Od turka k espressu.

Jak jste začínali a co Vám to dalo.
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od dape »

Tak jsem si myslel, že dělat pěnu celkem umím. Dle jakéhosi youtube zpočátku zešikma na okraji vír, celkem OK, po promíchání (kroužením) pěna byla všude. Je fakt, že na povrchu byla malinko bubilnkovatější, ale obstojná, držela.

Teď jsem zkusil dle tohoto návodu - viz příspěvěk výše.
Žasl jsem, co z toho leze. První slovo, co jsem řekl (a to nejsem zvyklý mluvit sprostě) bylo "ku.va, to není možný"!. Přátelé, to co z toho vylezlo, bylo jako napěněný bílý, sametový, smetanový "molitan". Bez jediné bubliny v celém objemu mikropěna, hustá a homogenní jako "kráva". Myslím, že to kouzlo je v STEP2. Alespoň ten u mne byl nový.
Kdo nevěří, ať si to zkusí. Bylo to z obyčejného polotučného mléka a jak vidím, už to není žádná věda! :-)

jupíííííííííí!!!!!

Kód: Vybrat vše

http://silviaschool.com/?q=node/9
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od dape »

... nevydržel jsem to a udělal si ještě jedno capuchino (s tou zázračnou pěnou). Původní mléko došlo, otevřel jsem nové a ... co myslíte? mikropěna v celém objemu, žádné mléko dole a pěna nahoře, po promíchání kroužením se povrch nádherně leskl. Do šálku to teklo krásně, pomaloučku, polehoučku, až se mi fakt tomu nechtělo věřit. Fantastické, zatím reprodukovatelné.
Uživatelský avatar
traktorista
nováček
Příspěvky: 51
Registrován: úte 06. lis 2012 16:31:38
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od traktorista »

uha, takto pekne popisany popis som este nevidel, zajtra to skusim :)
Uživatelský avatar
tomba123
Příspěvky: 40
Registrován: pon 24. pro 2012 6:49:52
bydliště: Benešov nad Černou
kávovar:
mlýnek:

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od tomba123 »

pro dape: Tak to jsem rád, že se podařilo. Já na to koukal, taky jako sova. Prostě, když člověk ví (nebo ví kde hledat a nebo jiný mu poradí) jak na to, pak je to sranda. Též jsem to dělal z polotučného a jak říkáš, je to homogení, sametová a lesklá hmota. Prostě "ku.va" nádherný jak říkáš. Kdyžtak udělej taky nějeké fotky z tvého "latte art". Na těch stránkách je ukázáno tampování, dávání kávy do misky, atd. řekl bych vše srozumitelně a hezky na fotkách vyobrazeno a nebo na videu.

P.S. A zmínka o těhto stránkách, je tu už od 11. dubna 2010 a ty jsi tu registrováný od 15. dubna 2010, takže už jsi mohl pomalu 2 roky být mistr v latte art :lol: ale tím jsem tě nechtěl nějak popichovat.

pro traktorista: držím ti palce, ale určitě to dáš, protože je to úplně jednoduchý a sám uvidíš ten výsledek
Člověk nechápe, že je štěstí být a proto je nešťastný...
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od dape »

TO: tomba123 - no, registrovaný jsem dlouho, ale dělal jsem kávu, teda kávovou kapalinu na Krupsu. V průběhu listopadu se polámal, naštěstí a koupil Gaggii. Noa tím to celé začalo. Nepřetlakové misky. Pomletá káva - komerčně prodávaná profičela za 5 sekund nebo tak nějak, nevím. Takže mlýnek. No a tím to začalo tak, že jsem tomu propadl, protože je to děsně dobrý, konečně mohu říct, že mi káva FAKT chutná. Škoda, že ji nemůžu vypít tak třeba 20 kousků za den, asi by mi rupla hercna. :-)

