Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Takže kávovar zakoupen a po cca týdnu jsem se dostal na 25ml/25s, akorát jsem musel rozdělat mlýnek a poladit ho, nově je na něm doraz ketrí mi nedovolil umlýt kávu jemněji.
Teď už jen doladit teplotu extrakce, dle všeho je tam termostat udržující teplotu 100°a to je myslím si moc, sice je nahoře na bojleru ale i tak. Leze mi z toho kyselé kafe. takže dnes objednán 95°a uvidíme. Pak mají ještě 93°
Teď už jen doladit teplotu extrakce, dle všeho je tam termostat udržující teplotu 100°a to je myslím si moc, sice je nahoře na bojleru ale i tak. Leze mi z toho kyselé kafe. takže dnes objednán 95°a uvidíme. Pak mají ještě 93°
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Zdar, tak co? Už jsi to poladil, espresso už neteče kysele?
Že jsem tu lezl :-)
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Pokud se zachová vše kolem kafe stejně, tak s nižší teplotou to bude pravděpodobně horší. I když, dá se říct, že při nízké teplotě vody samotná kyselost možná trochu poklesne, protože chuť bude méně výrazná, bohužel však horší.
100 stupňů na malém boileru není vůbec moc, rozhodně nedá průměrných 93-95 v páce, což je ideální. Dát si na bojler 95 nebo 93, to fakt není dobře.
Jinak kyselost je
za a) v kávě - a pokud je, tak se nikdy ničím neodstraní, jen trochu potlačí - jemnější mletí při menší dávce - nebo jinou kávu
b) taková "jiná" hořkokyselost - pokud je káva podextrahovaná - a to je třeba zlepšit mletí, tampování atd...
100 stupňů na malém boileru není vůbec moc, rozhodně nedá průměrných 93-95 v páce, což je ideální. Dát si na bojler 95 nebo 93, to fakt není dobře.
Jinak kyselost je
za a) v kávě - a pokud je, tak se nikdy ničím neodstraní, jen trochu potlačí - jemnější mletí při menší dávce - nebo jinou kávu
b) taková "jiná" hořkokyselost - pokud je káva podextrahovaná - a to je třeba zlepšit mletí, tampování atd...
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
v a) mi vypadlo samozřejmě : zvýšení (čili opak zamýšlené změny) teploty může snížit kyselost.
Už tady tím nástinem možností je jasné, že odpověď je vždy vázána na konkrétní kávu , podmínky a člověka
Už tady tím nástinem možností je jasné, že odpověď je vždy vázána na konkrétní kávu , podmínky a člověka
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
než bych kupoval jiné termostaty ,tak bych zkusil pustit extrakci s nižší teplotou vody (podle teploměru),ale osobně si myslím ,že ta kyselost bude spíše světlejším pražením(pokud není z PC)
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
ahoj, chci se zeptal, jak jsi s Ascaso Steel Duo Profesional spokojen ? Přece jen ho už máš nějakou dobu, tak už máš asi vše doladěno k dokonalosti.fukmen píše:Takže kávovar zakoupen a po cca týdnu jsem se dostal na 25ml/25s, akorát jsem musel rozdělat mlýnek a poladit ho, nově je na něm doraz ketrí mi nedovolil umlýt kávu jemněji.
Teď už jen doladit teplotu extrakce, dle všeho je tam termostat udržující teplotu 100°a to je myslím si moc, sice je nahoře na bojleru ale i tak. Leze mi z toho kyselé kafe. takže dnes objednán 95°a uvidíme. Pak mají ještě 93°
Taky o něm uvažuji, tak prosím o Tvou recenzi, díky.
Ještě se chci zeptat, jaký máš k němu mlýnek, taky Ascaso ?
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Pozor, on má nejspíše verzi UNO, to je jen s jedním bojlerem (single bojler), tedy z pohledu přípravy mléka jiný způsob přípravy.
K mlýnku si přečti vlákno k mlýnku i-steel, tam je to do detailu popsáno vč. porovnání s Rancilio Rocky.
