Trošku sa viac rozpíšem, aby som poskytol všetky informácie ktoré viem, aby ste mi vedeli lepšie poradiť...
Takže takto, o prípravu kávy som sa najskôr vôbec nezaujímal, ale posledná mesiac sa snažím z môjho kávovaru dostať to najlepšie (každý pa predsa rád, keď mu návšteva pochváli kávičku, ktorú pripravuje.).
Takže ku kávovaru, máme asi 3 mesiace automatický kávovar WIK 9752 D CreamAroma 2.0.
Dá sa nastavovať od množstva kávy, cez množstvo vody až po samozrejme hrubosti mletia mlynčeka..
Na začiatok chcem povedať, že keďže u nás doma a ani väčšinou návšteva nechce originál espresso (teda objem 30 ml kvalitnej kávy)
ale každý má záujem skôr o väčšie množstvo ešte s možnosťou pridania mlieka...
Cchcel by som teda dosiahnuť takýto stav...Kávička s približným množstvom vody cca 100 m, ktorá by sa chuťovo aspoň mierne približovala ku kvlitnej kávičke
zároveň mala krásnu cremu.
No a keďže sa už dosť dlho snažím kávovar nastaviť a stále to nejde, raz je káva vodová, raz je zase na môj vkus moc horká a crema je raz tmavšia ale veľmi málo drží, alebo zase moc bublinková a pod.
Kávu používam zrnkovu Molinari Oro v pomere Arabica: Robusta- 80:20.
No a keby ste mi vedeli poradiť s tým, ako teda dosiahnuť naozaj dobrú kávičku...
Zišli by sa mi informácie ako: presne akú gramáž by mala mať namletá káva na tých 100 ml tekutiny(teraz mi pri 125 ml vody automat nadávkuje 13 g mletej kávy)...viem si totiž odmerať, koľko kávy automat namelie a teda by som si vedel presne astaviť potrebnú gramáž...
Utlačenie kávy neovplyvním, takže to rieiš nebudem.
Množstvo tekutiny by som nastavil teda na cca 100 ml...
No a posledná, najpodstatnejšia vec je mletie.... teraz som len tak skúšal pri aktuálnom nastavení mlynčeka nechať automat aby mi kávu zomlel a program som vypol, teda mi do odpadkovej nádoby vysypalo suchú pomletú kávu...keď som ju na pohľad skúmal (okrem toho že mala 13 gramov ako som už písal) mi prišla na pohľad na dosť hrubo pomletá , a to pritom je mlynček nastavený na skoro najjemnejšie mletie (nie na úplne najemnejšie, takže viem ešte mletie zjemniť)...porovnávam som túto kávu s kúpenou už namletou Popradskou kávou, a táto Popradská bola jasne, už na pohľad oveľa jemnejšia....
Teda týmto som prišiel k tomu, že mlynček musím nastaviť na ešte jemnejšie mletie, ale tam sa zase dostávam k tomu, že pri tých 100 ml a aktuálnej gramáže kávy (13 g) dostanem vždy dosť výrazne horkú kávu s krémov, ktorá velmi rýchlo padne...
Vedeli by ste mi a boli by ste ochotný poradiť teda nejaký kompromis pre cca 100 ml kávičku. Teda gramáž kávy (to dokážem odmerať) a hlavne mletie kávy, lebo tam fakt enviem dosiahnuť nejaký dobrý výsledok a bohužiaľ stále neviem odhadnúť ako má vyzerať akurátne namletá káva...
Dúfam, že nikomú nevadí, že som sa tak rozpísal...