Gaggia new baby black - sklamanie
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Dominus1987
- Příspěvky: 3
- Registrován: stř 30. zář 2015 20:58:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Gaggia new baby black - sklamanie
Po niekoľko mesačnom študovaní fóra a po zvážení finanačných možností som sa odhodlal zakúpiť gaggiu new baby black + gaggia mdf.
Cez kávovar prešlo cca 1kg kávy no poriadne espresso sa mi zatiaľ nepodarilo urobiť Nakoľko som zúfali chcel by som skúsenejších poprosiť o radu , kde je chyba ???
Kávu pripravujem nasledovne.
1. zapnem prístroj s nasadenou pákou a nepretlakovou jednoporcovou miskou.
2. po cca 15 -20 min odpustím cca 40ml do šálky a páku vyberiem poutieram do sucha .
3. do páky nameliem kávu následne na váhe utláčam tamperom silou 20kg.
4. zo šálky vylejem vodu ,nasadím páku a spustím extrakciu.
Kávu používam čerstvo upraženú popradsku( som priamo z pp a v podnikovej predajni kupujem max 1-2 týždne starú).
extrakciu 25/25 sa mi podarilo dosiahnúť no crema mala max 1 mm a po 30 sekundach už nebola ani tá . Množstvo kávy som dával od 8g do 11,5g . Pričom suchý puk, otlačenú sprchu a "náznak" cremy som dosiahol pri 11,5g kávy na stupni mletia 4 (ale napoj tiekol 25s/75ml) keď som zjemnil mletie na stupeň 3 tak pri 10-11g kávy to tieklo 25/25 pri jednom z 25 pokusov ( pri zvyšných mi natieklo za 25s . cca 45-65 ml)no kréma sa nekonala a puk bol vždy mokrý . Ak to dám na stupeň 2. tak to už má problém kávovar pretlačiť pri akejkoľvek gramáži 8-11,5g.
Kávovar som si kupoval po naštudovaní fóra a nadšenia , že by som aj ja mohol mať doma kávovar na poriadne espresso no po 1,5 mesiaci a xxx eurach čo som dal do kávy mám zatiaľ je kopec nervov a sklamania.
Cez kávovar prešlo cca 1kg kávy no poriadne espresso sa mi zatiaľ nepodarilo urobiť Nakoľko som zúfali chcel by som skúsenejších poprosiť o radu , kde je chyba ???
Kávu pripravujem nasledovne.
1. zapnem prístroj s nasadenou pákou a nepretlakovou jednoporcovou miskou.
2. po cca 15 -20 min odpustím cca 40ml do šálky a páku vyberiem poutieram do sucha .
3. do páky nameliem kávu následne na váhe utláčam tamperom silou 20kg.
4. zo šálky vylejem vodu ,nasadím páku a spustím extrakciu.
Kávu používam čerstvo upraženú popradsku( som priamo z pp a v podnikovej predajni kupujem max 1-2 týždne starú).
extrakciu 25/25 sa mi podarilo dosiahnúť no crema mala max 1 mm a po 30 sekundach už nebola ani tá . Množstvo kávy som dával od 8g do 11,5g . Pričom suchý puk, otlačenú sprchu a "náznak" cremy som dosiahol pri 11,5g kávy na stupni mletia 4 (ale napoj tiekol 25s/75ml) keď som zjemnil mletie na stupeň 3 tak pri 10-11g kávy to tieklo 25/25 pri jednom z 25 pokusov ( pri zvyšných mi natieklo za 25s . cca 45-65 ml)no kréma sa nekonala a puk bol vždy mokrý . Ak to dám na stupeň 2. tak to už má problém kávovar pretlačiť pri akejkoľvek gramáži 8-11,5g.
Kávovar som si kupoval po naštudovaní fóra a nadšenia , že by som aj ja mohol mať doma kávovar na poriadne espresso no po 1,5 mesiaci a xxx eurach čo som dal do kávy mám zatiaľ je kopec nervov a sklamania.
