kyselina citronová - ANO či NE?

jak a čím odvápňovat
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
nikoho
Příspěvky: 14
Registrován: úte 10. zář 2013 11:00:14
bydliště: Středočeský kraj
kávovar: Rancilio Silvia v3
mlýnek: Ascaso I Steel v1

kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od nikoho »

ahoj, jsem zde úplně nový a na základě místní honestace kávovaru Rancilio Silvia jsem si ji pořídil :)
na každý pád.. otázka je jasná:
ublížím Silvii pravidelným cca 3 měsíčním odvápňováním tou nejlevnější možnou variantou, a sice použitím kyseliny citronové??
díky za odpovědi

PS
odkaz na YT, kde se s tím pere, zde: [http://www.youtube.com/watch?v=HuyNA_yPwH0]
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od Redmann »

A prečo to chceš robiť?
Kúpil si si kvalitný drahý kávovar a teraz nie si ochotný dať raz za tri mesiace 31 korún za odvápňovač?
http://shop.primacafe.cz/doplnky/41-dc- ... ikace.html
Tomu naozaj nerozumiem...
Uživatelský avatar
generator
více pokročilý
Příspěvky: 287
Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
bydliště: Děčín
kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
mlýnek: Bazzera Virtuoso

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od generator »

Nevím co má Silivia za vnitřnosti, ael i kdyby z hliníku tak:

Zředěné organické kyseliny jako kyselina octová a citrónová na hliník za chladu téměř nepůsobí, ale rozrušují jej při 100°C; také přítomnost kuchyňské soli urychluje rozpouštění. Koncentrovaná kyselina octová, tuky a mastné kyseliny na hliník nepůsobí
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Uživatelský avatar
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 433
Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od elwoodblues »

Silvie vnitřek z hliníku nemá.
Jinak - můj pocit po použití odvápňovače je jakási nejistota. Nevím, co v tom kafi mám a kdy je roztok kompletně odstraněn. Kyselinu citrónovou přežiju.
Každý svého kafe strůjcem
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od papun »

elwoodblues: To je jen psychika, ale chápu tě.

nikoho: Jak psal Redmann při ceně odzkoušeného přípravku a jeho ceně nad tím nepřemýšlej.
Uživatelský avatar
Spectre
více pokročilý
Příspěvky: 187
Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od Spectre »

Je pravda že na zničenie mosadzno-medeného kávovaru by bolo na odvápnenie treba vytiahnuť silnejší kaliber, ale napriek tomu nechápem prečo nepoužiť niečo čo je na túto aktivitu vytvorené a určené - pokiaľ ide o financie a praktickosť, čo tak napríklad odvápňovač vo veľkom baleni pre servisy (kilo cca.10 eur)? Pokiaľ sa s tým bude robiť len silvia, tak musí vydržať roky.

A spolu s odvápňovačom rovno aj maličký zmäkčovač na ponorenie do nádržky (pripojí sa na nasávaciu hadičku) a je pokoj...
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od ondrada »

Taky tohle moc nechápu... Odvápnění něčím rozumným, který vyjde na nějakých 30 korun, i kdyby jednou za měsíc, proti kyselině citronový za 5 korun, to je 25 korun rozdíl. Když budu chtít pít slušný kafe dvakrát denně, tak zlikviduju když málo tak nějaký půlkilo, tak řekněme pětistovku za měsíc. Opravdu je těch 25 korun tak podstatnejch? Pochopil bych, že to bude řešit někdo, kdo za litr koupil kávovar v Lidlu a sype do něj mletou Jihlavanku, nebo kdyby odvápňovač na jedno použití stál 2 kila, ale takhle? 300 korun ročně za jistotu, že pro kávovar za spoustu peněz dělám maximum aby tu se mnou dlouho byl? A to pochybuju, že se bude odvápňovat tak často, takže tuto závratnou roční sumu patřičně podělme předpokládanou frekvencí odvápňování :)

