asi dva týždne som majiteľom tohto kávovaru (Elizabeth PL92T) po výmene za PL41PLUST.
Nie, že by som bol s pôvodným nespokojný (mal som ho 3 mesiace), ale práve u takéhoto kávovaru sme doma prišli na to, čo je to mať doma lepší prístroj a tak aj capuccino, či late malo svoje prevažné miesto pri príprave kávy... a tak to neustále ohrievanie/schladzovanie bojlera medzi kávou/miešaním mlieka bol dôvod, prečo som sa rozhodol ísť do dvoj-bojlerového kávovaru.
Oproti pôvodnému ide o mohutnejší kúsok, v pôvodnom som mal dosť problém založiť páku tak max. na "siedmu hodinu", manželka alebo dcéra zvládli max. ôsmu. A neraz sa následne stalo, že páka pri príprave potom vypadla. Mnohí písali, že sa to časom poddá, ani po troch mesiacoch dosť intenzívneho používania (minimálne 10 káv denne) sa to veľmi nepoddalo. V tomto modely úplne krásne a pohodlne tak ako má byť - páka na šiestej hodine. Nie je potrebné ani držanie prístroja, ako to bolo u pôvodného, aby som tu páku mohol dotiahnúť.
Príprava kávy s preinfúziou, ktorá sa dá naprogramovať časovo. Čiže nastavený čas iba tak tečie voda cez páku, bez čerpadla. Následne sa zapína čerpadlo, opäť dá sa nastaviť, aký dlhý čas to čerpadlo ide, následne sa prívod vody zastaví. Na dávkovanie vody má dve tlačítka pre single a dvoj espresso... veľmi nevidím dôvod (na oboch mám čas 25 sekúnd), ale dá sa nastaviť tým pádom rôzny čas, prípadne použitie preinfúzie pre každé tlačítko zvlášť (prípadne na jednom vypnúť a používať iba na druhom).
Tretie tlačítko je na výdaj horúcej vody, bez programovania.
Výdaj pary je klasicky cez otočné koliesko a tak je možné regulovať intenzitu. Musím konštatovať, že para je podstatne "mohutnejšia", ako v predchádzajúcom modely, ale určite je dôvodom hlavne iná tryska.
Kávovar obsahuje podsvietený manometer, takže veľmi dobre poslúži pri príprave kávy a jej tampovaní, aby sa podarilo dosiahnúť tlak 9-10 barov.
Taktiež obsahuje navyše podložku - mriežku, pri príprave espressa výborná vec, aby káva nemala ďaleko do šálky, ale zase dá sa vložiť aj väčšia šálka pri príprave late. Dvoj-výpusť je však urobená veľmi šikovne, aj dizajnovo pekne.
Kávovar signalizuje málo vody rozsvietením ikony na displeji. Cez digitálny PID sa dá nastaviť jednak teplota pre kávu, paru, časy púšťania vody, časy preinfúzie a softwarovo vypnutie druhého bojlera. Toto mi najviac vadí na tomto prístroji, skôr by som privítal manuálny vypínač, ako to tuším je na PL60kovej rade... Keď nejdem pripravovať mliečne kávy a zapnem kávovar, tak väčšinou idem cez to nastavenie a ohrev druhého bojlera vypnem. Aby som nekúril ďalších 1300 W zbytočne. A keď neskôr (inokedy) idem robiť mliečnú kávu, tak zase zistím, že som ho zabudol zapnúť. Čiže druhým nedostatkom, že tento kávovar vôbec nesignalizuje, v akom stave je ten druhý bojler. Kým pri zapnutí veľký displej bliká, kým nedosiahne nastavenú teplotu pre výdaj kávy, o druhom bojlery (kde si viete síce nastaviť jeho teplotu, predvolená bola 135 st. C) ale nemáte ani potuchy, v akom je stave (teplotnom)... pritom by stačilo "pluskom" sa presunúť nielen na jeho nastavenú hodnotu, ale aby v prvom rade sa zobrazovala jeho aktuálna teplota.
A tretia drobnosť, čo kúštik kazí dobrý dojem - práve, keď je vypnutý druhý bojler, tak nefunguje preinfúzia. Nepochopiteľné, kvôli čomu, čo s tým má druhý bojler, ale je to tak. Myslím si, že minimálne dve veci sú riešiteľné úpravou firmvéru, tak snáď sa dočkáme. A ten vypínač na druhý bojler si po záruke domontujem asi sám

Zatiaľ asi toľko k tomuto prístroju...