Mikropěna v celém objemu
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Mikropěna v celém objemu
Sleduj PID, který tam máš. Nic lepšího nevymyslíš. Maximální hodnota je jen jedna.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Mikropěna v celém objemu
Tak dnes mi dorazila konvička (je to síla, když v celém Mostě se konvička na zpěnění mléka nedá koupit a musím ji objednávat přes Internet!)
Konvice na zpěnění mléka 0,35 l, TOMGAST
S poštovným lehce přes dvě stovky, na sběrné místo zásilkové služby ...
Také jsem koupil v Lidlu plnotučné "selské" mléko.
No a ve výsledku na první pokus (mléko i konvička vychlazené) se mi podařila docela dobrá mikropěna. (během zhruba půl minuty) Rozhodně je to někde úplně jinde než ten termohrnek a polotučné krabicoé mléko z Kauflandu.

Zbytek už bude o trénování. V Tescu koupím na vyzkoušení lascato, s ním by to měla být tutovka.
Konvice na zpěnění mléka 0,35 l, TOMGAST
Kód: Vybrat vše
http://www.gastrotechnik.cz/gastro/konvicky/konvice-na-zpeneni-mleka-0-35-l-tomgast.html
Také jsem koupil v Lidlu plnotučné "selské" mléko.
No a ve výsledku na první pokus (mléko i konvička vychlazené) se mi podařila docela dobrá mikropěna. (během zhruba půl minuty) Rozhodně je to někde úplně jinde než ten termohrnek a polotučné krabicoé mléko z Kauflandu.

Zbytek už bude o trénování. V Tescu koupím na vyzkoušení lascato, s ním by to měla být tutovka.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Mikropěna v celém objemu
no a až budeš kupovat další tak jdi rovnou do téhle : a to pěnění ti půjde samo i z ARO mlíka,teda jestli ještě existuje. 
Kód: Vybrat vše
http://www.coffeesource.eu/index.php/dopl/a-leha-na/lattiera-europa.html

- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Mikropěna v celém objemu
Clever mlieko 

Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Mikropěna v celém objemu
Já mu to říkal, ale zatím má pocit, že to je moc drahé, ale on se k tomu prošlehá 

- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Mikropěna v celém objemu
Jo tím si musí projít každý,mlýnkem počínaje,kávovarem Silvercrest a podobně
s přebytečnými konvičkami teď dělám turecký čaj

s přebytečnými konvičkami teď dělám turecký čaj

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Amo_Košice_Sk
- více pokročilý
- Příspěvky: 430
- Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
- bydliště: Slovensko Košice
- kávovar: La Carimali Alfa
- mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0
Re: Mikropěna v celém objemu
Len zo zaujímavosti, niekde som tu čítal že sa nedarilo šľahať mlieko priamo od kravy.
Dnes som to skúsil a šľahal na Alfe mlieko od doma chovanej kravy Jersey.
Mimochodom mlieko od kravy Jersey má niečo nad 7% tuku
Mlieko som pasterizoval pri 75°C cca pol minúty a následne ochladil.
Výsledok šľahaného mlieka bol trošku iný ako z 3,6% mlieka z obchodu.
Cappuccino bolo celkom dobré a hlavne chutilo
Dnes som to skúsil a šľahal na Alfe mlieko od doma chovanej kravy Jersey.
Mimochodom mlieko od kravy Jersey má niečo nad 7% tuku

Mlieko som pasterizoval pri 75°C cca pol minúty a následne ochladil.
Výsledok šľahaného mlieka bol trošku iný ako z 3,6% mlieka z obchodu.
Cappuccino bolo celkom dobré a hlavne chutilo

Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Mikropěna v celém objemu
Já to taky zkoušel, ale osobně mi to mléko chuťově vůbec nesedí. Ten vysoký obsah tuku my na jazyku už nedělá dobře. Ale jen můj názor:)
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Mikropěna v celém objemu
Tak bez tréninku je to v háji. Cca po 2 týdnech dnes odpoledne dva zkažené pokusy s mlékem. (A to bylo Lascato, vychlazené a konvička také vychlazená) Je to holt v rukách. Zkusil jsem pak, když jsem byl "v ráži" ještě dvě dávky natrénovat pomocí vody a kapky jaru. Něco jsem našlehal, ale není to vůbec ono. Ježkovi voči, já se takhle u návštěv, které chtějí mléko (cappuccino nebo late machiato) totálně ztrapním.
Na YouTube jsem čučel už nejméně na 25 různých videí s přípravou mléka, ale pořád je výsledek nanic. Máte někdo ještě nějakou radu? - Já vím, zkoušet, zkoušet a zkoušet.
Přípravu espressa ji hýčkám, většinou jsem s výsledkem již spokojen, zkouším různé druhy kávy, ale mléko - to je tragédie.
Na YouTube jsem čučel už nejméně na 25 různých videí s přípravou mléka, ale pořád je výsledek nanic. Máte někdo ještě nějakou radu? - Já vím, zkoušet, zkoušet a zkoušet.
Přípravu espressa ji hýčkám, většinou jsem s výsledkem již spokojen, zkouším různé druhy kávy, ale mléko - to je tragédie.
Re: Mikropěna v celém objemu
mna dnes napadla jedna vec lebo som z mlieka uz zufaly. A to je pocet dierok na tryske. Podla mna musia byt v idealnom pocte a priemere voci tlaku a teplote pary. Teraz mam 4 dierky a pokazil som kazde jedno kapucino. Pred tym som mal tri mensie a mohol som ist vystupovat keby som chcel. Proste to musi byt cele zladene. Neexistuje aby na to bola nejaka specialna technika. Ked je dobre zladeny kavovar tak to musi naslahat kazdy kto je ochotny chvilu pocuvat, pozerat a trocha skusat.
Re: Mikropěna v celém objemu
tak som to uz vyskusal a je to tak ako som predpokladal. U mna bol problem v styroch dierkach. Dve som upchal sparatkami, tie som zalomil a pena je taka jak slahacka. Zajtra tie dve dierky zacinujem.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 252
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
Já se kdysi trápil se šleháním mléka taky ale pak mi někdo poradil Italskou konvičku motta 0,35L a pak to šlo samo . Později jsem přikoupil ještě 0,5L konvičku. Mléko Madeta 1,5 %. Plecháč z Tesca se tvářil dobře ale nešlo mi to, výsledky byly náhodné
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
Je to v rukách. Taky mi to po odložení Arietky, na který mi pěnění šlo, trvalo hodně, hodně dlouho, a hledal jsem důvody neúspěchů všude možně. Ale teď nemám problém udělat pěnu z 1,5 deci mlíka v 3dl konvičce od Tescomy, která je na šlehání mlíka všechno, jen ne vhodná, Oscarem s čtyřdírkovou tryskou. Jen to jde všechno hrozně rychle, celej proces trvá nějakých 5-10 sekund a jakákoliv chyba znamená bubliny, nebo naopak horký mlíko bez pěny/s minimální pěnou.
"V idealnom pocte a priemere voci tlaku a teplote pary" musí být aby člověk mohl šlehat tak, jak je zvyklej. Ale dá se leccos a s lecčím. Jen to člověk prostě musí dostat do ruky. A nebo si nějak pomoct a usnadnit si to, například onou úpravou trysky. Není to ale o tom, že by to nešlo
Aspoň jednoho pak jen tak něco nepřekvapí, když přizpůsobí spíš sebe, než kávovar 
"V idealnom pocte a priemere voci tlaku a teplote pary" musí být aby člověk mohl šlehat tak, jak je zvyklej. Ale dá se leccos a s lecčím. Jen to člověk prostě musí dostat do ruky. A nebo si nějak pomoct a usnadnit si to, například onou úpravou trysky. Není to ale o tom, že by to nešlo


Re: Mikropěna v celém objemu
ked mam kavovar nastaveny na 0,8 baru a 4 dierkovu velku trysku, tak neverim, ze sa niekomu podari s nou naslahat mlieko. Ked pokazim 20 krat jarovu vodu a po uprave ju 20 krat nepokazim... To nemoze byt len tym, ze sa mi zmenili parametre ako som bol zvyknuty. Ked to uz ide tak to ide nech to robim ako kolvek. Maximalne nedosiahnem idealny vysledok, ale vzdy nieco naslaham. Ked mi to neidealne fucalo, tak som nenaslahal nic. Pred tym som mal gaggiu classic s tryskou zo silvie a tiez som naslahal, ale nikdy ani raz som nemal penu v celom objeme. Moje schopnosti vobec neprichadzali postupne. Prisli ked to fungovalo.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Mikropěna v celém objemu
To jsou tedy zajímavé informace ...
Budu si muset vyčlenit nějaké volné odpoledne, až bude venku ošklivo a trénovat. Koupím plnotučné mléko. Mám na Gaggii trysku ze Silvie .... Vracet se k té orig. původní nechci, cítil bych se zahanben.

- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Mikropěna v celém objemu
Kód: Vybrat vše
https://vimeo.com/56316795
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
Jestli si vzpomenu, tak udělám video, až načnu pytlík Standardky, který mi nebude líto do kapučína
Je to o tom, že se čtyřdírkovou tryskou se prostě musí zacházet jinak, než s tryskou, která má jednu nebo dvě dírky. Když na to člověk přijde, tak to najednou jde. Já se ze začátku snažil pěnit jak jsem byl zvyklej z Arietky, a padlo mlíka a mlíka, než jsem zjistil proč to vůbec, ale fakt vůbec nejde, a mám furt teplý mlíko s pěnou nahoře. Ale pak už to bylo jen o troše cviku 


- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Mikropěna v celém objemu
ondrada: 
Dík. Zkus si vzpomenout.Jestli si vzpomenu, tak udělám video, až načnu pytlík Standardky, který mi nebude líto do kapučína

- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Mikropěna v celém objemu
Kdysi jsem to zkoušel podle návodu ze Silviaschool ,jestli ti to pomůže
Kód: Vybrat vše
http://uloz.to/xUJJYWZw/milk-docx
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Mikropěna v celém objemu
Effe: dík, kouknu doma, nyní na ul..to nemůžu.
Videí jsem viděl plno, ale prostě budu muset někde navštívit nějakého baristu a kouknout mu pod ruce. Pokaždé vlastně zkouším mléko dělat malinko jinak (právě z důvodu že se mi to moc nedaří).
Podmínky fixní:
Kávovar Gaggia Classic s tryskou Silvia
Konvička nerez 0,35l (Tomgast), vychlazená v lednici
"Moje ruce"
Podmínky variabilní:
Použité mléko - vždy z lednice (někdy Lascato jindy obyčejné polotučné, plnotučné - různí výrobci)
Množství mléka v konvičce - cca 1/3 - 1/2, spíše k to polovině - lehce pod začátek "zobáčku"
Ponoření a úhel trysky
Teplota páry - něco na začátku, postupně asi klesá, ale to je normální ...
Začít s ponořenou tryskou a končit také s ponořenou tryskou ? Asi ano, jinak by se udělaly v mléku bubliny a stříkalo by to okolo
Klidně mi dejte odkazy na některá opravdu povedená instruktážní videa.
Díky za trpělivost
P.S. když jsem kupoval kávovar, tak jsem očekával spíše velké problémy s kvalitou extrakce espressa (že se mi nepovede crema, že budu daleko častěji přeextrahovávat či podextrahovávat, ale nakonec se mi tohle daří k mé spokojenosti - díky skvělým směsím od Primacafé).

Podmínky fixní:
Kávovar Gaggia Classic s tryskou Silvia
Konvička nerez 0,35l (Tomgast), vychlazená v lednici
Kód: Vybrat vše
http://www.gastrotechnik.cz/pic.html?img=680.jpg
Podmínky variabilní:
Použité mléko - vždy z lednice (někdy Lascato jindy obyčejné polotučné, plnotučné - různí výrobci)
Množství mléka v konvičce - cca 1/3 - 1/2, spíše k to polovině - lehce pod začátek "zobáčku"
Ponoření a úhel trysky
Teplota páry - něco na začátku, postupně asi klesá, ale to je normální ...
Začít s ponořenou tryskou a končit také s ponořenou tryskou ? Asi ano, jinak by se udělaly v mléku bubliny a stříkalo by to okolo
Klidně mi dejte odkazy na některá opravdu povedená instruktážní videa.

Díky za trpělivost
P.S. když jsem kupoval kávovar, tak jsem očekával spíše velké problémy s kvalitou extrakce espressa (že se mi nepovede crema, že budu daleko častěji přeextrahovávat či podextrahovávat, ale nakonec se mi tohle daří k mé spokojenosti - díky skvělým směsím od Primacafé).