výběr bazarového mlýnku

výběr nového mlýnku
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
PedroSI
Příspěvky: 12
Registrován: ned 16. říj 2016 6:46:46
bydliště: Skalica
kávovar: Gaggia classic
mlýnek: Rancilio rocky SD

Re: výběr bazarového mlýnku

Příspěvek od PedroSI »

A ked porovnate ascaso i steel s rancilio rocky ktory je lepsi..?..momentalne co sa ceny tyka tak ma vychadza tento najlepsie,rocky je o nieco drahsi.Zajtra objednavam uz na isto lebo som sa k objednavke nakoniec este nedostal...
Uživatelský avatar
Rifik
Příspěvky: 33
Registrován: sob 26. bře 2016 10:29:30
bydliště: Olomoucký kraj
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel 1

Re: výběr bazarového mlýnku

Příspěvek od Rifik »

Nemám přímé porovnání s rancilio rocky, ale vybíral jsem taky mezi těmito dvěma.. U mě zvítězil mlýnek Ascaso kvůli plynulému, bezkrokovému nastavování mletí. Zatímco rancilio rocky má krokové nastavení po stupních a někdy může být potřeba hrubost mezi dvěma stupni. A jelikož melu pouze na espresso, je plynulé nastavení hrubosti velkým plusem. Každopádně ani jedním z těchto dvou mlýnků chybu neuděláte.
Rocket espresso Appartamento
Niche Zero
nikoho
Příspěvky: 14
Registrován: úte 10. zář 2013 11:00:14
bydliště: Středočeský kraj
kávovar: Rancilio Silvia v3
mlýnek: Ascaso I Steel v1

Re: výběr bazarového mlýnku

Příspěvek od nikoho »

Ahoj, po delší době se vracím k domácímu "esu", kdy jsem si prozíravě ponechal krásnou a slavnou slečnu Silvii v3, nicméně jsem též vlastníkem - a už nyní mohu napsat, že hrdým! - mlýnku Ascaso I Steel v1 (starší verze bez šroubku, byť s trochu pitomým časovačem) Přišel ke mě z druhé ruky a trochu pokřivený - násypka do něj skoro nešla nandat (šla, ale dost na fest) což jsem po pár "nervech" nakonec ke své spokojenosti vyřešil posunutím základny blíže k čelu mlýnku - stačilo po odkrytí horního deklu povolit další 4 šroubky držící mlecí a štelovací bázi. Vůle tam k mé radosti je a byla, čili nou problém - a malé poděkování alespoň na dálku španělským ptáčkům za nepakárnu a možnost s tím celým hýbat :)
Mlejnek mám zatím bez stupnice (nemyslím ale, že ji na espresso vůbec kdy využiji) nastaven hned na první slyšitelný kontakt kamenů - z čerstvého kafe jsem dostal na druhý pokus velmi slušné preso, ale je mi jasné, že to s každým kafem bude trochu jinak - přeci jen jednosítko od Rancilia je rapl na přesnost, nicméně se budu motat vždy kolem tohoto nastavení vzhledem k přípravě jen a jen espressa.
S mlýnkem jsem fakt spokojen, vybral jsem si jej i díky tomuto fóru, se Silvií tvoří krásnej pár, a tak mohu jen doporučit. Také jsem odmontoval vidličku na páku a schrastil si vyšší skleničku, která se akorát vměstnala pod sosák - aby mletá káva nepadala všude kolem. Kávu si jednotlivě vážím pro konzistentní výsledky a ještě jedna věc - nerez provedení mlýnku je opravdu hodně náchylné k "poškrábání", tak dejte pozor (pod skleničku jsem si nalepil filcovou podložku, bo i sklo mi udělalo vyškrábané kolečko na dolním podstavci mlýnku) :(
Trochu mi také vadí ten kontakt kamenů při jemném nastavení,poprosím tedy o radu, kde si je nechat případně přebrousit a na kolik to zhruba vyjde (časově i cenově) - nejsem náruživý piják, spíš jen kávu skrze espresso degustuju a dám si tak tři - čtyři jemně pražené arabiky do týdne - nicméně nejsem doma sám, tak občas melu jak o život ;o)
dobrá káva je ta, která nám chutná :)
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: výběr bazarového mlýnku

