Bezzera Unica

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
pabo
Příspěvky: 28
Registrován: stř 22. úno 2012 19:14:52
bydliště: Č.Budějovice
kávovar: BEZZERA Unica PID
mlýnek: K3 Touch Advanced

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od pabo »

Trochu mi začíná vadit silný "rachot" horních deklů při zapnutém čerpadle při dopouštění vody.....má to někdo nějak vyřešené?
Uživatelský avatar
Visna
začátečník
Příspěvky: 62
Registrován: pon 07. zář 2009 14:34:58
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Visna »

tak ten predny perforovany sa da trochu posuvat, mam ho pritlaceny tak, aby mi nerachotil a na zadny nadrzkovy som zospodu nalepil male gumene nozicky
Uživatelský avatar
pabo
Příspěvky: 28
Registrován: stř 22. úno 2012 19:14:52
bydliště: Č.Budějovice
kávovar: BEZZERA Unica PID
mlýnek: K3 Touch Advanced

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od pabo »

Díky,jo-takhle to asi taky udělám....
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od j.bill »

Já bych řešil nejprve příčinu, ne důsledek. Příčinou je, že se vibrace přenášejí na šasi kávovaru. Je potřeba zlepšit uložení čerpadla popř. hadiček, trubek ...Až tohle bude lepší a nebude to stačit, pak snad to výše. Včera jsem dělal Silvii, sice to pořád hrčí i když méně hlasitě, ale mřížka se s hrnkem už netřepe a maličký šálek nemá tendenci opustit výdejní plochu...
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Visna
začátečník
Příspěvky: 62
Registrován: pon 07. zář 2009 14:34:58
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Visna »

tak predpokladal som, ze sa jedna o klasicke drncanie plechov, nie ze mu kavovar cestuje po kuchynskej linke a bubnuju hadice zvnutra o plech :)
Uživatelský avatar
pabo
Příspěvky: 28
Registrován: stř 22. úno 2012 19:14:52
bydliště: Č.Budějovice
kávovar: BEZZERA Unica PID
mlýnek: K3 Touch Advanced

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od pabo »

Jj, jedná se jen o drnčení plechů nahoře a jen při dopouštění vody do bojleru po kapučínu....jinak při normálním provozu je rachor čerpadla "v normě"
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od j.bill »

Pokud není čerpadlo natlakované a jede v podstatě volně (dopouštění vody) jsou jeho vibrace větší než když pracuje pod tlakem. Proto se to pak takto projevuje.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
straznicky
Příspěvky: 5
Registrován: ned 29. čer 2014 16:26:59
bydliště: Jihočeský kraj
kávovar: Bezzera Unica, Gaggia Baby Twin, Bialetti Venus
mlýnek: Anfim KS-T

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od straznicky »

Zdravím všechny, jako nový majitel jsem vypracoval kuchařku pro něžnější část naší domácnosti. Můžete mi to prosím zkouknout a případně doplnit. Nejsem si zcela jist jist body 11 a 17

1 Pustit kávovar On/Off (páčka vpravo dole)
2 Pokud nesvítí display doplnit vodu v nádržce až po rysku (stejně tak pokud se kávovar zastaví v průběhu a zhasne display znamená to že chybí voda)
3 Počkat cca 10 minut
4 Konvičku pod páku a propláchnout cca 2dl vody - urychlí to zahřátí (pokud je stroj teplý čili zapnutý min 30 minut tak to není třeba ale aspon se vymění voda v bojleru)
5 Ideálně nahřáto je když je teplota 90st a hlava horká tak že se na ni nedá šáhnout
6 Přechod na páru - podržet tlačítko + zobrazí se C-S (Coffee2 Steam)
7 Otevřít parní trysku a 5 sekund odpouštět páru/vodu do prázdné konvičky - dělá se v bojleru prostor pro novou páru
8 Počkat cca 30 sekund až teplota dosáhne 110st
9 Lehce odstříknout z parní trysky vodu do utěrky
10 Napěnit mléko (tryska doprostřed konvičky jen na hladinu mléka)
11 ?Pokud by se pěnilo víc mléka je nutno po cca 0,5 l mléka dočerpat vodu do boileru - viz bod 14
12 Lehce odstříknout z parní trysky vodu a očistit od mléka
13 Přechod na kafe - podržet tlačítko + zobrazí se S-C (Steam2Coffee)
14 Konvičku pod parní trysku, otevřít parní trysku a zapnout čerpadlo (páčka vlevo dole) jakmile teče z trysky souvislý proud vody je boiler znova zaplněn a ochlazen (celé trvá cca 5 sekund)
15 Zavřít parní trysku a vypnout čerpadlo (páčka vlevo dole)
16 Počkat až teplota ustálí na 90st
17 ?Propláchnout hlavu (2 sekundy)
18 Udělat espresso (cca 30 sekund extrakce, tlak 12bar)
19 Propláchnout hlavu (2 sekundy)
20 Vyprázdnit odkapávací misku
21 Vypnout kávovar (páčka vpravo dole)
Uživatelský avatar
ivan.p
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: úte 22. zář 2015 19:37:31
bydliště: Trnava, Slovensko
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Compak K3 Touch Advanced

