Ledová káva čili FRAPPÉ
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Ledová káva čili FRAPPÉ
V létě se velmi často s přítelkyní děláme frappé. Dělával jsem to tak, že jsem do sklenice dal lžičku Nescafe, cukru podle chuti a dolil tak zhruba 60 ml studené vody a našlehal tyčovým šlehačem a dolil mlékem. Nebylo to špatné a pěna byla v chuti taková hořká a strašně hustá. Musela se spíše vyjídat.
Dneska jsem to udělal tak, že jsme si udělal klasické espresso, dolil ho vodou zhruba na těch 60 ml a nechal jsem to ochladit. A postupoval výše uvedeným způsobem. Chuť byla jemnější bez hořkosti v pěně a celé to bylo takové zakulacené a pěna nebyla hustá, takže šla vypít brčkem. Celkově tedy lepší vyrianta. Nevýhodou je doba čekání než se ochladí káva a pak cena výsledného nápoje. Ale tak toto není o penězích, ale zmiňuji to.
No a teď vlastně nevím jestli to je správný postup nebo jestli to má nějaká striktní pravidla jako třeba espresso.
Dneska jsem to udělal tak, že jsme si udělal klasické espresso, dolil ho vodou zhruba na těch 60 ml a nechal jsem to ochladit. A postupoval výše uvedeným způsobem. Chuť byla jemnější bez hořkosti v pěně a celé to bylo takové zakulacené a pěna nebyla hustá, takže šla vypít brčkem. Celkově tedy lepší vyrianta. Nevýhodou je doba čekání než se ochladí káva a pak cena výsledného nápoje. Ale tak toto není o penězích, ale zmiňuji to.
No a teď vlastně nevím jestli to je správný postup nebo jestli to má nějaká striktní pravidla jako třeba espresso.
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
My si teď často děláváme studenou kávu z dripu. Připravuju to úplně klasicky, jen s tím rozdílem, že v cílovém hrnku je nasypaný led. Takže vylouhovaná káva steče na led a ochladí se. Je to vynikající a osvěžující (a platí zde, čím kyselješí kává, tím více osvěžující).
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
udělám espresso, fláknu tam vanilkovou zmrzlinu, doleju mlékem, někdy po dopití ihned opakuju 

- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
ja si robím white russian, namiesto kávového likéru tam dávam ristretto, je to mňamka 

all you need is coffee
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
Já jsme to vlastně asi v názvu blbě napsal. Ono ledová káva je se zmrzlinou a frappé by mělo být bez a mělo by být našlehané.
Každopádně rád si přečtu další podněty a nápady.
Každopádně rád si přečtu další podněty a nápady.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
Frappe je z Nescafe, studený vody/vody s ledem a (nepovinně) cukru, může být (už hotový) dolitý mlíkem/nalitý na mlíko, a dělá se v shakeru (nebo mixéru, ale v shakeru je to efektní, je to hned a není z toho bordel kterej se musí moc umývat). Akorát u nás ho tak málokdo dělá, a Frappe se říká lecčemu (nejčastěji kafi s cukrem a mlíkem, který je protažený mixérem takhle komplet).
Jinak nějaký standardní názvosloví v tomhle případě (ledový kafe na různý způsoby) podle mě neexistuje, každej tomu říká (a dělá to) jinak. Nebo je někdo schopnej mi říct jak má vypadat třeba takový Cafe Freddo a nepohádat se u toho? Pro někoho je to ledová tříšť z espressa, pro jinýho kafe se zmrzlinou, jinej má zas spíš kapučíno s ledem...
Jinak nějaký standardní názvosloví v tomhle případě (ledový kafe na různý způsoby) podle mě neexistuje, každej tomu říká (a dělá to) jinak. Nebo je někdo schopnej mi říct jak má vypadat třeba takový Cafe Freddo a nepohádat se u toho? Pro někoho je to ledová tříšť z espressa, pro jinýho kafe se zmrzlinou, jinej má zas spíš kapučíno s ledem...
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
Tak jsem ještě hledal a nšel jsem tento článek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Frapp%C3%A9_coffee
Anglicky neumím, tak jsem si to dal do překladače a to podstatné jsme z toho vyčetl. Jak píše ondrada, tak originál je opravdu z Nescafe.
Ale samozřejmě přízpůsobování vlastním chutím není zakázané.
http://en.wikipedia.org/wiki/Frapp%C3%A9_coffee
Anglicky neumím, tak jsem si to dal do překladače a to podstatné jsme z toho vyčetl. Jak píše ondrada, tak originál je opravdu z Nescafe.
Ale samozřejmě přízpůsobování vlastním chutím není zakázané.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
Já dělám dvě varianty. Buď pustím presso rovnou do hrnku s kostkami ledu, doleju mléko a osladím, nebo presso naleju do vysoké sklenice na led, doleju vodu, mléko, cukr a proženu tyčovým mixérem, aby to mělo pěnu. Důvod dávat práškový kafe nevidím.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
No od Nescafé asi též vlemi brzo upustím. Chuťově mi to nesedí. A jak jsem testováním zjistil, tak na tyto ledové srandy stačí i obyčejnější káva. Pozor neříkám, že to dělám z jihlavanky, ale prostě není třeba na to dávat nějakou extra kvalitní kávu. V množství, vody, ledu, mléka a cukru se ztratí to špatnější a zároveň nevystoupí to nejlepší.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
David: Nějakej tyčovej mixér sem taky původně chtěl, bo klasická mixovací nádoba (v robotu) se blbě myje a manipulace není bůhví jaká, ale pak sem si koupil za pár korun shaker a dost mě překvapilo jak bezvadně to funguje. Nakonec stačí vypláchnout a šoupnout zpátky do skříně. A navíc to vypadá efektně
Fakt můžu jen doporučit, a je to skoro zadarmo, stojí to za vyzkoušení. Jinak poslouží úplně stejně na zkoušku třeba malá PETka, akorát se to pak blbě vylívá když je to hustý a blbě se do ní dává led, chce to aspoň něco s širším hrdlem.
Jinak to práškový kafe do Frappe se dává proto, že prostě Frappe z práškovýho kafe vzniklo, ale rozhodně není důvod nedělat ledový kávy na milión způsobů z něčeho lepšího. Akorát Nescafe ve studený vodě s ledem a cukrem prostě pění jak blázen - stačí dvě lžičky kafe, dvě lžičky cukru, tři kostky ledu, půl deci studený vody, pár (fakt do deseti) vteřin protřepat v shakeru a vypadne půl litru neuvěřitelně hustý pěny která drží i půl hodiny (a která se pak "leje" na led nebo na mlíko), to se holt s espressem nikdy nepodaří
Chuťově se o tom samo nebavim. Jinak shaker dokáže i ledový mlíko parádně napěnit za chviličku. A takový Shakerato taky není od věci 

