Zarovnání kávy před pěchováním
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zarovnání kávy před pěchováním
Prosím Vás, chtěl jsem se zeptat, jak zarovnáváte kávu v páce před pěchováním, když je tam méně kávy.
Mám single misku co byla u Rancilio Silvia a když do ní namelu 9g, je ji tam málo na to, abych použil Weissovu distribuci nebo Stockflethův pohyb.
Mám tam hromádku, jejíž vrchol ani snad nevykukuje ven.
Zkouším s tím různě poklepávat, jemně na to položit tamper a točit s ním (to je asi nejvetší blbost, co?) atd...
Vy máte určitě nějakou fintu
Mám single misku co byla u Rancilio Silvia a když do ní namelu 9g, je ji tam málo na to, abych použil Weissovu distribuci nebo Stockflethův pohyb.
Mám tam hromádku, jejíž vrchol ani snad nevykukuje ven.
Zkouším s tím různě poklepávat, jemně na to položit tamper a točit s ním (to je asi nejvetší blbost, co?) atd...
Vy máte určitě nějakou fintu
- mleitgeb
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
- bydliště: Jihočeský kraj
- kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
- mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
Už si připadám jak na našem kongresu... Popravdě, já originál sítka vůbec nepoužívám. Rozhodně ne to singl. Nedávno jsem trochu přišel na chuť dvojitému, ale s bottomlesskou...
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
Mleitgeb neviem na co sa ozyvas, ked pises prispevok s vypovednou hodnotou rovnajucou sa nule.
Tomig ja pouzivam iba original single misku a hod za hlavu reci typu, ze je na hovno. By som sa pozrel na tych onanistov, ktori by rozoznali rozdiel kavy pripravenej v inej miske...
Mas pravdu, neda sa plnit doplna, tym padom nemozes pouzit techniky, ktore popisujes. Ja dam svoju klasicku davku kavy, druhou stranou tampera (mam drevenu rucku) poklepem po pake zo stran tak, ze kava je krasne rovnomerne distribuovana a konvexom ju utampujem. Je potrebne sa rozhodnut, ci budes plnit iba do spodnej casti, alebo das aj do vrchnejsej casti (Ja plnim aj hornu cast). Ak nespravis ani jedno ani druhe a das kavy nieco medzi tym, nepodari sa ti kavu spravne utampovat, pretoze sa opres o rozsirenu cast misky.
Tomig ja pouzivam iba original single misku a hod za hlavu reci typu, ze je na hovno. By som sa pozrel na tych onanistov, ktori by rozoznali rozdiel kavy pripravenej v inej miske...
Mas pravdu, neda sa plnit doplna, tym padom nemozes pouzit techniky, ktore popisujes. Ja dam svoju klasicku davku kavy, druhou stranou tampera (mam drevenu rucku) poklepem po pake zo stran tak, ze kava je krasne rovnomerne distribuovana a konvexom ju utampujem. Je potrebne sa rozhodnut, ci budes plnit iba do spodnej casti, alebo das aj do vrchnejsej casti (Ja plnim aj hornu cast). Ak nespravis ani jedno ani druhe a das kavy nieco medzi tym, nepodari sa ti kavu spravne utampovat, pretoze sa opres o rozsirenu cast misky.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
tomig: Čéče myslím si, že základ by byl, kdyby si to udělal naprosto klasickým způsobem. Namlel, srovnal do roviny zhruba, utlačil tamperem a hotovo.
Na to že si v začátku, tak se do toho moc zamotáváš.
A jestli máš s tou miskou problémy, tak si kup obyč LM jednoporcovou aso za 150,- a nebo klasickou jednoporcovku v Hraspu kolem 100,-
Na to že si v začátku, tak se do toho moc zamotáváš.
A jestli máš s tou miskou problémy, tak si kup obyč LM jednoporcovou aso za 150,- a nebo klasickou jednoporcovku v Hraspu kolem 100,-
- OndraPod
- začátečník
- Příspěvky: 78
- Registrován: sob 30. lis 2013 20:28:48
- bydliště: Praha východ
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID
- mlýnek: ECM S-Manuale 64mm
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
Taky si myslim, že tu řešíš věci, které pokud mají na kvalitu kávy vůbec nějaky vliv, tak je to na hranici rozeznatelnosti.
Já mám kávovar i misky né zrovna standardní, přesto z toho teče výborná káva, což je především zásluha vysoce kvalitní suroviny ze zdejší pražírny.
