Bezzera Unica

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Bezzera Unica

Příspěvek od David »

Zajímavá mašinka tradičního italského výrobce s PIDem, 0,5 l bojlerem a E61 grupou. Cena má být kolem 850 eur.

Kód: Vybrat vše

http://www.bezzera.it/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=175&lang=de
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od vilose »

Obrázky v tomto príspevku sa týkajú Bezzery Unica.
viewtopic.php?p=25856#p25856
Obrázek
Pre význávačov pravého espressa najlepší pomer cena/kvalita z toho, čo poznám.
V prípade Silvie by to vyžadovalo úpravy za min.250€, potom už je cena rovnaká.
Objednané 20.10, kávu z toho som pil ráno 25.10.2012.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od David »

Tak napiš pls nějaké zkušenosti.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od vilose »

Netušil som, že by to niekoho zaujímalo. Keby sem teraz prepísal timi.m všetko, čo som napísal do PM, tak by toho bolo na jednu stranu. Veľa z toho sa ale týka spôsobu, akým bolo treba objednať.
Ak si niekto prečíta príspevky o Isomac Zaffiro, tak z veľkej väčšiny platí to isté. Až na to, že v prípade Bezzery je dielenské prevedenie nepomerne dôslednejšie. Nie nadarmo je Bezzera, mimochodom najstarší výrobca strojov pre výrobu espressa na svete, tak obľúbená na náročných nemeckých trhoch. Za veľmi krátke obdobie sa tento stroj stal bestsellerom na tomto trhu. Jednou zo stránok, ktoré sú z určitého pohľadu postavené proti veľmi dobrým vlastnostiam tohto jednobojlerového stroja je obľúbenosť mliečnych nápojov a tým preferovanie HX strojov s výmenníkom u časti používateľov.
Skutočný význam má takýto stroj pre toho, čo potrebuje mať stroj s vlastnosťami dualbojlerového a pritom druhý bojler nepotrebuje, teda pre espresso puristov.
Pre pravých espresso puristov väčšinou má veľký význam teplotná charakteristika u dobre vyladených dualbojlerových strojov, teda dodržanie vopred určenej a potom vyrovnanej teploty behom shotu. Merané Scace prípravkom pod sprchou sa dokonca behom shotu má teplota postupne zvyšovať o 1 až 2 stupne. Takú charakteristiku majú napríklad stroje LM.
Čo je istý rozdiel oproti HX strojom, kde teplota behom shotu o 1 až 2 stupne naopak klesá, navyše v každom okamihu v závislosti od momentu prepláchnutia hlavy (flushu) je počiatočné teplota vždy iná. Teda pre niekoho odvážne tvrdenie, ale HX stroj = nikdy rovnaká teplota. Isté zlepšenie u HX môže byť mimoriadnym citom obsluhy pre vlastnosti stroja alebo použitím vstaveného teplomeru v hlave (Ericov teplomer).
Z nedobrých vlastností Bezzery Unica najprv spomeniem nastavenie podľa môjho názoru vysokej hodnoty nastaveného tlaku podávaného čerpadlom. Vstavaný tlakomer ukazuje hodnotu 12,6 Barr pričom merané externým tlakomerom bola táto hodnota skoro o 1 Barr nižšia. Zdá sa, že menej presný je môj externý tlakomer, lebo ostatní používatelia tohto stroja píšu tiež o rovnakej hodnote tlaku. Na stroji je záručná nálepka, jej poškodenie má za následok stratu záruky. Na fotografii vidíte iný tlak, nebudem sa o tom rozpisovať. Osobne som proti tomu oficiálnemu názoru, ktorý tvrdí, že určitému tlaku u strojov s rotačným čerpadlom (9-10 Barr) zodpovedá vyšší tlak magnetického čerpadla (10-11 Barr). Ako argumenty používajú veľkosti čerpadiel a ich schopnosti dodávať určitý prietok. V skutočnosti ide výrobcom jedine o dlhodobú stabilitu nastavenia a životnosť OPV ventilu, pretože podľa tlakovej charaktristiky čerpadiel Ulka sa pri znížení tlaku nastavením OPV ventilu na 9 Barr vracia väčšie množstvo vody naspäť do nádržky s vodou, než ide do hlavy kávovaru.
Druhá nedobrá vlastnosť z môjho pohľadu je použitý materiál pre nádržku na vodu. Nádržka je v priamom kontakte so zadnou teplou stranou stroja. Nemôžem si pomôcť, ale ja cítim zo všetkých takýchto nádržiek smrad , taký ako z lacných campingových bandasiek na vodu.
Tento smrad necítim u nádržiek polykarbonátového (priehľadného) typu. Vyriešiteľné nahradením sklenenou nádobou aj keď umiestnenou vedľa stroja. Ale tento problém sa týka aj iných kávovarov s rovnakým typom nádržky, otázkou je, do akej miery je to cítiť z vody, resp.kávy. Z tohto dôvodu sú napred majitelia strojov s priamym napojením na vodu.
Tretia záporná vlastnosť sa týka iba vzhľadu, konkrétne úpravy okolo PID regulátora. Staré riešenie Gicar regulátorov sa mi zdalo byť citlivejšie.