Naposledy upravil(a) Dominus1987 dne sob 10. říj 2015 9:20:16, celkem upraveno 1 x.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1409
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Gaggia new baby black - sklamanie
Já bych to tak tragicky neviděl. Nejdůležitější je chuť a pocit z toho nápoje. A nikde si tu o tom nic nenapsal. Vem si to tak. Italské Espresso vzniklo jako potřeba dodat koncentrovanou kávovou chuť s odpovídajícím množstvím kofeinu v teplém nápoji ale tak, aby to dále neoteplovalo organismus a rychle se to dalo vypít (takové rychlé nakopnutí) - čili to všechno v malém objemu kvůli teplému klimatu v Itálii. Nevím, jestli potřebuje mít někdo doma kávu s přesností 5 ml přesně na sekundy atd...když třeba nebude ani tak dobrá jako nějaká +-.
Důležité je, jakou chuť a druh kávy preferujete. Doporučoval bych vykašlat se pro začátek na Popradskou kávu, koupit 4 různé 100g čerstvě pražené směsi z PrimaCafe (Standard,Primapresso,později X-presso,H-presso) a s těmi začínat a uvidíš, že to půjde samo.Řekl bych, že to děláš v zásadě správně, jen se neboj experimentovat i se silou tampování. Klidně zkus, tam kde ti to při jemnějším mletí neteklo, stlačit kávu jen lehce a naopak. Ne každý druh a způsob pražení kávy také udělá hezkou Crému. (Proto pokud chceš kvalitní výsledky hned na začátku, začni z PrimaCafe, je to sázka na jistotu.) Jak jsem to tu četl,tak se obvykle používá plně nasypaná dvojporcová miska po vrch (bez ohledu na gramáž, sám to tak také dělám), pak utampovaná cca o půl centimetru-tak vyjde pokaždé krásný puk a všechno je dost koncentrované na vytvoření hezké Crémy i silné chuti. (když bys zvážil množství, bude tam hravě 16,18 i 20g mleté kávy)
Pak je otázka jak silnou kávu má kdo rád, popř. kolik si doleje horké vody v případě Amerikána nebo mléka(pěny) v případě Kapučína nebo Late nebo obojího, jak má kdo rád. Na přesné míry a váhy bych se vyprdnul a zkusil si z každého jednoho druhu kávy udělat pár hrníčků s nižší teplotou, vyšší teplotou, s časem extrakce 20 sec, 30 sec a 45 sec a porovnat chutě a vybrat pro tebe tu nejlepší. Bral bych to tak, že káva je o pohodě , ne stresu z přesných časů vah a objemů....A časem se to stejně všechno poddá a chytneš to do ruk. (Na výsledné chuti se podílí druh kávy, čerstvost, způsob pražení,množství v páce, jemnost a kvalita mletí, síla tampování, čas extrakce,teplota vody)
Důležité je, jakou chuť a druh kávy preferujete. Doporučoval bych vykašlat se pro začátek na Popradskou kávu, koupit 4 různé 100g čerstvě pražené směsi z PrimaCafe (Standard,Primapresso,později X-presso,H-presso) a s těmi začínat a uvidíš, že to půjde samo.Řekl bych, že to děláš v zásadě správně, jen se neboj experimentovat i se silou tampování. Klidně zkus, tam kde ti to při jemnějším mletí neteklo, stlačit kávu jen lehce a naopak. Ne každý druh a způsob pražení kávy také udělá hezkou Crému. (Proto pokud chceš kvalitní výsledky hned na začátku, začni z PrimaCafe, je to sázka na jistotu.) Jak jsem to tu četl,tak se obvykle používá plně nasypaná dvojporcová miska po vrch (bez ohledu na gramáž, sám to tak také dělám), pak utampovaná cca o půl centimetru-tak vyjde pokaždé krásný puk a všechno je dost koncentrované na vytvoření hezké Crémy i silné chuti. (když bys zvážil množství, bude tam hravě 16,18 i 20g mleté kávy)
Pak je otázka jak silnou kávu má kdo rád, popř. kolik si doleje horké vody v případě Amerikána nebo mléka(pěny) v případě Kapučína nebo Late nebo obojího, jak má kdo rád. Na přesné míry a váhy bych se vyprdnul a zkusil si z každého jednoho druhu kávy udělat pár hrníčků s nižší teplotou, vyšší teplotou, s časem extrakce 20 sec, 30 sec a 45 sec a porovnat chutě a vybrat pro tebe tu nejlepší. Bral bych to tak, že káva je o pohodě , ne stresu z přesných časů vah a objemů....A časem se to stejně všechno poddá a chytneš to do ruk. (Na výsledné chuti se podílí druh kávy, čerstvost, způsob pražení,množství v páce, jemnost a kvalita mletí, síla tampování, čas extrakce,teplota vody)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia new baby black - sklamanie
