"Bubliny" při extrakci
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
"Bubliny" při extrakci
Nedá se říct, že by se káva vyloženě nedařila, ale přesto je pořád prostor k vylepšování
Při většině extrakcí mi kává po celou dobu neteče rovnoměrným proudem, ale chvílemi z výpusti jdou větší či menší "bubliny" a proud je tím přerušovaný. Paradoxně to bývá u extrakcí, které jsou potom chuťově velmi vydařené a mají vysokou cremu. Ty "bubliny" také té cremě připisuji, protože když je jí hodně, tak výpust na chvilku jakoby ucpe a pak se provalí v podobě té bubliny. Je tohle normální nebo to je známka nějakého problému?
Při většině extrakcí mi kává po celou dobu neteče rovnoměrným proudem, ale chvílemi z výpusti jdou větší či menší "bubliny" a proud je tím přerušovaný. Paradoxně to bývá u extrakcí, které jsou potom chuťově velmi vydařené a mají vysokou cremu. Ty "bubliny" také té cremě připisuji, protože když je jí hodně, tak výpust na chvilku jakoby ucpe a pak se provalí v podobě té bubliny. Je tohle normální nebo to je známka nějakého problému?
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: "Bubliny" při extrakci
Kdysi jsem to zde taky řešil a kdosi to psal a i já jsem to časem vysledoval, že to dělá čerstvá káva cca do týdne až dvou od pražení - ten čas ber s rezervou.
Co se týče cremy, tak je celkem logické, že je bohatá jelikož je těma bublinama našlehaná jakoby. Chuťove jsem to měl taky OK, akorát prostě ten pocit že to neteče hezky stejnoměrně.
Ta si psal, že se ti to zdálo vlastně ještě chutnější při ,,bublinkové,, extrakci. Nebylo to právě tím, že byla ta káva hodně čerstvá a tedy plná všech olejů a vůní?
Co se týče cremy, tak je celkem logické, že je bohatá jelikož je těma bublinama našlehaná jakoby. Chuťove jsem to měl taky OK, akorát prostě ten pocit že to neteče hezky stejnoměrně.
Ta si psal, že se ti to zdálo vlastně ještě chutnější při ,,bublinkové,, extrakci. Nebylo to právě tím, že byla ta káva hodně čerstvá a tedy plná všech olejů a vůní?
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: "Bubliny" při extrakci
Tak nějak jsem si myslel, že to bude. A káva mi málokdy vydrží déle než ty 2 týdny, takže si na to asi budu muset zvyknout
No a ještě jeden dotaz - často mívám konec espressa lehce kyselejší než první doušky. Hlavně u jednodruhových espress. Je to normální, je to mašinou/mlýnkem nebo je to mnou? Můj předpoklad je takový, že to způsobuje první dávka vody, která je u Gaggie většinou teplejší, než by bylo ideální. Jinak kávu extrahuji tak, že spustím extrakci a stopky, při 2s čerpadlo vypnu, při 5s opět zapnu a vypínám někde mezi 28s a 30s.
No a ještě jeden dotaz - často mívám konec espressa lehce kyselejší než první doušky. Hlavně u jednodruhových espress. Je to normální, je to mašinou/mlýnkem nebo je to mnou? Můj předpoklad je takový, že to způsobuje první dávka vody, která je u Gaggie většinou teplejší, než by bylo ideální. Jinak kávu extrahuji tak, že spustím extrakci a stopky, při 2s čerpadlo vypnu, při 5s opět zapnu a vypínám někde mezi 28s a 30s.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: "Bubliny" při extrakci
Taky jsem to řešil a někdo to tak má a někdo ne. Já to tak mám pořád. Teplotou to asi nebude bo mám teď PID a je to tam furt. Taky nad tím pořád přemýšlím. POřád dělám singl misku, tak otázka co by lezlo z double.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: "Bubliny" při extrakci
Já to střídám, je pravda, že v singlu to je víc, ale v něm se celkově objevuje víc "defektů". Ale i v doublu je to trochu ke konci znát...
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: "Bubliny" při extrakci
Toš to mi hlava nebere. Tou dírou musí vytékat pak voda ne? Z čeho tak jistě usuzuješ že to je ono?
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: "Bubliny" při extrakci
kolou: to si vlastně reagoval na bubliny nebo kyselost?
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: "Bubliny" při extrakci
JJ, tohle řešení chápu a dává mi smysl. Současně ale ty bubliny nejsou takovy problém, abych si vrtal do páky. Aspoň vidím, že je káva pořád v dobré kondici
Každopádně díky za rady.
Každopádně díky za rady.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: "Bubliny" při extrakci
Taky bych nevrtal.... přijde mi to zbytečně brutální a těch pár bublin mi nevadí. V podstatě 100% úprav které jsme na kávovaru udělal jsou vratné do původního fabrického módu - jako kdyby vyjel z linky:)
- Spectre
- více pokročilý
- Příspěvky: 187
- Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: "Bubliny" při extrakci
Keď sa darí, odporúčam prejsť na nahú páku, tam budú pravé crema-orgie
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: "Bubliny" při extrakci
Ta je v plánu někdy na vánoce
- dwbmb
- začátečník
- Příspěvky: 68
- Registrován: pon 17. čer 2013 7:34:18
- bydliště: Praha
- kávovar: Fiorenzato La Colombina
- mlýnek: Baratza Sette 270Wi
Re: "Bubliny" při extrakci
Napadlo mě - nemáš tu extrakci rychlou? Jinak se dá bublin zbavit i bez vrtání, třeba vložením trubičky procházející z páky do vúpusti, ale není to ani elegantní, ani z dlouhodobého hlediska moc čistotné.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: "Bubliny" při extrakci
Samozřejmě, že občas se rychlejší extrakce "povede", ale obecně se tohle stává právě spíš u dobrých extrakcí, které produkují vydatnější cremu. Neteče to rychle ani pomalu, ale kvůli těm bublinám to teče z výpusti nerovnoměrně. Chtělo by to tu nahou páku, ať vidím, jak to teče doopravdy.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: "Bubliny" při extrakci
Takhle mi teď bublifukuje Cuba z Primacafé, 4.den po otevření. Vůbec mě to netrápí, bubliny se pomalu táhnou, občas po jejich povrchu proběhne tenká tmavá linka, pěna je vysoká, chuť kávy skvělá.
Fakt je, že každá káva to nedělá, ale teď beru ty bubliny jako zpestření.
Fakt je, že každá káva to nedělá, ale teď beru ty bubliny jako zpestření.
- dwbmb
- začátečník
- Příspěvky: 68
- Registrován: pon 17. čer 2013 7:34:18
- bydliště: Praha
- kávovar: Fiorenzato La Colombina
- mlýnek: Baratza Sette 270Wi
Re: "Bubliny" při extrakci
Mě to na novém kávovaru s novou pákou bubliny dělá taky a pěkně to teda štve. Kafe už má už tak měsíc od pražení za sebou, zcela čerstvá není i chutná dobře, ale hrničky jsou pak celé "poprskané" od kávy. Není třeba nějaká konkrétní výpusť, která by toto eliminovala? Myslím, že jsem někde zahlíd něco jako "korýtko" na horní hraně páky, které tak vedlo pod misku a teoreticky to tedy mohlo s tímto souviset. Už nevím, kde jsem to viděl ani jestli to s tím vlastně souvisí, ale mohlo by to být elegantnější než vrtat díru někam do těla páky.