Tenká krema - trochu moc hořké
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Buď zkuste něco z druhé ruky a pokud by to bylo moc, tak nezbývá než nějaký ten ruční mlýnek, ale zázraky nečekejte.
- mab
- nováček
- Příspěvky: 56
- Registrován: ned 11. bře 2012 16:43:57
- bydliště: Vyškov
- kávovar: Profitec pro300, aeropress, moka konvička, filtr
- mlýnek: Rancilio Rocky, Nuova Simonelli MDX, ceramill
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Je to nepříjemné, nerad to uslyšíte, ale je to prostě tak.
Mlýnek je důležitější, a to o dost, než kávovar.
Je to o tom aby namleté "kousky" kávy byly všechny stejné, nebo alespoň měly co nejmenší rozptyl velikostí.
Vzhledem k principu fungování nepřetlakových misek je to nutné.
Ano někdy se zadaří z levného ručního, nebo z mlýnku typu domo vykouzlit průměrnou velikost částic takovou, že nateče 30/30, ALE je jasné že v tom případě nedostanete nicmoc (z části přeextrahovaný a současně podextrahovaný výsledek)
V praxi to vypadá tak, že si nikdy nemůžete být jistý, jak výsledný produkt dopadne a z toho vyplývající frustrace. S dobrým mlýnkem namelete - utampujete a je to, s horším fungují možná rituály, případně tance u ohně a podobné praktiky, anebo taky ne.
Abych jen neplkal, existují i kvalitní ruční mlýnky na espresso, ale pohybujeme se v cenové relaci 2k+. Dočtete se o nich i tady na fóru.
Mlýnek je důležitější, a to o dost, než kávovar.
Je to o tom aby namleté "kousky" kávy byly všechny stejné, nebo alespoň měly co nejmenší rozptyl velikostí.
Vzhledem k principu fungování nepřetlakových misek je to nutné.
Ano někdy se zadaří z levného ručního, nebo z mlýnku typu domo vykouzlit průměrnou velikost částic takovou, že nateče 30/30, ALE je jasné že v tom případě nedostanete nicmoc (z části přeextrahovaný a současně podextrahovaný výsledek)
V praxi to vypadá tak, že si nikdy nemůžete být jistý, jak výsledný produkt dopadne a z toho vyplývající frustrace. S dobrým mlýnkem namelete - utampujete a je to, s horším fungují možná rituály, případně tance u ohně a podobné praktiky, anebo taky ne.
Abych jen neplkal, existují i kvalitní ruční mlýnky na espresso, ale pohybujeme se v cenové relaci 2k+. Dočtete se o nich i tady na fóru.
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Děkuji moc, nechci právě vyhodit peníze za další zbytečnost. Na forum jsem koukal a leckterý mlýnek si vyhlídl. Mohl byste mi prosím vy osobně doporučit nějaký ten lepší ruční, který se dá koupit v ČR.
Z elektrických předpokládám je nejlevnější Gaggia MDF. Co jsem četl tak wilfa svart a Baratza Encore nejsou vhodné na espresso.
Z elektrických předpokládám je nejlevnější Gaggia MDF. Co jsem četl tak wilfa svart a Baratza Encore nejsou vhodné na espresso.
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Tak asi půjdu už teď do Gaggia MDF, doufám že pár let vydrží a espresso z něj bude parádní
. I když mě tam trochu štve ten dozer.

Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- tomass
- Příspěvky: 1
- Registrován: čtv 03. led 2019 22:38:05
- bydliště: slovensko
- kávovar: siemens
- mlýnek: nemam
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
mozno som mimo temy vlakna, ale skuste poradit pri vybere mlynceka na espresso, rozhodujem sa medzi Iberital chalenge, Ascaso I-steel a Fiorenzato F4 nano (1,5r. z bazaru)
dik za nazor
dik za nazor
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
F4 samozřejmě
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Tak s novým mlýnkem jsou výsledky mnohem více konzistentní, ale setkal jsem se s dalším nečekaným problémem.
Kávu nyní připravuje tak, že misku gaggia 14g naplním celou a zarovnam, následně jsem lehce zatlačil a nechal domáčknout sprchou a sítkem misky.
výsledek viz obrázek úplně vpravo obrázek, teklo to na 60ml 25 sec. Ovšem crema mi přišla (moc tmavá, nevím možná taková má být) a chuť kávy taková suchá.
Pak jsem zkusil to samé s tím, že jsem kávu utampoval tamperem (silou cca 20kg). A výsledek byl chuťově podobný, jen to nateklo za 20 sec. Viz obrázek uprostřed a vlevo.
Počítám od zmáčknutí tlačítka. Melu na Gaggia MDF stupeň 4.
