Nedaří se esspreso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- robertSVK
- více pokročilý
- Příspěvky: 138
- Registrován: pon 23. bře 2015 16:22:07
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Saeco Aroma SIN015 PID (2001), Gaggia New Baby PID
- mlýnek: Gaggia MDF (1983)
Re: Nedaří se esspreso
Toto fórum je výborné v tom, že na všetky tvoje otázky tu už odpovede sú. Fakt si k tomu sadni, použi hľadanie, alebo len tak čítaj. Pýtať sa na rôzne veci v jednom vlákne neprospeje prehľadnosti fóra.
Kávovary: Saeco Aroma (SIN015), PID;
Mlynčeky: Hario Mini Mill, Gaggia MDF (1983), Saeco (samodomo)
Mlynčeky: Hario Mini Mill, Gaggia MDF (1983), Saeco (samodomo)
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Nedaří se esspreso
Balení na 8 dní je úplně v pohodě. Jasně, lidi, co si měří kafe refraktometrem se budou asi hádat. Já ho radši piju
. Kupuji většinou 350g a vydrží mi klidně tři týdny. V mlýnku mám odhadem tak 50-80g a průběžně dosypávám z původního balení (ziplock sáček s ventilem). Když koupím víc kafe najednou, tak jedno balení nechávám ve skříňce a zbytek putuje do mrazáku. Rovnou v původním obalu. V kávě udělané hned po nákupu a za ty tři týdny nepozoruju žádný zásadní rozdíl. Je třeba počítat s tím, že za tu dobu se změní stav zrn a bude třeba jemě doladit mletí nebo dávku. Kažodpádně šance, že káva bude jiná kvůli jinak nahřátému kávovaru, trochu jinému tampování nebo meltí je daleko větší než že se káva zkazí vlivem stárnutí v řádu dnů nebo nějakého týdne.

- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Nedaří se esspreso
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- Gorbash
- Příspěvky: 9
- Registrován: pon 27. srp 2018 12:01:24
- bydliště: Písek
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita
Re: Nedaří se esspreso
Zdravím, tak píši se zkušeností po koupi kávy zde z PC a to prima presso. Použití 14g misky a do ní 16g kávy. Kávovar předehříván 1h. Použit coffee distributor pro rovný povrch a lehce tamper. Seřízení mlýnku na jemno tak, aby za 30sec bylo cca 30ml (g) kávy. Výsledek takový, že crema pěkná cca 5mm, ale chuť stále lehce kyselá. Odzkoušeno i přidání lehce na hrubosti/jemnosti, chuťově pořád podobné. Nejste prosím někdo z okolí Písku, respektivě jižních Čech? Abych mohl porovnat chuť, neboť už nevím s čím si mám hrát.
Děkuji s pozdravem
Děkuji s pozdravem
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Nedaří se esspreso
Napadá mě teplota při extrakci. To, že je kávovar nahřátý (tzn. je horká hlava) neznamená u stroje bez PIDu, že je taky teplá voda. Hystereze termostatu u Silvie je poměrně velká a rozptyl teplot v rámci cyklu může být klidně 15 °C, ne-li víc. Je potřeba spustit extrakci vždy ve stejný moment v závislosti na zhasnutí kontrolky nahřívání. Teď nevím, při kolika to vypíná, tipuji tak 105°C, pak to jde ještě chvíli nahoru, jak dobíhá spirála a pak se to otočí zpět. Víc by poradili ti, co si s tím hráli. Já mám PID, takže tohle neřeším. Když zapnete extrakci těsně před tím než se nahřívání zapne, tak v bojleru není 105, ale třeba 90, ne-li míň. A to už kyselou kávu způsobit může.
A pak samozřejmě surovina. Neznám to, co používáte, ale spousta káv prostě trochu kyselých je (naštěstí
).
A pak samozřejmě surovina. Neznám to, co používáte, ale spousta káv prostě trochu kyselých je (naštěstí

-
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: úte 29. lis 2016 10:41:47
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
- mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030
Re: Nedaří se esspreso
Ja si u Silvie pomáhal teplotní sondou. Kterou jsem měl umístěnou na boku bojleru. Mezi bojler a izolaci. Vařil jsem kávu na sestupné hraně teploty. Vypozoroval jsem která teplotá byla nejvhodnější a už jsem mohl vařit se stejným výsledkem.
- MirekCek
- více pokročilý
- Příspěvky: 111
- Registrován: pát 16. zář 2016 8:50:37
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Lelit PL41TEM, AP
- mlýnek: Eureka Mignon, Porlex mini
Re: Nedaří se esspreso
Proc se tu furt pitvaji otazky milionkrat zodpovezene..?
Nechapu.. Staci hledat a po par vterinach mas vysledky, po par minutach odpovedi...
Nechapu.. Staci hledat a po par vterinach mas vysledky, po par minutach odpovedi...