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od ivan.p »

uprime - nie je lepsie 2-3x ukazat ako tam dat mancelke a4ku s navodom ako si spravit kavu? moja zena s tym nemala najmensi problem. proste som jej to ukazal. ak nieco nevedela tak sa ma opytala ... hotovo ...
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od PeterG »

A nie je lepšie najprv spraviť espresso a tak peniť mlieko? Pripadá mi to logickejšie, nie je treba prehrievať bojler na paru a potom ho ochladzovať na kávu.
Uživatelský avatar
straznicky
Příspěvky: 5
Registrován: ned 29. čer 2014 16:26:59
bydliště: Jihočeský kraj
kávovar: Bezzera Unica, Gaggia Baby Twin, Bialetti Venus
mlýnek: Anfim KS-T

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od straznicky »

PeterG píše:A nie je lepšie najprv spraviť espresso a tak peniť mlieko? Pripadá mi to logickejšie, nie je treba prehrievať bojler na paru a potom ho ochladzovať na kávu.
Tento postup mi doporučil prodejce s odůvodněním, že káva ztrácí kvalitu rychleji než spadne mléko čili je logištější si nejdříve nachystat mléko a kávu dělat na závěr procesu. Jak jsem koupil tak prodávám :ucta:
Uživatelský avatar
straznicky
Příspěvky: 5
Registrován: ned 29. čer 2014 16:26:59
bydliště: Jihočeský kraj
kávovar: Bezzera Unica, Gaggia Baby Twin, Bialetti Venus
mlýnek: Anfim KS-T

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od straznicky »

ivan.p píše:uprime - nie je lepsie 2-3x ukazat ako tam dat mancelke a4ku s navodom ako si spravit kavu? moja zena s tym nemala najmensi problem. proste som jej to ukazal. ak nieco nevedela tak sa ma opytala ... hotovo ...
Při vší úctě pane kolego. Gaggii babytwin jsem manželce ani nevysvětloval. U Uniky je těch věcí které se dají pokazit o pár víc ;-) ale souhlasím, že praktická ukázka je nad všechny návody. Předevěím mi jde o postřehy ostatních k samotnému procesu.
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od puschpull »

Ti kteří nepijí kávu s mlékem to mají o hodně jednodušší.
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od PeterG »

straznicky píše:Tento postup mi doporučil prodejce s odůvodněním, že káva ztrácí kvalitu rychleji než spadne mléko čili je logištější si nejdříve nachystat mléko a kávu dělat na závěr procesu. Jak jsem koupil tak prodávám
Vyskúšal som si to aj prakticky, bojler na paru sa zohreje, než vytiahnem mlieko z chladničky a nalejem do kanvičky. Napenenie trva krátko. Káve je to jedno, jednak sa do nej leje 65 st. teplá mliečna pena, ktorej je určite viac, ako pôvodné espresso a jednak to už potom stejne nie je káva ale mliečny nápoj ;) . Stačí potom dopustiť vodu do bojlera a vypnúť (ak sa stroj vypína).
Mimochodom, keď dopúšťam vodu zapnutím pumpy, neotváram parnú trysku kým nestúpne tlak na max. Ono totiž para je plyn, ktorý skondenzuje pripúšťaním studenej vody a zmenší svoj objem fakticky na nulu, takže bojler bude plný vody aj bez otvorenia trysky. Parnú trysku otváram len pre úplnú istotu, ale vždy tam doteraz už voda bola :grin: .
Nechcem argumentovať tým, že v mnohých (všetkých?) videách čo som videl, to robili takto, nie je to kritériom. Odporúčam skúsiť oba postupy a vybrať si ten jednoduchší (lepší), potom ho zdokumentovať :) .

