Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Schwamko
- Příspěvky: 12
- Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
- bydliště: Pezinok
- kávovar: Lelit Bianca, Hario V60
- mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Pravdupovediac, najviac sa obávam, aby to nebolo kávovarom - mlynček myslím, že je relativne OK.
Kávu beriem vždy z vakuového balenia tak na dve dávky max. - nenechávam v mlynčeku väčšie množstvo.
Ako som spomínal, vážim každú várku s presnosťou na 0,1 g - presne 18 g. Takže dnes skúsim nahú páku, snáď ma to niekam posunie.
Teplota vody v kávovare bez PID by zrejme nemala mať tiež taký výrazný vplyv predpokladám.
Kávu beriem vždy z vakuového balenia tak na dve dávky max. - nenechávam v mlynčeku väčšie množstvo.
Ako som spomínal, vážim každú várku s presnosťou na 0,1 g - presne 18 g. Takže dnes skúsim nahú páku, snáď ma to niekam posunie.
Teplota vody v kávovare bez PID by zrejme nemala mať tiež taký výrazný vplyv predpokladám.
- Sam
- začátečník
- Příspěvky: 79
- Registrován: sob 02. črc 2011 22:30:46
- bydliště: Vamberk
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Gaggia je z výroby? Nebo již má upravený tlak na OPV? Z výroby dávají cca 14bar. Ono se to může zdát jako maličkost, ale vyšší tlak s rychlejším nárustem více "udusá" puk a průtok se sníží. Taky záleží jak to začne při tom rychlejším nárustu tlaku kanálkovat. Není to úplně jednoznačné, je ve hře více faktorů, ale zjednodušeně říci takto asi lze. Pokud by vše bylo stejné a jediná proměnná tlak, tak při 9 barech vyteče více objemu za stejný čas než při 14 barech. O to víc u světlejších káv. Je pak vhodné předspařovat.
- martinovic
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
- bydliště: Košice
- kávovar: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Professional postmil
- mlýnek: Kafatek Flat SSP, DF64 + SSP MP, Ceado E37j, Comandante NB
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Schwamko - odomielas pred shotom/pri zmene mletia aspon 2-3g? aby si sa zbavil starej pomletej kavy? jasom mal na specialite prvy dotyk kamenov na cca minus 1.5 a mlel som okolo 0. Skus vyraznejsie zjennit mletie, udrz davku, to co popisujes nasvedcuje nespravnej priprave puku s velkym channelingom. Specialita sice ma velky problem so zahrievanim kavy kvoli malym kamenom a malej mlecej komore takze viac shotov za sebou nebude rovnakych ale to au velmi diksretne zmeny v porovnani s tym co popisujes. Moj tip: zjemnit mletie davka cca 15g do double sitka, vazit kavu v sitku a napoj v salke dostat sa na br 1:2 za 23-30sekund a samozrejme naked paka.
- Schwamko
- Příspěvky: 12
- Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
- bydliště: Pezinok
- kávovar: Lelit Bianca, Hario V60
- mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Martinovic,
tak s odsupom času a novým infom sa idem zasa poradiť.
áno, kávu vždy odomielam, aktuálne som sa s nahou pákou dostal na omnoho vyrovnanejšie extrakcie. Taktiež extrakcia vyzerá celkom fajn avšak, myslím,že stále mam problém s chanellingom (hľadal som aj tu na fóre, no moc som toho nenašiel)
Aj keď extrakcia vyzerá celkom fajn (krátka ukážka tu)
https://photos.google.com/photo/AF1QipN ... e5KS4fvN15
Vo výsledku vyzerá moje espresso asi nejak takto, čo znamená, že mi "veľmi jemne" prská káva z nahej páky kade tade...
https://photos.google.com/photo/AF1QipN ... ZzZU3GSTTR
Zo začiatku vyslovene striekala, ale neskôr sa mi to podarilo ustáliť - toto je však taký "jemný rozprsk", ktorý neviem ako eliminovať.