1. Zkus změnit kávu. PC je jistota.
2. Zkus dvojitou misku. Ona ta jednoporcová je docela náročná. Může ti to kanálkovat.
2. Zkus dvojitou misku. Ona ta jednoporcová je docela náročná. Může ti to kanálkovat.
- Dominus1987
- Příspěvky: 3
- Registrován: stř 30. zář 2015 20:58:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia new baby black - sklamanie
Takže aby som doplnil. Chuť kávy je taká nevýrazna. Keď si ju urobím V automate jura tak ma oproti mojim výtvorom peknú cremu a plnú chuť. Dvojporcovu misku som si objednal tak to ešte skúsim S ňou A uvidím
- Xeraf
- Příspěvky: 26
- Registrován: stř 10. úno 2016 18:45:54
- bydliště: Vsetín/Brno
- kávovar: Chemex, Clever dripper
- mlýnek: Wilfa Svart CGWS-130B
Re: Gaggia new baby black - sklamanie
Tak dnes jsem udělal svoje první 2 espressa z mého nového kávovaru Gaggia new baby black. Pro tento stroj sem se rozhodl po stovkách hodin čtení na tomto fóru a po konzultaci s jinými kafíčkáři (i tu na fóru) a musím říct že je fakt super. Moje teoretické znalosti jsou troufám si říct možná docela dobré, takže sem ze singl misky udělal první espresso a po následné úpravě hrubosti mletí ještě o trošku lepší výsledek ...káva sice byla trochu moc kyselá a je to potřeba ještě dlouho ladit, ale na to že to jsou moje první pokusy, tak sem nadšený a více než spokojený díky za všecky moudra tady obsažené.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia new baby black - sklamanie
Kyselost bývá daná zpravidla použitou kávou. Už jsem ochutnal kávy z některých pražíren, které byly všechny na můj vkus dost kyselé. Tam už nikdy kupovat nebudu. Tyto kávy jsou patrně lepší pro alternativní přípravy kávy.
Z jaké kávy byly ty Tvé první pokusy?
Z jaké kávy byly ty Tvé první pokusy?
- Xeraf
- Příspěvky: 26
- Registrován: stř 10. úno 2016 18:45:54
- bydliště: Vsetín/Brno
- kávovar: Chemex, Clever dripper
- mlýnek: Wilfa Svart CGWS-130B
Re: Gaggia new baby black - sklamanie
No to je samozřejmě pravda, použil jsem Primacafe Standard...nevím nakolik má být kyselá nebo ne, ale myslím že to je i tím že jsem extrahoval trochu rychleji.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia new baby black - sklamanie
Primacafe Standard jsem jako jediné z těch směsí zatím neměl, ale troufám si odhadnout, že to kyselé nebude. Takže patrně zkusit vyšší teplotu. Jinak mě na kyselost nic zásadního nenapadá. Mletí a pěchování souvisí s rychlostí extrakce. Dosáhnout těch cca 30 ml za 25 vteřin z daného množství kávy. Chce to zkoušet a zkoušet. Osobně kávu moc často nevylévám (na vylití jsem měl za necelý rok jen pár šálků. Takže mohu dát najednou jen tak maximálně 3-4 pokusy, pak už bych byl moc plný kofeinu.
- Xeraf
- Příspěvky: 26
- Registrován: stř 10. úno 2016 18:45:54
- bydliště: Vsetín/Brno
- kávovar: Chemex, Clever dripper
- mlýnek: Wilfa Svart CGWS-130B
Re: Gaggia new baby black - sklamanie
Zatím musím říct, že tato mašinka je paráda. Po upravení hrubosti mletí a trošku aj teploty už Standart není kyselá a už není kyselá žádná která nemá být (pokud to teda zrovna nepokazím). Jsem z tohoto přístroje nadšený a je fakt paráda, jaké si teď můžu dávat kafíčko.