Nicméně je pravda, že jestli v kávovaru fakt není nic, s čím reaguje kyselina citronová, a odvápňovač fakt jen odvápňuje, tak proč jí nepoužít...
nikoho
Příspěvky: 14
Registrován: úte 10. zář 2013 11:00:14
bydliště: Středočeský kraj
kávovar: Rancilio Silvia v3
mlýnek: Ascaso I Steel v1

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od nikoho »

OK, moc vám všem děkuji za upřímně vedené odpovědi - jdu hned kupovat pytlík ASCOR DC ;)
máte pravdu, šetřit se rozhodně nevyplatí :)
dobrá káva je ta, která nám chutná :)
Uživatelský avatar
satchieee
více pokročilý
Příspěvky: 185
Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
bydliště: SK, Senec
kávovar: Racilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od satchieee »

Mate niekto skusenosti s tymto produktom? Chcem to taktiez pouzit na Silviu.

Kód: Vybrat vše

http://www.cafepoint.sk/clean-boiler-1-kg-na-vodny-kamen
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
Uživatelský avatar
czhawk
více pokročilý
Příspěvky: 144
Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
bydliště: Ústí nad Labem
kávovar: Rancilio SILVIA
mlýnek: Rancilio ROCKY

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od czhawk »

Nechtěl jsem v tom moc šťourat - protože nevím co je špatného na kyselině citrónové. Možná by neškodilo něco málo si přečíst o této rostlinné kyselině a jejím použití. Ale to není podstatné. Podstatné a pro mě komické je to, že přípravek ASCOR DC je vlastně jenom 25g kyseliny citrónové.
:grin:
Uživatelský avatar
generator
více pokročilý
Příspěvky: 287
Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
bydliště: Děčín
kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
mlýnek: Bazzera Virtuoso

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od generator »

Někde tu někdo tvrdil, že ASCOR DC je kyselina vinná. Ale už ten název ASCOR (akorbová kyselina) evokuje něco jiného.
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Uživatelský avatar
tomtom64
začátečník
Příspěvky: 72
Registrován: sob 24. lis 2012 14:27:29
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od tomtom64 »

Jste si jistý? Samozřejmě, většina odvápňovacích prostředků nic jiného než kyselina citronová nejsou (doporučuji zajít do nějakého elektra a podívat se, za kolik takovou přebalenou obyčejnou kyselinu citronovou prodávají, složení samozřejmě na většině najdete, tak se můžete přesvědčit sami) a to i včetně mnohých výše zmiňovaných pro servisy. Na Ascor DC ale bohužel složení neudávají (nebo to tam alespoň nemůžu najít). A vzhledem k tomu, že na místním obchodu je uvedeno, že je vhodný i pro stroje s hliníkem, doufal jsem, že se jedná o něco jiného.
Nicméně, pokud je pravda to, že za pokojové teploty kyselina citronová na hliník nijak nepůsobí, není nic jednoduššího než (používáte-li PID) nastavit nižší teplotu. Ovšem zase, to platí pro čistý hliník, přičemž součásti kávovarů budou pravděpodobně nějaké slitiny.
Uživatelský avatar
satchieee
více pokročilý
Příspěvky: 185
Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
bydliště: SK, Senec
kávovar: Racilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od satchieee »

satchieee píše:Mate niekto skusenosti s tymto produktom? Chcem to taktiez pouzit na Silviu.

Kód: Vybrat vše

http://www.cafepoint.sk/clean-boiler-1-kg-na-vodny-kamen
Este ma zaujima, ci roztok treba natiahnut do boilera a nechat stroj zahriat, alebo len rychlo natiahnut do systemu a vypnut kavovar.

