LELIT PL62
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
LELIT PL62
Zdravim,
máte nějaké zkušenosti s tímto přístrojem? Zvažuji zda zvolit menší kousek s jedním boilerem to považuji toto a nebo dva boilery a zvolit nějaký Rocket?
máte nějaké zkušenosti s tímto přístrojem? Zvažuji zda zvolit menší kousek s jedním boilerem to považuji toto a nebo dva boilery a zvolit nějaký Rocket?
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: LELIT PL62
Ještě sem u výrobce nalezl typ PL62T, který má už i PID jako vypadá to jako krásná kompaktní mašinka. Zatim shánim informace v zahraničí.
Kód: Vybrat vše
http://espresso.lelit.com/modello/pl62t/
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Re: LELIT PL62
Na Rocketa jsem se byl podívat a prodejce mi prezentoval právě na R58
který má větší boiler 1,8L na páru a horkou vodu a menší 0,58 na espresso. Strojek fajn. ale min 20tis rozdíl.
Kód: Vybrat vše
http://www.bunacafe.eu/prislusenstvi/detail/XWYTH9-rocket-espresso-r58
- jerrymouse
- více pokročilý
- Příspěvky: 220
- Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...
Re: LELIT PL62
Up. Nemáte ho někdo? Po pozitivní zkušenosti s PL 041 TEM o něm vážně uvažuji (další na pořadu jsou Bezzera Magica nebo nějaký z těch levnějších Rocketů) - malý, spousta věcí k němu (pořádný tamper, 2 páky) a stojí necelých 32000. Zajímá mi hlavně, jestli do něj půjdou VST misky (jsou všechny E61 hlavy stejný?).
- stanislav
- Příspěvky: 17
- Registrován: ned 03. bře 2019 23:06:28
- bydliště: Praha
- kávovar: Lelit PL62W Mara
- mlýnek: Eureka Mignon Silenzio
Re: LELIT PL62
Tak mám tento stroj doma, ve výběru byla ještě PL60 jako dual boiler varianta, která mě ovšem ani trochu neučarovala designem a rocket appartamento. Zvolil jsem Lelit hlavně z důvodu opravdu minimálních rozměrů a obecně pozitivních reakcích na světových fórech, pro představu ve srovnání s appartamentem, tam kde u rocketu dám vedle sebe akorát tři hrnečky, tak na lelit mara dám přesně dva
. Okamžitě jsem vyměnil dodanou sprchu za IMS E61 200im a obě misky za precizní dual/single také od IMS. Dodávaná sprcha je velmi špatná, voda prakticky teče středem, pokud byste někdy měnili u E61 sprchu, rozhodně to nedělejte u studeného přístroje, lepší je nechat systém 5-10 minut nahřívat = tak ať se nepopálíte o hlavu, ale těsnění změkne a původní zakousnutá sprcha povolí.
Dodávané misky vlastně vůbec špatné nejsou, ale ty od IMS jsou prostě lepší a hlavně mezi single a double miskou nemusím ze zkušenosti dělat téměř změny v nastavení mletí, teda musím, ale maximálně o "stupeň" (Mignon je stepless, takže o čárku). Další důvod proč IMS misky je nahrazení bakelitových dílů za dřevěné, kde byla možnost volby páky za bottomless, tak jsem po ni sáhnul. Byla to moje první zkušenost s nahou pákou a musím říct, pohled je to nádherný, nijak mě to nekanálkuje ani nestříká, celkově mě to k rituálu přípravy kávy přidalo "osobní show" a hrozně se mě to líbí
Jinak na tampování IMS misek doporučuji spíše tamper 58,4mm nebo 58,35, pasuje přesně tak, aby nedělal podtlak, ale vyplnil celý prostor misky, což je pro botomless páku imo výhoda. Používám Motta 58,4 Competition tamper. Dodávaný tamper k Lelitu je ovšem velmi kvalitní, plnohodnotný 58mm s poměrně pěknou dřevěnou červenou rukojetí - barvu nepouští.
