Blátíčko v sítku po uvaření
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Blátíčko v sítku po uvaření
Ahoj,
koupil jsem si Kenwood ES 020, jo možná to není stroj na Espresso numero uno, ale já si chci dělat hlavně latté a cappuccino (zkrátka mlíkový kafe) Nemám rád ani výrazně kyselé ani hořké kafe.
Zatím jsem vyrobil 5 lektvarů, ale někde dělám chybu a nevím kde. První problem bylo kafe - dostal jsem jakési vakuově balené mleté, ale strašně jemné, takže asi na turka nebo bůh ví co.
1) Z něj jsem vyrobil něco strašně silného. Ne hořké, ale chuťově divné, spíš do kysela, ani mlého a cukr nepomohly. A to bylo poprvé a naposledy co jsem vyklepl suchý puk.
2) Pokus skončil zase silným lektvarem, ale ve filtru je kejda, takové bláto.
Sebral jsem se a šel si koupit 125g mleté kávy do Tchibo. Požadavek na namletí do domácího pákového kávovaru. Hrubost je naprosto odlišná, vzhledově to připomíná střelný prach na přebíjení brokových nábojů, jen to líp voní...
3,4,5) Tchibo vyrobilo pěknou cremu. (Jestli výsledek kafe nebo nějakého pěnícího bazmeku nevím a je mi to fuk.) Teklo to cca 16 sekund do espressohrníčku. Ale furt je to pocitově hodně silné kafe. Ale hezky voní a chuťově předčí všechny lektvary Xv1, instantní a další, které jsem ručně zalejval horkou vodou. A zase bláto ve filtru!!!
Dneska mi to chlopeň už nedává, ale zítra zkusím víc upěchovat a dát zarovnanou odměrku, asi jsem dával o necelý 1g méně.
Co vy na to?
Jo a k přístroji? Fakt malý, vzhled se mi líbí, relativně tichý - rachot když nasával poprvé vodu do útrob zmizel. Ze zvědavosti asi změřím teplotu vody na výstupu, tlakoměr nemám.
Jediné za co bych někomu vrazil facku je provedení držáčku sítka na pace při vyklepávání, nechápu, že tam někdo nevyfrézoval dvě drážky, aby se sítko zajistilo proti vypadnutí pootočením.
Díky
koupil jsem si Kenwood ES 020, jo možná to není stroj na Espresso numero uno, ale já si chci dělat hlavně latté a cappuccino (zkrátka mlíkový kafe) Nemám rád ani výrazně kyselé ani hořké kafe.
Zatím jsem vyrobil 5 lektvarů, ale někde dělám chybu a nevím kde. První problem bylo kafe - dostal jsem jakési vakuově balené mleté, ale strašně jemné, takže asi na turka nebo bůh ví co.
1) Z něj jsem vyrobil něco strašně silného. Ne hořké, ale chuťově divné, spíš do kysela, ani mlého a cukr nepomohly. A to bylo poprvé a naposledy co jsem vyklepl suchý puk.
2) Pokus skončil zase silným lektvarem, ale ve filtru je kejda, takové bláto.
Sebral jsem se a šel si koupit 125g mleté kávy do Tchibo. Požadavek na namletí do domácího pákového kávovaru. Hrubost je naprosto odlišná, vzhledově to připomíná střelný prach na přebíjení brokových nábojů, jen to líp voní...
3,4,5) Tchibo vyrobilo pěknou cremu. (Jestli výsledek kafe nebo nějakého pěnícího bazmeku nevím a je mi to fuk.) Teklo to cca 16 sekund do espressohrníčku. Ale furt je to pocitově hodně silné kafe. Ale hezky voní a chuťově předčí všechny lektvary Xv1, instantní a další, které jsem ručně zalejval horkou vodou. A zase bláto ve filtru!!!
Dneska mi to chlopeň už nedává, ale zítra zkusím víc upěchovat a dát zarovnanou odměrku, asi jsem dával o necelý 1g méně.
Co vy na to?
Jo a k přístroji? Fakt malý, vzhled se mi líbí, relativně tichý - rachot když nasával poprvé vodu do útrob zmizel. Ze zvědavosti asi změřím teplotu vody na výstupu, tlakoměr nemám.