Příspěvek od RedAce »

Nabroušení tady asi moc nepomůže - ostré mlecí kameny produkují méně prachových částic (ostré sekají, tupé drtí), takže při zachování všeho ostatního je u nich potřeba jemnější nastavení, aby káva vytvořila pro vodu dostatečný odpor. Pokud espresso děláš skutečně ze světle pražených jednodruhovek, tak prostě musíš mlít velmi jemně a dávat více kávy (18-19g). Mám Mazzer SJ, nové kameny a taky jsem velmi blízko nuly, aby to teklo, jak má. Můžeš kromě větší dávky kávy zkusit jinak (nutace) a/nebo více tampovat (nedoporučuji), snížit tlak (doporučuji) nebo skladovat kávu v mrazáku a mlít ji přímo z něj (doporučuji z mnoha důvodů).

Jinak abych zůstal u tématu - mlýnek který mám, je starý tak 30 let a po vyčištění odporných nánosů staré kávy a výměny kamenů (práce na jeden večer) mele naprosto famózně (s mlýnky z kategorie Gaggia MDF nesrovnatelné) a nemám pocit, že by mu ten věk jakkoli uškodil. Takže nákupů starších mlýnků určených pro komerční využití se určitě bát není třeba.
nikoho
Příspěvky: 14
Registrován: úte 10. zář 2013 11:00:14
bydliště: Středočeský kraj
kávovar: Rancilio Silvia v3
mlýnek: Ascaso I Steel v1

Re: výběr bazarového mlýnku

Příspěvek od nikoho »

Moc díky za odpověď - nechtěl jsem mlýnku hned ublížit, ale asi to skutečně na funkci vliv mít nebude - nutaci kamenů odkládám, origoš Rancilio jedno-misku tampuji jemně (viz vlákna na toto téma) a ano, světle pražené jednodruhovky to je to, co mi chutná :)
Dnes si skočím pro čerstvou, namelu ji tedy velmi jemně, navýším množství a uvidíme, co to udělá (zážitky sem časem napíšu, bez tohoto fóra bych měl doma Catler nebo jinej bazmek, tak je třeba to tu co nejvíce podporovat) - btw. našel jsem doma po rodičích pumpu na Vacsy a nějaké dózky - takže vesele vakuuju a ukládám do mrazáku ;)

Btw. tady je Mazzer SJ za dost až bláhovou cenu, se mi zdá - http://www.ideacaffe.cz/mlynek-super-jo ... y-115.html#
Mít zbytečných 5k - jdu hned do něj, co byste dělal vy?? :)
dobrá káva je ta, která nám chutná :)
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: výběr bazarového mlýnku

Příspěvek od wladas »

Velmi dobra cena. Nevyhoda akurat ten doser. Na domace pouzitie je to strasne otravne.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: výběr bazarového mlýnku

Příspěvek od RedAce »

@nikoho: Pokud děláte v single misce, začal bych tím, že přejdu na double. Vyřeší se tím spoustu problémů, sebelepší single miska je strašně nepředvídatelná. Nutace nemá nic společného s kameny - je to způsob tampování, který dokáže kávu stlačit víc k sobě. Začal bych s dávkou 18g, cílil bych na 36g espressa za cca 30s a od toho se odpíchnul. Vakuování není úplně nezbytné, ale určitě neuškodí.

SJ za 5k je celkem normální cena - dobrá, ale nic převratného. Ten můj stál 3,5k, ale je ještě z doby, kdy se nejmenoval Super Jolly, ale Mazzer Mestre. Vzhledově to není zázrak, ale na funkci to nemá vliv :-) Každopádně za 5k bych ho asi bral a nad mlýnky s 50mm kameny ani neuvažoval. Ale musím nesouhlasit s tím doserem - u MDF i tady si ho nemůžu vynachválit. Stačí nalepit na lopatky doseru 2 kousky suchého zipu, po mletí štětečkem sáhnout do tunelu (který je u těhle mlýnků dostupný a krátký) a pak to vycvakat. Retence absolutně nulová, káva bez hrudek a nemusím při mletí držet páku pod tunelem, takže ve finále to ani nezdržuje.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: výběr bazarového mlýnku