Uvnitř stroje je pořádek, bojler má izolaci (starší varianty neměly a kastla se hrozně zahřívala), také dvě pumpy, technicky nevím na co to přesně je, to možná napíše někdo fundovaný, já to pochopil tak, že se nestane to, že by při použití došla pára nebo voda pro extrakci - pokud je samozřejmě v zásobníku voda - nebo taky možná píšu blbosti
Jako velké plus vidím tepelnou stabilitu a taky překvapivě celkově ekonomický provoz mašiny. Je to můj první stroj s větším bojlerem a výměníkem tepla. Silvia předtím, když byla zapnutá dlouhodobě, tak nahřivala vodu mnohem častěji a dohřívání vody na páru, schlazování atd. se podepsalo na celkově větší spotřebě energie. Dle chytré zásuvky mám okolo 30% úspory, ale zatím mám měření jen z několika dní, pak napíšu přesnější výsledky. Každopádně jak se jednou systém nahřeje - to i s pákou a hlavou trvá jen necelých 20 minut - tak teplotu drží zuby nehty a nahřívá opravdu jen jednou za čas, sepne na pár desítek sekund a pak je zase klid.
Jedno negativum bych našel, ale je to pravděpodobně problém mého kusu. Teď bude hrozně nepochopitelný text, který může pomoci majitelům:
Při výměně bakelitových kohoutů za dřevěné doslova uletěl konec měděné tyčinky, která ovládá páru, ten konec s drážkou, kde takové maličké pitomé kovové céčko tlačí na kohout samotný a přenáší sílu na měděnou tyčinku. Samozřejmě tam to céčko teď nedrží a nešla mě ovládat pára. Céčko se místo tří bodů opíralo pouze o dva. Vyřešil jsem to tak, že jsem z hmoždinky vyrobil takovou bužírku, která céčko a celý systém ovládání páry zpevní a drží to céčko tam kde má být. No nas*alo mě to, ale vyřešil jsem to a komunikace s eshopem, kde jsem nakupoval (lelit.cz) je ukázková, náhradní díl mě dodají, no možná, že jej ani nepoužiju, moje hmoždinková modifikace funguje špičkově :D Když jsem měnil kohout na ovládání horké vody, tak jsem byl opatrnější, počítal jsem s tím, že mezi "céčkem", kohoutem a tou tyčinkou je pnutí a za pomoci ostrého nástroje zatlačil na správné místo tak, aby céčko vyskočilo téměř samo. V návodu k tomu wooden kitu toto bohužel nebylo, ale zároveň si myslím, že by to materiál měl vydržet. Je to tak 50/50 moje chyba - chyba mašiny. Já to ještě blb dělal dychtivě při totálně zahřátém systému, takže i ta měděná tyčinka byla horká, že na ni nešla udržet ruka.
Kdyby někdo měl zájem o wooden kit, existují dva, PL114W s nahou pákou a PL115W s dvouvýpustí namířenou ne do stran, ale dopředu.
Přikládám jednu fotku s mlýnkem Eureka Mignon Silenzio - více informací napíšu do tématu "vedle".


Dodávané misky vlastně vůbec špatné nejsou, ale ty od IMS jsou prostě lepší a hlavně mezi single a double miskou nemusím ze zkušenosti dělat téměř změny v nastavení mletí, teda musím, ale maximálně o "stupeň" (Mignon je stepless, takže o čárku). Další důvod proč IMS misky je nahrazení bakelitových dílů za dřevěné, kde byla možnost volby páky za bottomless, tak jsem po ni sáhnul. Byla to moje první zkušenost s nahou pákou a musím říct, pohled je to nádherný, nijak mě to nekanálkuje ani nestříká, celkově mě to k rituálu přípravy kávy přidalo "osobní show" a hrozně se mě to líbí

Uvnitř stroje je pořádek, bojler má izolaci (starší varianty neměly a kastla se hrozně zahřívala), také dvě pumpy, technicky nevím na co to přesně je, to možná napíše někdo fundovaný, já to pochopil tak, že se nestane to, že by při použití došla pára nebo voda pro extrakci - pokud je samozřejmě v zásobníku voda - nebo taky možná píšu blbosti

Jako velké plus vidím tepelnou stabilitu a taky překvapivě celkově ekonomický provoz mašiny. Je to můj první stroj s větším bojlerem a výměníkem tepla. Silvia předtím, když byla zapnutá dlouhodobě, tak nahřivala vodu mnohem častěji a dohřívání vody na páru, schlazování atd. se podepsalo na celkově větší spotřebě energie. Dle chytré zásuvky mám okolo 30% úspory, ale zatím mám měření jen z několika dní, pak napíšu přesnější výsledky. Každopádně jak se jednou systém nahřeje - to i s pákou a hlavou trvá jen necelých 20 minut - tak teplotu drží zuby nehty a nahřívá opravdu jen jednou za čas, sepne na pár desítek sekund a pak je zase klid.