Jelikož to teče rychle, ale chut je ze začátku "suchá", tak nevím jakým směrem se mám ohledně korekce vydat. Děkuji za případnou radu
Odkaz na obr. https://photos.app.goo.gl/4itjaDktKzGYTivdA
Kávu nyní připravuje tak, že misku gaggia 14g naplním celou a zarovnam, následně jsem lehce zatlačil a nechal domáčknout sprchou a sítkem misky.
výsledek viz obrázek úplně vpravo obrázek, teklo to na 60ml 25 sec. Ovšem crema mi přišla (moc tmavá, nevím možná taková má být) a chuť kávy taková suchá.
Pak jsem zkusil to samé s tím, že jsem kávu utampoval tamperem (silou cca 20kg). A výsledek byl chuťově podobný, jen to nateklo za 20 sec. Viz obrázek uprostřed a vlevo.
Počítám od zmáčknutí tlačítka. Melu na Gaggia MDF stupeň 4.
Jelikož to teče rychle, ale chut je ze začátku "suchá", tak nevím jakým směrem se mám ohledně korekce vydat. Děkuji za případnou radu
Odkaz na obr. https://photos.app.goo.gl/4itjaDktKzGYTivdA
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Můj názor (předesílám, že nemusí být správný):
- naplnit a zarovnat misku nemusí znamenat dostatečně konzistentní dávkování. Raději bych vážil.
- "tampovat" kávu tím, že se stlačí sprchou (a přitom se otáčí, jak se páka utahuje) mi taky nepřijde jako dobrý nápad, puk se tím může rozbít a pak to bude kanálkovat. Mezi suchým pukem a sprchou by podle mne měla být mezírka, mokrý puk se o sprchu opřít může.
- jestli to teče rychle při dostatečném tampování, je potřeba zjemnit mletí a/nebo zvýšit dávku (pokud se do sítka víc vejde)
-tmavá crema může být vlastnost daného druhu kávy, zkuste jinou (nejlépe takovou, u které víte, jak má chutnat a vypadat).
- naplnit a zarovnat misku nemusí znamenat dostatečně konzistentní dávkování. Raději bych vážil.
- "tampovat" kávu tím, že se stlačí sprchou (a přitom se otáčí, jak se páka utahuje) mi taky nepřijde jako dobrý nápad, puk se tím může rozbít a pak to bude kanálkovat. Mezi suchým pukem a sprchou by podle mne měla být mezírka, mokrý puk se o sprchu opřít může.
- jestli to teče rychle při dostatečném tampování, je potřeba zjemnit mletí a/nebo zvýšit dávku (pokud se do sítka víc vejde)
-tmavá crema může být vlastnost daného druhu kávy, zkuste jinou (nejlépe takovou, u které víte, jak má chutnat a vypadat).
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Ok děkuji za postřech, zkusím se tedy vrátit na začátek a dokavaď to nedostanu do oka, tak půjdu tou "delší" cestou.
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
No ted me tak napadlo. Novou varku kavy, ze ktere jsem posilal foto, jsem dostal od kamarada z jedne prazirny v Praze s tim, ze tam maji to kafe dost levne a dobre. Je mozny ze to kafe je proste "hnusny" ??? Zkusil jsem od nich Brasilii a 17 -18 g mi sice nateklo od zmacknuti tlacitka za 32 sec, ale opet suche az spalene. To pred tim byla nejaka smes.
Mozna hledam celou dobu problem tam kde neni. Prece kdyz mi natece kafe za 20 sec, tak by nemelo chutnat spalene.... nebo si to alespon myslim.
Bud se mi rozbil kavovar, nebo maji proste hnusny kafe.
Predpokladam, ze bude nejlepsi objednat kavu na primacafe, kde je jiste, ze je kava kvalitni a dobra.
Mozna hledam celou dobu problem tam kde neni. Prece kdyz mi natece kafe za 20 sec, tak by nemelo chutnat spalene.... nebo si to alespon myslim.
Bud se mi rozbil kavovar, nebo maji proste hnusny kafe.
Predpokladam, ze bude nejlepsi objednat kavu na primacafe, kde je jiste, ze je kava kvalitni a dobra.
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
jo, klidně můžou mít hnusný kafe. co je to zač (ze zvědavosti)?
namlít o stupeň jeměnji a trošku míň kafe (aby se před extrakcí nedotýkal puk sprchy, jako fakt!).
namlít o stupeň jeměnji a trošku míň kafe (aby se před extrakcí nedotýkal puk sprchy, jako fakt!).
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Máte to v SZ, nevím jestli je vhodné na fóru primacafe psát o jiných, byť horších, pražírnách.
