Podelim se s svou zkusenosti ohledne napenovani mleka.
Pred 3 tydny jsem koupil Ascaso Steel Uno Profesional PID.
Espresso se jakz tak darilo,ale problem byl s napejenim mleka. Stale jsem mel akorat vrouci mleko a uplne bez peny nebo jenom s tenkou vrstvickou peny,ktera se po naliti do hrnecku za chvili vytratila.
Prolitl jsem pulku internetu, vcetne tohoto diskuzniho fora a stare bez vyledku. Zkousel jsem vsechno mozne, tj. jenom plnotucne mleko schlazene na 5 stupnu celsia,trysku jsem daval ke kraji,abych vytvoril vir a taky nic. Uz jsem z toho byl opravdu nastvany.
Nastesti ke kavovaru byl i voucher na kurz pripravy kavy. Tak jsem se tam vcera vydal a tesil se na odhaleni te velke "penove" zahady.
Jak to tak byva, tak to co cloveka nejvice zajima byva az na konec, coz vubec nevadilo,ale pockal jsem si.
Konecne jsem se dockal a barista jenz nas skolik zacal pripravovat pristroje na nauceni naslehavani mleka. Nic sofistikovaneho, jenom samotna tryska. Samotna kava se delala v klasickem kavovaru.
Ocekaval jsem,ze vytahnou presne nachlazene znackove plnotocne mleko a opak byl pravdou. Uplne si ted nevzpominam co to bylo za znacku,ale bylo neco jako Alber nebo Billa mleko, dale bylo polotucne a vubec ne nachlazene. Krabice s mlekem meli ve skladu, takze mleko o teplote cca jak kdyz ho koupite ze samoobsluhy. (ne z lednice)
A co me nejvice dostalo,ze jsme to trenovali na zredenem mleku tj. mleko co jsem popsal vyse plus zredenene cca 1:1 s vodou. (toho jsem si,ale nevsiml)
Barista jen s mirnym usmevem rekl,ze vubec nazalezi jake mleko, jaka teplota,ze naslehat se da vsechno, zalezi pouze na bilkovinach. (problem muze byt u sojoveho mleka)
Studene mleko, ze ma jedinou vyhodu, ze se Vam tak rychle nezahreje,takze kdyz se hned netrefite na spravne ponoreni trysky, mate vice casu najit tu spravnou polohu nez se vam mleko az moc prehreje.
Ted ve zkratce postup:
Do konvicky se da cca pulka az neco pres pulka mleka, konvicka se drzi tak ,ze dno konvicky je vodorovne s pracovni deskou a tryska se opre o zobacek a miri doprosted konvicky, pod maximalnim uhlem co nam tryska dovoli (tj. NE kolmo k mleku), ponori se co nejhloubeji a pusti se para na plno. Konvicku posunujeme dolu,aby nam tryska sla neco malo pod hladinu. Kolik pod hladinu Vam nereknu,ale poznate to podle zvuku a to je alfa omega celeho peneni. Musite slyset takove jemne sumeni az praskani (zadny piskani) Jako na priklad tady https://youtu.be/Y753VKM32OE?t=115
Dulezite je tento zvuk udrzet, tj kdyz se Vam zacne tvorit pena budeme muset s konvickou jit trosku nize,aby jste stale drzeli tu idealni hloubku a slyseli ten zvuk, po par vterinach uz mate hotovo.
Musim rici,ze cca tak sest napeneni mi trvalo, nez jsem nasel tu spravnou hladinu ponoru a udrzel to po dobu samotneho napenovani. Kdyz se to nakonec zadarilo, tak pan barista rekl, uz je to skoro dobry, tak dame mleko bez vody a udelame oficialni "pokus".
Coze ? Jak mleko bez vody.
Ano, ja jsem si nevsiml,ze se celou dobu zkouselo na redenem mlece s vodou v pomeru 1:1.
Kdyz se zacalo penit jenom mleko bez vody, tak to slo az tak dobre, ze jsem to prehnal a mleko bylo prepenene.Coz jsem si nikdy nemyslel,ze se to muze stat

Vse je pouze o tom najit ten spravny "ponor" trysky,ktery poznate dle toho jemne praskaciho zvuk. Nesmi moc "praskat" jinak je v pene hodne bublinek.
Kdyz se Vam toto podari, tak pena je velmi rychle hotova a neco jako prehrati mleka nehrozi.
PS: omluvte prosim sloh a gramatiku