Jedno negativum bych našel, ale je to pravděpodobně problém mého kusu. Teď bude hrozně nepochopitelný text, který může pomoci majitelům:
Při výměně bakelitových kohoutů za dřevěné doslova uletěl konec měděné tyčinky, která ovládá páru, ten konec s drážkou, kde takové maličké pitomé kovové céčko tlačí na kohout samotný a přenáší sílu na měděnou tyčinku. Samozřejmě tam to céčko teď nedrží a nešla mě ovládat pára. Céčko se místo tří bodů opíralo pouze o dva. Vyřešil jsem to tak, že jsem z hmoždinky vyrobil takovou bužírku, která céčko a celý systém ovládání páry zpevní a drží to céčko tam kde má být. No nas*alo mě to, ale vyřešil jsem to a komunikace s eshopem, kde jsem nakupoval (lelit.cz) je ukázková, náhradní díl mě dodají, no možná, že jej ani nepoužiju, moje hmoždinková modifikace funguje špičkově :D Když jsem měnil kohout na ovládání horké vody, tak jsem byl opatrnější, počítal jsem s tím, že mezi "céčkem", kohoutem a tou tyčinkou je pnutí a za pomoci ostrého nástroje zatlačil na správné místo tak, aby céčko vyskočilo téměř samo. V návodu k tomu wooden kitu toto bohužel nebylo, ale zároveň si myslím, že by to materiál měl vydržet. Je to tak 50/50 moje chyba - chyba mašiny. Já to ještě blb dělal dychtivě při totálně zahřátém systému, takže i ta měděná tyčinka byla horká, že na ni nešla udržet ruka.
Kdyby někdo měl zájem o wooden kit, existují dva, PL114W s nahou pákou a PL115W s dvouvýpustí namířenou ne do stran, ale dopředu.
Přikládám jednu fotku s mlýnkem Eureka Mignon Silenzio - více informací napíšu do tématu "vedle".

- senlamy
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: čtv 14. pro 2017 10:32:46
- bydliště: Brno
- kávovar: Lelit Mara PL62, AeroPress. Bylo: Gaggia Classic Plus
- mlýnek: Niche Zero. Bylo: Gaggia MDF
Re: LELIT PL62
Zrovna dorazil PL62, máte někdo zkušenosti, že precizní misky LM Advanced jsou trošku vyšší a jdou blbě do hlavy? Nejde mi to utáhnout tak, abych měl páku na středu. Kupoval jsem misky tady https://www.coffeesource.eu/lm-strada-k ... -paky.html
- martinovic
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
- bydliště: Košice
- kávovar: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Professional postmil
- mlýnek: Kafatek Flat SSP, DF64 + SSP MP, Ceado E37j, Comandante NB
Re: LELIT PL62
preco by mala byt paka v strede?
- senlamy
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: čtv 14. pro 2017 10:32:46
- bydliště: Brno
- kávovar: Lelit Mara PL62, AeroPress. Bylo: Gaggia Classic Plus
- mlýnek: Niche Zero. Bylo: Gaggia MDF
Re: LELIT PL62
S originál miskama to jde a je tam značkamartinovic píše:preco by mala byt paka v strede?

- martinovic
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
- bydliště: Košice
- kávovar: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Professional postmil
- mlýnek: Kafatek Flat SSP, DF64 + SSP MP, Ceado E37j, Comandante NB
Re: LELIT PL62
je to nezmysel zavisi to tvaru sitka a hrubky/materialu/opotrebeniu tesnenia, ked to tak vadi daj tam 8mm silikonove tesnenie a budes mat aj maksi doraz aj paka pojde dalej (ja som tak na biance ucinil)
Re: LELIT PL62
Zdravím, také o něm přemýšlím. Jaké jsou dlouhodobé zkušenosti?
Jsem velmi omezen šířkou prostoru a Lelit Mara PL62, co jsem pohledal, je nejužší ze všech HX mašin (22 cm). Následuje Vibiemme Domobar (22,5 cm) a Elba IV (23,5 cm).
Jsem velmi omezen šířkou prostoru a Lelit Mara PL62, co jsem pohledal, je nejužší ze všech HX mašin (22 cm). Následuje Vibiemme Domobar (22,5 cm) a Elba IV (23,5 cm).
- Maqrtek
- Příspěvky: 15
- Registrován: stř 23. pro 2020 19:28:11
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Lelit PL042TEMD, aeropress, kalita, V60, mokka
- mlýnek: Porlex mini
Re: LELIT PL62
8 měsíců užívání, jednim slovem - spokojenost! Kolega přede mnou ho měl tušim pul roku a loučil se s nim kvuli biance jinak by si ho nechal.
