Dobrý den všem,
Koupil jsem Catler ES8012 jako espresso zelenáč a začínám být zoufalý. Kdyby kávovar něco málo nevážil tak ho prohodím asi oknem ven na dětské hřiště. Udělal jsem na něm asi sto káv, používal jsem dual wall misku i nepřetlakovou misku pro dvě porce i singl, experimentuji s hrubosti namletí od nejemější kávy až po nejhrubší a výsledná káva se podle mě nedá pít. Zkoušel jsem i namletou komerční kávu standardní kvality i namletou kávu na externím mlýnku.
Výsledek je vždy totálně kyselá káva, celé tělo kávy je (espresso se tomu nehodí říkat) je kyselé i po zamíchání jakobyste vymačkali celý citrón, stejná várka z moka konvičky nebo french pressu v pohodě. Dělal jsem i test na slepo kdy jsem udělal kávu v kávovaru, french pressu, moka konvici a dal napít rodině. Výsledek vždy 100% = vylití hrnku z kávovaru do umyvadla. Cremu to jakž takž má, po rozhrnutí lžičkou se vrací. Kávu na porce vážím, vážím i hrnek při extrakci a stopuji čas a nedaří se a nedaří.
Je to rukama nebo kávovarem? Používám kvalitní kávy pražené v lokální pražírně. Vždy čerstvé a začíná mi být líto peněž za surovinu. Kávy, které používám mám vyzkoušené i z kavárny (patří ji pražírna) a vše v pohodě jsou mé oblíbené. Doma je to nepoživatelné. Kávovar je z druhé ruky, je na něj ještě rok a půl záruka. Hlava i těsnění je čisté, voda je filtrována filtrem v kávovaru i skrze filtrační konvici. Celý kávovar vypadá jako nový.
Řídím se v životě heslem, že prvních 1000 pokusů v čemkoliv je nejhorších, tady mi už ale dochází trpělivost po 100 pokusech. Myslíte, že bych měl dát kávovaru ještě šanci, něco dělám špatně? Zatím mi z toho nevylezlo nic pitelného a když udělám mnohem chutnější kávu ve french pressu nebo moka konvičce tak myslím, že je sakra zle
Po prostudování fóra modlení se ať je to kávou jsem zakoupil směsi pro espresso z PC (Qpresso atd.) a čekám na dodání a zkoušku. Dnes jsem byl v oblíbené kavárně ve Zlíně spojené s pražírnou a americano z etiopie bylo také kyselejší...
Díky za jakoukoliv pomoc