Nemal som v úmysle kupovať teraz nový stroj, plánoval som kúpiť GS/3 v budúcom roku. Ale nedalo sa tomu odolať, keď som jedného večera zistil, že Bezzera začala vyrábať nový stroj s E-61 a PID regulátorom. Doteraz existoval podobný typ ich stroja s ich vlastnou elektricky vyhrievanou skupinou bez regulátora PID (Bezzera BZ09), jeho vlastnosti neboli ničím vynímočné.
Teraz to vyzerá to tak, že Unica u mňa ostane dlhšie než som plánoval. Dokonca vidím istú výhodu oproti GS/3 v konštrukcii sprchy a jej dvojitého sitka, z ktorej netrčí žiadna hlava skrutky. Spôsob snímania sitka za účelom jeho čistenia je veľmi jednoduchý a bezproblémový. A konečne teplotná charakteristika zdá byť podľa mojich prvých meraní tej u LM, teda behom shotu vzostup teploty o 1-2 stupne, čakal som skôr pokles. Samozrejmá je presnosť nastavenia počiatočnej teploty.
O skupine E-61 písať nemusím, je toho dosť popísaného u iných strojov.
V rýchlosti aspoň toto a ešte dve oficiálne fotografie:
Obrázek
Obrázek
Rodom
více pokročilý
Příspěvky: 237
Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
bydliště: Benešovsko
kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Rodom »

Moc pěkná strojovna! Jsem moc rád, že jste o této značce tady začali psát. Je to podle informací z netu kvalitní značka s parádní historií - pan Luigi Bezzera v r. 1901 vytvořil vůbec první stroj s bojlerem.
Mám tuhle značku už nějaký čas vyhlédnutou. Dostal jsem se k ní co jsem našel toto forum, postupně nasál informace a začal hledat, jaký strojek si dám za cíl, až nastane správná chvíle kávového nadšence. Takže jsem chtěl vědět i o dalších značkách, než jen o zde nejvíce diskutované R.Silvii - a našel bezzeru na zahraničních webech. Budu rád, když se tu o bezzerách dočtu víc, případně tu někdo ze šťastných majitelů dá nějaké osobní video, info o tom kde funguje servis, solidní e-shp atd.

Jen tomu musím dát čas, než se dostanu na vyšší vývojový stupeň (a také než se dostanu do fáze, kde mě nebude připadat cca 1000 euro investovaných do strojku na espresso jako přehnaná investice). A to jak se znám, ještě cca rok -tuším ne víc - potrvá.

Užijte si prima Vánoce s voňavou kávou :tany:
Uživatelský avatar
timi.m
pokročilý
Příspěvky: 83
Registrován: pon 07. čer 2010 16:28:29
bydliště: Praha 10
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Gino Rossi RR45

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od timi.m »

Viliam mi dost poradil ohledně objednávky a za to mu velké díky. U mě už ten správný čas nastává průběžně dva roky a né a né si vybrat. Nakonec jsem to ale neobjednal. Začal jsem o tom mluvit s přítelkyní. Řekla mi, že se těší jak bude moci konečně začít dělat kávu s mlékem. Když to ten náš starej neumí. Asi bych neuměl obhájit, že jsem utratil 20 tis za stroj u kterého se nedá jednoduše otočit kolesem a napěnit mléko.
Tak si budu muset připlatit a jsem zase na začátku. Asi nebudu mít dost peněz na stroj u kterého si zatopíme pod tím kotlem který bude zrovna potřeba. U stroje s výměníkem zase prý teplota vody pro espresso není zcela stálá. Ale asi to nebude problém, když na tom funguje půlka lidí v Německu.
Uživatelský avatar
historik
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pon 24. led 2011 20:00:22
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od historik »

Pekný strojček, aj keď mi prídu prepínače umiestnené dosť neergonomicky v dolnej časti. Zaffiro je o cca 200€ lacnejší, kvalita spracovania a PID dačo stojí. Ale nemať ho, tak toto je určite horúci kandidát.
Rodom
více pokročilý
Příspěvky: 237
Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
bydliště: Benešovsko
kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Rodom »

