičku z Ikey. Věděli jsme o tom prd a výsledek tomu odpovídal. Kafe hnus.
Před rokem jsem už něco nastudoval a koupil jsem v Kauflandu obyč no name klasickou hliníkovou konvičku. Když vodu naleji po ventil, připravím 200ml kávy. S chutí jsem nebyl moc spokojen, přece jenom se káva extrahuje při 100°C a to je holt víc, než optimálních 95°. Dopracoval jsem se ale k chuti, která je v pohodě, bez spáleniny.
1.) vodu používám filtrovanou z Brity, do konvičky ji leju vařící z rychlovarky
2.) kávu melu na ručním mlýnku Lodos Tramp, hrubost mletí v rámci jeho možností dost jemná - hrubší než na espresso (to v něm ani nejde) a zároveň podstatně jemnější, než na French press
3.) namelu ji o něco málo víc, nasypu vrchovatě do sítka a zarovnám rovným předmětem (třeba nožem, či kartou).
Tady jsem zaznamenal největší rozdíl - nepěchovat, ani nesklepávat, fakt jen nasypat a zarovnat, rozdíl chuti je značný.
4.) konvičku sešroubuji, držím spodek přes suchou utěrku a šup s ní na nejmenší plynový hořák puštěný na 2/3 výkonu, jakmile začne káva vytékat, plyn stáhnu na minimum
5.) jakmile se objeví závěrečné bubliny, okamžitě konvičku (její spodní díl) zchladím pod proudem tekoucí vody.
Když jsem to dělal jinak v jakémkoliv bodu (kromě horká vs studená voda, to musím ještě vyzkoumat - ale rychlejší je to halt s horkou) výsledkem byla spálená káva, určitě má největší vliv hrubost mletí, úplné naplnění sítka a nepěchování kávy.
- mab
- nováček
- Příspěvky: 56
- Registrován: ned 11. bře 2012 16:43:57
- bydliště: Vyškov
- kávovar: Profitec pro300, aeropress, moka konvička, filtr
- mlýnek: Rancilio Rocky, Nuova Simonelli MDX, ceramill
Re: koupě mokka konvičky
Krásně popsané a pravdivé.
Jen bych ještě doplnil, že velký vliv má druh kávy. Některé jsem ani nemohl z konvičky pozřít, přitom na filtru úžasné.
Jen bych ještě doplnil, že velký vliv má druh kávy. Některé jsem ani nemohl z konvičky pozřít, přitom na filtru úžasné.
- reign
- Příspěvky: 36
- Registrován: čtv 19. dub 2018 16:54:53
- bydliště: Česká Lípa
- kávovar: *Rancilio Silvia
- mlýnek: *Fiorenzato T80
Re: koupě mokka konvičky
To by nebylo od věci popsat, ať si omylem nevyzkoušíme nějakou blbost.
Jinak já mám do mokka konvičky velmi dobrou zkušenost s kávou od Tchiba Privat Cafe African Blue a Latin Grande. Jenomže je ta řada předražená, vyplatí se jen z Německa, mívají tam i 50% slevu.
Jinak já mám do mokka konvičky velmi dobrou zkušenost s kávou od Tchiba Privat Cafe African Blue a Latin Grande. Jenomže je ta řada předražená, vyplatí se jen z Německa, mívají tam i 50% slevu.
- poldi92585
- Příspěvky: 23
- Registrován: pon 02. lis 2020 18:42:52
- bydliště: Neded
- kávovar: Hario V60, Moka konvičky, Phin filter, French press
- mlýnek: Timemore C2
- reign
- Příspěvky: 36
- Registrován: čtv 19. dub 2018 16:54:53
- bydliště: Česká Lípa
- kávovar: *Rancilio Silvia
- mlýnek: *Fiorenzato T80
Re: koupě mokka konvičky
Čerstvě pražený kafe mi na mokka přijde zbytečný luxus (I když zrovna mi doma leží čerstvá Kolumbie) - a na světle praženou nemám mlýnek 
- poldi92585
- Příspěvky: 23
- Registrován: pon 02. lis 2020 18:42:52
- bydliště: Neded
- kávovar: Hario V60, Moka konvičky, Phin filter, French press
- mlýnek: Timemore C2
Re: koupě mokka konvičky
No zbytočný luxus?
ved cez moku sa dá s čerstvou kávou spraviť lepšie kávička ako nám ponúknu vo veľa kaviarniach.
No mlynčeku je jedno či na ňom pomeleš tmavé zrnká alebo svetlo pražené. Alebo som nepochopil to ze na tie svetlé kávy nemáš mlynček.

No mlynčeku je jedno či na ňom pomeleš tmavé zrnká alebo svetlo pražené. Alebo som nepochopil to ze na tie svetlé kávy nemáš mlynček.

- reign
- Příspěvky: 36
- Registrován: čtv 19. dub 2018 16:54:53
- bydliště: Česká Lípa
- kávovar: *Rancilio Silvia
- mlýnek: *Fiorenzato T80
Re: koupě mokka konvičky
Už mám
dnes mi dorazil Quamar M80 (z sbazaru, s novými kameny, ještě tam visí 4ks za super cenu) a ta Kolumbie z toho prostě paráda, jiný level. Add mlýnek na světle pražený kafe - má tvrdší zrna a ruční Lodos to fakt nedává, mlel hnusně s prachem i z běžné arabiky, jestli semlel 3kg kávy tak hodně. Jinak dnes mně překvapilo, že kafe bylo super vzdor tomu, že na první pokus jsem mlýnek nastavil příliš jemně, skoro na espresso. Přesto výsledná chuť bez ztráty kytičky.
A ano, to co dokážou v kavárnách připravit na strojích za statisíce je neuvěřitelná hanba a porovnávat se s tím je laťka nasazena hodně nízko.
A ano, to co dokážou v kavárnách připravit na strojích za statisíce je neuvěřitelná hanba a porovnávat se s tím je laťka nasazena hodně nízko.
- poldi92585
- Příspěvky: 23
- Registrován: pon 02. lis 2020 18:42:52
- bydliště: Neded
- kávovar: Hario V60, Moka konvičky, Phin filter, French press
- mlýnek: Timemore C2
Re: koupě mokka konvičky