//sorry, ze som zacal pisat do tejto temy, ale pisal som, ked sa zdalo, ze dilema zadavatela je uz vyriesena :-)
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
Uživatelský avatar
Spectre
více pokročilý
Příspěvky: 187
Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od Spectre »

Samozrejme že profesionálne odvápňovače nebudú obsahovať ťažké chemikálie, ktorých zbytky by mohli používateľov kávovarov priotráviť. Ale aj keby to bola čistá kys. citrónová, pri cene 10€ za kilo nie je čo riešiť.

satchieee: Vyššie uvedený mám doma. Na obale sa píše, použiť roztok 5-20% odvápňovača vo vode, ponoriť diely na odvápnenie na 1-8 hodín. Toto je pre použitie v servise, kedy odvápňujem rozmontované dieli v nejakom kýbli s roztokom. Pri použití do malého kávovaru by som sa riadil návodom ku kávovaru.

tomtom64: Zloženie na obale tohto konkrétneho prostriedku sa nepíše. Jediný spôsob ako vyriešiť dilemu čo v tom prášku je bude napísať distribútorovi a požiadať ich o info (Nuova Ricambi, katalógové číslo odvápňovača je 700020.) Viac sa pomôcť nedá...
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od Redmann »

Ja som našiel doma dva obaly z odvápňovačov. Gaggia má napísanú kyselinu vínnu, Ascor nepíše. Je ľahko možné, že je v Ascore obyčajná kyselina citrónová a že v prepočte na kilá oproti nejakej inej sa to neoplatí. Ale pri množstve, v akom to ja potrebujem, to ozaj nemusím riešiť. Nemusímn zháňať nejakú konkrétnu koncentráciu, nemusím nič vážiť. Proste sáčok za 1,5 € raz za štrvťroka vysypem do nádržky a hotovo. :-)
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od primacafe »

Kdesi jsem už psal o působení odvápňovacího přípravku na hliník který je nabízen v našem obchodě. Tenkrát jsem to zkoušel na hliníkový šufánek (naběračku). Sáček 25g jsem rozpustil asi ve 100ml vody a naběračku zahříval několik minut kdy roztok v naběračce vařil. Výsledek byl - žádná reakce s hliníkem.
Je fakt, že naběračka a bojler kávovaru Gaggia Classic nemusí být ze stejného materiálu. Proto jsem dnes vzal bojler z Classicu a sáček dekalcifikace 25g rozpustil v 200 ml vody. V malém kastrolku jsem vařil dekalcifikační roztok s vloženým bojlerem po dobu 20min. Reakci můžete vidět na fotce.
Domnívám se, že je zbytečné obávat se o hliníkové díly kávovaru při použití dekalcifikačního přípravku nabízeného v našem obchodě. http://shop.primacafe.cz/doplnky/41-dc- ... ikace.html

Složení obsahu dekalcifikačního sáčku neznám, ale rozpuštěná kyselina citronová ve vodě je cítit o dost jinak, jak dekalcifikační sáček. Doproručované dekalcifikace výrobcem bývají nějaká kyselina doplněná ještě něčím dalším. Vždy to nemusí být jen jedna chemikálie.

Šipka ukazuje kde byla hladina
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
nikoho
Příspěvky: 14
Registrován: úte 10. zář 2013 11:00:14
bydliště: Středočeský kraj
kávovar: Rancilio Silvia v3
mlýnek: Ascaso I Steel v1

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od nikoho »

no hurá, děkuji - čili opravdu není co řešit - beru DEZCAL a prdim na čistou kyselinu - každopádně je zajímavé, jak se diskuse na toto možná trochu triviální téma rozjela :)
splnila tak snad účel ;)
dobrá káva je ta, která nám chutná :)
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od Effe »

Jelikož se mi Classic nějak ucpal navzdory decalcifikaci přes nádržku ,pustím se do celkové rozborky a hodlám povařit obě části bojleru přípravkem z místního eshopu jak to výše popisuje admin.Neublížím té spodní části ? Nevypadá to jako hliník.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od primacafe »

Jaké spodní části? Spodní část bojleru? Jako hlava? Pokud je to ono, tak ta je mosazná.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: kyselina citronová - ANO či NE?

Příspěvek od Effe »

Ano měl jsem na mysli vlastně hlavu.Dnes při rozborce jsem to díky několika ošoupaným místům zjistil,ale díky za odpověď.
Odpovědět

Zpět na „k dekalcifikaci“