Singl misku plním cca 9g do rovna, po utlačení se mi tamper vetšínou zastaví o zůženou část, ale ničemu to nevadí(pokud mám pocit, že to není ono, dám tam prostě o gram víc).
Double misku musím naopak přeplnit na cca 14-16g, protože se do ní normálně vejde pouze o 2g víc než do single, takže musím tamperem utlačit kopeček.
V obou případech je však výsledkem výborné espresso.
Já mám kávovar i misky né zrovna standardní, přesto z toho teče výborná káva, což je především zásluha vysoce kvalitní suroviny ze zdejší pražírny.
Singl misku plním cca 9g do rovna, po utlačení se mi tamper vetšínou zastaví o zůženou část, ale ničemu to nevadí(pokud mám pocit, že to není ono, dám tam prostě o gram víc).
Double misku musím naopak přeplnit na cca 14-16g, protože se do ní normálně vejde pouze o 2g víc než do single, takže musím tamperem utlačit kopeček.
V obou případech je však výsledkem výborné espresso.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
Ja som v poslednej dobe začal s úspechom používať "PrimaCafe" metódu. Netampujem vôbec.
Nadávkujem kávu, druhou stranou lyžičku ju rozmiestnim rovnomerne po miske, pár krát pákou pobúcham, čím sa to ešte rozprestrie a páku priamo zacvaknem do hlavy. Takže o "utampovanie" sa postará kávovar. Nie je to ako podľa manuálu, ale zdá sa mi, že s tým v poslednej dobe mám najlepšie výsledky.
Ale vyžaduje to väčšie plnenie misky (niekedy až 10 g), bez medzery medzi kávou a hlavou. Ale tak mi aj espresso chutí viac.
Nadávkujem kávu, druhou stranou lyžičku ju rozmiestnim rovnomerne po miske, pár krát pákou pobúcham, čím sa to ešte rozprestrie a páku priamo zacvaknem do hlavy. Takže o "utampovanie" sa postará kávovar. Nie je to ako podľa manuálu, ale zdá sa mi, že s tým v poslednej dobe mám najlepšie výsledky.
Ale vyžaduje to väčšie plnenie misky (niekedy až 10 g), bez medzery medzi kávou a hlavou. Ale tak mi aj espresso chutí viac.
- mleitgeb
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
- bydliště: Jihočeský kraj
- kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
- mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
satchieee: Výpovědní hodnota se nerovná nule, shrnuje to, co jste vy všichni napsali pode mne. Akorát jsem šetřil cukrem...
1) Řeší věci moc vědecky, zbytečně. Už jenom ty popisovaný metody, kravinismus do začátků... Namelu, utampuju, extrahuju...
2) Singl miska není moc dobrá, vejde se tam málo kafe a s Rockym u kafe staršího 3-4 týdny se už nedá dobře namlít na dobrou extrakci (+- 7g/25s/25ml)... Aspoň ne u V2...
3) U Silvie je v hlavě čouhající šroub, kvůli kterýmu je lepší konvexní tamper, tj., ale plnit určitě celou, není to miska 7g LM!
4) Ty techniky jsou dobrý tak pro zamezení kanálkování u 21g misky u bottomless + možná rotačního čerpadla, jasný, to je ideál, ale úplně vidím jak satchieee má přesně takovou extrakci na svoji 7g singl origoš misce... prosím o video.
Když jsem před mnoha lety s RS začínal, abych se naučil základy, koupil jsem jiný misky a bylo po problému... Teď se k nim i občas vracím. Ale na Astorii.
1) Řeší věci moc vědecky, zbytečně. Už jenom ty popisovaný metody, kravinismus do začátků... Namelu, utampuju, extrahuju...
2) Singl miska není moc dobrá, vejde se tam málo kafe a s Rockym u kafe staršího 3-4 týdny se už nedá dobře namlít na dobrou extrakci (+- 7g/25s/25ml)... Aspoň ne u V2...
3) U Silvie je v hlavě čouhající šroub, kvůli kterýmu je lepší konvexní tamper, tj., ale plnit určitě celou, není to miska 7g LM!
4) Ty techniky jsou dobrý tak pro zamezení kanálkování u 21g misky u bottomless + možná rotačního čerpadla, jasný, to je ideál, ale úplně vidím jak satchieee má přesně takovou extrakci na svoji 7g singl origoš misce... prosím o video.
Když jsem před mnoha lety s RS začínal, abych se naučil základy, koupil jsem jiný misky a bylo po problému... Teď se k nim i občas vracím. Ale na Astorii.
