Jsem již delší dobu členem tohoto váženého fóra, nasměrovalo mě v přípravě kývy z mého pohledu správným směrem a tak bych se ve svém prvním příspěvku hned pustil do polemiky o levném kávovaru. Mám dvě sestavy, jednu doma GC s termostatem 91°C a nastaveným OPV + Ascaso I-1 steel, s tou jsem plně spokojený.
Pak mám ještě jednu na chalupě a ta už vznikala tak nějak z nouze a zbytků. Právě té bych se chtěl pověnovat, protože se momentálně skládá z mlýnku Mazzer SJ s nově nabroušenými kameny a z nejlevnějšího 10 let starého čínského bazarového plasťáku Ariete Elisir Cafe (pořizovací cena 350 Kč), který sice prošel řadou drobných úprav a oprav, jako třeba výměna příložného termostatu za šroubovací 91°C, náhradou rozpadlého držadla páky za vlastní dřevěnou tvorbu, úpravu pěnící trysky z komické kopie panarella, nekonečnou výměnu rozpadajících se přepínačů, výměna horní části bojleru po vyhoření spirály nebo výměna misky (naštěstí 58 mm) za standardní misku z Hraspa. Samozřejmě používán bez přetlakové vložky v páce.
A co je na tom tak zajímavé? Při použití stejné suroviny z nejmenované pražírny na obou sestavách je výsledný nápoj velmi velmi podobný.
Myslím, že se mi podařilo identifikovat faktory, které vedly k tomuto možná překvapivému výsledku:
- původní ruční mlýnek Porlex nebyl nic moc konzistentní, po přechodu na Mazzer tam byl skok
- původní termostat vypínal pozdě a měl ukrutnou hysterezi
- původní miska neměla dírky až ke kraji a část kávy tak zůstala skoro nevyextrahovaná
Takže? Levný kávovar při troše zručnosti a chuti hrát si nemusí být tak úplně špatný a beze zbytku potvrzuje pořadí surovina-mlýnek-kávovar.
A protože jsem nenapravitelný kutil a sysel, chystá se po několikaletém používání upgrade, už mám doma rozebraný Isomac Tea, můj první HX s E61. Tak schválně, myslíte, že to bude velký chuťový skok?
EDIT: Po nějaké době ladění a provozování musím uznat, že tam nějaký rozdíl opravdu je. Chuťové nuance, které ani doma na Classicu nevykouzlím, výrazně jemnější mletí, asi i díky preinfuzi jsem zatím neviděl kanálek... No, starý kávovar zůstane jako náhradník ve skříni, ale i tak, udělal dobrou službu a jeho koupě a provozování nelituju.
Moje OSOBNÍ zkušenost s levným kávovarem
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- jakubherman
- Příspěvky: 4
- Registrován: pon 10. dub 2017 7:51:56
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Classic, Isomac Tea I
- mlýnek: Ascaso i-1, Mazzer SJ
Moje OSOBNÍ zkušenost s levným kávovarem
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) jakubherman dne pon 13. kvě 2019 15:24:53, celkem upraveno 1 x.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 252
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Moje OSOBNÍ zkušenost s levným kávovarem
Nebude. Mnozí z nás nepoznají nic.


