Mikropěna v celém objemu
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Mikropěna v celém objemu
Bavil jsem se včera s Huntem a ten jeho odkaz je nam, co mame Alfu k ničemu.
Říkal mi, že tyto trysky tam nepasují (jiný závit), takže nezbude, než to zacínovat a nebo se naučit šlehat s tou stávající...
Říkal mi, že tyto trysky tam nepasují (jiný závit), takže nezbude, než to zacínovat a nebo se naučit šlehat s tou stávající...
Re: Mikropěna v celém objemu
Tiež sa hlásim na túto psychiatrickú kliniku. Dunaj som obohatil o 5 litrov mlieka a rovnaké množstvo jarovej vody. Ako najväčší probém pre mňa vnímam, že tie stovky návodov na youtube, ale aj tu, sú tak rozdielne v postupe, že som ešte ani všetky nevyskúšal. Ak sa mi náhodou pena podarí, tak je len hore, a neviem ju žiadnym vírom dostať dole. Potom jedine už len vyklopiť do drezu a ostane mi tam horúce mlieko. Ja viem, technika práce
Takže nehľadám tu rady, všetko som prečítal, len som si povdzdychol.

- Amo_Košice_Sk
- více pokročilý
- Příspěvky: 430
- Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
- bydliště: Slovensko Košice
- kávovar: La Carimali Alfa
- mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0
Re: Mikropěna v celém objemu
@MarekP ak si už vyskúšal 5 l. mlieka a nedarí sa problém bude asi v mašine, alebo v tryske.
Ľahšie sa robí a viac chutí z 3,6% mlieka. Po úprave Alfy (zacínovaní trysky) nieje problém našlahať aj z 1,5% mlieka.
Ľahšie sa robí a viac chutí z 3,6% mlieka. Po úprave Alfy (zacínovaní trysky) nieje problém našlahať aj z 1,5% mlieka.
Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
Zas čím tučnější mlíko, tím víc přerazí chuť kafe. A ještě jedna věc, v čem šleháš? Jinak neškodí mít v profilu vyplněný spoň základní věci, jako kávovar, mlýnek, bydliště... Člověk pak nemusí dělat detektiva, aby mohl poradit k věci...
Re: Mikropěna v celém objemu
Vďaka za reakciu, Rancilio Silvia v originálnej podobe bez úprav. Viem na 100% že problém je v rukách, pretože sa mi podarilo napeniť aj dva dni otvorené nízkotučné mlieko. Nedarí sa však tú penu rozložiť do celej konvice v takej kvalite, aby sa dala naliať do šálky. Po latte art netúžim, len aby sa tá pena dala vyliať a nie "vyklopiť" Skúšal som konvice 0,35 aj 0,5 l. Aj keď už to vypadá nádherne, tak pod penou je vždy v spodnej tretine konvice len horúce mlieko.
- hedge
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
- bydliště: Dobříš
- kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
- mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama
Re: Mikropěna v celém objemu
No nevím, informaci, že plnotučné mléko jde líp šlehat, jsem tu potkal mnohokrát, ale podle mé zkušenosti to tak není. Oba dva druhy mi jsou šlehat stejně (automat Saeco XSmall bez panarella). Lascato, nebo jak se to jmenuje, jsem nezkoušel, tam rozdíl být může.
Rozdíl ve snadnosti šlehání ale pozoruji mezi mlékem "čerstvým", tj. pouze klasicky pasterizovaným, a "krabicovým", tedy tím, co prošlo UHT - krabicové mi jde lépe. Jednou jsem zkusil i mléko nepasterizované, den po nadojení, a to byl kapitální neúspěch. Roli asi hraje homogenizace.
Rozdíl ve snadnosti šlehání ale pozoruji mezi mlékem "čerstvým", tj. pouze klasicky pasterizovaným, a "krabicovým", tedy tím, co prošlo UHT - krabicové mi jde lépe. Jednou jsem zkusil i mléko nepasterizované, den po nadojení, a to byl kapitální neúspěch. Roli asi hraje homogenizace.
- pelda5
- Příspěvky: 21
- Registrován: pon 10. bře 2014 20:01:45
- bydliště: Svitavsko
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: RS a MDF
Re: Mikropěna v celém objemu
[quote="MarekP"] Nebuď nešťastný, já jsem s tím měl taky problém i přes několik videí na YT. Nechal jsem to měsíc, dva odpočinout, před týdnem jsem koupil 3,5% tučný z Kauflandu a jde to samo, ukázal jsem to jednou synovi a jde mu to bez problémů taky. Prostě přišlo to samo (doufám, že to neodejde
). Tak držím pěsti či palce. 