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
Mleitgeb, ako odpoved na otazku ohladom single original misky si napisal:
z coho vyplyva, ze tvoj prispevok ma z hladiska povodnej otazky vypovednu hodnotu nula...
kolu: v pripade, ze za predkladu rovnakej suroviny, rovnakeho mlynceka a kavovaru, iba zmenou misky, rozpoznas chut kavy, ospravedlnujem sa Ti. Velmi rad by som s tebou zbehol niekedy na kavu.
Kód: Vybrat vše
Popravdě, já originál sítka vůbec nepoužívám. Rozhodně ne to singl.
kolu: v pripade, ze za predkladu rovnakej suroviny, rovnakeho mlynceka a kavovaru, iba zmenou misky, rozpoznas chut kavy, ospravedlnujem sa Ti. Velmi rad by som s tebou zbehol niekedy na kavu.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
- giro
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
tomig, robím to ako ty. Nasypem do misky (dávam väčšinou čosi menej kávy ako ty), plochým tamperom krúžim dookola, tak aby som kávu uhladil do roviny a potom to zatlačím tým plastovým konvexom čo bol k Silvii.
- mleitgeb
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
- bydliště: Jihočeský kraj
- kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
- mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
satchiee: Pochopil jsem, "máš pravdu", "máš poslední slovo". :D Stejný kávovar, stejný mlýnek, stejné kafe, stejný rosný bod, mám 8 misek a z každé jiné kafe... :D
kolu: Mám stejný názor...
tomig: Omlouvám se, že jsem Ti na vláknu, kde jsi chtěl pomoct, spustil takovou debatu, nemyslel jsem to zle. Moc se omlouvám a už nebudu reagovat.
kolu: Mám stejný názor...
tomig: Omlouvám se, že jsem Ti na vláknu, kde jsi chtěl pomoct, spustil takovou debatu, nemyslel jsem to zle. Moc se omlouvám a už nebudu reagovat.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
tomig já tě chápu každý začátek je těžký plno otázek a tolik obdržených rad,chce to nějakej ten základ, k terej tě posune dál,není lepší se zúčastnit nějakého kurzu přípravy kávy? Naživo vše uvidíš jak nato a případné dotazy na baristu ti rád odpoví a když se budeš podle toho řídit určitě se posuneš dál. Jinak ti přeji hodně trpělivosti
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
mleitgeb myslim, ze smajlici by ti velmi rychlo z prispevkov zmizli, keby ti dam 8 x espresso a mal by si k nim priradovat svojich 8 misiek.
Aby sme si boli na cistom, netvrdim, ze espresso nebude ine, ale to, ze to je taky percentualne zanedbatelny rozdiel, ze je to tu ako tema o vyuziti Coriolisovej sily pri dripe.
Aby sme si boli na cistom, netvrdim, ze espresso nebude ine, ale to, ze to je taky percentualne zanedbatelny rozdiel, ze je to tu ako tema o vyuziti Coriolisovej sily pri dripe.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
+1kolu píše:offtopic: tenhle "hlavně že chutí" a "protože já rozdíl nepoznám, tak všichni, co rozdíl v chuti poznaj, sou onanisti" přístup je asi jediná vada na kráse tohohle fora...
satchieee: Cílem není správně přiřadit při slepém testu kávy k miskám. Ale nějaká káva/kávy mi budou logicky chutnat více než jiné, tak není důvod nepoužívat ty misky, které mi vyhovují více.
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
RadAce otazkou je, ze keby tie kavy zoradis, podla toho, ako ti chutia, ci bude standard miska na konci poradia a Vasa najlepsia miska na zaciatku
kolu na mojom tvrdeni nie je nic protichodne. Citaj pozornejsie. Ja som nepisal nikdy, ze tam rozdiel nie je (pretoze za rozdiel sa da povazovat aj 0.001%), ale to, ze ho nerozoznas.
kolu na mojom tvrdeni nie je nic protichodne. Citaj pozornejsie. Ja som nepisal nikdy, ze tam rozdiel nie je (pretoze za rozdiel sa da povazovat aj 0.001%), ale to, ze ho nerozoznas.
Naposledy upravil(a) satchieee dne čtv 08. kvě 2014 13:39:52, celkem upraveno 1 x.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zarovnání kávy před pěchováním
Pánové, prosímpěkně... viewtopic.php?f=94&t=2499
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10 Odpovědi
- 2645 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Dabass