Kávu ale skúsim urobiť až ráno. Ak to bude ok, ďalším povinným krokom bude kúpiť mlynček ...

Salis, sice nevim odkud jsi, ale u nás v Rakovníku ještě jeden Silver Crest mají !!salis píše:Dneska jsem byla v Lídlu. Esprsso-var SILVER CREST už neměli. Chtěla jsem ho pro babičku. Viděla ho u kamarádky a za Boha jiný kávovar nechce...
Lidl kávovary rozhodně nejsou přeznačené DeLonghi, nevím, jak tento poslední, ale ten předchozí, který prodávali dva roky zpátky, měl shodné misky, páku a sprchu s kávovarem AEG (Electrolux) EA1x0. Tyhle misky, co sem někdo nafotil, vypadají úplně jinak než misky z DeLonghi, které mají přetlakový ventilek. Osobně používám v kávovaru delonghi upravenou originální misku s odříznutým napěňovačem (pokud se napěňovač pouze vyndá, sítko časem rozřeže těsnicí manžetu...), které však má velké sklony ke kanálkování, nebo upravenou originální misku z AEG EA120 - s odříznutým vnějším přetlakovým dnem - tato miska má pro změnu sklony k ucpávání. Problémem misek těchto levných pseudokávovarů je příliš velký průměr děrované části dna a absence konického tvaru směřujícího ke dnu - puk se během extrakce rozpadá a dojde buď k ucpání sítka, nebo ke kanálkování. Obecným problémem je malý průměr 53 mm, pro který vychází mnohem menší optimální tampovací síla a naopak optimální tlak při extrakci je mnohem více, než 9 bar (menší plocha puku). Na svém kávovaru mám dodělaný meřič tlaku vody a optimální extrakce je až někde okolo 15 barů, kde už původní čerpadlo nebylo schopno dávat potřebný průtok. Pokud bych udělal extrakci při 9 barech, nateče jen slabá káva se světlou pěnou, když jsem v kávovaru zkoušel přetlakový ventil, který nad 9 bar propouštěl vodu zpět do nádrže (od výroby je v kávovaru na výstupu čerpadla cosi jako pokus o přetlakový ventil, ten je však stále pootevřený, tak jsem ho vyřadil z funkce), nebylo možné udělat žádné jiné kafe, než onu parodii se světlou pěnou. Jinými slovy, tyhle levné zázraky jsou z výroby nedomyšlené a nedotažené a úpravou misek to teprve začíná. Na druhou stranu, já jsem momentálně celkem spokojen a než se odhodlám koupit pořádný pressomat s 58 mm miskami s konickým dnem, ještě nějaké to espresso ze svého DeLonghi udělám.ondrada píše:Aspoň je i tady vidět, že někde se vždycky ušetřit musí. A když je potřeba snížit cenu levnýho výrobku, tak obzvlášť. Část sice udělá "velkonákup", ale i tak. A taky vidíme že to "DeLonghi z Lidlu" alias SilverCrest není tak úplně DeLonghi a že i z levnýho nepříliš kvalitního kávovaru jde udělat kávovar ještě levnější a ještě méně kvalitníJak už to tak bývá u těch "Však je to to samý jen s jinou nálepkou" - nebývá to jen o nálepce a výrobce by takový výrobek pod svou značkou asi neprodával (proto sice levnější věc pro zákazníka vyrobí, ale pod jeho značkou)
Nejde o počet káv týždenne, ide o kvalitu káv. Pokiaľ si chcem pochutnať na dobrom espresse tak treba zainvestovať aj do HW a aj do suroviny, nejde to oklamať. Nie je možné čakať od stroja za 50 Euro, že urobí dobré espresso, jednoducho neurobí. Radšej frenchpress alebo mokka konvičku ako kávovar z lidla. Najlacnejšia a najrozumnejšia možná varianta na prípravu espressa je Gaggia Classic + Gaggia MDF.dusan333 píše:Niekto potrebuje urobiť týždenne 7 káv, niekto ešte menej. A nie je ochotný vyvaliť za kávovar + mlynček 700€ - 1000€, tak hľadá kompromis. A nie je to až tak zlé, ako sa snažia za každú cenu niektorí prezentovať.
Tak pod tohle se můžu podepsat. Nejde o počet, ale o KVALITU. A to ve všem, ne jenom v kávě a vše kolem ní. Ze surovinou už mám svou malou zkušenost, a ten rozdíl je až neskutečný (už jsem o tom psal) a o HW se nemá ani cenu bavit. Sám to vidím na svém DeLonghi (nebo Silver Crest a nebo, že by obráceněNejde o počet káv týždenne, ide o kvalitu káv. Pokiaľ si chcem pochutnať na dobrom espresse tak treba zainvestovať aj do HW a aj do suroviny, nejde to oklamať.