Ahojte,
rad bych s vámi se také podelil o zkusenosti s pristrojem Lelit PL042 (varianta EM) bez PID).
KLADY
1. Integrovaný mlýnek
Sice pouze kónické kameny, ale mele velmi spolehlivě. Regulace je na
http://www.lelit.cz uvedena jako sedmistupňová, to je ale velmi zavadejici - mlýnek ma totiz mezi stupni 1-7 plynulou regulaci, takze stupnu jsou desitky !
2. Zpracovani
Velmi pekny, remeslne neni moc co vytknout, jde videt, ze vyrobce ma zkusnosti s nerezem.
3. Integrovany tamper dle meho nazoru bohate staci a netreba utracet dalsich 1000Kc (mozna zacne vadit az casem kdy se stanu "expert"

).
ZAPORY
1. Nahrivani salku
Jde spise o symbolickou funkci, tedy pokud ho nemate zapnuty hodinu predem. Nicmene bohate staci pul minuty pred plnenim salku nalit do nej vrelou vodu z kohoutku takze zadna bolest...
2. Kolisani teploty
Dle meho nazoru je VELMI tezke vyextrahovat s timto modelem espresso vodou, ktera ma po celou dobu konstantni teplotu.
Ze zacatku jsem po zapnuti delal espresso nedockave jiz po 3 minutach (zapnout, odvazit kavu, nasypat do mlynku, pripravit salky, pockat, pustit trochu vody do paky a tim hlavu i paku nahřát, osusit ji, pockat minutu, aby se teplota opet zastabilizovala, naplnit paku kavou, pustit extrakci). Mel jsem ale pocit, ze teplota nebyla idealni. Navic se mi kontrolka teploty ihned po zacatku extrakce opet rozsviti (z cehoz tak trochu panikarim, tim spise, ze nemam ukazatel teploty).
Nyni delam jen jednu zmenu a to tu, ze pristroj zapnu 10-20 minut predem. Potom navážu postupem viz výše... Voda je teplejsi coz se odrazi na kvalite espressa.
3. Rušivé zvuky
Pristroj po zapnuti vydava praskajici/pískavy/kvilivý zvuk (tezko se to popisuje). Ten se ozyva cca 1x za pet minut, trva vzdy asi 10 sekund. Nikde mi neunika ani voda ani para. Dle meho souvisi s uvolnovanim tlaku ci s nahrivanim bojleru. Je to dost nechutny, ale aspon mi to obcas pomuze uvedomit si, ze jsem pristroj nechal omylem zapnuty

Duvod se mi ale nepodarilo zjistit a reklamovat to budu jen pokud se to zhorsi.
ZKUSENOSTI
Pokud chcete pit silne a pitelne espresso x-krat denne bez rozmyslu vzdy kdyz proste dotanete chut, zapomente na tento pristroj. Prvni tydny jsem se "trapil" jen zjistenim, ze stupen mleti i pri zmene jedne "desetinky" hraje OBROVSKOU roli na vysledek, ze zacatek extrakce -versus- teplota vody v bojleru je treba dost dobre odhadnout (ta absence PIDu mi zacina vadit jiz po mesici) a ze mnozstvi namlete a upechovane kavy v hlave nesmi presahnout (s presnosti na mm) urcitou hranici kdy se tlaci na hlavu, jinak se to cele po*ere. Kupodivu jsem zjistil, ze vlastni pechovani kavy (pouzity tlak) ma na vysledek zdaleka nejmensi vliv (proti tomu co pisu vyse). Ale hlavne - STRASNE ME TO BAVI

Jinak slehani mlika - je treba dobra konvicka, drzet tech par principu co mate na youtube a po par pokusech uz leze pekny vysledek.
Kazdopadne přístroj doporučuji.
DOTAZY
1. Ohledne kolisani teploty viz výše - dělám něco špatně ? Rad si poslechnu vasi verzi, protoze hodne lidi tu píše, ze
"i bez PID se da delat dobra kava, jen je to pracne a chce to trening"
2. Cisteni a odvapnovani - mame na sidlisti HODNE tvrdou vodu. Jak ji u tohoto pristroje zmekcit ? Davate neco do te plastove nadrze na vodu ? Napadlo me leda, ze tam proste budu lit odstatou vodu... A take k odvapnovani - jakym pripravkem a jak bych mel pristroj udrzovat (lit neco do nadrzky? Diky za radu.