Alternativy - Aeropress, Hario TCA-2, Frappe maker 230V, Mokka konvička, Phin, Džezva, FP
"Nejhorší je, když mi místo espressa přinesou bazén."
"Nejhorší je, když mi místo espressa přinesou bazén."
Re: Mikropěna v celém objemu
Vdaka, uz sa zadarilo. Figel bol v tom, ako ponorit tu trysku. Este musim zapracovat na tom, aby ta pena bola rovnomerna, pretoze vzdy sa mi na vrchu podari urobit tu penu tazsiu a hustejsiu. Ale v zasade som uz spokojny.
Re: Mikropěna v celém objemu

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Mikropěna v celém objemu
Co to bylo za kafe? Ze by zelená káva jak je včil moderní :D
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Mikropěna v celém objemu
Co to bylo za kafe? Ze by zelená káva jak je včil moderní :D
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Mikropěna v celém objemu
Maccha latte
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Mikropěna v celém objemu
Nechci zakládat nový thread a trochu jsem váhal kam jít s tímto dotazem:
Nedaří se mi s mým novým kávovarem vyrobit napěněné mléko.
Mám Gaggia Classic (+ PID) s Rancilio tryskou.
K napěnění používám zatím malý (cca 0,35 l) nerezový termohrnek. Možná je to ten důvod, ale s předchozím kávovarem (Tchibo Cafissimo) jsem se naučil dělat velmi pěkně napěněné mléko. Vychlazené polotučné, vychlazená nádoba, cca 20-25 vteřin a bylo to.
U této Gaggia dělam tuto přípravu: přepnu na přípravu páry, nechám dojít někam k teplotě cca 145 (údaj s PID), otočím ventil a nechám odstříkat zbytky vody (cca 5 vteřin), na nějaké 2 vteřiny zapnu čerpadlo, aby se bojler doplnil. Pak nechám dojet ohřev dle PID na cca 165. Lehce na 1 vteřinu otevřu ventil zkouknu zda jde jen pára. Pak začínám pěnit, ale i když dělám pěnu třeba i 25-35 vteřin, tak je slabá, žádná mikropěna, prostě hrůza.
Prosím a pomocné rady, jak na tu příprav mléka na cappuccino. Jsem z toho trochu nešťastný. Vím, že jsem teprve na začátku, s kávovarem si hraj teprve 6. den, ale potřeboval bych nějaké "pevné body":
Nádoba na mléko - jak moc vadí, že se jedná o nerezový termohrnek a nikoliv zužující se konvičku se zobáčkem na vylévání mléka?
Výkyv kvality mléka - třeba máme doma jiné mléko než když jsem dělal mléko a mikropěnu na Tchibo Cafissimo?
Jak dlouho by měla trvat příprava toho cca 0,1-0,15 l mléka (na jedno cappuccino)?
V čem se liší (údajně lepší) tryska z Rancilio Silvia od původní Gaggia Classic? (Vzhledově rozdíl vidím, ale co funkce a funkčnost?)
Děkuji za každou trpělivou radu.
Nedaří se mi s mým novým kávovarem vyrobit napěněné mléko.

Mám Gaggia Classic (+ PID) s Rancilio tryskou.
K napěnění používám zatím malý (cca 0,35 l) nerezový termohrnek. Možná je to ten důvod, ale s předchozím kávovarem (Tchibo Cafissimo) jsem se naučil dělat velmi pěkně napěněné mléko. Vychlazené polotučné, vychlazená nádoba, cca 20-25 vteřin a bylo to.
U této Gaggia dělam tuto přípravu: přepnu na přípravu páry, nechám dojít někam k teplotě cca 145 (údaj s PID), otočím ventil a nechám odstříkat zbytky vody (cca 5 vteřin), na nějaké 2 vteřiny zapnu čerpadlo, aby se bojler doplnil. Pak nechám dojet ohřev dle PID na cca 165. Lehce na 1 vteřinu otevřu ventil zkouknu zda jde jen pára. Pak začínám pěnit, ale i když dělám pěnu třeba i 25-35 vteřin, tak je slabá, žádná mikropěna, prostě hrůza.
Prosím a pomocné rady, jak na tu příprav mléka na cappuccino. Jsem z toho trochu nešťastný. Vím, že jsem teprve na začátku, s kávovarem si hraj teprve 6. den, ale potřeboval bych nějaké "pevné body":
Nádoba na mléko - jak moc vadí, že se jedná o nerezový termohrnek a nikoliv zužující se konvičku se zobáčkem na vylévání mléka?
Výkyv kvality mléka - třeba máme doma jiné mléko než když jsem dělal mléko a mikropěnu na Tchibo Cafissimo?
Jak dlouho by měla trvat příprava toho cca 0,1-0,15 l mléka (na jedno cappuccino)?
V čem se liší (údajně lepší) tryska z Rancilio Silvia od původní Gaggia Classic? (Vzhledově rozdíl vidím, ale co funkce a funkčnost?)
Děkuji za každou trpělivou radu.