Příspěvek od primacafe »

RedAce píše:@nikoho: ..... sebelepší single miska je strašně nepředvídatelná..
nešiřte zde nesmyslné dogma
samozřejmě , že z dvojté porce se dělá espresso snáz. Bodeď by ne, když se tam nacpe takové množství kávy. Tak jak zde bylo už několikrát řečeno - z dvouporcové misky udělá espresso každý nemehlo.
Každá jednoporcová miska je zvládnutelná.
7g miska může mít dost problém - taky tvrdím, že ze 7g není espresso
8g miska je už lépe ovladatelná
9g miska už není problém v podstatě žádný
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
nikoho
Příspěvky: 14
Registrován: úte 10. zář 2013 11:00:14
bydliště: Středočeský kraj
kávovar: Rancilio Silvia v3
mlýnek: Ascaso I Steel v1

Re: výběr bazarového mlýnku

Příspěvek od nikoho »

Děkuji všem - já dělám většinou jen ze singlu, mám dva, vzpomínanou misku od výrobce kávovaru a druhou ( 8-9g?? - je na ní vyryto LF - nevíte čí by mohla být?? ), se kterou to jde skutečně snáz a asi u ní zůstanu i vzhledem k snadnějšímu zbavení se puku do odklepávače - s origoš miskou dostává to pogumované bydlo notně zabrat.. Mimochodem, knock box mám předražený prťavý od Catlera (měl vadu, tak zas tak moc drahý nebyl), chtěl jsem něco k těm ocelovým nestvůrkám co mám a hezky k nim sedí, akorát jej budu muset časem vytunit a vyměním plastový špalek za opravdové dřevo :)
Kávě zdar a ještě jednou dík :)
dobrá káva je ta, která nám chutná :)
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: výběr bazarového mlýnku

Příspěvek od j.bill »

LF je signatura LF Group - mezinárodní společnosti dělající (nejen) díly do domácí i profesionální gastronomie ve velmi širokém spektru pokrytí.
Obrázek
Už jsi zkusil Single LM Strada/Advanced s přípravkem? ;) :grin: (To platí i pro RedAce)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: výběr bazarového mlýnku

Příspěvek od RedAce »

primacafe píše:nešiřte zde nesmyslné dogma
samozřejmě , že z dvojté porce se dělá espresso snáz. Bodeď by ne, když se tam nacpe takové množství kávy. Tak jak zde bylo už několikrát řečeno - z dvouporcové misky udělá espresso každý nemehlo.
Každá jednoporcová miska je zvládnutelná.
7g miska může mít dost problém - taky tvrdím, že ze 7g není espresso
8g miska je už lépe ovladatelná
9g miska už není problém v podstatě žádný
Když má někdo problém s espressem a dělá ho v singlu, tak nevidím nic špatného na tom, přejít na double, tam si to odladit a pak se případně vrátit k singlu. Nehledě na to, že vzhledem k používané surovině žijete v trochu jiném světě. Abych vás parafrázoval - z tmavě pražené arabiky (nedejbože směsi s robustou) udělá espresso každé nemehlo.
Uživatelský avatar
Horst
Příspěvky: 3
Registrován: úte 11. říj 2016 22:35:50
bydliště: Jihomoravský
kávovar: French Press, Aeropress, Hario V60, Vac-Pot
mlýnek: Mahlkönig Vario

Re: výběr bazarového mlýnku

Příspěvek od Horst »

nikoho píše: Btw. tady je Mazzer SJ za dost až bláhovou cenu, se mi zdá - http://www.ideacaffe.cz/mlynek-super-jo ... y-115.html#
Mít zbytečných 5k - jdu hned do něj, co byste dělal vy?? :)
Po telefonické domluvě (uvedený e-mail už neexistuje) mi bylo řečeno, že ho už nemají, škoda.
Odpovědět

Zpět na „Jaký mlýnek“