Doba extrakcie je fajn, 18g kávy a 36 g espressa do 30 sekund - jemnejšie alebo silnejšie tamperovať ?
Vďaka
tak s odsupom času a novým infom sa idem zasa poradiť.
áno, kávu vždy odomielam, aktuálne som sa s nahou pákou dostal na omnoho vyrovnanejšie extrakcie. Taktiež extrakcia vyzerá celkom fajn avšak, myslím,že stále mam problém s chanellingom (hľadal som aj tu na fóre, no moc som toho nenašiel)
Aj keď extrakcia vyzerá celkom fajn (krátka ukážka tu)
https://photos.google.com/photo/AF1QipN ... e5KS4fvN15
Vo výsledku vyzerá moje espresso asi nejak takto, čo znamená, že mi "veľmi jemne" prská káva z nahej páky kade tade...
https://photos.google.com/photo/AF1QipN ... ZzZU3GSTTR
Zo začiatku vyslovene striekala, ale neskôr sa mi to podarilo ustáliť - toto je však taký "jemný rozprsk", ktorý neviem ako eliminovať.
Doba extrakcie je fajn, 18g kávy a 36 g espressa do 30 sekund - jemnejšie alebo silnejšie tamperovať ?
Vďaka
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Tie odkazy nejdu. Aky mas priestor medzi sprchou a kavou ? Ze ci ti tam sprcha nahodou neurobi na zaciatku "dierky" a potom ti to robi ten channeling...
- Schwamko
- Příspěvky: 12
- Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
- bydliště: Pezinok
- kávovar: Lelit Bianca, Hario V60
- mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Nazdar, neviem prečo tie odkazy nefunguju je to standard google drive. Skúsim to pozrieť.
Ale v podstate, aj keď z nahej páky tečie pekne, zjavne prská jemne okolo takže pohárik je oprskaný jemnými kvapakmi kávy a rozhodne to nevyzerá dobre...
Dávam 18 g do double basketu, priestor medzi sprvchou a kávou neviem presne (ako by som to zistil)... ale keď vyberiem puk, niesú v ňom žiadne silno otlačené stopy po sprche...
Ale v podstate, aj keď z nahej páky tečie pekne, zjavne prská jemne okolo takže pohárik je oprskaný jemnými kvapakmi kávy a rozhodne to nevyzerá dobre...
Dávam 18 g do double basketu, priestor medzi sprvchou a kávou neviem presne (ako by som to zistil)... ale keď vyberiem puk, niesú v ňom žiadne silno otlačené stopy po sprche...
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Staci ti jedna dierka v puku a uz to ide.
Mne sa osvedciloze tam vidim otlacenu tu "srubku" zo sprchy... asi by som pridal gramaz, resp nasledne dal hrubsie mletie. Proste ti na zaciatku moze z jednej dierky vystrieknut voda ktora narusi ten vrch puku a urobi tam kanalik...
Mne sa osvedciloze tam vidim otlacenu tu "srubku" zo sprchy... asi by som pridal gramaz, resp nasledne dal hrubsie mletie. Proste ti na zaciatku moze z jednej dierky vystrieknut voda ktora narusi ten vrch puku a urobi tam kanalik...
- Schwamko
- Příspěvky: 12
- Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
- bydliště: Pezinok
- kávovar: Lelit Bianca, Hario V60
- mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Ahojte,
pridávam obrázok ktorý nešiel cez vyššie uvedený odkaz.
TAkže, aj keď mám extrakciu v OK čase, a nakoniec aj káva je fajn (skúšal som to aj na viacerých druhoch ), tak ten bottomless filter mi proste vždy pohárik takto "ocáká".
No big deal, ale v rôznych videách čo som videl to ide krásne, takže zrejme nejak sa to dá.