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Tak jsem objednal kavu zde na PC, tak se uvidi, jestli to bylo v kave, nebo rukama :D
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Poslední příspěvek: prosím o uzamčení
Bylo to kávou, nyní mám kávu od Primacafe a kávička výborná, jediný co, že ještě trošku bojuju s teplotou vody, ale to jest dáno kávovarmem
.
Díky moc za rady
Ještě asi budu mít pár dotazů, ale to už by bylo OT.

Bylo to kávou, nyní mám kávu od Primacafe a kávička výborná, jediný co, že ještě trošku bojuju s teplotou vody, ale to jest dáno kávovarmem

Díky moc za rady

Ještě asi budu mít pár dotazů, ale to už by bylo OT.
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- Tim
- Příspěvky: 4
- Registrován: pát 14. čer 2019 10:04:52
- bydliště: Brno
- kávovar: DeLonghi EC850
- mlýnek: Hario Mini Mill Slim Pro
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Zdravím, s kávou teprve začínám. Minulý rok jsem po nedůkladném průzkumu zakoupil standardní kávovar De Longhi EC850M. Po důkladnějším průzkumu a vzdělání na tomto fóru jsem pak k tomu ještě dokoupil nepřetlakovou jednoporcovou misku, váhu a Hario Mini Mill Slim Pro ruční mlýnek na kávu. Poté jsem začal experimentovat.
Aktuálně jsem ve stavu, kdy jsem již vyzkoušel 3 myslím docela kvalitní místní pražírny kávy a asi 4 druhy káv (Kolumbie, Brazilie Cerrado, Cuba, nějakou místní směs Arabik z jižní Ameriky). Přestože cílím na čas 25s, 7-8g, tak se mně nedaří dosáhnout stejné extrakce při stejných parametrech mletí, gramáže a snahy stejně silně tempovat. Nevíte čím by to mohlo být? Kdybych důvěřoval kávovaru a mlýnku, tak by na vině mohlo být jen tempování, ale stále více začínám podezřívat právě kávovar anebo i ten mlýnek. Jaký je váš názor?
Pak mám ještě problém s cremou. Nikdy se mně nepodařilo vytvořit minimálně cm silnou cremu. Vždy to byla tenká 2-3 mm crema, která při opakovaných tazích lžičkou nebyla pevná a neprostupná, ale lehce se potrhala a to i když jsem dosáhl pomalé extrakce +/- 25-30s. Nechápu už čím by to mohlo být a co dělat lépe. Myslíte, že dělám něco špatně já nebo je to technickým vybavením?
Aktuálně jsem ve stavu, kdy jsem již vyzkoušel 3 myslím docela kvalitní místní pražírny kávy a asi 4 druhy káv (Kolumbie, Brazilie Cerrado, Cuba, nějakou místní směs Arabik z jižní Ameriky). Přestože cílím na čas 25s, 7-8g, tak se mně nedaří dosáhnout stejné extrakce při stejných parametrech mletí, gramáže a snahy stejně silně tempovat. Nevíte čím by to mohlo být? Kdybych důvěřoval kávovaru a mlýnku, tak by na vině mohlo být jen tempování, ale stále více začínám podezřívat právě kávovar anebo i ten mlýnek. Jaký je váš názor?
Pak mám ještě problém s cremou. Nikdy se mně nepodařilo vytvořit minimálně cm silnou cremu. Vždy to byla tenká 2-3 mm crema, která při opakovaných tazích lžičkou nebyla pevná a neprostupná, ale lehce se potrhala a to i když jsem dosáhl pomalé extrakce +/- 25-30s. Nechápu už čím by to mohlo být a co dělat lépe. Myslíte, že dělám něco špatně já nebo je to technickým vybavením?
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Viděl bych to na kombinaci zařízení (low-cost kávovar a nepříliš vhodný ruční mlýnek) a suroviny (arabiky dávají obecně nízkou cremu, což není chyba, ale vlastnost). Vliv tampování není zas tak velký, tam bych problém nehledal. Nehomogenní mletí v tom Hariu bude asi hlavní problém. Začal bych nákupem kvalitního elektrického mlýnku na espresso (počítejte s investicí nejmíň v ceně vašeho kávovaru).
- Pantom
- více pokročilý
- Příspěvky: 118
- Registrován: ned 12. srp 2018 5:35:24
- bydliště: Olomoucký region
- kávovar: Gaggia classic plus, Gaggia Baby Twin,
- mlýnek: Rocky
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Vím, že je to zde pořád dokola, ale zkuste zdejší prima presso a potom můžete hodnotit.Je to ta nejlevnější směs, ale cremu umí suprovou.