Jediné za co bych někomu vrazil facku je provedení držáčku sítka na pace při vyklepávání, nechápu, že tam někdo nevyfrézoval dvě drážky, aby se sítko zajistilo proti vypadnutí pootočením.
Díky
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Předpokládám, že mašina nemá třícestný ventil a naopak má nějaké přetlakové misky. Taková kombinace prakticky znemožňuje produkci suchého puku. A že chcete dělat latté, neznamená, že nepotřebujete dobré espresso. Což se vám s tímhle strojem a mletým Tchibem nepodaří vytvrořit. Lepší než instantní káva to bude asi vždy, ale dobré espresso to naopak nebude nikdy...
- martin.b
- více pokročilý
- Příspěvky: 180
- Registrován: pon 18. bře 2013 8:51:58
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
preco chcete silou mocou dosiahnut suchy puk? ak nemate rad "silnu" kavu dajte jej do sitka menej alebo si ju spravte s viac vody
s tymto pristupom "Jestli výsledek kafe nebo nějakého pěnícího bazmeku nevím a je mi to fuk." to vsak bude velmi tazke:) ked to vsak chcete zriedit litrom mlieka tak je to aj tak jedno. skuste kavu z lidlu, na mliecne napoje je celkom fajn, mlieko toho zakryje vela.
s tymto pristupom "Jestli výsledek kafe nebo nějakého pěnícího bazmeku nevím a je mi to fuk." to vsak bude velmi tazke:) ked to vsak chcete zriedit litrom mlieka tak je to aj tak jedno. skuste kavu z lidlu, na mliecne napoje je celkom fajn, mlieko toho zakryje vela.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Co vás vlastně trápí? S mašinou jste spokojen, líbí se vám. Vaše kafe vám chutná tak, jak je. Nemáte ambice ani potřebu (vlastně ani možnost, ale je vám to šumafuk) dělat skutečné espresso. tak proč si děláte hlavu s blátem v páce? když budete pít to, co pijete teď a puk bude suchý, budete spokojen?
Každý svého kafe strůjcem
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Taky nerozumím co řešíte?
Ne jednu stranu řešíte detaily (suchý puk, vážení na 1g), na druhou stranu Vás nezajímá hardware na čem kávu připravujete, hlavně že se Vám líbí. Bohužel ale především vůbec nechápete základní principy přípravy kávy, zde espressa a snažíte se o kapučíno či laté. Předně, pro oba nápoje je základem espresso. Espresso nemusí být výrazně kyselé či hořké. Bláto budete mít v přetlakových miskách nejspíše vždy, když nebude káva zarovnána až po sítko hlavy. Na druhou stranu z jiných příspěvků určitě víte, že to v případě přetlakových misek není až zas takový problém. Pokud páku naplníte, je možné že přeženete dávku, takže krom chuti bude mít kávovar problém (záleží na mletí) vůbec vodu protlačit.
Takže doporučuju, buď se smiřte s tím co pijete do teď, a chuť dohánějte smetanou a cukrem a už nic neřešte nebo věnujte nějaký čas pročtením (ne psaním!) tohoto fóra a až vám budou jasné základy a principy ....
Ne jednu stranu řešíte detaily (suchý puk, vážení na 1g), na druhou stranu Vás nezajímá hardware na čem kávu připravujete, hlavně že se Vám líbí. Bohužel ale především vůbec nechápete základní principy přípravy kávy, zde espressa a snažíte se o kapučíno či laté. Předně, pro oba nápoje je základem espresso. Espresso nemusí být výrazně kyselé či hořké. Bláto budete mít v přetlakových miskách nejspíše vždy, když nebude káva zarovnána až po sítko hlavy. Na druhou stranu z jiných příspěvků určitě víte, že to v případě přetlakových misek není až zas takový problém. Pokud páku naplníte, je možné že přeženete dávku, takže krom chuti bude mít kávovar problém (záleží na mletí) vůbec vodu protlačit.
Takže doporučuju, buď se smiřte s tím co pijete do teď, a chuť dohánějte smetanou a cukrem a už nic neřešte nebo věnujte nějaký čas pročtením (ne psaním!) tohoto fóra a až vám budou jasné základy a principy ....
