Mlýnek s minimálním zbytkem kávy po mletí
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 252
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mlýnek s minimálním zbytkem kávy po mletí
Já osobně jsem šel cestou dvou mlýnků. Přestalo mě to bavit neustále během dne čistit mlýnek abych si mohl dát jiný druh kávy. Možná, jeto trochu uhozené mít doma dva mlýnky ale jiné řešení jsem nenašel, když nechcete vykonávat neustále proceduru čištění kvůli změně kávy. Budu jen rád, když se tu najde jiné řešení. Dva mlýnky mít v malé kuchyni, je opravdu mazec (říká bytná)
- morseee1
- více pokročilý
- Příspěvky: 270
- Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mlýnek s minimálním zbytkem kávy po mletí
neviem ci sa to trosku neprehana.. to fakt niekto robi viac kav denne a kazdu inu? tiez nepijem iba jeden druh kavy, zvycajne kupujem try druhy a z kazdeho druhu po dva 250g sacky. ked sa jeden sacok minie, sahnem do spajze a co mi pride prve pod ruku to pouzijem. To je pre niektorych fakt taky pruser, ze jedna, dve kavy budu z dvoch druhov? nenapadlo vas niekedy, ze prave to moze pomoct rozpoznavat rozne chute a kombinacie?
sorry.. uz mi to nedalo .. mam pocit ze poslednu dobu sa tu riesi viacej priprava kavy ako sa kava pije
sorry.. uz mi to nedalo .. mam pocit ze poslednu dobu sa tu riesi viacej priprava kavy ako sa kava pije
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Mlýnek s minimálním zbytkem kávy po mletí
Ani já už jsem to nevydržel a ke svému Doge 63 jsem přikoupil Rossi RR45 Deli (3000,-). Je to hlučný kus, trochu hubenější a nižší než Doge, předělám ho taky na stepless.
Má ovšem velmi krátkou a malou cestu kávy, dobře řešený unašeč kamenů. Minus je pouze vyšší hlučnost a pro někoho velikost. Musí být na to místo. Kdo jde za retencí, tak je to dobrý model, sám ho budu používat na mletí jednotlivých dávek vzorků a pak pro alternativy, nebo pro současné použití dvou káv , abych je nemusel prohazovat. Prostě se hodí.
Retence je věc problematická zejména tam, kde není přístup pro vyhrábnutí zbytků, hlavně u malých mlýnků se zobáky (Rocky, Ascasso).
Za cenu velikosti ty komerční mají kvalitu mletí a jednoduchou možnost čištění, absolutní výdrž a víc možností, jak je vlastně používat.
Má ovšem velmi krátkou a malou cestu kávy, dobře řešený unašeč kamenů. Minus je pouze vyšší hlučnost a pro někoho velikost. Musí být na to místo. Kdo jde za retencí, tak je to dobrý model, sám ho budu používat na mletí jednotlivých dávek vzorků a pak pro alternativy, nebo pro současné použití dvou káv , abych je nemusel prohazovat. Prostě se hodí.
Retence je věc problematická zejména tam, kde není přístup pro vyhrábnutí zbytků, hlavně u malých mlýnků se zobáky (Rocky, Ascasso).
Za cenu velikosti ty komerční mají kvalitu mletí a jednoduchou možnost čištění, absolutní výdrž a víc možností, jak je vlastně používat.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Mlýnek s minimálním zbytkem kávy po mletí
Však o tom to fórum je ne?morseee1 píše: ......mam pocit ze poslednu dobu sa tu riesi viacej priprava kavy ako sa kava pije


Jinak je to také o pohodlí (pohodlnosti). Máme třeba vyhrazený jeden mlýnek na turka (alternativy) a jiný druh kávy a hrubosti a další zase na espresso....
(další na obilí a rýži

Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Mlýnek s minimálním zbytkem kávy po mletí
Souhlas s názorem morseee1
- morseee1
- více pokročilý
- Příspěvky: 270
- Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mlýnek s minimálním zbytkem kávy po mletí
tak toto celkom pochopim, ale ide o to ze niektori tu riesia retenciu, pretoze sa im nepaci ze sa im zmiesa Etiopia s Columbiou ??? to je to co nechapem, to uz potom neni kava?j.bill píše:Máme třeba vyhrazený jeden mlýnek na turka (alternativy) a jiný druh kávy a hrubosti a další zase na espresso....