Co mne ale děsně štve je to, že si udělám espresso a zcela ho vyzunknu, protože je to moc dobrý, ani si to nevychutnám. OK, řeknu si, espresso je od toho, že s epije téměř na ex. Cappuccinno je od toho, že se pije dlouho. No a co myslíš, jak to dopadne? Udělám si cappuccino, sednu si do pohovky, udělám hlt, hlt a je to zase v čudu. Ani si to nevychutnám, protože je to tak dobrý, že uprostřed toho pití to nejde přerušit. (napadla mne jedna asociace, ale raději se o ni nebudu zde rozepisovat). Prostě jak kdosi kdesi psal, prožívám kávový orgasmus :-) Nevím jak z toho ven. :-)

Co se týče late-art, tak dělám klasickou rozetku, moccacino - malej kopeček té pěny doprostřed. Ještě jsem dostal na vánoce z Tchiba ty vykrývací šablony.
kika
více pokročilý
Příspěvky: 113
Registrován: pát 14. říj 2011 15:48:51
bydliště: Nitra
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky SD

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od kika »

To je pravda, že človek vysrkne espresso rýchlo, ale zase tá kávová chuť vydrží ďaleko dlhšie, ako po 2 deci "kávy".
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od dape »

jo, to je pravda.
Teď právě poznávám, že káva je droga. Stal se ze mne totální závislák :-)
Ale je fakt, že mívám problémy s bolestmi hlavy, konkrétně migrénou. Co jsem začal kávovat, tak je to výrazně lepší - kává mi naštěstí od toho dost pomáhá (ve spoustě léků na migrénu je jednou ze složek kofein), takže to mám i zdraví prospěšný. Jen to nesmím přehánět. V týdnu tak 3 kousky (jeden ráno, 2 odpoledne-večer), o víkendu asi 4-5, jak kdy.

... a už se těším na ráno (ne, jak půjdu do práce), ale i to probuzení může být příjemné, že? :-)
Uživatelský avatar
tomba123
Příspěvky: 40
Registrován: pon 24. pro 2012 6:49:52
bydliště: Benešov nad Černou
kávovar:
mlýnek:

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od tomba123 »

Co mne ale děsně štve je to, že si udělám espresso a zcela ho vyzunknu, protože je to moc dobrý, ani si to nevychutnám............. Prostě jak kdosi kdesi psal, prožívám kávový orgasmus . Nevím jak z toho ven.)
Takhle přesně je to i umě. Espresoo též maximálně na 2 zátahy a pak nic nepiju a ani nejím (minimálně hodinu), protože si pořád vychutnávám tu chuť kávy. A když si dám kapučínko se ženou, tak já už mám vypito a má žena se teprve připravuje na první lok a říká mi, že jsme pacient, když tak chvátám a nevychutnám si to, ale já ji říkám, když je ta káva tak dobrá, tak musí jít co nejrychleji do mě :grin: . Má žena dokáže pít kapučínko až hodinu. Podle mě je ona pacient :lol: , takhle se s tím babrat. Takže zdar kávovému orgasmu ;) a neřeš jak z toho ven, zůstaň vevnitř s námi závisláky.
Člověk nechápe, že je štěstí být a proto je nešťastný...
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od Fox_25 »

Takhle bych kávu pít nemohl. Espresso piju třeba hodinu, pěkně u klasiky s cigárem, to člověka pěkně zpomalí a relaxuje.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Rodom
více pokročilý
Příspěvky: 237
Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
bydliště: Benešovsko
kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od Rodom »

Pít espresso hodinu? To je sen, ale ať dělám co dělám, těch pár milíků do mě padne většinou dřív než z kuchyně donesu hrneček do obýváku. Tak hned mám důvod udělat si druhé... S tím už si většinou sednu.