Aktuálne mám 18g v páke.
pridávam obrázok ktorý nešiel cez vyššie uvedený odkaz.
TAkže, aj keď mám extrakciu v OK čase, a nakoniec aj káva je fajn (skúšal som to aj na viacerých druhoch ), tak ten bottomless filter mi proste vždy pohárik takto "ocáká".
No big deal, ale v rôznych videách čo som videl to ide krásne, takže zrejme nejak sa to dá.
Aktuálne mám 18g v páke.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Moje zkušenost je, že některé kávy kanálkují víc, některé míň. A vždycky víc při hrubším mletí. Pokud kanálkuje při 18g, tak při 16 g se mletí zjemní a nekanálkuje, nebo naprosto bezvýznamně. Prostor nad pukem je lepší větší, alespoň podle světových baristů. Nehodnotím, jestli mají vždycky pravdu, ale mně funguje snížení dávky kávy a chuť mi tak taky vyhovuje víc. Používám 16g v LM misce, taky jsem začínal s 18, ale nebylo to ono.
Samozřejmě bude taky záležet na nástupu tlaku (preinfuze) apod. Ale otištěná sprcha znamená akorát, že je kávy moc a po uvolnění tlaku mokrá expanduje a otiskne se. Naopak při nástupu lehčeji udělá kanálek přímo do kávy, než při beztlakém naplnění mezery a následném roznesení v nateklé vodě.
Ale co kávičkář, to názor, každý to dělá po svém.
Samozřejmě bude taky záležet na nástupu tlaku (preinfuze) apod. Ale otištěná sprcha znamená akorát, že je kávy moc a po uvolnění tlaku mokrá expanduje a otiskne se. Naopak při nástupu lehčeji udělá kanálek přímo do kávy, než při beztlakém naplnění mezery a následném roznesení v nateklé vodě.
Ale co kávičkář, to názor, každý to dělá po svém.
- Schwamko
- Příspěvky: 12
- Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
- bydliště: Pezinok
- kávovar: Lelit Bianca, Hario V60
- mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Danst,
vďaka za názor, skúsim sa "vrátiť" ku 16g (začal som tak no tiež z podnetov som prešiel na 18g).
skúsim teda ešte 16 v bottomless páke čo to urobí.
p.s.: čo robím zle ak mi nechce priložiť ani 164kg JPG obrázok ? Linky z google disku nefungujú a nejak nezvládam ani toto ;o)
vďaka za názor, skúsim sa "vrátiť" ku 16g (začal som tak no tiež z podnetov som prešiel na 18g).
skúsim teda ešte 16 v bottomless páke čo to urobí.
p.s.: čo robím zle ak mi nechce priložiť ani 164kg JPG obrázok ? Linky z google disku nefungujú a nejak nezvládam ani toto ;o)
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Ty máš OPV na té Gaggii upravený na 9baru? 

Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- Schwamko
- Příspěvky: 12
- Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
- bydliště: Pezinok
- kávovar: Lelit Bianca, Hario V60
- mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Knightey,
Keď mám byť úprimný netuším. Gaggiu som kúpil z bunacafe ako prišla tak je, čiže iba ak by to nastavovali priamo tam.
Keď mám byť úprimný netuším. Gaggiu som kúpil z bunacafe ako prišla tak je, čiže iba ak by to nastavovali priamo tam.
