Tak Aeropress je jakási záruka kvalitní kávy, stejnětak by se dala použít moka konvička, frenchpress nebo něco podobnýho.
Naproti tomu podle toho, co se tu píše o EC190CD, se dají z misky a páky vyházet všechny zbytečnosti a mít "klasickou nepřetlakovou" misku, ač asi s nestandardním průměrem. S takovým základem, a za ty peníze by to nemusela být na začátek úplně špatná volba a espresso z toho asi vyteče, vzhledem k "ohřívači z nerezové oceli"

to i vypadá že nemá thermoblock ale nějakej aspoň malej boiler.
Předpokladem ovšem je, že od toho člověk nečeká zázraky stran trvanlivosti (dva roky záruky bych viděl jako takovou rozumnou minimální a zároveň maximální životnost kávovaru pokud se bude kávovar trápit s opravdovým espressem, s tím že možná během té doby půjde semtam na reklamaci, takže bych ho koupil někde, kde s reklamací nebudou problémy). To ovšem při jeho ceně nemusí být úplně problém, zvlášť pokud člověk neví, jestli chce nastoupit cestu kvalitního espressa nebo ne. Dalším předpokladem je smířit se s jistým diskomfortem, mlíko se asi bude pěnit hodně těžko, kafe se bude dělat jen dvojitý když se podaří vykuchat páku a misku, odkapávací nádobka nebude největší, bude s tím "víc sraní" ve všech ohledech (může tam být třeba nestandardní sprcha kvůli PODům jako to mají někteří Krupsové a podobní, a pak se v páce musí dělat "kopečky" z kávy a různý další takový radosti) a oproti automatu (stejně jak ale u každý páky) bude okolo víc bordelu takže to chce mít poblíž aspoň umývadlo (třeba kolej s kuchyní a koupelnou na patře není úplně vhodná, jde to ale je to opruz).
Takže resumé - pokud bych chtěl espresso, neměl bych možnost jít do něčeho lepšího nebo bych si to chtěl jen vyzkoušet, smířil bych se s tím co sem psal výš (méně komfortní obsluha, omezená životnost - dočasné řešení, ...), riskl bych že termostat konkrétního kusu nebude mít moc vysokou teplotu nebo půjde "snadno" vyměnit, a hlavně - přesvědčil se u KONKRÉTNÍHO KUSU že páka a miska jde opravdu vykuchat na nepřetlakovou verzi a pokudmožno i že plasty - hlavně nádržka na vodu - moc nesmrdí umělou hmotou, asi bych se EC190CD nebál.
Pokud nepotřebuju espresso a "filtrovaná" káva z aeropressu (nic moc jinýho to totiž není) mě uspokojí stejně, nebo mi stačí třeba moka konvička, šel bych do daného způsobu.
Pak je tu ještě skrytá možnost číslo tři - za podobný peníze jako EC190CD se dá koupit MyPressi Twist, kterej z vlastní zkuženosti velmi slušný (dvojitý) espresso udělat umí. Výhoda je že je relativně malej, přenosnej, nepotřebuje elektřinu, jen horkou vodu (takže třeba na koleji se společnou kuchyňkou se dá vzít, v kuchyňce udělat kafe a zas ho odnést, a nedělat si bordel v pokoji, což je s pákovkou celkem opruz, nebo ho lze vzít celkem kamkoliv a udělat slušný espresso kdekoliv) a když vydrží a poté se koupí lepší mašina, není člověku tak líto vyhozenejch peněz protože má aspoň cestovní strojek (stejně jako u aeropressu, moky, frenchpressu a podobných). Nevýhodou je nejasná trvanlivost (stejně jako u DeLonghi), pak fakt, že žere šlehačkový nebo sifonový bombičky, který nejsou úplně zadarmo (což prodražuje kafe), potřebuje horkou vodu, která se musí nějak ohřát (konvice, vařič) a komfort obsluhy taky není úplně bůhví jakej (ale to ani s levnou pákou, a bordelu a práce s čištěním je z toho možná nakonec míň).
Každopádně rozhodnutí je na každým