Ale abych u toho seděl hodinu, to bych jich do sebe musel vpálit za tu hoďku aspoň pět šest sedm osm.... A ten poslední by pak byl, jak pěje můj oblíbeny Ozzy Osbourne, už jen Shot in the dark 8-)
Uživatelský avatar
lukyn
více pokročilý
Příspěvky: 448
Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
bydliště: střední Čechy
kávovar:
mlýnek:

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od lukyn »

pánové, nepřeju Vám ať na Vás padne chřipka jako na mě. Nejde o to flákání a čerpání dovolený, ale totální ztráta nechutenství :-( Ráno sem si zkusil udělat kávičku, krásně se podařila, ale bylo to k ničemu, prostě sem nic necítil :-((((((((((((((
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Uživatelský avatar
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 433
Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od elwoodblues »

Lišáku, to espresso ucucáváš studený? (O pití se zjevně nejedná :) )
Já jsem odložil singla a dělám si je po dvou.
Každý svého kafe strůjcem
Uživatelský avatar
Sinpa
více pokročilý
Příspěvky: 115
Registrován: čtv 12. úno 2009 15:47:32
bydliště: Zbůch
kávovar: Rancilio Silvia BC, PID Auber
mlýnek: Niche Zero

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od Sinpa »

Taky si dělám něco jako dvojité - 12g/25s/ cca 55ml
Uživatelský avatar
Seky
více pokročilý
Příspěvky: 204
Registrován: pon 09. bře 2009 21:04:31
bydliště: Jihlava
kávovar:
mlýnek:

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od Seky »

já taky radši dělám double :)
no, a je fakt, že rýmička je peklo, měl sem ji tak před třemy lety a ta představa, že mě zase chytne, mě straší dodnes.
Uživatelský avatar
tomba123
Příspěvky: 40
Registrován: pon 24. pro 2012 6:49:52
bydliště: Benešov nad Černou
kávovar:
mlýnek:

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od tomba123 »

Dobrý den, tak jsem dneska konečně dodělal (s truhlářem) kuchyň. Byla rozdělaná cca půl roku (takže velká paráda, o tom co jsem si vyslechl za tu dobu od manželky radši pomlčí, ale slíbil jsem, že to bude do vánoc, tak jsem se malinko sekl, ale hlavně že je to) protože nebyl čas, mezitím nám odešla 2x sklokeramická deska, ale ani chuť nebyla. Ale proč to píšu.

Protože mi mezitím přivezli uhlí a přišla za manželkou kamarádka a ta pije jenom turka z Jihlavanky, ale s tím, že u nás ji vždy manželka dala Casablancu (jenom když to píšu mi naskakuje hoší kůže), ale ani to nepoznala. Protože hned mezi dveřmi jí říká, udělej mi turka z Jihlavanky jako vždy. Slyšel jsem to a říkám jí, vždyť piješ u nás jenom Casablanku a ne Jihlavanku. Říkám, ty to nepoznáš? Ne, takže je jasno. Tady na tom jsem si potvrdil, že je to jedno a to samé bahno a jenom to vydávají pod jiným jménem. Ale takhle je to asi ze vším v určité cennové kategorii. Viz má krásná vyvoněná plastová slečinka. Kamarádka, tak mi dej tu Casablanku, když je to to samé, ale to už u nás doma nevedeme (bohudík, protože jsem ji už vyhodil, nemohl jsme se na ni koukat a ani čichat). Tak co teď.

