
Rancilio Silvia - pěnění mléka
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Trixy
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
- bydliště: zlinský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
nevím prostě kde dělám chybu-při pěnění mléka mi vznikne horké mléko s vrchní vrstvou (minimální) pěny
co jen dělám špatně

- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
Vše je podrobně popsané ve vlákně jak "napěnit mléko na kapučíno" zde na fóru. Do 40C trysku držet lehce pod povrchem mléka a mezi 40 až 60C trysku co nejhlouběji a vytvořit vír.
Dle Vašeho popisu málo pěny na horkém mléku indikuje, že dostanete nedostatečné množství vzduchu do mléka.
Zkuste opravdu udržet trysku na hladině abyste dosáhl zvuku tsss, tsss. V čase pěnění se musí zvětšovat objem mléka, takže se bude konvička opticky plnit a Vy stále držíte trysku lehce pod hladinou. Vlastně ji stále posunujete v konvičce výš. Musíte držet koncovku trysky těsně pod hladinou. Pokud ji máte moc nahoře přisajete moho vzduchu a vzniknou velké bubliny, pokud bude moc dole (pod hladinou), pouze ohřéváte mléko a přisáváte málo vyduchu respective žádný.
Dle Vašeho popisu málo pěny na horkém mléku indikuje, že dostanete nedostatečné množství vzduchu do mléka.
Zkuste opravdu udržet trysku na hladině abyste dosáhl zvuku tsss, tsss. V čase pěnění se musí zvětšovat objem mléka, takže se bude konvička opticky plnit a Vy stále držíte trysku lehce pod hladinou. Vlastně ji stále posunujete v konvičce výš. Musíte držet koncovku trysky těsně pod hladinou. Pokud ji máte moc nahoře přisajete moho vzduchu a vzniknou velké bubliny, pokud bude moc dole (pod hladinou), pouze ohřéváte mléko a přisáváte málo vyduchu respective žádný.
- Jožin
- více pokročilý
- Příspěvky: 161
- Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
Je to celé nějaké divné, přece není možné, aby se tak nedařilo. Co když máte špatný termostat a je málo teplá voda tím malý tlak páry, to občasné odkapávání vody by tomu nasvědčovalo. Osobně jsem předělal trysku na tři dírky, ale i s původní to nebylo špatné. Nyní akorát nemusím sledovat kolik je to ponořené, prostě jenom ponořím trysku.
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
Dá se nějak v domácích podmínkách změřit teplota kdy vypíná termostat? Nebo je to na servis?
- Jožin
- více pokročilý
- Příspěvky: 161
- Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
Bezdotykový teploměr. Odšroubovat horní plech a pak je všechno dobře vidět. Nebo vymontovat termostat a změřit v peci nebo v troubě s nějakým teploměrem.
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
Tak po kratší odmlce, píši nové zkušenosti.
Pořád jsem bojoval, zkoušel různá mléka včetně cappuccino mlék, ale výsledek nebyl pořád uspokojující.
Pak jsem jednou dělal mléko na kakao dětem, z obyčejného UHT 1,5%, a ono to přišlo. Konvička plná skoro-krásné mikropěny.
Mé závěry jsou:
- studené mléko, jedno jaké
- konvička plná skoro do poloviny
- trysku držet tak 2-3mm pod povrchem
- držet tak, aby se dělal vír, ale ne moc rychlý. Jen tak, aby se mléko pohybovalo (v tomto jsem já dělal dříve největší chybu)
- jak mléko nabývá, stále zvedat aby byl pohyb mléka stejně pomalý a tryska stejně málo ponořená
- pokud je konvička plná a je třeba mléko ještě přihřát, tak ponořit trysku a dohřát (teplotu odhaduji rukou)
Takže pro všechny, kteří bojují, radím slovy klasika - "Vydrž, Prťka, vydrž..." ono to jde:-)
Pořád jsem bojoval, zkoušel různá mléka včetně cappuccino mlék, ale výsledek nebyl pořád uspokojující.
Pak jsem jednou dělal mléko na kakao dětem, z obyčejného UHT 1,5%, a ono to přišlo. Konvička plná skoro-krásné mikropěny.
Mé závěry jsou:
- studené mléko, jedno jaké
- konvička plná skoro do poloviny
- trysku držet tak 2-3mm pod povrchem
- držet tak, aby se dělal vír, ale ne moc rychlý. Jen tak, aby se mléko pohybovalo (v tomto jsem já dělal dříve největší chybu)
- jak mléko nabývá, stále zvedat aby byl pohyb mléka stejně pomalý a tryska stejně málo ponořená
- pokud je konvička plná a je třeba mléko ještě přihřát, tak ponořit trysku a dohřát (teplotu odhaduji rukou)
Takže pro všechny, kteří bojují, radím slovy klasika - "Vydrž, Prťka, vydrž..." ono to jde:-)
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
Nevzdávat se!!! Gratuluji. Jen mi není jasný ten poslední bod, to dodatečné přihřátí mléka. Právě vysoká teplota je tím nepřítelem, který mě nutí k ukončení výroby mikropěny a to i v případě, že se tato ještě nestačila dostavit...
Nicméně, hlavní je spokojenost. Ještě prosím napište, jestli se vám to daří pravidelně pokaždé. Díky.
Nicméně, hlavní je spokojenost. Ještě prosím napište, jestli se vám to daří pravidelně pokaždé. Díky.
Každý svého kafe strůjcem
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
Přihřátí myslím když to ještě není na dotek "hot-hot", tak 60st. Pokud udržím ruku (do 50st) a mám už plno, tak trysku ponořím. Ale jedná se o vteřiny.
Ad pravidelnost, používám 2 různé konvičky a u každé je ta správná poloha trysky jinde. U jedné mi trvá déle vyladit polohu, takže se mi občas nezadaří. S tou konvičkou (jestli znáte co prodává Tchibo) jsem tak na 70%, s tou druhou konví jsem téměř na 90% úspěchu. Ale to se doladí na 99%
Ad pravidelnost, používám 2 různé konvičky a u každé je ta správná poloha trysky jinde. U jedné mi trvá déle vyladit polohu, takže se mi občas nezadaří. S tou konvičkou (jestli znáte co prodává Tchibo) jsem tak na 70%, s tou druhou konví jsem téměř na 90% úspěchu. Ale to se doladí na 99%

- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
No tak přece se podařilo. A bylo to v rukách.....
.

- Trixy
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
- bydliště: zlinský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
tak už se daří také a bylo to opět v rukách...a mohu souhlasit se vším co napsal Para242