Volba mlýnku NIVONA vs. Graef
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- tomas.vlk
- více pokročilý
- mlýnek:
Re: Volba mlýnku NIVONA vs. Graef
To vše mám přečtený....jenže i když sem udělal vše co jsem si načetl..tak si koupím čerstvě mletou jako plno lidí tady z Primy a vydrží jim vpoho několik dní...tak jsem to chtěl zkusit....netušil jsem, že mi to namelou špatně v takovém obchodě..proto jsem zde napsal...jediné v čem je pravda, že jsem to vepsal do špatného vlákna to každopádně..

- martin.b
- více pokročilý
- mlýnek:
namleli to dobre, ale nie pre tvoj stroj
- Ralf
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
čerstvo mletá ≠ čerstvo pražená
Naposledy upravil(a) primacafe dne stř 04. zář 2013 16:02:26, celkem upraveno 1 x.
Důvod: dovolil jsem si zvýraznit (bylo to špatně vidět)
Důvod: dovolil jsem si zvýraznit (bylo to špatně vidět)
all you need is coffee
-
- více pokročilý
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
jj, čerstvě pražená, v uzavřené dóze za pokojové teploty je v pohodě 15 dní, čerstvě namletá vydrží 15 minut.
- tomas.vlk
- více pokročilý
- mlýnek:
Jojo...mám ji ve vakuove nádobě..
jenže do páky je prostě na prd...takže ji využiji s Crema Diskem a buď už příště budu mít mlýnek nebo jemnějši..jasný.)

- primacafe
- Administrátor
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
proč zrovna 15min. ? To je odkud vyčtená demagogie ?dape píše:.......čerstvě namletá vydrží 15 minut.
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- papun
- silně pokročilý
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Já bych to viděl tak na 16 minut :D
Tak asi je jasné, že umletá káva velmi rychle ztrácí své vlastnosti, ale za jak dlouho už je ,,nepitelná,, je asi těžko přesně říct. Závisí to jistě na vzdušné vlhkosti, skladování..... Ale myslím, že je zbytečné to rozebírat.
Co se týká hrubosti mletí, tak jak jsem již zde psal. Připravuji pořád stejně kávu, vážím, tempuju a přesto mnohdy i každý den mlýnek lehce přenastavuji. A v podstatě tady nebylo zmíněno, že i jiný druh kávy vyžaduje jiné mletí. Takže nestavíš mlýnek na Brasilii a teče to jak má a pak tam dáš Columbii a poteče to rychle nebo pomalu. Každý faktor do toho významně zasahuje. Takže je potřeba se u toho zamýšlet a především do budoucna pochopit všechny souvisloti. Jiank se budeš pořád ,,blbě,, ptát.
Tak asi je jasné, že umletá káva velmi rychle ztrácí své vlastnosti, ale za jak dlouho už je ,,nepitelná,, je asi těžko přesně říct. Závisí to jistě na vzdušné vlhkosti, skladování..... Ale myslím, že je zbytečné to rozebírat.
Co se týká hrubosti mletí, tak jak jsem již zde psal. Připravuji pořád stejně kávu, vážím, tempuju a přesto mnohdy i každý den mlýnek lehce přenastavuji. A v podstatě tady nebylo zmíněno, že i jiný druh kávy vyžaduje jiné mletí. Takže nestavíš mlýnek na Brasilii a teče to jak má a pak tam dáš Columbii a poteče to rychle nebo pomalu. Každý faktor do toho významně zasahuje. Takže je potřeba se u toho zamýšlet a především do budoucna pochopit všechny souvisloti. Jiank se budeš pořád ,,blbě,, ptát.
- primacafe
- Administrátor
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
tady to zmíněno nebylo, ale je to minimálně jednou zmíněno jinde (zde na foru) a k tomu souvísející i další okolnosti proč nastavovat u každé kávy a stárnoucí kávy jiné mletí.papun píše:....... A v podstatě tady nebylo zmíněno, že i jiný druh kávy vyžaduje jiné mletí. .........
Řekl bych, že toto vlákno začalo mlýnkem a už se zde probralo snad uplně všechno.
Chtělo by to používat hledání, víc číst a až v poslední řadě se ptát.
Přemýšlím nad tím, jestli by se toto vlákno dalo označit za zajímavé nebo už za nudné.
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
- czhawk
- více pokročilý
- kávovar: Rancilio SILVIA
- mlýnek: Rancilio ROCKY
Tak tak, stala se z toho nuda ... 

-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
tomas.vlk všeobecně tápající
Možná takhle přejmenovat na "tomas.vlk všeobecně tápající" a můžem jet dál bez OT, co? 

-
- více pokročilý
primacafe píše: proč zrovna 15min. ? To je odkud vyčtená demagogie ?

-
- více pokročilý
... no a je to tu
Já věděl, že jsem nělde četl "všeobecně známé" pravidlo 15/15/15/15 

Ještě že to přišlo z anglicky hovořící země. Jinak by se tomu dalo jen těžko uvěřit.
- czhawk
- více pokročilý
- kávovar: Rancilio SILVIA
- mlýnek: Rancilio ROCKY
Možná raději všeobecně známý nesmysl ... doporučuji netahat tyto bláboly mezi veřejnost.
A nebo raději toto téma uzamknout.

A nebo raději toto téma uzamknout.

-
- více pokročilý
czhawk: Co je všeobecně známý nesmysl??? OK, pokud je to nesmysl, kup si kafe, pomel si to do dozy třeba na celej den dopředu a pak to bude fresh. Uvidíš, jak Ti to bude chutnat, třeba ani při své přípravě nepoznáš mezi ČERSTVĚ pomletou a pomletou dřív. 
Ale asi má smysl v tom dál nepokračovat, protože se zde na to nabalují bláboly, že?

Ale asi má smysl v tom dál nepokračovat, protože se zde na to nabalují bláboly, že?
-
- silně pokročilý
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Ale tak nametá káva za den troška vyvětrá, chuť a vůně není tak intenzivní, ale tragédie to taky není. Důležité je skladovat tak, aby nedošlo ke žluknutí tuků.