Kávovar jsem nemohl zapnout, protože jsem měl celou kuchyň ve válečném rozpoložení a do toho to uhlí. Říkám, tak si dáš čaj. Ne, ten nechci. Manželka mě přemlouvala, abych teda trošku namlel směsi standart a udělali jí turka. No, tak co jsem mohl dělat (nebudu se tam před truhlářem s nimi hádat, že to není na takové zvěrstva, ale pořád lepší než z těch smrťáků z obchodů), namlel jsem trošku směsi. Mezitím manželka uvařila v rychlovarné konvici vodu v koupelně a šli jsme na to :lol: (myslím na zelévání kávy). Při zalévání, už to dělalo "krásnou" pěnu. Manželka mi říkala, jako kdyby byla zkušená (od toho jsem tu přeci já, vždyť už jsem pomalu přečetl tohle fórum skrz na skrz a těch videí kolik už jsem viděl a má žena se jenom veze :grin: ), že takhle to má být a že to takhle někde v televizi viděla. Že je poznat kvalita kávy a čerstvost. Tak jsem se nechal poučit od znalce :lol: a šli jsme servírovat. Kamáradka si přivoněla a už to bylo pro ní něco nového. Že to krásně voní a ta pěna (škoda, že nebyl po ruce foťák, tak snad někdy příště, pokud nějaké bude) jak z reklamy (tak jsem hned podotknul, že je to hodně slabej odvárek od espressa a že má někdy zajít na pořádný kafe). Mezitím jsme šel pomoc truhláři, který vše s úsměvem poslouchal. A za chvíli bylo slyšet z obýváku, jak si kávu pochvaluje a pěje na ní ódu. Tak jsem nelenil a jako by nic se zeptal, jak to chutná. A odpověď mi byla dána okamžitě, že se to nedá srovnat s těmi rádoby kávami a chtěla by ještě vyzkoušet to espresso. Takže o víkendu bude zase u nás domácí kavárnička.

Teď když píšu tenhle článek už mám za sebou své espresso a má manželka ucrcává už půl hodinky své kapučínko. Teď už je pohoda. Kuchyň je hotová a já mám zas na chvíli pokoj.
Člověk nechápe, že je štěstí být a proto je nešťastný...
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od primacafe »

PRIMAstandard byla vytvořená někdy hned v našich začátcích. Snad v roce 1994 a byla stvořená jen na klasické zalévání "turek" . Časem se přišlo na to, že je velmi dobře použitelná na espresso a tak už u toho zůstalo. Od samého vytvoření této směsi se v jejím složení v podstatě moc nezměnilo. Jen jsme přešli na výrazně kvalitnější surovinu a dost podstatně se zdokonalil proces pražení. Takže dnes je to ve výsledku úplně jiná káva, původního produktu z let 1994 bych se asi dnes bál napít.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od Fox_25 »

elwoodblues

Jo, studený, ale nevím proč jsem psal blbec espresso, dělám si dvojité ristreto. Ono je celkem zajímavé jak se mění chuť při chladnutí a cca po třech hodinách "zkysne" a je nepitelné, nicméně dobré hnojivo.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Uživatelský avatar
tomba123
Příspěvky: 40
Registrován: pon 24. pro 2012 6:49:52
bydliště: Benešov nad Černou
kávovar:
mlýnek:

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od tomba123 »

Dobrý večer, tak se Vám musím s něčím pochlubit (ukázat) a taky se musím omluvit p. Konečnému. Protože jsem zhřešil. Urazil jsem kávového boha. Říkám si. Zkusíš jinou kávu (ne proto, že by od PC nechutnala, ta je vynikající, božská, návyková, atd.), protože přeci nebudeš takhle dobrou a "trošku dražší" kávu rozdávat všem a hlavně ne mlíkařům. Samozřejmě v tom hrálo i to, že když jsem se koukl na ceny takzvané kvalitní kávy (kde 1kg se dá sehnat už od 200,- ale takovej zlatej střed je cca 300-400 kč), tak si říkám ta bude do kapučínka a nebo latte jak dělaný a ty si budeš pěkně pít PC kávu a uděláš ji jenom "VIP" hostům a manželce. Takže typickej čecháček. Sobě to nejlepší a ostatním to nejhorší (i když z reklam a popisů, by člověk pomalu myslel, že nic lepšího v životě už nebude pít jenom tu jejich kávu) a nebo kvalitnější a já tomu nerozumím.