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Tak jsem docela rád, že nejsem jediný, komu nedošlo, co vlastně tazatel potřebuje řešit. V první chvíli jsem myslel, že problém je v blátíčku, pak ale začal řešil kyselost, příliš silnou kávu atd., ale pořád ve znamení spokojenosti s levným kávovarem s přetlakovkami a jak namísto mletí kvalitní kávy ve slušném mlýnku nakupuje standardně mleté kávy v obchodech.
Takže asi hlavní problém je ne ani tak v blátíčku, ale v chuti výsledného produktu, kdy výsledným produktem nemá být espresso, ale mléčný kávový nápoj. Co se tady asi tak dá poradit? Když máte přetlakové misky a nechcete mít kávu moc silnou, nezbývá než dávat tam kávy méně a pak se smířit s blátíčkem, které tam bude asi pořád. Jak začnete dávat kávy víc, začne sice ubývat blátíčko, ale káva na vás zřejmě začne být moc silná. Jak někde koupíte kávu namletou moc najemno, tak to třeba ani přetlakovka nepustí ven a buď to bude jen kapat, nebo chudák čerpadlo bude tlačit marně.
To hlavní asi je, že vám nejde o kvalitní espresso, ale o mléčný kávový nápoj, tak bych se nestresoval blátíčkem, dával bych si do páky množství kávy tak, aby to na vás nebylo moc silné a zbytek už udělá mléko či smetana...
Časem třeba začnete chtít zkoušet jiné chutě, takže budete zkoušet jiné druhy kávy, pak si třeba uvědomíte, že dokud nebude čerstvě mletá, není to ono a začnete uvažovat o mlýnku, pak třeba o tom, že přetlakovky nejsou to pravé a začnete se poohlížet po jiném kávovaru....
Nebo naopak dojdete k závěru, že pro vás je lepší nějaký automat, a budete také spokojený.
Základem je, aby to člověku chutnalo, a chutě máme každý jiné
Takže asi hlavní problém je ne ani tak v blátíčku, ale v chuti výsledného produktu, kdy výsledným produktem nemá být espresso, ale mléčný kávový nápoj. Co se tady asi tak dá poradit? Když máte přetlakové misky a nechcete mít kávu moc silnou, nezbývá než dávat tam kávy méně a pak se smířit s blátíčkem, které tam bude asi pořád. Jak začnete dávat kávy víc, začne sice ubývat blátíčko, ale káva na vás zřejmě začne být moc silná. Jak někde koupíte kávu namletou moc najemno, tak to třeba ani přetlakovka nepustí ven a buď to bude jen kapat, nebo chudák čerpadlo bude tlačit marně.
To hlavní asi je, že vám nejde o kvalitní espresso, ale o mléčný kávový nápoj, tak bych se nestresoval blátíčkem, dával bych si do páky množství kávy tak, aby to na vás nebylo moc silné a zbytek už udělá mléko či smetana...
Časem třeba začnete chtít zkoušet jiné chutě, takže budete zkoušet jiné druhy kávy, pak si třeba uvědomíte, že dokud nebude čerstvě mletá, není to ono a začnete uvažovat o mlýnku, pak třeba o tom, že přetlakovky nejsou to pravé a začnete se poohlížet po jiném kávovaru....
Nebo naopak dojdete k závěru, že pro vás je lepší nějaký automat, a budete také spokojený.
Základem je, aby to člověku chutnalo, a chutě máme každý jiné

-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Tazatel neví která bije. No, každý někdy začínal. Je tu někde klubík o tom, co je to vlastně espresso a jak se má připravovat. Tak doporučuji začít tam.
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Jednoznačně jsem měl pocit, že bláto ve filtru ukazuje na chybu, která se odráží v chuti. Neukazuje, voda neodteče kvůli tomu tlakovému ventilu v sítku, což ovšem začátečník nezjistí.
@lukyn> přečetl jsem si to před dotazem, bohužel se toto fórum nese ve stylu. Kdo nechce dosáhnout 100% espressa je ...., kdo nekoupí výbavu za 20k je ...., kdo si nepořídí vlastního černocha s plantáží je....
@Rodom> díky za rady, myslím, že máte pravdu, maminka každého dělá přece nejlepší svíčkovou...
@lukyn> přečetl jsem si to před dotazem, bohužel se toto fórum nese ve stylu. Kdo nechce dosáhnout 100% espressa je ...., kdo nekoupí výbavu za 20k je ...., kdo si nepořídí vlastního černocha s plantáží je....