Na druhou stranu bych ocenil odvahu průkopníků, kteří půjdou do neznámého stroje neznámé značky a pak se tu podělí o pravdivé zkušenosti. Zkušenostmi ostatních se zvyšuje kvalita tohoto fora.
Já takto např. sleduji zkušenosti uživatelů zn.Lelit a stejně tak tu vyhledávám informace o zn.Bezzera. To je můj cíl až hypotéka přestane tak bolet...
Uživatelský avatar
Ronis
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 17. led 2013 22:46:39
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Ronis »

Takže,asi před rokem jsem začal vybírat kávovar.Nejdříve to byla Mocakonvička(kapučíno)+Espresso Catler ES 8010,Catler ES 8012 to už je kolem 14000Kč.Po váhání jsem se dostal zpět na GAGGIA Classic.Po dalším předvánočním čtení různých recenzí,for atd. jsem zakotvil u zminované Silvie(takoví retro :( ) a Rockyho za 19 000Kč.Na pevno rozhodnutej jsem jí chtěl objednat,jenže jí neměly,prej až po silvestru.Začalo další čtení a ejhle,neni to s ní jen tak lehký(teploty,časy).Bez PID to neni ono a to se potom dostávám na 20000Kč se samotným strojem.Jak už jsem jednou psal,nejsem doma sám a taky chci,aby i mojí drahej polovičce se líbil a měla to co nejlehčí a byla spokojená i ona i její návštěvy když nebudu doma.Asi jsem prostě rodinnej tip.A taky mě pálí hipoška!!!Není to malá investice!!!(tečka).
Bezzera Unica mě prostě uchvátila!!!
Kdo by do ní šel a objednával jí,tak mi dejte vědět.A napište ještě nějaké poznatky,zkušenosti.Děkuji
Uživatelský avatar
DeadMan
pokročilý
Příspěvky: 81
Registrován: pon 07. dub 2008 18:00:32
bydliště: Plzeň
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od DeadMan »

Zdravím všechny.
Dovolím si oživit tuhle diskuzi. Zajímalo by mě, jestli už uživatel Ronis nakoupil a jaké má zkušenosti.
Osobně bezzeru mám a je to podlě mě skvělý stroj. Ale musim dát za pravdu v tom, že jestli chcete pracovat více s mlékem, tak singlboiler stroj je kravina, je to otravné neustále čekat. Zvlášť když o pár desítek euro víc máte BZ10, což je HX stroj. A za sebe mohu říct, že je skvělej a uživatelsky přátelský (díky elektricky vyhřívané hlavě nevyžaduje takové čachry s flushingem (hezké české slovo:-)).
Rancilio Rocky je pro něj takové rozumné minimum. Níž už ne.

Kdyby někdo potřeboval nějaké info o Bezzerě, klidně napište...
Uživatelský avatar
Koubek
Příspěvky: 30
Registrován: pon 21. dub 2014 21:32:15
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Koubek »

Dobrý den,

taky bych si dovolil oživit diskusi, zejména s již existujícími majiteli stroje. Přešel jsem před 2 dny z Gaggia Classic na tento kávovar a mám tak trochu problémy s kvalitou shotu. Abych to popsal - ať vezmu zrnkovou kávu čerstvoě praženou i čerstvě namletou na svém mlýnku ASCASO či kávu mletou již prodejcem (dnes jsem koupil na zkoušku vákuově balenou kávu s datem pražení někdy na konci září - vím, není to ideál, ale taky vím, že kvalita mletí je u těchto káv prováděna profesionálními mlýnky, takže jsem ji vzal jako "referenční" vzorek), káva proteče za cca 25 - 30 vteřin na nějakých 30 ml, chuťově není špatná (to opravdu ne), ale úplně jí chybí crema. Popř. trochu cremy je, ale je dost subtilní (i když má tendenci vydržet dlouho). Na Gaggii jsem s tímto problém neměl, crema tekla v porovnání s tím co vidím nyní opravdu nádherná.

Nevím, jsou to jen dva dny, takže zatím žádná trága, člověk se asi musí naučit chápat nový stroj jiným způsobem, ale přeci jen jsem si říkal, že už mám trochu nějaké zkušenosti... Ale vidím, že evidentně ne tolik :o

Tak jsem zvědav, jestli vlákno ještě žije a zda tu taky vůbec někdo žije s Unicou :grin:
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od primacafe »

To co momentálně řešíte při přechodu na jiný kávovar, není problém jen jmenovaného kávovaru. Stává se tak ve velké většině při přechodu na jiný kávovar. Nám se tak dělo pokaždé při změně kávovaru a prošli jsme si jich dost a taky se kávou už nějaký ten pátek zabýváme.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Koubek
Příspěvky: 30
Registrován: pon 21. dub 2014 21:32:15
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Koubek »

Děkuji oběma za odpověď. Já si říkám, že je to asi normální, člověk se musí s kávovarem naučit. Přeci jen co model to model ;) Chtěl jsem tak trochu i oživit vlákno daného kávovaru, také zjistit, kolik je zde majitelů atp. Co tam vidím dle výsledů vyhledávání v Google tak tento kávovar je asi nejvíce používán v Německu a jinde ve světě zatím moc ne. Zajímavé.