Obrovská síla a výkon stroje ať už vody či páry. Nevýhody HX takřka odstraněny, na e61 supr teplotní stabilita. Z nevýhod je delší nahřívání jako u většiny mašin týdle konstrukce. Spíš co by tě konkrétně zajímalo.
Obrovská síla a výkon stroje ať už vody či páry. Nevýhody HX takřka odstraněny, na e61 supr teplotní stabilita. Z nevýhod je delší nahřívání jako u většiny mašin týdle konstrukce. Spíš co by tě konkrétně zajímalo.
- Grindr
- Příspěvky: 7
- Registrován: pon 19. říj 2020 8:02:53
- bydliště: Brno
- kávovar: DeLonghi Dedica
- mlýnek: Tescoma Handy
Re: LELIT PL62
Máte někdo zkušenosti s přehříváním Lelit Mara X? Mám v hlavě teploměr, a po prvním espressu teplota vyletí nahoru i ke stovce a trvá velmi dlouho, než sletí níž. Režim je na espresso (1) a teplotní nastavení na nejnižší teplotu (0). Během extrakce teplota zůstává dost vysoko. Klesá až teprve po dlouhém flushi.
Není mi úplně zřejmé, jestli při extrakci měřím teplotu materiálu hlavy, nebo protékající vody, a jak reálně zjistit, jestli je voda na nastavené teplotě.
EDIT: Patrně jsem si četl manuál pro verzi V1, takže jsem měl špatně nastavený režim.
Není mi úplně zřejmé, jestli při extrakci měřím teplotu materiálu hlavy, nebo protékající vody, a jak reálně zjistit, jestli je voda na nastavené teplotě.
EDIT: Patrně jsem si četl manuál pro verzi V1, takže jsem měl špatně nastavený režim.
- Vladimir54
- Příspěvky: 2
- Registrován: ned 31. led 2021 18:18:45
- bydliště: Opava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia
Re: LELIT PL62
Lelit Mara X mám druhý týden, ode dneška mám namontovaný Geisinger Thermometer mit Shot-Timer für E61 Brühgruppe. A mám stejný problém: po prvním espressu teplota vyletí nahoru i ke stovce a trvá velmi dlouho, než sletí níž. Režim je na espresso (1) a teplotní nastavení na nejnižší teplotu (0). Mám mlýnek DF64 a během týdne se mně nepodařilo sladit hrubost mletí s časem extrakce a vahou espresso. Taky se mně nedaří našlehat mléko na cappuccino. Má někdo stejnou kombinaci a může poradit aspoň základy? Nebo poslat odkaz na nějaké video, případně článek. Předešlé zkušenosti mám s kávovarem Gaggia classic a Gaggia MDF mlýnkem. Chápu, že nejlepší rada je vlastní zkušenost, ale nechci opakovat základní chyby. Za každou radu budu vděčný.
- makovica
- více pokročilý
- Příspěvky: 111
- Registrován: úte 30. čer 2015 22:46:35
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Vibiemme Domobar modified
- mlýnek: SM 90 redesigned
Re: LELIT PL62
Ahoj, skúsim ti odpovedať na tvoje otázky:
Teplota po prvom espresso shote ti vyletí vysoko, pretože je to HX boiler. Lelit sa to snažil vyriešiť tak, že používa dva režimy na paru a espreso, pričom pri režime espresso sa používa na reguláciu teploty vo výmenníku PID. Tu je aj možný dôvod prečo sa to deje. PID z princípu fungovania je presná, ale zároveň pomalá regulácia teploty. Tzn., že trvá určitý čas kým sa zastabilizuje. Pekne to vidieť na tvojom popise problému. Keď sa kávovar nahrieva na prvý shot tak má dostatok času na stabilizáciu teploty v celej sústave. Problém pri druhom shote je podľa mojich skúseností s E61 a PID reguláciou v tom, že Lelit ma vypnutý dohrev počas prvého shotu a na konci shotu je voda v HX už s nízkou teplotou a PID to chce kompenzovať, tak ju zohreje rýchlo a máš vysokú teplotu. Riešením môže byť zmena jednotlivých hodnôt P, I, D kde vieš znížiť rýchlosť času reakcie na zmenu teploty. Zmena týchto parametrov je hodne veľká alchýmia a treba hodne pevné nervy kým sa nájde vhodné nastavenie. Návody ako nato aj s popisom čo jednotlivé parametre robia nájdeš na nete. Druhá možnosť je proste dlhý flush, teda odpustenie väčšieho množstva vody pred druhým shotom.