@Rodom> díky za rady, myslím, že máte pravdu, maminka každého dělá přece nejlepší svíčkovou...
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 113
- Registrován: pát 14. říj 2011 15:48:51
- bydliště: Nitra
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky SD
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Z toho, čo ste napísali pôvodne, som mala pocit, že vám prekáža chuť vyrobeného espressa. Potom nechápem váš komentár
Ale z vlastnej skúsenosti vám môžem povedať, že len "vysokopercentné" espresso dobre chutí. Ak sa oň nechcete pokúsiť, tak potom to bude stále lektvar v štýle "hodně silné kafe". Ak nechcete iný kávovar, tak to môžete vylepšiť jedine kvalitnou a čerstvo pomletou kávou a ešte tým mliekom.bohužel se toto fórum nese ve stylu. Kdo nechce dosáhnout 100% espressa je ....
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
kuboshi, já si nemyslím, že to je tak jak to píšete, že by se to na tomto foru neslo ve stylu co popisujete "Kdo nechce dosáhnout 100% espressa je ...., kdo nekoupí výbavu za 20k je ...., kdo si nepořídí vlastního černocha s plantáží je....".
Samozřejmě, jako všude kde se potkává víc názorů, víc zkušeností, tak se najdou lidé, kteří si myslí že jediné pořádné auto na světě je mercedes...,ale to jsou výjimky, drtivá většina vám tu spíš poradí rady typu "než si koupit levnou srajdu co nevytlačí espresso , kupte si slušný stroj s mlýnkém, třeba i použité, přes Aukro, nebo přes zdejší sekci Nabízím, nebo přes.....".
Já se zrovna takových rad držel a za cca 10.500 Kč tlačím kávu přes dvě použité, ale slušné Gaggie ( máme patrový domek a mě se nechtělo kvůli kávičce běhat po schodoch), jeden profi mlýn a jeden slušný mlýnek. Takže žádných 20.000 Kč
Přeju mnoho radosti při kávovém vývoji
Samozřejmě, jako všude kde se potkává víc názorů, víc zkušeností, tak se najdou lidé, kteří si myslí že jediné pořádné auto na světě je mercedes...,ale to jsou výjimky, drtivá většina vám tu spíš poradí rady typu "než si koupit levnou srajdu co nevytlačí espresso , kupte si slušný stroj s mlýnkém, třeba i použité, přes Aukro, nebo přes zdejší sekci Nabízím, nebo přes.....".
Já se zrovna takových rad držel a za cca 10.500 Kč tlačím kávu přes dvě použité, ale slušné Gaggie ( máme patrový domek a mě se nechtělo kvůli kávičce běhat po schodoch), jeden profi mlýn a jeden slušný mlýnek. Takže žádných 20.000 Kč

Přeju mnoho radosti při kávovém vývoji

-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Já mám mlejn z druhý ruky za 2,5k a strojek asi za 4k, taky z druhý ruky. A jak to všechno pěkně maká. Mašinka by pravda, po těch letech potřebovala asi vyměnit nějaký ventilek, ale tak kritické to není.
- Marťula
- Příspěvky: 19
- Registrován: ned 16. úno 2014 23:09:21
- bydliště: Jihomoravský a Olomoucký kraj na střídačku:-)
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Dobrý den,
mám presovač Zelmer 13Z010, ale nedaří se mi udělat preso s cremou... Už si říkám, jestli je to vůbec na tomto stroji možné?! Dělám vše možné a pořád se nedaří...
Buď to jen sotva kape a nebo to proteče a je taková řídká voda... Nevím si rady a už nevím, co s tím mám dál dělat...? Zkouším různě nastavovat mlýnek, různé gramáže i tlak 20kg a pořád nic, kde je chyba?
Našla jsem video na youtube, tak posílám odkaz pro představu
http://www.youtube.com/watch?v=deoD34xGMSg
Za případné rady moc díky..
mám presovač Zelmer 13Z010, ale nedaří se mi udělat preso s cremou... Už si říkám, jestli je to vůbec na tomto stroji možné?! Dělám vše možné a pořád se nedaří...
Buď to jen sotva kape a nebo to proteče a je taková řídká voda... Nevím si rady a už nevím, co s tím mám dál dělat...? Zkouším různě nastavovat mlýnek, různé gramáže i tlak 20kg a pořád nic, kde je chyba?
