Mikropěna v celém objemu
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Mikropěna v celém objemu
Už se mi celkem daří na Gaggia Classic s vyměněnou tryskou dělat mikropěnu. Ovšem ta pěna se drží na povrchu. Správně by měla být v celém objemu ne? Nebo se pletu?
Je na to nějaká finta?
Je na to nějaká finta?
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Mikropěna v celém objemu
ano, je na to fakt finta a je super funkční. Po tom, co jsem se to pdole tohoto naučil zcela bez problémů, pěna v celém objemu. A když k tomu dáte ještě mléoko TATRA LASCATO (29 kč), tak to fičí tak, že doslova "čučíte"

Kód: Vybrat vše
http://silviaschool.com/node/9
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Mikropěna v celém objemu
... ještě bych dodal, zcela podstatné je ten STEP 3 a STEP 4. Fakt to funguje až jsem se tomu divil. 
Ty jednotlivé kroky (STEPs) jsou popsány lépe než to video.

Ty jednotlivé kroky (STEPs) jsou popsány lépe než to video.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Mikropěna v celém objemu
Tak zatím se pořád moc nedaří. Mikropěnu udělám, ale nemám ji v celém objemu. Nemáte ještě někdo nějaký TIP....
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Mikropěna v celém objemu
než ji začnu dělat, musím odpustit vodu (parní tryskou) co je zkondenzovaná ve trubkách. V případě Gaggia Twin je to voda, která je ve trubkách a termobloku - který slouží čistě pro horkou vodu a páru), tedy asi 1 dcl. Vypustím, začniou blikat kontrolky. Zavřu ventil páry. Zaměním sklinku za konvičku s mlékem a pustím páru. Ta prodleva cca 5 sekund je dostatečná na to, aby pak už šla pára. Ideální je to zkoušet tak, že se dá voda a do ní jedna kapka jaru. Zkoušením by z toho mělo vzniknout "mléčná pěna" a nesmí být bubliny. Fakt dobrý tip je ta Siliva School.
- tomtom64
- začátečník
- Příspěvky: 72
- Registrován: sob 24. lis 2012 14:27:29
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
S tou vodou s jarem moc dobré zkušenosti nemám. Dá se tím nacvičit nedělání bublin, to ano. Ale tam ta "pěna" vznikne v podstatě vždycky, i když mléko bych takto pouze ohřál. Na druhou stranu, dá se tím nacvičit poloha trysky v konvičce v obou fázích.
Jaké používáte mléko? Ačkoliv jsem na spoustě webu našel, že nejlépe to jde s tučným nebo polotučným, mně se nejvíce daří s nízkotučným. Bohužel ale mikropěna jak má být se mi povede jen výjimečně, často skončím s takovou skoro šlehačkou (která nejde ani pořádně nalít) plovoucí na mléce.
Jaké používáte mléko? Ačkoliv jsem na spoustě webu našel, že nejlépe to jde s tučným nebo polotučným, mně se nejvíce daří s nízkotučným. Bohužel ale mikropěna jak má být se mi povede jen výjimečně, často skončím s takovou skoro šlehačkou (která nejde ani pořádně nalít) plovoucí na mléce.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Mikropěna v celém objemu
Normálně kupuji (i na běžnou potřebu) mléko tatra, 1,5% (polotušné) v krabici. S tím problém nemám. Někdy koupím Tatra Lascato, ale to jde tak rychle a snadno, až s tím může být problém. Pokud to "šlehačkuje", je dobré to nehonit do tak vysoké teploty (65-70), ale stopnout to už při třeba 55-60. Ale jak říkám, chce to zkoušet, každá tryska je zcela jiná, jednomu to jde, jinému s jinou tryskou a jiným strojkem nejde (dává jiný tlak páry, ...). Prostě to chce grif.tomtom64 píše: Jaké používáte mléko? Ačkoliv jsem na spoustě webu našel, že nejlépe to jde s tučným nebo polotučným, mně se nejvíce daří s nízkotučným. Bohužel ale mikropěna jak má být se mi povede jen výjimečně, často skončím s takovou skoro šlehačkou (která nejde ani pořádně nalít) plovoucí na mléce.