- pifko
- Příspěvky: 48
- Registrován: úte 26. pro 2017 12:11:07
- bydliště: Praha
- kávovar: DIY saturated grouphead, Aeropress, V60
- mlýnek: Eureka Olympus 75 E HS, DIY brew grinder
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Za mě osobně je pro konzestenci a omezení kanálkování jako základ WDT. Zkus se podívat, jak kdo provádí Weiss Distribution Technique. Jestli po namletí ihned tampuješ, tak zařazením tohoto kroku se výsledky rapidně zlepší.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Schwamko:
To záleží, jestli máš jejich BC edici a nebo ne
To záleží, jestli máš jejich BC edici a nebo ne

Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- igis
- Příspěvky: 25
- Registrován: pát 02. lis 2012 10:48:37
- bydliště: Bojnice
- kávovar: Gaggia Evolution, Rancilio Silvia PID BC
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Ako to teda skončilo? Tiež sa trochu trápim s nahou pákou, prvé pokusy ma nadchli ale teraz mi pri extrakcii začali striekať tenké pramienky vody, ktorá vyzerá byť skoro číra. Na puku nejaké stopy po kanálkovaní nevidno
- igis
- Příspěvky: 25
- Registrován: pát 02. lis 2012 10:48:37
- bydliště: Bojnice
- kávovar: Gaggia Evolution, Rancilio Silvia PID BC
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Na nete je viacero poučných videí ohľadne diagnostiky chýb pomocou nahej páky a iné, myslím, že ma to dosť posunulo dopredu. Treba trochu rozumieť angličtine (prípadne si zavolajte tlmočníka z rodiny). Doteraz som ako kľúčové veci riešil mlynček, kávu a kávovar, teraz som zistil aký veľký podiel na výsledku má práca s pákou (plnenie kávou, distribúcia, zarovnanie, utláčanie). Myslím, že to viacerým kávičkárom môže veľmi pomôcť.
Napríklad:
Napríklad:
Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/watch?v=rHG1EWbrk9Q
https://www.youtube.com/watch?v=4d8ZHKLv3X8
https://www.youtube.com/watch?v=kC508VQUc7k
- Schwamko
- Příspěvky: 12
- Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
- bydliště: Pezinok
- kávovar: Lelit Bianca, Hario V60
- mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Ďakujem všetkým za rady.. medzitým som sa posunul na Lelit Bianca, tak postupne riešim dalšie "výzvy" ;o)
Samozrejme bottomless páka je "must use" ...
Samozrejme bottomless páka je "must use" ...
- milda001
- Příspěvky: 9
- Registrován: úte 29. zář 2020 7:20:16
- bydliště: Náměšť nad Oslavou
- kávovar: Quick Mill QM67
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Schwamko, mám stejný mlýnek. Vypozoroval jsem, že při mletí se mě nesmí namletá káva odrážet z páky a lítat kolem. Pokud ano, je to hrubé a kafé prostě rychle teče. Záleží hodně na kávě, ale pohybuju se kolem 0,5 - 1,2. Kávu utlačím velmi s citem nebo použiju distributor. Jak jsi na tom ty?
Hodně také záleží na kávě, kterou připravuji. U některé je 17 g do double páky ok, někde musím dát 18-19 g.
Hodně také záleží na kávě, kterou připravuji. U některé je 17 g do double páky ok, někde musím dát 18-19 g.
- Schwamko
- Příspěvky: 12
- Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
- bydliště: Pezinok
- kávovar: Lelit Bianca, Hario V60
- mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Používam distribútor, mlynček idem od 0,5 do 1,5 podľa kávy. Nemeliem priamo do páky lebo často striedam kávy takže si vážim single dose a presypam do páky presne množstvo. Väčšinou 18 g keď som spokojný s hrúbkou mletia prispôsobujem váhu +/- 0.5 gramu. Niekedy som kvôli konzistentnosti vynechal aj tampovanie a išiel som iba na distribútor (jedna premenná dole) ale zasa je to o to viac skúšania atď...
- milda001
- Příspěvky: 9
- Registrován: úte 29. zář 2020 7:20:16
- bydliště: Náměšť nad Oslavou
- kávovar: Quick Mill QM67
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita
Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso
Schwamko, pořídil jsem si bezednou páku. Musím říct, že z double páky jsem nikdy takovou krému a konzistenci kávy nedostal. Je zde sice moc velký košík 21g, takže asi budu muset vyměnit za menší, nemáš s tím zkušenost?