Našla jsem video na youtube, tak posílám odkaz pro představu
http://www.youtube.com/watch?v=deoD34xGMSg
Za případné rady moc díky..
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Zelmer má, predpokladám, pretlakové misky. Vtedy nastavovanie hocičoho moc nepomôže, aj tak to ide jednou mini dierkou von.
Ak ani pretlaková miska nepomôže na "cremu", tak by som to videl na veľmi starú kávu.
Ak ani pretlaková miska nepomôže na "cremu", tak by som to videl na veľmi starú kávu.
- Marťula
- Příspěvky: 19
- Registrován: ned 16. úno 2014 23:09:21
- bydliště: Jihomoravský a Olomoucký kraj na střídačku:-)
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Mám více druhů kávy a nejde mi to s žádnou, zkoušela jsem dokonce tu nejlevnější z tesca za 9 kč a u té byla snaha malinko udělat pěnu...a ta je zrovna dost stará, tak to nějak nechápu. Je mi líto se "cvičit" na lepší a o hodně dražší kávě 

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Co máš za mlýnek? Předpokládám, že máš nějaký šroťák z velmi nepřesným nastavením mlecích stupňů. Tedy jako příklad: Na stupeň číslo 3 to je moc jemné a neteče to a na stupeň 4 to už teče moc rychle.
Ovšem do toho všeho se montují ty přetlakové misky. A doufám, že se pokouším dělat espresso o objemu 25-30 ml, které nateče za 25-30 sekund a ne nějaký dvoudecový kafáč.
Ovšem do toho všeho se montují ty přetlakové misky. A doufám, že se pokouším dělat espresso o objemu 25-30 ml, které nateče za 25-30 sekund a ne nějaký dvoudecový kafáč.
- Marťula
- Příspěvky: 19
- Registrován: ned 16. úno 2014 23:09:21
- bydliště: Jihomoravský a Olomoucký kraj na střídačku:-)
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Mlýnky mám dva, jeden ruční a druhý elektrický, ale ještě z totality... Slyšela jsem, že by káva na espreso měla mít jemnost asi jako hrubá mouka, tak nevím...
A ty přetlakové misky trochu nechápu,omlouvám se za to, ale nevím, co je tím myšleno, jak by to mělo vypadat, abych věděla, jestli to mám nebo ne, chjo...
A ty přetlakové misky trochu nechápu,omlouvám se za to, ale nevím, co je tím myšleno, jak by to mělo vypadat, abych věděla, jestli to mám nebo ne, chjo...
- hunt01
- více pokročilý
- Příspěvky: 350
- Registrován: sob 14. led 2012 10:40:25
- bydliště: Šaratice / Brno
- kávovar: Carimali Uno, Brasilia Portofino, Astoria Compact
- mlýnek: Anfim Cody, Anfim Scody II
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Přetlaková miska je miska s dvojitým dnem přes které se žene káva aby udělala pěnu, ale nezáleží na gramáži, protože to je děláno pro laika, který nemá o mletí a o espressu 30ml ani ponětí a byl by smutný, když by mu z lžičky kafe koupené už namleté nešla káva s pěnou.
Změřte průměr misky, nebo to vyfotte s metrem, třeba by tam šla použít nějaký z profi mašin, nebo tu misku vykuchat, pokud by to šlo.
Odkud jste? pokud by to bylo Brno a okolí, můžu skusit pomoct.
Mlýnek ruční by to měl teoreticky namlít ale ta přetlaková miska dělá neplechu, elektrický mlýnek nemusí mít už moc dobré kameny, nevím.
Hrubost kávy se nastavuje podle kávovaru, nejde určit přesná hrubost, musí se to vyzkoušet.
Změřte průměr misky, nebo to vyfotte s metrem, třeba by tam šla použít nějaký z profi mašin, nebo tu misku vykuchat, pokud by to šlo.
Odkud jste? pokud by to bylo Brno a okolí, můžu skusit pomoct.
Mlýnek ruční by to měl teoreticky namlít ale ta přetlaková miska dělá neplechu, elektrický mlýnek nemusí mít už moc dobré kameny, nevím.
Hrubost kávy se nastavuje podle kávovaru, nejde určit přesná hrubost, musí se to vyzkoušet.