P.S. V súčasnosti robievam kapučino už len pre návštevy, manželka sa naučila piť čisté espresso.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od primacafe »

A není lepší té něžnější část naší domácnosti udělat to espresso sám? Pokud s tím má nějaký problém.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od PeterG »

U nás doma je to vždy len tak :) .
Uživatelský avatar
straznicky
Příspěvky: 5
Registrován: ned 29. čer 2014 16:26:59
bydliště: Jihočeský kraj
kávovar: Bezzera Unica, Gaggia Baby Twin, Bialetti Venus
mlýnek: Anfim KS-T

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od straznicky »

PeterG píše:Vyskúšal som si to aj prakticky, bojler na paru sa zohreje, než vytiahnem mlieko z chladničky a nalejem do kanvičky. Napenenie trva krátko. Káve je to jedno, jednak sa do nej leje 65 st. teplá mliečna pena, ktorej je určite viac, ako pôvodné espresso a jednak to už potom stejne nie je káva ale mliečny nápoj ;) . Stačí potom dopustiť vodu do bojlera a vypnúť (ak sa stroj vypína).
Mimochodom, keď dopúšťam vodu zapnutím pumpy, neotváram parnú trysku kým nestúpne tlak na max. Ono totiž para je plyn, ktorý skondenzuje pripúšťaním studenej vody a zmenší svoj objem fakticky na nulu, takže bojler bude plný vody aj bez otvorenia trysky. Parnú trysku otváram len pre úplnú istotu, ale vždy tam doteraz už voda bola :grin: .
Nechcem argumentovať tým, že v mnohých (všetkých?) videách čo som videl, to robili takto, nie je to kritériom. Odporúčam skúsiť oba postupy a vybrať si ten jednoduchší (lepší), potom ho zdokumentovať :) .

P.S. V súčasnosti robievam kapučino už len pre návštevy, manželka sa naučila piť čisté espresso.
Díky vyzkouším oba způsoby. Jaký máte názor na dopouštění vody v případě pěnění většího množství mléka? Našel jsem to v jednom eshopu jako doporučení. Cituji "Warning: Failure to fill the boiler with water or keep it filled with water (running boiler dry) can result in damage to the heating element for which the manufacturer will not accept responsibility. Therefore, upon first use of the machine, it is imperative to immediately run water through the steam wand. the same should be performed after steaming session of 20 or more ounces of milk as steaming milk will lower the water level in the boiler."
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od PeterG »

Koľko to je "väčšie množstvo mlieka"? Penil som najviac mlieko na 4 kapučina v 2 kanvičkách (odhadujem 0.4 - 0.45 l mlieka) a vodu nedopúšťal, inú skúsenosť nemám. Skúste zmerať čas chodu pumpy na odpustenie napr. 0.05 dcl (1.0 dcl) vody cez parnú trysku (do odmerky alebo na váhe) a potom zmerať čas na doplnenie bojlera pri otvorenej parnej tryske po penení bežného množstva mlieka, napr. na 2 kapučina, z výsledkov sa dá celkom presne vypočítať, koľko vody sa muselo dopustiť, teda koľko jej v bojlere ešte po penení zostalo. Prepočítajte si to na "väčšie množstvo mlieka" a ak zostane pol bojlera vody (0.25 - 3.0 dcl), tak by som dopúšťanie neriešil.
Uživatelský avatar
Stella
Příspěvky: 7
Registrován: ned 03. zář 2017 20:44:15
bydliště: Bratislava, Trenčín
kávovar: Bezzera Unica
mlýnek: Compak k3 touch advanced

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Stella »

Ahojte, najprv vás všetkých zdravím. Mám dilemu, už som bol rozhodnutý pre magicu. Ale po prečítaní témy na Unicu sa neviem rozhodnúť. Ja pijem len esspresko ale žena má rada late, Viem aky je rozdiel medzi hx a single ale pri počte max 2 latte za sebou myslite ze to zvladne aj Unica. Ale resp kolko môžem urobiť mlieka naraz ak by prišla návšteva s Unicou? Ďakujem
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od PeterG »

Najviac jednorazovo som robil v 1/2L Motta konvicke, teda asi 2.5 - 2.8 dcl mlieka, po napeneni asi 4.5 - 4.8 dcl peny. Urcite to vsak nie je limit stroja. Unica s PID Ti za menej penazi urcite poskytne viac moznosti pri priprave espressa ako Magica bez PID (adaptaciu teploty podla stupna prazenia kavy). A ak by si mal kupovat Magicu s PID (a stejne nepoznam teplotnu stabilitu HX vystupu), tak potom radsej si plaplatit 200e za dualbojler (napr. Quick Mill QM 67). Toť môj názor ... jedine že chceš peniť mlieko veľmi často a viac, ako raz po príprave espressa (teda na striedačku: káva, mlieko, káva, mlieko, ...), vtedy je ochladzovanie single bojlera dopúšťaním vody trochu otravné.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „BEZZERA“