No ty mleté to byla taková nouze, abych porovnával hrubosti s mým mlýnkem. Ale zase takové rozdíly v časech extrakcí nebyly, i přesto, že pohledově se hrubosti lišily. Co se mi nejlíp povedlo a už jsem nedokázal zopakovat, tak bylo z double misky 18/30 ml a byl jsem na 9-10 barech. Když to jede jen 10-12 sec (včera jsem zase zkoušel, ale single misky), tak jsem 8-9 barů. Pramen kávy neumím popsat, ale rozhodně se tak pěkně "netáhne", jako mi dnes ráno dělal profík v Kavárně na kolech. Dokonce jsem mu to měřil a měl vše perfektní. No můj pramen je sice tmavej, nebledne nijak moc, ale je hodně širokej – není to tec úzkej čirůček. Prostě má velkej průtok.
Jo a včera jsem zkoušel další nouzovku – zašel jsem do prodejny Tchiba kde i melou a nechal si namlít tu nejlevnější arabicu jako vzorek. Paní se mým zkušenostem divila a tvrdila mi, že na preso se úplně najemno nemele a že lidem to mele na stupeň 5 pro páky. Tož nevím co má za mašinu, ale prdítko to nebylo. Bylo to velký, základnu to mělo asi průměr 30 cm. Namlela mi na tom kafe ještě o stupeň níž, než je zvyklá. A já to doma večer zkusil. No a zase nic.
Takže shrnu dosavadní pokusy a postřehy s dvoumiskou, PID na 94 st.:
Graef – maximální jemnost, robusta J.Hornig – 16/30 ml (jako cappucino docela pitné), puk sušší, hezky se vyklepnul
Porlex - taky max jemné, taky Hornig – 12-15/25 ml (namletá káva se zdála jemnější než z Graefu, crema, co za minutu zmizela), puk taky ok
Kupovaná Lidl – 10-11/25 ml (namletí jak z graefu), to šlo do dřezu (to kafe je hnusný snad ze včeho :-D), puk nevím, asi taky v poho
Tchibo arabica Milano – jemný prach, asi víc než porlex – 10-12/25 ml (podextrahovaný = kyselý, hořký a tak, ale krásná crema, co vydržela snad 5 minut, než jsem to vylil), puk bláto a dvakrát i zůstal nalepený na sprše.
A drobná poznámka, můj tamper, co jsem koupil se strojem má celkem vůli v misce. Asi 1 mm. Porovnával jsem to s jinou pákou u toho profíka a tam to bylo pěkně natěsno. Vím, že bych měl mít 57,5 mm. Teda origo kovovej Lelit takovej je. Šupleru nemám, abych to přeměřil přesně.
Dneska zkusím natočit video, jak to šudlám. Třeba tam bude nějaká zásadní chyba.