Servis a prodej profesionálních kávovarů.
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz
- Marťula
- Příspěvky: 19
- Registrován: ned 16. úno 2014 23:09:21
- bydliště: Jihomoravský a Olomoucký kraj na střídačku:-)
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Průměr misky je cca 5,2cm. Dvojitým dnem je myšleno co? Jako že v páce, která má dno je ještě ta miska? Jinak ta miska má dno jedno
Mám tedy do misky dát 8 g kávy a nemačkat? To ale jen proteče... Napadlo mě, že bych mohla zkusit buď namlít na jemno a nemačkat a nebo namlít na hrubo a umačkat...
http://kavovary-cajovary-espressa.heure ... kty-max-25, tam je o něm i něco málo psáno. Jinak, má místo kovového tempru takový z plastu a ten je menší než průměr misky...to asi taky hraje nějakou negativní roli.
Ještě mě napadlo, jestli nemohlo odejít čerpadlo, jak by se to projevilo? Když byl nový , tak jsem hrnečky musela držet

Mám tedy do misky dát 8 g kávy a nemačkat? To ale jen proteče... Napadlo mě, že bych mohla zkusit buď namlít na jemno a nemačkat a nebo namlít na hrubo a umačkat...
http://kavovary-cajovary-espressa.heure ... kty-max-25, tam je o něm i něco málo psáno. Jinak, má místo kovového tempru takový z plastu a ten je menší než průměr misky...to asi taky hraje nějakou negativní roli.
Ještě mě napadlo, jestli nemohlo odejít čerpadlo, jak by se to projevilo? Když byl nový , tak jsem hrnečky musela držet
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Přečtěte si aspoň to nejnutnější o miskách a mlýncích (pro základní orientaci v problematice)
http://www.primacafe.cz/primastr/index. ... lit-mlynek
http://www.primacafe.cz/primastr/index. ... penenikavy
http://www.primacafe.cz/primastr/index. ... lit-mlynek
http://www.primacafe.cz/primastr/index. ... penenikavy
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Ori
- Příspěvky: 50
- Registrován: stř 03. pro 2014 16:09:25
- bydliště: Jihočeský kraj
- kávovar: Carimali ALfa, Magister ES60
- mlýnek: Cunill Marfil, Graef
Re: Blátíčko v sítku po uvaření
Máme v práci taky "presovač" Kenwood ES 020.
Originální misky k tomuto strojku jsou jednoznačně přetlakové. Pro toho, kdo se nikam neproklikal, tak nepřetlaková je (podle mě) jednoduchá plechová s dírkami ve dně. Přetlaková, ta originál v Kenwood (= De Longhi) je rozebiratelná - má plechové tělo, děrované dno usazené v pryžovém těsnění a přetlakový píst. Celá sestava se dává do páky.
Porovnání vzhledu je snadné na rhvending.cz.
Sítka EC190 "s pružinou" od tohoto prodejce dílů jdou dobře do Kenwood. Má stejnou páku jako DeLonghi hoby kávovary (jednu tohle šusku mám doma). Nevýhoda je, že poštovné a balné zdvojnásobí cenu za dvojici misek. Ale stojí to za to - rozdíl v chuti je ohromný, tedy za předpokladu že si trochu pohrajete s mletím, plněním, teplotním surfingem a máte slušnou surovinu.
Originální misky k tomuto strojku jsou jednoznačně přetlakové. Pro toho, kdo se nikam neproklikal, tak nepřetlaková je (podle mě) jednoduchá plechová s dírkami ve dně. Přetlaková, ta originál v Kenwood (= De Longhi) je rozebiratelná - má plechové tělo, děrované dno usazené v pryžovém těsnění a přetlakový píst. Celá sestava se dává do páky.
Porovnání vzhledu je snadné na rhvending.cz.
Sítka EC190 "s pružinou" od tohoto prodejce dílů jdou dobře do Kenwood. Má stejnou páku jako DeLonghi hoby kávovary (jednu tohle šusku mám doma). Nevýhoda je, že poštovné a balné zdvojnásobí cenu za dvojici misek. Ale stojí to za to - rozdíl v chuti je ohromný, tedy za předpokladu že si trochu pohrajete s mletím, plněním, teplotním surfingem a máte slušnou surovinu.