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Mlýnek s minimálním zbytkem kávy po mletí
JJ. To také neřeším. Dělám jednu a když chci, dám jinou. Těch pár gramů v prvním espressu mne nezabije a někdy míchám i směsi. Na druhou stranu chápu i ty, kde frčí káva jako na drátkách, že mají třeba dva, tři mlýnky a každý na jiný druh. Při té naší frekvenci by ta káva zbytečně větrala (zbytky v mlýnku), nebo by se musely mlýnky pořád čistit a to už není taková zábava...
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- gekonko
- více pokročilý
- Příspěvky: 189
- Registrován: pát 02. led 2015 12:33:04
- bydliště: Košice
- kávovar: CARIMALIalfa2x GAGGIAcubika2x ASCASOdream KRUPSxp5240
- mlýnek: GAGIAmd85-2x SANTOS#1 ZASSENHAUSpanama
Re: Mlýnek s minimálním zbytkem kávy po mletí
Ja osobne nechapem preco sa niekto kto to nechape musi k tomu vyjadrovat! Uz minimalne pat prispevkov je tu zbytocnych, tento moj je siesty 

- robertSVK
- více pokročilý
- Příspěvky: 138
- Registrován: pon 23. bře 2015 16:22:07
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Saeco Aroma SIN015 PID (2001), Gaggia New Baby PID
- mlýnek: Gaggia MDF (1983)
Re: Mlýnek s minimálním zbytkem kávy po mletí
Tak, tak. Šup na chat.
Kávovary: Saeco Aroma (SIN015), PID;
Mlynčeky: Hario Mini Mill, Gaggia MDF (1983), Saeco (samodomo)
Mlynčeky: Hario Mini Mill, Gaggia MDF (1983), Saeco (samodomo)
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Mlýnek s minimálním zbytkem kávy po mletí
Po delší době užívání F.Doge ve dvou různých konfiguracích (SD a plná násypka, ovšem upravená, ne obrovská původní) jsem došel k tomu, že stres se změnou káv, které se prostě nevyhnu, ten mi nestojí za to.
Zakoupil jsem další mlýnek , RR45 a ten upravuji na single dosing. Již jsem udělal stepless úpravu jako u Doge, objednal likérový trychtýř jako nejlepší řešešení bez dozeru a předělávám opět násypku, tentokrát bude opět na SD s pístem tlačeným až k matici unašeče kamenů.
RR45 byl DELI, tedy se zobákem na mletí do sáčků v prodejně Oxalisu, nicméně ani ten zobák nemá na trychtýř.
Budu mít tedy dva mlýnky, jeden s kontunuální náplní základní kávy a druhý na všechno ostatní se single dávkami.
Komerční mlýnek se dá používat i s dozerem a klapat pákou, výhodou je rozbití hrudek, taky jsem to kdysi zkusil.
Trychtýřová úprava je ovšem pohodlnější a rychleji vymetu než jsem naklapal pákou. Hrudky od doby, co používám dostatečné tampování, neřeším, nemají žádný vliv na výsledek.
Celou diskuzi výše dnes vidím v jiném světle.
Vždy záleží kdo a za jakých okolností bude mlýnek používat.
Cena a místo pro mlýnek, to je jasné.
Retence - tam velice záleží, kolik toho budu mlít. A to jsem opomíjel, protože jsem nebral v potaz, kolik lidí používá 7g dávku kávy. Uspokojit se s 20-25ml espressa. Finanční důvody?
Je veliký rozdíl, pokud se bavíme o dávce 7g nebo 16-18g (či ještě víc).
single dávka:
- u 18g funguje mletí s pístem velmi dobře.