- ian
- více pokročilý
- Příspěvky: 182
- Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
- bydliště: Šimonovice
- kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
- mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton
Re: Mikropěna v celém objemu
Mě se osvědčila větší konvička (600 ml). V menší (350 ml) se pěna vytvoří a ohřeje na mě moc rychle a stačí přitom jeden špatný pohyb (nasrknutí více vzduchu než je třeba) a je to celé v háji. Pak ani sklepávání nepomůže.
Malá konvička pak poslouží k přelití množství mléka a pokusům o latte art. Jediný problém je případný přebytek mléka.
Mléko používám většinou polotučné, dělal jsem i s plnotučným - to je spíš více krémovější ve výsledku a odrazí se v chuti nápoje - ve prospěch mléka.
Malá konvička pak poslouží k přelití množství mléka a pokusům o latte art. Jediný problém je případný přebytek mléka.
Mléko používám většinou polotučné, dělal jsem i s plnotučným - to je spíš více krémovější ve výsledku a odrazí se v chuti nápoje - ve prospěch mléka.
Keep Calm and Drink King’s Coffee
- hedge
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
- bydliště: Dobříš
- kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
- mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama
Re: Mikropěna v celém objemu
Voda s jarem u mě jako metoda nácviku funguje. Je pravda, že pěnu to vyrobí vždy, ale když se to provede správně, je opravdu v celém objemu, povrch se leskne, obsah konvičky je krémový. Když udělám chybu, pak je pěna jen na povrchu v různě silné vrstvě a dole je pouze "špinavá" voda.
Trvalo mi asi 20 pokusů, než jsem to vyladil (úhel trysky, poloha trysky, sklon konvičky, množství jarovody), ale od té doby mám úspěšnost přes 90 procent (u mléka). Osvědčilo se mi naštelovat trysku kolmo dolů k lince, ponořit jí v místě asi 1cm od stěny konvičky a hned od začátku vyrobit párou v konvičce vír - mléko rotuje kolem dokola jako kolotoč, tryska lehce přisává vzduch a případné nežádoucí bubliny se po jedné otočce vrátí k trysce, která je zašlehá do hlubin mléka (jarové vody) a tím zlikviduje. Po ohřátí na vlažnou teplotu pak je třeba trysku zanořit víc, už nepřisávat vzduch, ale kolotoč přitom zachovat.
Nicméně nemám Gaggii a její parní systém může vyžadovat jiný grif.
Trvalo mi asi 20 pokusů, než jsem to vyladil (úhel trysky, poloha trysky, sklon konvičky, množství jarovody), ale od té doby mám úspěšnost přes 90 procent (u mléka). Osvědčilo se mi naštelovat trysku kolmo dolů k lince, ponořit jí v místě asi 1cm od stěny konvičky a hned od začátku vyrobit párou v konvičce vír - mléko rotuje kolem dokola jako kolotoč, tryska lehce přisává vzduch a případné nežádoucí bubliny se po jedné otočce vrátí k trysce, která je zašlehá do hlubin mléka (jarové vody) a tím zlikviduje. Po ohřátí na vlažnou teplotu pak je třeba trysku zanořit víc, už nepřisávat vzduch, ale kolotoč přitom zachovat.
Nicméně nemám Gaggii a její parní systém může vyžadovat jiný grif.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Mikropěna v celém objemu
Používám většinou 1,5 % mléko. Mikropěna problém není, ale mám problém ji dostat do celého objemu.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Mikropěna v celém objemu
Není ta mašina dejchavičná? Já pěním nadvakrát.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Mikropěna v celém objemu
Tak na jedno kapučíno se mi to zdá úplně v pohodě. Nemám pocit, že by už bojler neměl co dát.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Mikropěna v celém objemu
no, já do konvičky 0,6l to udělám na 1 zátah, na 0,9l zpěněného mléka pěním na 2x, t.j. poprvé 1 minutu (déle se nedoporučuje), pak počkám pár sekuind a stáhnu to na zbytek (nevím jak dlouho, ale půl minuty???, nevím).