Jinak to práškový kafe do Frappe se dává proto, že prostě Frappe z práškovýho kafe vzniklo, ale rozhodně není důvod nedělat ledový kávy na milión způsobů z něčeho lepšího. Akorát Nescafe ve studený vodě s ledem a cukrem prostě pění jak blázen - stačí dvě lžičky kafe, dvě lžičky cukru, tři kostky ledu, půl deci studený vody, pár (fakt do deseti) vteřin protřepat v shakeru a vypadne půl litru neuvěřitelně hustý pěny která drží i půl hodiny (a která se pak "leje" na led nebo na mlíko), to se holt s espressem nikdy nepodaří


- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
já mám doma tohle:
http://www.iviki.cz/tycove_mixery-kenwo ... 9552798-0/
a s použitím patřičného nástavce to udělá tak hustou pěnu, že to ani nejde vypít.
http://www.iviki.cz/tycove_mixery-kenwo ... 9552798-0/
a s použitím patřičného nástavce to udělá tak hustou pěnu, že to ani nejde vypít.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
Já mám šejkr doma už roky, kdysi jsem si totiž kopil knihu Dědeček na scestí :o)
- pelda5
- Příspěvky: 21
- Registrován: pon 10. bře 2014 20:01:45
- bydliště: Svitavsko
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: RS a MDF
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
Přátelé, ač na tomto fóru krátce, aspoň k frappé se můžu vyjádřit. Stručně - chtěl jsem ho, ochutnával jsem ho...výsledek nic moc...do té doby, než jsem potkal v Řecku na Thassosu kamarádku Češku (žije tam dvacet let) a ta nám - mě a manželce, vždy při návštěve připravila frappe. Pravdu má ondrada - nebudu opakovat. Chce to origoš řeckou (možná už i české, ale s určením k frappé) kávu. Za druhé pořádnou mašinu, tzn. ne ty české na tužkové baterky, ale v Řecku za 500, u nás za 1 300(to je bordel) - stojanovou frapovačku (na webu najdete, kdo jezdí do Řecka - koupíte) a prostě fičíte...Přiznám se - dlouho se mi nedařilo-chce to grif, takže loni u Jany- stoupli jsme si k lince a koukali jsme na přípravu 1. frapíčka - druhý jsem si pod vedením Jany zkusil sám...prostě bomba-nemá to chybu (vůbec nekupujte kdekoliv na různých poutích či akcích). Káva instant frappe základ - 2 až 3 lžičky (co se týká síly), 2 lžičky vody a 2 lžičky cukru - pak už jen mašina přiměřeně, až k pěně třeba do vrchu...pak led - - kostky. a mlíko - vychytejte si kdo tam jaký chce - od 1,5 - 3,5 procenta až smetanu....brčkem zamíchat... To vše lze pokrátit pro slabší nátury i menším množstvím kávy, cukru - díky origoš mašině to prostě funguje...
Přeji všem dobrý frappé....

Alternativy - Aeropress, Hario TCA-2, Frappe maker 230V, Mokka konvička, Phin, Džezva, FP
"Nejhorší je, když mi místo espressa přinesou bazén."
"Nejhorší je, když mi místo espressa přinesou bazén."
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
Jelikož je léto a frappé u nás opět frčí tak napíšu dva drobné poznatky. Dělám to z Nescafé bo jsem zjistil co mi vadilo na chuti. Problém byl, že jsem dával moc kávy. Dávám teď jednu přiměřenou lžičku a je to OK. Dříve jsem dával jednu a půl a pěna pak byla hořká a to mi vadilo.
A ještě jedna věc ač pro mě moc nepochopitelná. Původně jsem nasypal do sklenice kávu, cukr, dolil vodu a šlehal. Pěna byla šíleně až nepříjemně hustá. Pak jsme ale jednou čistě náhodou udělal to, že jsem napřed nalil vodu a až pak dal kávu a cukr a šlehal. A najednou je pěna taková jemná - no prostě lepší. Několikrát jsem to zopakoval a výsledek se dostavil. Při tomto postupu je pěna prostě lepší.
A ještě jedna věc ač pro mě moc nepochopitelná. Původně jsem nasypal do sklenice kávu, cukr, dolil vodu a šlehal. Pěna byla šíleně až nepříjemně hustá. Pak jsme ale jednou čistě náhodou udělal to, že jsem napřed nalil vodu a až pak dal kávu a cukr a šlehal. A najednou je pěna taková jemná - no prostě lepší. Několikrát jsem to zopakoval a výsledek se dostavil. Při tomto postupu je pěna prostě lepší.
- standaomik
- Příspěvky: 1
- Registrován: stř 05. zář 2018 19:31:47
- bydliště: Jihomoravský
- kávovar: Nespresso
- mlýnek: žádný nebo ruční
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
Já osobně dělám ledovou kávu rád tak, že dám led do velké ikea sklinky a přes led pustím horkou kávu, ale je pravda, že to není "frappé"
. Na druhou stranu sou i třeba takovéto recepty na levandulovou ledovou kávu :
Frappé ledová káva s příchutí levandule, kde se káva sice napřed připraví za studena, ale pak se přidá do směsi na pánvičku a pak se to celé schladí a až pak pije

Frappé ledová káva s příchutí levandule, kde se káva sice napřed připraví za studena, ale pak se přidá do směsi na pánvičku a pak se to celé schladí a až pak pije

- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
Já dělám ledovou kávu tak, že na na led naliju shot espressa, aby se ochladil a doliju mlékem. Kdo nechce moc mléka, tak víc ledu nebo říznout vodou. Frappe z rozpustné kávy jsem si nedávno omylem dal někde u stánku. Byl to hodně odpornej zážitek.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
Léto pomalu končí a mi jsme si horké letní dny letos zpříjemňovali ledovou kávou podle vlastního následujícího postupu:
Do 1L frenchpressu nelijeme studené plnotučné mléko (zn. Lidleška) z lednice cca mezi čtvrt a polovinou výšky nádoby. Zaděláme víčkem se sítkem a chvíli rychle pumpujeme, až se utvoří jemná pěna v celém objemu. Současně do 2 vysokých 350-400 ml sklenic po odstranění mřížky kávovaru uděláme espresso (2x10g arabica). Pokud chceme ledovou kávu osladit, před espressem dáme na dno sklenic sladidlo (občas jsme používali trošku medu neboť cukr moc nepoužíváme). Potom je potřeba med (cukr/sladidlo) rozmíchat v horkém espressu. Následně přidáme čtyři kostky ledu do každé sklenice a nalijeme našlehané studené mléko. Chuť je podobná kávovému polárkovému dortu z dob, kdy tráva byla zelenější, indiáni opálenější... Za mě zkrátka jednička.

Do 1L frenchpressu nelijeme studené plnotučné mléko (zn. Lidleška) z lednice cca mezi čtvrt a polovinou výšky nádoby. Zaděláme víčkem se sítkem a chvíli rychle pumpujeme, až se utvoří jemná pěna v celém objemu. Současně do 2 vysokých 350-400 ml sklenic po odstranění mřížky kávovaru uděláme espresso (2x10g arabica). Pokud chceme ledovou kávu osladit, před espressem dáme na dno sklenic sladidlo (občas jsme používali trošku medu neboť cukr moc nepoužíváme). Potom je potřeba med (cukr/sladidlo) rozmíchat v horkém espressu. Následně přidáme čtyři kostky ledu do každé sklenice a nalijeme našlehané studené mléko. Chuť je podobná kávovému polárkovému dortu z dob, kdy tráva byla zelenější, indiáni opálenější... Za mě zkrátka jednička.


Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Ledová káva čili FRAPPÉ
Mojí jsem dělal něco podobného. Akorát mám doma od Tescomy přímo šlhač na mléko - v podstatě frenchpress, ale má to asi lehce jinou konstrokci sítka. Dělá to hezkou jemnou zvláštní pěnu .
A přesně jak píšeš udělám espresso. Pokud je třeba, tak hned osladit. Do skleničky led. Nalít espresso a zlít mlékem a šupnout tam brčko
. Takové ledové kapučíno.
A přesně jak píšeš udělám espresso. Pokud je třeba, tak hned osladit. Do skleničky led. Nalít espresso a zlít mlékem a šupnout tam brčko
