Aeropress-jak to vypadá a co toje
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Filtr mám a zas tak velká výhra mi to nepřijde. Nějaké velké chuťové rozdíly v tom oproti papíru nevidím, káve je z filtru víc prašná, než z papíru. Cena papírových filtrů je zanedbatelná, takže ani na peněžence se to moc neprojeví. Možná je filtr lepší na cesty, ale zas na tak dlouho nejezdím, abych to ohodnotil. Navíc se mi na papíru líbí ta triviální jednoduchost při čištění aeropressu, kdy odšroubuji víčko a papír i s kávou vytlačím přímo do koše. V případě kovového filtru se musí zvlášť umývat, což sice nevadí, ale je to práce navíc.
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
mají tam dokonce 2 verze filtru - další prostor na experimenty 
nevšimli jste si při kombinaci - papírový filtr a hrubé mletí, že káva po otočení aeropresu rychle protíká? cca polovina kávy proteče, než vůbec začnu tlačit na píst...

nevšimli jste si při kombinaci - papírový filtr a hrubé mletí, že káva po otočení aeropresu rychle protíká? cca polovina kávy proteče, než vůbec začnu tlačit na píst...
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
nie, a to meliem nahrubopecan píše: ... nevšimli jste si při kombinaci - papírový filtr a hrubé mletí, že káva po otočení aeropresu rychle protíká? ...

- j.e.n.i.k.82
- Příspěvky: 29
- Registrován: ned 25. bře 2012 10:47:51
- bydliště: Praha
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Podle mého by se to stát nemělo.. Mě odteče pár kapek, pak se udělá podtlak a dokud nezmáčknu, tak nic neteče.. Dělám obrácenou metodu, ale to ty nejspíš také.. Že by ti netěsnil píst?
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
zkontroluji těsnost pístu, zatím jsem to řešil dvěma filtry na sobě a bylo to o něco lepší.
- awakened
- Příspěvky: 29
- Registrován: pon 23. led 2012 0:14:38
- bydliště:
- kávovar: Clever Dripper, Aeropress
- mlýnek: Graef CM80
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Možná také špatně vložený filtr? Přesně takto mi to jednou nebo dvakrát utíkalo, když jsem filtr vložil nepřesně, stačila opravdu skulinka a už káva mizela do hrnku, ještě než jsem začal presovat.pecan píše:mají tam dokonce 2 verze filtru - další prostor na experimenty
nevšimli jste si při kombinaci - papírový filtr a hrubé mletí, že káva po otočení aeropresu rychle protíká? cca polovina kávy proteče, než vůbec začnu tlačit na píst...
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Tak problém snad vyřešen. Chyba byla v tom, že jsem dával do válce (u obrácené metody) málo vody, po nasazení filtru tam zbyl sloupec vzduchu a po otočení, než se vytvořil podtlak, tak káva tekla do hrnku. Když jsem dnes naplnil válec vodou doplna, tak po otočení skoro nic neproteklo. Díky j.e.n.i.k.82 za inspiraci s podtlakem 

- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
ja dávam vodu cca. 1cm od vrchu 

- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Já odteď dávám vodu do plna a množství vody si reguluji na začátku hloubkou zasunutí pístu (obrácená metoda).
- awakened
- Příspěvky: 29
- Registrován: pon 23. led 2012 0:14:38
- bydliště:
- kávovar: Clever Dripper, Aeropress
- mlýnek: Graef CM80
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Jak řešíte maximální množství vody? Při zalití čerstvě umleté kávy to hodně pění a bublá a tak po zamíchání ještě dolívám trochu vody, aby byla tak 1-2 cm pod okraj.
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
taky nadvakrát
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Ahoj, co říkáte na použití kovového filtru místo papírového, máte s tím někdo zkušenost ?
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Zkoušeli jsme jeden měsíc v kavárně papírové filtry a pro porovnání další měsíc nerezové filtry (na aeropressu). Obojí bylo fajn, ale papír u nás stále vyhrává. Proto už je nemáme standardně ani na eshopu ... Zajímavé bylo, že po měsíci používání (50+ aeropressů denně) se nerez filtry hodně zdeformovaly.
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Dík za reakci, zůstanu u papírových filtrů 