Ohľadom problému, že sa ti nedarí zladiť mletie, čas extrakcie a výslednú váhu espressa, by som hľadal najprv v káve. Základ aby to všetko fungovalo je čerstvá káva. Tým myslím káva cca 3 dni od praženia, kedy je už stabilizované CO2 v nej. Taktiež je dôležité ak máš takúto kávu ako ju skladuješ. Ak ju máš vonku pri bežných teplotách už po týždni máš problém. Musíš mlieť na jemnejšie, atd. ... Trápiš sa a výsledok zakaždým iný. Moja skúsenosť je skladovať kávu v mrazničke a vyberať ju z mrazničky vždy pred prípravou. Takto máš čerstvú kávu aj niekoľko mesiacov od praženia (osobná skúsenosť).
Teplota po prvom espresso shote ti vyletí vysoko, pretože je to HX boiler. Lelit sa to snažil vyriešiť tak, že používa dva režimy na paru a espreso, pričom pri režime espresso sa používa na reguláciu teploty vo výmenníku PID. Tu je aj možný dôvod prečo sa to deje. PID z princípu fungovania je presná, ale zároveň pomalá regulácia teploty. Tzn., že trvá určitý čas kým sa zastabilizuje. Pekne to vidieť na tvojom popise problému. Keď sa kávovar nahrieva na prvý shot tak má dostatok času na stabilizáciu teploty v celej sústave. Problém pri druhom shote je podľa mojich skúseností s E61 a PID reguláciou v tom, že Lelit ma vypnutý dohrev počas prvého shotu a na konci shotu je voda v HX už s nízkou teplotou a PID to chce kompenzovať, tak ju zohreje rýchlo a máš vysokú teplotu. Riešením môže byť zmena jednotlivých hodnôt P, I, D kde vieš znížiť rýchlosť času reakcie na zmenu teploty. Zmena týchto parametrov je hodne veľká alchýmia a treba hodne pevné nervy kým sa nájde vhodné nastavenie. Návody ako nato aj s popisom čo jednotlivé parametre robia nájdeš na nete. Druhá možnosť je proste dlhý flush, teda odpustenie väčšieho množstva vody pred druhým shotom.
Ohľadom problému, že sa ti nedarí zladiť mletie, čas extrakcie a výslednú váhu espressa, by som hľadal najprv v káve. Základ aby to všetko fungovalo je čerstvá káva. Tým myslím káva cca 3 dni od praženia, kedy je už stabilizované CO2 v nej. Taktiež je dôležité ak máš takúto kávu ako ju skladuješ. Ak ju máš vonku pri bežných teplotách už po týždni máš problém. Musíš mlieť na jemnejšie, atd. ... Trápiš sa a výsledok zakaždým iný. Moja skúsenosť je skladovať kávu v mrazničke a vyberať ju z mrazničky vždy pred prípravou. Takto máš čerstvú kávu aj niekoľko mesiacov od praženia (osobná skúsenosť).
- Vladimir54
- Příspěvky: 2
- Registrován: ned 31. led 2021 18:18:45
- bydliště: Opava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia
Re: LELIT PL62
Moc děkuji za radu, budu nad radou přemýšlet.
Dlouhý flush jsem zkoušel, pomáhá to. Ale je škoda vody, kterou filtruji 2x. Je to neekonomické (filtry jsou dost drahé) a také neekologické. A snad to není jediné řešení, proto budu pátrat dál. Kávu mám týden po pražení, tak snad to ještě není moc stará. Každopádně ještě jednou dík.
Dlouhý flush jsem zkoušel, pomáhá to. Ale je škoda vody, kterou filtruji 2x. Je to neekonomické (filtry jsou dost drahé) a také neekologické. A snad to není jediné řešení, proto budu pátrat dál. Kávu mám týden po pražení, tak snad to ještě není moc stará. Každopádně ještě jednou dík.
- Koving
- Příspěvky: 2
- Registrován: pát 10. bře 2017 7:49:16
- bydliště: Brno
- kávovar: Delonghi
- mlýnek: Hario
Re: LELIT PL62
Zdravím, jsem také majitelem tohoto kávovaru a chtěl bych se jen ujistit, jak je správná poloha bočního vypínače pro přípravu espressa u novějšího modelu, bez červeného loga? Protože i ve videích na netu se to různí. Diky