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Mikropěna v celém objemu
S původní tryskou udělá pěnu téměř každý - ovšem určitě ne kvalitní mikropěnu. Na tu je potřeba právě tryska z RS, ovšem daň za to je potřeba trošku zručnosti.
Kvalitní konvička jistě pomůže. já jsem na své Alfě díky kvalitní Motta konvičce začal dosahovat daleko konstatnějších výsledků. Je to ale hlavně o trpělivosti. najdi si na internetu nějaká videa a zkoušej.
Jo a doplňování bojleru po odpuštění kondenzátu je blbost. Přepni na páru - počkej na maximální teplotu dle PIDu, pak odpusť kondenzát a hned šlehej. Dopusť bojler až potom.
Kvalitní konvička jistě pomůže. já jsem na své Alfě díky kvalitní Motta konvičce začal dosahovat daleko konstatnějších výsledků. Je to ale hlavně o trpělivosti. najdi si na internetu nějaká videa a zkoušej.
Jo a doplňování bojleru po odpuštění kondenzátu je blbost. Přepni na páru - počkej na maximální teplotu dle PIDu, pak odpusť kondenzát a hned šlehej. Dopusť bojler až potom.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Mikropěna v celém objemu
papun: jak dlouho by pěnění (pokud se to dělá správně) mělo trvat? Mám pocit, že to dělám strašně dlouho ...
Na RS trysku jsem četl hodně chvály, vím, že je to momentálně "v rukou"
Na RS trysku jsem četl hodně chvály, vím, že je to momentálně "v rukou"
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Mikropěna v celém objemu
cca 30sekund. je to fakt strašně moc o cviku.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Mikropěna v celém objemu
... tak o víkendu několik beznadějných pokusů, poslední kafe jsem vylil
Zítra snad dorazí konvička, uvidím jak to půjde s ní. Zkusím koupit plnotučné mléko. Napěnit mléko s touto tryskou zatím neumím.
Ne že bych tak moc rád pil espresso s mlékem, ale návštěvy to chtějí. Zatím si s tou mléčnou pěnou dělám ostudu. Koukám na YT na videa, ale nic mi to zatím platné není. Vytvořím skoro vždy jen teplé mléko s pár bublinama. Ať tam foukám páru 25 vteřin nebo třeba 70 vteřin.
Tohle bude asi pro mě nejtěžší oříšek. Samotné espresso se daří, jak ze single LM misky tak z té double. Cca 20-27 vteřin a těch 25-35 ml espressa se podaří téměř vždy a chuťové fajn.
Zítra snad dorazí konvička, uvidím jak to půjde s ní. Zkusím koupit plnotučné mléko. Napěnit mléko s touto tryskou zatím neumím.
Ne že bych tak moc rád pil espresso s mlékem, ale návštěvy to chtějí. Zatím si s tou mléčnou pěnou dělám ostudu. Koukám na YT na videa, ale nic mi to zatím platné není. Vytvořím skoro vždy jen teplé mléko s pár bublinama. Ať tam foukám páru 25 vteřin nebo třeba 70 vteřin.
Tohle bude asi pro mě nejtěžší oříšek. Samotné espresso se daří, jak ze single LM misky tak z té double. Cca 20-27 vteřin a těch 25-35 ml espressa se podaří téměř vždy a chuťové fajn.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
Je potřeba foukat do mlíka ne páru, ale vzduch. Jestli trysku vrazíš do mlíka až někam dospod konvičky, pustíš páru a čekáš až to bude horký, tak z toho nic jinýho než horký mlíko vzniknout nemůže. Pára pěnu udělat nedokáže, bublinky dělá vzduch, kterej je potřeba nacpat do mlíka spolu s párou. Že možná děláš chybu zde usuzuju z toho, že znám jen dva způsoby, jak udělat parní tryskou teplý mlíko. Jeden je tento, druhej je slabá/nedostatečně nahřátá pára - to se pozná tak, že malá konvička není horká ani za minutu.
A jestli to děláš správně, je to fakt jen o cviku.
A jestli to děláš správně, je to fakt jen o cviku.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Mikropěna v celém objemu
teď mě napadlo: za jak dlouho (zhruba) po přepnutí na "páru" je tam dostatečné množství té páry připraveno. Možná začínám odpouštět moc brzo....
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
Když je kávovar na provozní teplotě, po přepnutí na páru stačí že zhasne či rozsvítí se kontrolka (v závislosti na kávovaru).