K mlýnku si přečti vlákno k mlýnku i-steel, tam je to do detailu popsáno vč. porovnání s Rancilio Rocky.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- mros
- Příspěvky: 3
- Registrován: čtv 26. lis 2015 20:28:59
- bydliště: Praha 6
- kávovar: Ascaso Steel UNO Proffesional
- mlýnek: Ascaso i-Steel
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Ahoj, právě jsem se stal taky majitelem Ascaso Steel Uno Profesional a nejsem si jistej jednou věcí, když ho zapnu nahřívá se na 125 stupňů, po dosáhnutí teplota klesá a začné hřát při dosažení 100 stupňů, takže když jdu dělat espresso, musím upustit vodu abych se dostal na vhodnou teplotu a pak ve správnou chvíli spustit extrakci, je to tak v pořádku? Co jsem pochopil v návodu tak by se teplota měla pohybovat mezi 80-100 st., 125 jen pro paru, jde to nekde prenastavit? Diky za info!
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Je to v pořádku.
Jedině vyměnit termostat za přesnější.
Právě proto se dělá verze s PIDem.
Je toho tady na stejné téma, jako výměna termostatu, náhrada přesnějším termostatem (jen k jinému kávovaru) víc než dost.
Jedině vyměnit termostat za přesnější.
Právě proto se dělá verze s PIDem.
Je toho tady na stejné téma, jako výměna termostatu, náhrada přesnějším termostatem (jen k jinému kávovaru) víc než dost.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- mros
- Příspěvky: 3
- Registrován: čtv 26. lis 2015 20:28:59
- bydliště: Praha 6
- kávovar: Ascaso Steel UNO Proffesional
- mlýnek: Ascaso i-Steel
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Tak jen doplňuji, když jsem se na to zeptal pak přímo prodejce v Hraspu, řekli že to v pořádku není, ať jim ho pošlu zpět, že to obratem opraví. Problém se nevyřešil úplně, ale je to lepší, teď se podle ukazatele teploty pohybuje teplota cca 93-115, prý je to tím že má kávovar velký příkon a i po sepnutí termostatu ještě dobíhá nahřívání. Každopádně espresso je super, takže jsem naprosto spokojen. Díky za odpověď.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Ale to jste si moc nepolepšil. Měl jste rozdíl 25°C a teď máte 22°C. Pokud to bylo zadarmo, tak budiž.
Ale velká vyrobní tolerance teploty a hystereze, je u těchto levných bimetalových termostatů běžná.
Tady jsem kdysi měřil u Gaggia Classic a taky to nebylo nic moc. http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 1176#p1176
Ale velká vyrobní tolerance teploty a hystereze, je u těchto levných bimetalových termostatů běžná.
Tady jsem kdysi měřil u Gaggia Classic a taky to nebylo nic moc. http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 1176#p1176
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Tak tak. Napr Silvia ma tiez obrovsku hysterezu - 29°C (86°C - 115°C).
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- mros
- Příspěvky: 3
- Registrován: čtv 26. lis 2015 20:28:59
- bydliště: Praha 6
- kávovar: Ascaso Steel UNO Proffesional
- mlýnek: Ascaso i-Steel
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Sice mate pravdu ze rozptyl teplot se moc nezmenil, ale kdyz se to nahrivalo do 125 stupnu tak mi to prislo hodne, ale jak ctu tak je to relativne bezne...takze aspon nejvyssi teplota se posunula niz, bylo to samozrejme zdarma a co se tyce komunikace Hraspa tak muzu jenom doporucit, ochota a rychlost jednani i o ne uplne souvisejicich tematech s nakupem. Kazdopadne diky moc za vsechno info!
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Zdar,
tak co kavovar, vybral jsi neco nebo jsi to smazal ze sveho seznamu veci ktere potrebujes
tak co kavovar, vybral jsi neco nebo jsi to smazal ze sveho seznamu veci ktere potrebujes

Martin A píše: ahoj, chci se zeptal, jak jsi s Ascaso Steel Duo Profesional spokojen ? Přece jen ho už máš nějakou dobu, tak už máš asi vše doladěno k dokonalosti.
Taky o něm uvažuji, tak prosím o Tvou recenzi, díky.
Ještě se chci zeptat, jaký máš k němu mlýnek, taky Ascaso ?