Protože jsem byl dneska na cestách a měl jsem čas, tak jsem zašel do jedné nejmenované specializované prodejny v ČB. Rovnou jsem řekl, že čerstvou praženou kávu nechci, ale že se tak podívám a koupím si nějaké to zrnkové balené kafe. Vznesl jsem požadavek a říkal jsem, že by to mělo býti na kapučínko, latte a vše co se děje s mlékem. Bylo mi doporučeno Sagafredo (tu už jsme měli, ale mletou a říkám si, dáme jí ještě šanci ;) ) . Říkám mu, a kdy Vám ji přivezli. Povídá cca 1 měsíc. Datum šarže je 2 měsíce staré, takže si říkám ok. Vybral jsem si podle popisu, ceně a to Intermezzo (o které je napsáno v popisu, že Intermezzo je precizně připravená káva, která se nehodí jen na krátké oddechové přestávky, ale naopak díky svéhu preciznímu zpracování je vhodná ke každé příležitosti. A píšou tam další bláboly, ale vlastně to píšou u každý takovýhle kávy, jak už jsem psal i tohle kávu prodává).

Jel jsem tedy domů a hned jak jsem přijel, udělal jsem si jedno presíčko z Hpressa a nádherně jsem si pochutnal. A pak ženě povídám o mém dnešním nákupu. Tak mi bylo povězeno, že by jsme jí měli tedy vyzkoušet. Vymyl jsem mlýnek, aby to nebylo ovlivněno kávou od PC a šel na rozbalení kávy. Po rozbalení na mě vyskočila taková divná až zatuchlá vůně (kdyby aspoň to byla vůně, ale to bylo takové odporné a nechutné), ale řekl jsem si, nechám to chvilku odpočinout. Mezitím se mi sušil mlýnek na radiátoru. Asi po hodince jsem to šel zkusit znovu. No bylo to o něco lepší, ale i žena říkala, že to "páchne" jako ta Jihlavanka,Casablanca, atd.. Říkám jí, je to silná káva a ta se bude hodit pěkně k mléku (hezky se to vyrovná + dá se cukřík a není co řešit).

Po prvním zklamání jsem jí šel nasypat do mlýnku a semlít. Po semletí byla vůně pořád stejná. Hodil jsem páku do kávovaru a čekal co se stane. No samozřejmně, že z toho vytekla káva i s pěnou. Mletí jsem nechal jak jsem zvyklej z PC a vyteklo mi cca 30ml za 25s, takže jdu na ochutnání. Už když jsem se nahýbal k šálku, tak jsem přestal mít chuť to vůbec pít, ale když jsi si to chytráku koupil, tak pij. Dal jsem jeden lok a bylo jasno. Tak tohle ne. Ženě jsem udělal kapučínko a dal jednu lžičku cukru. Zkusila a sama řekla, že to není ono. Já jsem si teda udělal také kapučínko a zkusil a pořád se to nedalo, takže přišel jeden cukr, poté 2 cukry a už to bylo poživatelné, ale už jsem vlastně cítil jenom cukr a trošku kávy a mléka. Možná pro někoho normální, ale ne pro mě. To můžu rovnou pít bílou kávu.

Takže jsem to celé vyhodnotil a řekl jsem si, že není důvod šetřit, protože to co člověk ušetří, by možná vrazil do léků na bolest břicha a bůhví čeho ještě. Jak se říká, "člověk není tak bohatý, aby kupoval laciné věci" a to se potvrdilo. A pak bych si nejradši nafackoval, že jsem tohle chtěl podávat hostům. Hamba mi. Mělo by to být naopak. Hostům to nejlepší a na sobě, když tak šetřit.

Jenom by mě zajímalo, ty lidé, co hodnotí tyhle kávy a jsou schopni napsat, že je to vynikající káva, nic lepšího jsem nepil, po vyzkoušení jiných káv jsem se s radostí vrátil k této kávě a já nevím co ještě dalšího. Tak snad nemaj chuťové buňky a nebo ještě neochutnali čerstvou praženou kávu.

