V souvislosti s tímto vláknem
viewtopic.php?f=24&t=1767&p=29338#p29338 mě napadla myšlenka a tak to dávám sem, kam to patří.
Automat možná dovede udělat espresso trochu (možná dost) se blížící espressu z pákovky (třeba Gaggia Classic nebo Rancilio Silvia), ale za jakých podmínek a za jakou cenu. Pokud bude automat nastavený od výrobce, tak si dovolím s jistotou tvrdit, že to bude jen ta kancelářská káva (řídké snídaňové espresso). Určitě se to dá výrazně zlepšit jiným nastavením mlýnku a asi i nastavením jiné gramáže.
A teď jsem u toho za jakou cenu. V první řadě jde o to, že zatím všechny automaty co jsem viděl, tak mají spařovací jednotku z plastu. Úpravou k lepšímu výsledku z kávy se dosáhne však výrazně většího namáhání spařovací jednotky. Jak tlakem vody působící na těsnění, tak (při zvýšení gramáže) mechanicky při stlačování kávy.
Toto zvýšené namáhání bude mít za následek dřívější netěsnost gumových těsnění držících tlak vody.
Při zvýšené dávce kávy (gramáže) může některý díl spařovací jednotky prasknout.
Snahy o docílení kvalitnějšího espressa bude pravděpodobně vyvážená častějším a tím i náhladnějším servisem.
Úpně tak nemožný scénář není ani toto. Se zvýšeným tlakem může nastat to, že se voda dostane na desku řídící elektroniky a ta většinou nepřežije. Cena této desky se odvíjí od komfortu ovládání kávovaru. Také se může stát, že majitel takto postiženého kávovaru, už nebude kávovar pro vysokou cenu opravy ani chtít opravit. Myslím, že už tady někdo psal, že kávovar s vadnou elekronikou skončil ve sklepě a pořídil pákovku.