- u 7g je to úplně jinde s ohledem na homogenitu mletí
z plného zásobníku:
- u 18g vyhrábnu tunel a zbytek neřeším (první kafe jde stejně manželce)
- u 7g je mezi kameny a kolem unašeče skoro celá dávka i po vyhrábnutí tunelu
pokud nemusím měnit kávu v mlýnku, tak při plném zásobníku ani moc neměním stupeň mletí, jen mírné korekce, jak káva žije nebo se naplní nová várka
pokud se ale přece jen mlýnkem trochu pohne, opět je na tom dávka 18g s odezvou na změnu mletí mnohem lépe než 7g
z toho všeho plyne:
- co je dobré pro mně a další , kteří používají dvojité dávky :
- naprosto vyhovují použité komerční mlýnky, jak vysokou kvalitou tak nízkou cenou , pokud je místo
- pro single kafaře je situace méně příznivá :
- lepší je možná malý mlýnek (do 50mm) - při dobré kvalitě dražší, nebo je levný a méně kvalitní
- příliš velká poptávka po malých, kvalitních a levnějších-použitých mlýncích
Zakoupil jsem další mlýnek , RR45 a ten upravuji na single dosing. Již jsem udělal stepless úpravu jako u Doge, objednal likérový trychtýř jako nejlepší řešešení bez dozeru a předělávám opět násypku, tentokrát bude opět na SD s pístem tlačeným až k matici unašeče kamenů.
RR45 byl DELI, tedy se zobákem na mletí do sáčků v prodejně Oxalisu, nicméně ani ten zobák nemá na trychtýř.
Budu mít tedy dva mlýnky, jeden s kontunuální náplní základní kávy a druhý na všechno ostatní se single dávkami.
Komerční mlýnek se dá používat i s dozerem a klapat pákou, výhodou je rozbití hrudek, taky jsem to kdysi zkusil.
Trychtýřová úprava je ovšem pohodlnější a rychleji vymetu než jsem naklapal pákou. Hrudky od doby, co používám dostatečné tampování, neřeším, nemají žádný vliv na výsledek.
Celou diskuzi výše dnes vidím v jiném světle.
Vždy záleží kdo a za jakých okolností bude mlýnek používat.
Cena a místo pro mlýnek, to je jasné.
Retence - tam velice záleží, kolik toho budu mlít. A to jsem opomíjel, protože jsem nebral v potaz, kolik lidí používá 7g dávku kávy. Uspokojit se s 20-25ml espressa. Finanční důvody?
Je veliký rozdíl, pokud se bavíme o dávce 7g nebo 16-18g (či ještě víc).
single dávka:
- u 18g funguje mletí s pístem velmi dobře.
- u 7g je to úplně jinde s ohledem na homogenitu mletí
z plného zásobníku:
- u 18g vyhrábnu tunel a zbytek neřeším (první kafe jde stejně manželce)
- u 7g je mezi kameny a kolem unašeče skoro celá dávka i po vyhrábnutí tunelu
pokud nemusím měnit kávu v mlýnku, tak při plném zásobníku ani moc neměním stupeň mletí, jen mírné korekce, jak káva žije nebo se naplní nová várka
pokud se ale přece jen mlýnkem trochu pohne, opět je na tom dávka 18g s odezvou na změnu mletí mnohem lépe než 7g
z toho všeho plyne:
- co je dobré pro mně a další , kteří používají dvojité dávky :
- naprosto vyhovují použité komerční mlýnky, jak vysokou kvalitou tak nízkou cenou , pokud je místo
- pro single kafaře je situace méně příznivá :
- lepší je možná malý mlýnek (do 50mm) - při dobré kvalitě dražší, nebo je levný a méně kvalitní
- příliš velká poptávka po malých, kvalitních a levnějších-použitých mlýncích
- mleitgeb
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
- bydliště: Jihočeský kraj
- kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
- mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi
Re: Mlýnek s minimálním zbytkem kávy po mletí
Mám nový tip a zatím se mi líbí - Baratza Sette 270W. Co myslíte?
Kód: Vybrat vše
http://www.baratza.com/grinder/sette-270w/
Kód: Vybrat vše
http://www.baratza.com/wp-content/uploads/2016/04/Comparison-Chart-042516.pdf