- generator
- více pokročilý
- Příspěvky: 287
- Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
- bydliště: Děčín
- kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
- mlýnek: Bazzera Virtuoso
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Taková zajímavost. Před měsícem jsem v německu kořistil krabičku s filtry Melitta číslo 1 v domění, že jde o nejmeší filtr do překapávače. Mám totiž "jednohrnkový" porcelánový držák na drip a nikde v CZ jsem nemohl sehnat filtry číslo 1.
Koupil jsem tedy dvě balení, každé asi za 1,10€. Doma jsem zjistil, že se nejedná o filtry pro překapávač, ale jakési kulaté 94mm v průměru. Ani netuším do čeho to je dobré, ale po googlování jsem našel, že do nějakých velkých tanků na kávu. Taková jakoby várnice, co jsme v tom mívali na táboře čaj. Akorát že vymazlená na kafe. Takže asi filtr na drobné smetí.
Zkusmo jsem to vzal do práce do aeropresu a ono to tam pasuje. Je to větší, ale normálně stačí zatlačit, okraje se přehnout, bajonet sítka zaklapne a bez problémů to funguje. Nikde nic neteče.
Je to asi za polovičku ceny než se v CZ dá senhat "originál" AP filtr, ale nejsou bílé. Na chuti to nepoznám, takže budu používat do aeropresu.
Koupil jsem tedy dvě balení, každé asi za 1,10€. Doma jsem zjistil, že se nejedná o filtry pro překapávač, ale jakési kulaté 94mm v průměru. Ani netuším do čeho to je dobré, ale po googlování jsem našel, že do nějakých velkých tanků na kávu. Taková jakoby várnice, co jsme v tom mívali na táboře čaj. Akorát že vymazlená na kafe. Takže asi filtr na drobné smetí.
Zkusmo jsem to vzal do práce do aeropresu a ono to tam pasuje. Je to větší, ale normálně stačí zatlačit, okraje se přehnout, bajonet sítka zaklapne a bez problémů to funguje. Nikde nic neteče.
Kód: Vybrat vše
http://www.hrhiggins.co.uk/accessories/withdrawn_accessories/withdrawn_accessories/melitta_1_94mm_filter_discs/
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
- generator
- více pokročilý
- Příspěvky: 287
- Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
- bydliště: Děčín
- kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
- mlýnek: Bazzera Virtuoso
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Takhle to vypadá v reálu:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
- Maslicko
- pokročilý
- Příspěvky: 97
- Registrován: pát 07. pro 2012 10:24:26
- bydliště: Brno
- kávovar: Carimali Alfa, Wega Mini Nova, Ascaso Steel PID
- mlýnek: Mazzer Mini A, Casadio, Ascaso i-steel. RR45
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Ten větší filtr nevypadá zle. Respektive se mi na něm libí blbovzdornost, kdy se nemůže filtr špatně usadit. Pro mé kolegy v práci by to byla obrovská pomoc
)
Jinak se chci zeptat, zda experimentujete s aeropresem a máte svoje oblíbené recepty typu http://worldaeropresschampionship.com/recipes/

Jinak se chci zeptat, zda experimentujete s aeropresem a máte svoje oblíbené recepty typu http://worldaeropresschampionship.com/recipes/
- hedge
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
- bydliště: Dobříš
- kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
- mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Aeropress používám zatím krátce, nicméně se asi stane mým favoritem. Hlavně proto, že výsledky z něj jsou opakovatelné (a výborné). Doteď jsem používal Clever dripper a tam to bylo tak 50 na 50, i když jsem se snažil dodržet vždy stejný postup.
No a recepis - obrácená metoda, mletí relativně jemné (Hario Mini na čtvrtý klik), 12g kávy, 200ml vody cca půl minuty po varu s otevřeným víkem konvice. Nalít vodu, zamíchat (u pístu mi zůstávaly suché hroudy kávy), čekat minutu, obrátit, protlačit, vypít.
Ale přiznávám - žádné velké pokusy a experimenty jsem zatím nedělal.
No a recepis - obrácená metoda, mletí relativně jemné (Hario Mini na čtvrtý klik), 12g kávy, 200ml vody cca půl minuty po varu s otevřeným víkem konvice. Nalít vodu, zamíchat (u pístu mi zůstávaly suché hroudy kávy), čekat minutu, obrátit, protlačit, vypít.
Ale přiznávám - žádné velké pokusy a experimenty jsem zatím nedělal.
- hedge
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
- bydliště: Dobříš
- kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
- mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Můj nový favorizovaný postup, z něhož lezou (tečou) výrazně ovocné tóny, které i moje neškolená huba hravě rozezná.
klasická metoda
14 g kávy jemně mleté
200 ml vody horké 80 stupňů
Propláchnout filtr horkou vodou, nasypat kávu, naráz zalít, řádně promíchat (plusmínus 5 vteřin), 10 vteřin čekat, nasadit píst a pomalu stlačit.
Postup jsem si nechal poradit v jedné pražské kavárně, kde mi donesli kávu, u které kdybych nevěděl, že to je káva, tak bych řekl, že piju (horký) černorybízový džus. Po vůni i po chuti. Byla to káva z Keni, doma mám Etiopii natural a funguje to s ní taky.
klasická metoda
14 g kávy jemně mleté
200 ml vody horké 80 stupňů
Propláchnout filtr horkou vodou, nasypat kávu, naráz zalít, řádně promíchat (plusmínus 5 vteřin), 10 vteřin čekat, nasadit píst a pomalu stlačit.
Postup jsem si nechal poradit v jedné pražské kavárně, kde mi donesli kávu, u které kdybych nevěděl, že to je káva, tak bych řekl, že piju (horký) černorybízový džus. Po vůni i po chuti. Byla to káva z Keni, doma mám Etiopii natural a funguje to s ní taky.
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
nie je 10 sek. málo?