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Mikropěna v celém objemu
Já bych zkusil: 1. koupit teploměr do konývky, ono je potřeba to tam přidržet trošinku dýl, než se zdá, 2. použít plnotuč mléko, 3. pěnit nadvakrát.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Mikropěna v celém objemu
podle mne teploměr do konývky jsou zbytečně vyhozené peníze (200-300 Kč). Když mám nerezovou konvičku a pěním, tak v ruce cítím (držím ji za tělo), zda už pálí či ne. Pokud pálí, podržím dál 2 sekundy a vytáhnu. Není s tím zcela žádný problém.
to, že není v celém objemu nebude problém toho, že to není nadvakrát, že je nízká teplota,..., to je tím, že to chce ten grif. Nejdřív nabublat, jak to začíná být teplé, tak ponořit ze šikma o stěnu a nechat rotovat. Jde o to, aby se ten vír dostal až na dno. Pokud se takstane, pak je i pěna na dně. Poté se musí kroužit a hned nalít. Fakt to jde. Vybodnete se na teploměr. To stačí poznat rukou, že to mléko pálí - jako indikátor to funguje fakt dobře. Nesmí být ale konvička porcelánova, pak přenos tepla je špatný.
to, že není v celém objemu nebude problém toho, že to není nadvakrát, že je nízká teplota,..., to je tím, že to chce ten grif. Nejdřív nabublat, jak to začíná být teplé, tak ponořit ze šikma o stěnu a nechat rotovat. Jde o to, aby se ten vír dostal až na dno. Pokud se takstane, pak je i pěna na dně. Poté se musí kroužit a hned nalít. Fakt to jde. Vybodnete se na teploměr. To stačí poznat rukou, že to mléko pálí - jako indikátor to funguje fakt dobře. Nesmí být ale konvička porcelánova, pak přenos tepla je špatný.
- tomas.vlk
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: čtv 22. srp 2013 21:15:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
Máte někdo foto jak by cca měla vypadat ta mikropěna..???
Mě se zatím daří to na fotce...což asi mikropěna není...protože se s tím nedají dělat rozety...pouze kytičky atd. s čokoládou..
Mě se zatím daří to na fotce...což asi mikropěna není...protože se s tím nedají dělat rozety...pouze kytičky atd. s čokoládou..
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
mne sa doteras nepodarilo na mojom LaPavoni DMB spraviť mikropenu. Teda ani z daľeka som sa k tomu nepriblížil, nehovorím že som sa tomu venoval nejak dlho ale aj tak, asi na to proste nemám talent. A mliečne nápoje nepijem tak asi ani vzťah k tomu nemám ale rád by som videl ako sa na mojom stroji má peniť mlieko, predpokladám že výbava je identická s puccinom a podobnými strojmi a aj s lelitom.
all you need is coffee
- berna
- začátečník
- Příspěvky: 67
- Registrován: sob 15. čer 2013 23:41:57
- bydliště: Praha Západ
- kávovar: Ecm Technika PID, aeropress, hario vacpot, clever dripper
- mlýnek: Mahlkonig Vario, Hario skerton
Re: Mikropěna v celém objemu
Mikropěna se v konvičce chová jako tekutina.tomas.vlk píše:Máte někdo foto jak by cca měla vypadat ta mikropěna..???
..
V šálku ji poznáš podle toho, že když ji lžičkou odhrneš, ihned se ti zase spojí.

Aspoň tak si mikropěnu představuji já.
Zkus postup, co jsem zmiňoval zde: viewtopic.php?f=186&t=2103Ralf píše:mne sa doteras nepodarilo na mojom LaPavoni DMB spraviť mikropenu.
– Prosil bych jedno preso, ale ne to úplně malý, nějaký větší.
– Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?
– NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY.
– Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?
– NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY.
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
asi to skúsim podľa toho návodu ale už som skeptický voči tomu, tak uvidím, ak sa mi niečo podarí tak sem hodzim fotečku.
all you need is coffee
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Mikropěna v celém objemu
berna: Mám na to jakýsi systém s terým se mi to celkem daří. Někdy víc a někdy míň, ovšem říkla jsem si, že zkusím ten tvůj a dopadlo to velmi špatně.
Já to dělám tak, že ponořím trysku do mléka, pustím páru a lehce nakloním konvičku dnem od kávovaru a sjedu níž, tak aby tryska byla těsně u hladiny. Hezky si to přisává vzduch a začne to vířit. Větší problém potom mám tu pěnu dostat do celého objemu. To mi ještě tak nejde.
Já to dělám tak, že ponořím trysku do mléka, pustím páru a lehce nakloním konvičku dnem od kávovaru a sjedu níž, tak aby tryska byla těsně u hladiny. Hezky si to přisává vzduch a začne to vířit. Větší problém potom mám tu pěnu dostat do celého objemu. To mi ještě tak nejde.