A teď přijde to nejlepší. Udělal jsem fotky té precizně udělaný kávy. Některá zrnka vypadají jakoby je už předtím někdo zkoušel lámat, jsou rozdrobené, defektní, prázdné a některá vypadají dost ošklivě. Schrnul bych to tak, že je to až nechutné. Třeba jsem jenom já divnej a hledám pořád chybu někde, kde není. Ale podívejte se sami.
opt_100_3675.JPG
opt_100_3677.JPG
opt_100_3678.JPG
opt_100_3679.JPG
opt_100_3680.JPG
opt_100_3684.JPG
P.S. Takže ji asi někomu daruju a budu za hodného. Někomu kdo vyznává a nikdy nic jiného pít nebude než turka.

P.S. A tímto děkuji a teprve teď si pořádně uvědomuji co p. Konečný s manželkou pro nás kávomilce připravuje ode mě :ucta:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) tomba123 dne sob 19. led 2013 0:28:30, celkem upraveno 1 x.
Člověk nechápe, že je štěstí být a proto je nešťastný...
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od Fox_25 »

No, darovat, já bych se styděl takovou kávu darovat protože lidé mi to vrací protislužbou. Občas mě popadne blbá a koupím něco podobného když mi dojde káva co normálně piju tak to raději umelu, po litru vařím v hrnci a používám jako hnojivo.

Ono je to stejné jako s ostatními potravinami a země podobné ČR mají jiné chutě než v ostatních zemích tak k nám vozí toto. Kamarád co kšeftuje s ojetinami si tuhle značku vozí z Itálie kilo za 100 a dá se to pít, na pohled je to normální nepřepálené stejně velké zrno. K nám se vozí to co jim spadne na zem, za chvilku to dopadne tak že sem budou vozit jen zrno z Vietnamu.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Uživatelský avatar
tomba123
Příspěvky: 40
Registrován: pon 24. pro 2012 6:49:52
bydliště: Benešov nad Černou
kávovar:
mlýnek:

Re: Od turka k espressu.

Příspěvek od tomba123 »

Tak dneska jsem vyndal z mrazáku směs standart. Dal jsem jí tam ve čtvrtek i s ostatními směsi.Do té doby jsem to měl mrsknutý na kuchyňské lince vedle kávovaru. Ale po proštudování fóra jsem to dal radši k ledu. Sagafredo už není, protože šlo do koše. Já si opravdu nebudu hrát na popelku , kdyby aspoň byla chuťově dobrá, tak bych jí třeba i přebral a dával si jí s mlékem, ale ono se to opravdu nedá pít. Jedině, kdyby člověk neznal kávu od PC, tak potom asi jo. Ale abych se vráti k tématu.

Po vyndání z mrazáku, jsem byl zvědavej, jak na tom bude káva. No byla pořád stejně pěkná a vůně též. Jenom bylo pár zrnek k sobě spojených (asi přimrzli k sobě a nebo se maj trošku více rádi :lol: ). Vysypal do mlýnku a šel mlýt. Mlýnek trošku studil, ale dalo se. Dále jsem nechal trošku odpustit vodu (též jsem čerpal z vašich poznatků, i když nevím kolik má voda, když ji vypouštím z hlavy, protože to nemám jak změřit, i když ten můj bazmek určitě přetápí, ale i PC píše, že lepší je "studenější" voda než vařící voda) než jsem dal páku s kávou do hlavy. No a pak jsem čekal jaké to espresso mi z toho vyteče. A byl jsem mile překvapen. Objevili se mi tygříci (pro elwoodblues teď už to opravdu jsou :lol: a pokud je nevidíš, tak to foťák špatně vyblejskl :grin: ) a pěna je zas o něco hezčí. Teď nevím čím to je, jestli tím , že jsem zas o něco pokročil, mrazákem, odpuštěním vody a nebo prostě všechno dohromady. Do druhýho šálku (espresso šálek) jsem zkusil latte art, ale tam to jde velice těžce. A teď k fotkám. A kdyžtak mě zkritizujte, ale objektivně prosím.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Člověk nechápe, že je štěstí být a proto je nešťastný...
Odpovědět

Zpět na „Moje začátky s levným kávovarem“