Asi napíšu časem trochu víc pro případné zájemce, ale opravdu časem, teď by se jednalo zřejmě o unáhlený názor a možná tak i velmi zkreslený. Nicméně i přes zmíněné problémy s cremou musím říct, že tak jak se jedná o finančně jinou cenovou kategorii v porovnání s Gaggiou tak i výkon a možnosti kávovaru budou asi někde jinde (tj. příjemné překvapení).

Díky ještě jednou za komentáře!!!
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od danst »

Na ruce bych to nesváděl, může za to kávovar. Psal jsem o tom někde u BZ09... Prostě dává větší průtok vody než Gaggia Classic, a vyžaduje tedy jemnější mletí (alespoň to tak bylo na mých kávovarech).
A u stejné kávy platí : čím jemněji mletá - o to méně cremy. Není problém mít krásného tygra u kávy s nízkým extrakčním poměrem, ale platí to, že vzhled cremy chuť nedělá.
Uživatelský avatar
morseee1
více pokročilý
Příspěvky: 270
Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od morseee1 »

Koubek píše:Přešel jsem před 2 dny z Gaggia Classic na tento kávovar a mám tak trochu problémy s kvalitou shotu. káva proteče za cca 25 - 30 vteřin na nějakých 30 ml, chuťově není špatná, ale úplně jí chybí crema. Popř. trochu cremy je, ale je dost subtilní (i když má tendenci vydržet dlouho). Na Gaggii jsem s tímto problém neměl, crema tekla v porovnání s tím co vidím nyní opravdu nádherná.
len tak pre istotu sa spytam, ta gaggia classic, ktoru si mal pred tym a ktora robila cremu, nemala nahodou pretlakove misky ?? ak ano, tak je problem jasny :-)
Uživatelský avatar
Koubek
Příspěvky: 30
Registrován: pon 21. dub 2014 21:32:15
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Koubek »

No tak to néééé, používal jsem téměř od začátku VST misky. Takže tímto to nebude.
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od PeterG »

Škoda, a mohlo to byť také jasnéééé ... :lol:
Uživatelský avatar
Koubek
Příspěvky: 30
Registrován: pon 21. dub 2014 21:32:15
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Koubek »

No to mohlo :souhlas:

Každopádně, dnes se mi již trochu jen zadařilo, byť nevím jestli úplně správným postupem. Postup řekl bych trochu opačného charakteru. Zvýšil jsem hrubost mletí (původně jsem spíše zjemňoval), do 7g VST košíčku jsem namlel 11,5 g kávy, která při tomto dávkování již logicky přečnívala mimo onen zúžený prostor (ten a pouze ten jsem plníval dříve do Gaggie Classic), a tak utampoval 58 mm tamperem. Výsledný čas a objem extrakce odpovídal cca standardu espressa, crema již tvořila silnější vrstvu, také to co teklo vypadalo mnohem lépe jak barevně tak i konzistencí, chuť poměrně dost vyvážená. Jen mě zaráží ta dávka 11,5 gramů :pic:

Co si o tom myslíte?
Uživatelský avatar
lukyn
více pokročilý
Příspěvky: 448
Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
bydliště: střední Čechy
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od lukyn »

Tak já do single sem v podstatě na stejné gramáži ... jen to neřeším na ty půlgramy ;-)
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od PeterG »

11.5 g v 7g VST miske som neskusal, max. do 10g svetlo prazenej kavy, co este voslo do spodnej casti (svetlo prazena kava ma mensi objem, ako tmavo prazena). Chut sa mi nezdala, bola menej vyrazna a viac acidna, akoby podexrahovana. Po extrakcii napucany puk vytrcal zo strednej casti hore asi 3mm, tak sa domnievam, ze sa voda pretlacala skor cez boky precnievajucej casti, nez cez cely objem, a preto ta chut.
Po precitani nejakych fundovanych clankov na nete som zvolil "downsizing" a presiel na 8g. Chut sa zlepsila. Cremu som neriesil... Mozno raz skusim aj tych 11.5g ;) .
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „BEZZERA“