- Xeraf
- Příspěvky: 26
- Registrován: stř 10. úno 2016 18:45:54
- bydliště: Vsetín/Brno
- kávovar: Chemex, Clever dripper
- mlýnek: Wilfa Svart CGWS-130B
Re: Gaggia new baby black - sklamanie
Ahoj, mám s Gaggia new baby black problém s tím, že při extrakci z páky s dvojitou výpustí mi z jedné (z té vpravo) vyteče více kávy než z té levé. Tuto chybu pozoruju pravidelně a je pořád zhruba stejně velká. Chtěl bych jenom říct, že kávovar mám vyvážený a tampuju správně, těmito faktory to určitě není. Spíš si říkám, jestli není ta originální páka křivá. Tento rozdíl ve výsledném objemu, mě už začíná zlobit (rozdíl je to takových 10 ml, takže znatelný) a přemýšlím, že to vyřeším tak, že si koupím novou páku s nastavitelnou výpustí a tuto chybu tímto zkoriguju. Ale potřebuju poradit, jestli myslíte, že to pomůže a nebo případně čím by to ještě mohlo být a jak to vyřešit. Díky
- hunt01
- více pokročilý
- Příspěvky: 350
- Registrován: sob 14. led 2012 10:40:25
- bydliště: Šaratice / Brno
- kávovar: Carimali Uno, Brasilia Portofino, Astoria Compact
- mlýnek: Anfim Cody, Anfim Scody II
Re: Gaggia new baby black - sklamanie
1. Může být přicpaná sprcha
2. Může být křivá výpusť - to už jsem viděl několikrát.
2. Může být křivá výpusť - to už jsem viděl několikrát.
Servis a prodej profesionálních kávovarů.
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Gaggia new baby black - sklamanie
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- Xeraf
- Příspěvky: 26
- Registrován: stř 10. úno 2016 18:45:54
- bydliště: Vsetín/Brno
- kávovar: Chemex, Clever dripper
- mlýnek: Wilfa Svart CGWS-130B
Re: Gaggia new baby black - sklamanie
Znovu si musím pochválit tento můj strojek výše zmíněný problém s nerovnoměrným výtokem kafíčka jsem opravil koupí nastavitelné výpustě - a funguje to výborně. Jinak jsem teď udělal úpravu, že jsem snížil tlak (šroubem na třícestném ventilu) z továrních 13 barů na nynějších 9,5 a káva je lepší - je trochu vyváženější a jemnější. Podle mého je to za ty peníze dobrý strojek.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia new baby black - sklamanie
Tlak 13 baru je moc může to mít vliv na kyselost - nemám ověřené
Teplota vody může mít zásadní vliv na chuť kávy (konkretně naše PrimaCafé ) a to až takový, že káva bude velice kyselá (nepříjemně kyselá). S tím jsem se už setkal, ale vždy se nedá říct jestli je to způsobeno nízkou teplotou nebo vysokou. Setkal jsem se s obojím. Teplota vody je potřeba akorát.
Kdysi jsem v restauracích kam jsme dodávali kávu měřil teplotu těsnění v hlavě a porovnával to s chutí výsledné kávy. Ani zde neplatila žádná souvislost.
Prostě všechno je to o zkušenosti co v nastavení upravit a o znalosti té konkretní kávy co z ní má vytéct.
Teplota vody může mít zásadní vliv na chuť kávy (konkretně naše PrimaCafé ) a to až takový, že káva bude velice kyselá (nepříjemně kyselá). S tím jsem se už setkal, ale vždy se nedá říct jestli je to způsobeno nízkou teplotou nebo vysokou. Setkal jsem se s obojím. Teplota vody je potřeba akorát.
Kdysi jsem v restauracích kam jsme dodávali kávu měřil teplotu těsnění v hlavě a porovnával to s chutí výsledné kávy. Ani zde neplatila žádná souvislost.
Prostě všechno je to o zkušenosti co v nastavení upravit a o znalosti té konkretní kávy co z ní má vytéct.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior