Koupil jsem si kávovar Lelit PL81T a ještě tu nemá své vlastní vlákno, tak jsem ho založil.
Proč jsem se rozhodl pro tento kávovar?
Původně jsem uvažoval nad Lelit PL41TEM (13000Kč), který má můj brácha, Rancilio Silvia (16000Kč), ale nakonec jsem vzal ten co mám, protože jsem ho našel na německým amazonu v akci za necelých 500 Euro (12600Kč) což mi přišlo jako super kup, tak jsem neváhal, a už ho mám týden doma. A líbí se mi jak designově, tak to že má PID a manometr. Sice přítelkyně pořád chtěla abych koupil nějaký automat, ale neměla šanci mě přemluvit

A posílal ho přímo Lelit z Itálie.
První dojmy a mlýnek
Ještě než mi přišel domů tak jsem pomocí YouTube nastudoval snad všechno možné ohledně ovládání, dělání espressa, capuccina, latte artu, atd.
Po rozbalení a prvotním proplachu nastal při prvním espressu zádrhel a tím byl mlýnek. Ten jsem také pečlivě vybíral, a i když jsem měl načteno že ideál by byl Eureka Mignon, tak jsem kvůli ceně a úspoře místa vzal manuální Timemore Slim Plus. Pro ten jsem se rozhodl, protože prý má lepší kameny, které jsou vhodné i pro espresso a podle manuálu je rozsah pro espresso 6-12 kliknutí, což mi přišlo v pohodě.
Jaké překvapení, když na 8 kliknutí teče jen obarvená voda. Nakonec po přečtení zahraničního fóra a laborování jsem zjistil, že není chyba ve mě. Na single misku potřebuji 6 kliknutí. Tím udělám 25s/25-30ml. Ale na 7 kliknutí už dvojnásobek. Výrobce přitom varuje používat rozsah 0-6 kvůli riziku otupění kamenů. Na double misku to teče už moc pomalu a mám přes 10 barů. Tam by to chtělo nastavit na 6,5 cvaků což nejde. Takže podle mě docela podvod od výrobce udávat takový rozsah a asi ho vrátím (snad to jde) a pořídím Mignona.
Po týdnu
Nahřátí kávovaru je velice rychlé. Ovládání jednodušší snad být ani už nemůže. Nahřátí na páru také rychlé. Opečně - z páry ho ochladit už trvá déle. Kávu teď používám Etiopie Sidamo Guji Sandajl. Mám raději jemnější světlé pražení. Už si myslím, že umím udělat kvalitní espresso na single misce. Na začátku jsem měl problém napěnit mléko, pak jsem ho přepěnil. Teď už to umím vychytat

Celkově jsem s ním spokojený, ale asi mě teď omezuje ten mlýnek, tak ho jdu nějak pořešit. Jinak všechno, včetně přesné váhy už mám. A dávám dávky 7/14g.
Dotaz
Jedna hloupá otázka, která mě pořád vrtá hlavou. Všude se dočtu, že espresso má ideální poměr kávy/vody. Tzv. Brew ratio 1:1,5 - 1:2,5. Když vezmu průměr, tak na 7g kávy bych měl mít 14g espressa, jenže zároveň se všude píše, že espresso je nápoj 25-30ml. Něco udělá sice crema, které ale moc nemám a pokud 1g je 1ml, tak mi to moc nevychází. Podle toho by mělo espresso o 14g mít 14-18ml. Vysvětlí tohle někdo?