Že jsem tu lezl :-)
- Laco70
- Příspěvky: 20
- Registrován: úte 12. črc 2016 12:14:06
- bydliště: Prostřední Bečva
- kávovar: Ascaso Steel Uno Prof
- mlýnek: Quamar M80A
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Takže v pátek 7.4.17 mi dorazilo domu Ascaso Steel Uno Profesional. První káva s toho vyšla ještě v pátek odpoledne, ne sice nějak moc vysoká crema, trochu kyselejší, ale dalo se to požit. Do dvouporcové misky s popisem 14g jsem dal skutečně 14g. Pak jsem pozvolna přidával 2x po jednom a půl g a dostal jsem se k 17g chuť se již nezdála být tak kyselá, ale zároveň jsem musel ubírat po jednom stupínku z jemnosti mletí. V pořadí 4, 5, a 6 káva v pohodě dnes odpoledne jsem dělal sedmou várku z 18 g a nebylo to zapotřebí dostat se na 18g. Takže na dvousitku 17g. Kávu mám momentálně 50 na 50 Arabika - Robusta. Před tím jsem měl 4/5 Arabika a 1/5 Robusta ale to jsem neměl ještě tento stroj. Pevnost kávovaru je celkem slušná a nemám pocit, že by se nějak moc kroutil při dotahování páky. Naopak mám pocit (získaný pouze z videí na YOU TUBE), že Lelit je o něco měkčí. Ale ještě bych chtěl položit jeden dotaz. Je vhodný kávovar s Termoblokem namísto Bojleru. Při jinak stejném stroji. Vím, že někdo řekne to nemůže být stejný stroj. Později vysvětlím proč tento dotaz. Ale rád bych k tomu uslyšel nebo spíše si přečetl pár názorů od odborníků. Když jsem chtěl dohledat takové vlákno s tímto tématem tak po zadání bojler vs termoblok mi nic nenašlo. Díky za Vaše názory.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
řešte v samostatném vlákně na vhodnějším místě fóra, zde by to mělo zůstat o kávovaru a pokud možno jeho hodnoceníLaco70 píše:..... Ale ještě bych chtěl položit jeden dotaz. Je vhodný kávovar s Termoblokem namísto Bojleru. ............
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Laco70
- Příspěvky: 20
- Registrován: úte 12. črc 2016 12:14:06
- bydliště: Prostřední Bečva
- kávovar: Ascaso Steel Uno Prof
- mlýnek: Quamar M80A
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
OK, ale toto vlákno budu muset založit, jak jsem se zmínil výše já jsem je nedohledal. Nebo mi dejte na ně odkaz. Díky.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Založit samostatné vlákno administrátor fóra jen uvítá.
- Laco70
- Příspěvky: 20
- Registrován: úte 12. črc 2016 12:14:06
- bydliště: Prostřední Bečva
- kávovar: Ascaso Steel Uno Prof
- mlýnek: Quamar M80A
Re: Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Odpověď na dotaz od j.bill Koupil jsi Ascaso, myslel, že je tam bojler a ejhle termoblok?
Ano je to přesně tak. Podle shodného štítku na mašině i na originální krabici bojler a vevnitř termoblock a mám se rozhodnout jestli to vrátit a požadovat stroj s bojlerem nebo zůstat u toho. Termoblock je přímo spasován s hlavou a je to poměrně slušný kus materialu. Odpovídám zde téma na kterém byl vznesen dotaz je uzamčené.

- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: ASCASO Steel UNO Profesional
Ascaso má myslím solidní termoblok, ale chtělo by to někoho, komu tyto konkrétní stroje prochází rukama a má s nimi nějaké zkušenosti, aby Ti řekl, jestli bojler nebo blok. Není to jednoduchý hliníkový blok (trpící korozí hliníkové slitiny), ale nerezová trubka stočená v hliníkovém odlitku. Výhoda bloku je čerstvá voda, na proplach a vypláchnutí popřípadě vyčištění stačí trochu vody, není potřeba hlídat naplnění bojleru vodou atd... Nevýhoda je nutnost používat demineralizovanou vodu (ale to se doporučuje i u bojlerů), v případě poruchy topení zpravidla výměna celeho bloku. Co se týče tepelné stability, myslím, že v domácích podmínkách by na tom Ascaso blok mohl být podobně jako bojler. Píší dokonce s elektronickým řízením rozptyl v hrnku +-1,5°C. Jestli je to skutečně tak, nevím.
http://www.ascaso.com/div-espresso-coff ... eel-3.html
Každopádně Tvou pozici Ti nezávidím, není to jednoduché rozhodování...(i když spousta lidí bude psát, že má pochopitelně jasno - jedině bojler
)
http://www.ascaso.com/div-espresso-coff ... eel-3.html
Každopádně Tvou pozici Ti nezávidím, není to jednoduché rozhodování...(i když spousta lidí bude psát, že má pochopitelně jasno - jedině bojler

Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!