Přístroj jsem koupil v Datartu za cenu okolo 2.700,- v prosinci 2011. Nutno podotknout, že cena za rok a půl neklesla, naopak, dnes již vzhledem k horší dostupnosti je spíše vyšší. Přístroj disponuje 15 bar čepadle, nádržkou na vodu s kapacitou cca 1,5 l, poličkou na odkládání šálků s předehřevem a tryskou na šlehání mléka. Po této zkušenosti mohu říct, že s přístrojem převažuje spokojenost. Od té doby, co jej máme piju kávu - resp. kapučíno, nebo latté a pochutnám si. Musím ale upozornit, že nejsem tradiční konzument. Chutnají mi mlékové kávy alá McDonald, tzn. presso plivnuté do hrníčku velikosti malého panáka mi nic neříká, respektive říká, jako základ pro smíchání s mlékem. Nyní jsem sháněl ten samý presovač pro bráchu. Za ten rok a půl prošel drobným faceliftem, kdy se změnilo spouštěcí tlačítko z kolébky na tlačítko a na čelním panelu přibyl jeden nápis. Ještě si dovolím jednu poznámku k trysce na pěnění mléka. Ta funguje s většinou běžných mlék naprosto v pohodě, ale upozorňuji, že šleháním jejím prostřednictvím se do mléka dostane poměrně dost vody. Není to nic strašného, ale mléko namixované pomocí mixovače z ikei za 29,- a ohřáte v mikrovlnce chutná ve spojení s kávou z tohoto přístroje lépe. Navíc, sice lze nástavec trysky kompletně demontovat a čistit, ale mléko se stajně zachytává i na trysce samotné, takže jednou za čas je potřeba nechat odmočit. Vzhledem k tomu, že je u nás voda extrémně tvořící vodní kámen, používáme balenou vodu z Lidlu a čištění provádím cca jednou za 3 měsíce roztokem kyseliny citronové a vody Melita z Datartu za 99,- (vystačí asi na 4x).
Plusy:
+ vzhled
+ chuť kávy
+ přijatelná cena
+ schopnost napěnit mléko
+ umožňuje přípravu kávy z tablet E.S.E (vyzkoušeno asi 2x)
Mínusy:
- zdlouhavá příprava kávy, zejména pokud děláte více šálků např. pro návštěvu
- při pěnění párou se do mléka dostane zbytečně moc vody
- po nějaké době používání kouhout páry húře těsní (nutno více dotahovat). Po dotažení ale ani po roce a půl neteče.
Verdikt: Za tu cenu koupě nelituji, avšak nemám srovnání (pouze s přístrojem v práci, který dělá preso z instantní kávy a to je hnus).