Prosim o radu na co se zamerit [update 3.11.2016]
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Prosim o radu na co se zamerit [update 3.11.2016]
Ahoj aktualne se potykam s problemem naladit optimalne muj kavovar mlynek.
Mam elektru miniverticale A1 a macap m2m.
Bohuzel vsechny postupy co jsem zkousel nevedou k tizenemu cili.
Hlavnim problem co mam je toto chovani.
Pokud kava ze zacatku se extrahuje docela slibne tak v prostredku se neco stane a zacne kava teci rychle plna bublinek takze zadna crema znehodnocene espresso.
Kdyz vyndam hlavu povrh kavy vypada jako rozbardovany plnu dulku od vody atd.
Zkouseno na ruznych kavach cerstve prazenych tak standartnich atd.
Zitra se pokusim neco nafotit pro ilustraci.
Dekuji za pomoc a hlavne radu na co se zamerit.
Mam elektru miniverticale A1 a macap m2m.
Bohuzel vsechny postupy co jsem zkousel nevedou k tizenemu cili.
Hlavnim problem co mam je toto chovani.
Pokud kava ze zacatku se extrahuje docela slibne tak v prostredku se neco stane a zacne kava teci rychle plna bublinek takze zadna crema znehodnocene espresso.
Kdyz vyndam hlavu povrh kavy vypada jako rozbardovany plnu dulku od vody atd.
Zkouseno na ruznych kavach cerstve prazenych tak standartnich atd.
Zitra se pokusim neco nafotit pro ilustraci.
Dekuji za pomoc a hlavne radu na co se zamerit.
Naposledy upravil(a) kluk dne čtv 03. lis 2016 20:30:18, celkem upraveno 1 x.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Prosim o radu na co se zamerit
To vypadá na kanálkování. Děláš Kávu z jednoporcové misky nebo dvouporcové?
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Prosim o radu na co se zamerit
Prostor mezi hlavou kávovaru, difuzorem a sítkem sprchy je čistý? Kolik dáváš kávy a jak moc tampuješ? Chtělo by to změřit tlak a nahou páku pro kontrolu extrakce. Může to být i špatná distribuce kávy v misce a malá síla tampování popřípadě hrubé mletí....
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Re: Prosim o radu na co se zamerit
Diky za rychle rady.
Delam z dvojporcove misky.
Hrubost mleti jsem zkousel ji v dost velkem rozsahu a stale ta sama chyba.
Tempovani jsem zkousel od hodne velke sily po jen zatazeni na povrchu. Extrakce bud neprobehla nebo prilis rychle podle ocekavani.
Jedine co me napadlo ze davam malo kavy jelikoz zustava dost vody nad kavou v misce.
Kavu davam 14 - 16g a prijde mi ze po upechovani zustava dost velky prostor v misce.
Dneska se kounu zda dokazi rozebrat sitko sprchy a kouknout zda tam neni necistota.
Delam z dvojporcove misky.
Hrubost mleti jsem zkousel ji v dost velkem rozsahu a stale ta sama chyba.
Tempovani jsem zkousel od hodne velke sily po jen zatazeni na povrchu. Extrakce bud neprobehla nebo prilis rychle podle ocekavani.
Jedine co me napadlo ze davam malo kavy jelikoz zustava dost vody nad kavou v misce.
Kavu davam 14 - 16g a prijde mi ze po upechovani zustava dost velky prostor v misce.
Dneska se kounu zda dokazi rozebrat sitko sprchy a kouknout zda tam neni necistota.
- Vlad
- více pokročilý
- Příspěvky: 145
- Registrován: stř 15. čer 2016 12:49:19
- bydliště: Michalovce
- kávovar: jura, delonghi, french press bodum, bialetti, atd.
- mlýnek: Lodos
Prosim o radu na co se zamerit
Ja niekedy davam aj 18 - 20 g. Mozno aj taky extrem pomoze. Co na to hovori tvoj ventil? Ako dlho odvadza vodu od spustenia extrakcie?
Re: Prosim o radu na co se zamerit
Kód: Vybrat vše
https://photos.google.com/share/AF1QipMWVTOcgzXSJKumeWQLzWfsiQsaC7yqCNAiQGYRXyQIZuDgmGi-vx8hJ_LcxHzxuA?key=OGcyUVZzdmYxVFdiTWhtcG02NnprZ0RmQXpxWXRn
K te otazce myslite za jak dlouho se otevre ventil a dojde k pusteni vody do odkapavaci misi ?
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Prosim o radu na co se zamerit
Tak tomu sa hovori mega kanal
A dokonca dva. Tipujem to na preplnovanie misky. Skus dat menej kavy.

Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Re: Prosim o radu na co se zamerit
Jo jo proto rikam ze je kava se nedari 
Jinak ono ani tak nezalezi na mnozstvi kavy tento kanal se tam utvori pokazde.
V kavovaru je novy cerpadlo ventil takze je to kompletne novy.
Co se tyce misky pouzivam IMS verzi.
Opravdu jsem zkusil kde co ale vysledek je porad stejny.
Je mozne ze by sla voda pod vetsim tlakem nez by melo ?
Je moznost tento tlak pripadne nejak regulovat ?
diky za odpovedi a pomoc.

Jinak ono ani tak nezalezi na mnozstvi kavy tento kanal se tam utvori pokazde.
V kavovaru je novy cerpadlo ventil takze je to kompletne novy.
Co se tyce misky pouzivam IMS verzi.
Opravdu jsem zkusil kde co ale vysledek je porad stejny.
Je mozne ze by sla voda pod vetsim tlakem nez by melo ?
Je moznost tento tlak pripadne nejak regulovat ?
diky za odpovedi a pomoc.
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Prosim o radu na co se zamerit
Skus natocit vydaj vody cez sprchu bez paky.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Prosim o radu na co se zamerit
To klidně může být tím novým čerpadlem. Může dávat vyšší průtok/ tlak. Lze to štelovat OPV (přetlakový ventil), jestli jej Elektra má. To najdeš v rozkresu. Pak také potřebuješ manometr nebo to označit a nastavovat zkoušením a reakcí v hrnku...Ta distribuce a tampování také nic moc.... 

Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Re: Prosim o radu na co se zamerit
no jo no jo no jo :D zkousim co umim
Ale ono seto snad brzo poda. A jestli ne pujdu nekam na zaucenou
Takze aktualni posun pro dnesek. Video ani posilat nemusim.
Problem cislo jedna byl v teplote. Ted jak jsem to zkoumal tak jsem si vsiml ze pri pusteni naprazdno uniklo dost pary takze voda asi byla hodne prehrata.
Aktualne jsem stahl teplotu a vysledek se neda porovnat.
Diky za rady a trpelivost se mnou.
Zitra pokracovani v tom co jsem zacal dneska a snad se doberem ke spravemu cili.
video
Ale ono seto snad brzo poda. A jestli ne pujdu nekam na zaucenou

Takze aktualni posun pro dnesek. Video ani posilat nemusim.
Problem cislo jedna byl v teplote. Ted jak jsem to zkoumal tak jsem si vsiml ze pri pusteni naprazdno uniklo dost pary takze voda asi byla hodne prehrata.
Aktualne jsem stahl teplotu a vysledek se neda porovnat.
Diky za rady a trpelivost se mnou.
Zitra pokracovani v tom co jsem zacal dneska a snad se doberem ke spravemu cili.
Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/watch?v=b5SrPFjAlDA
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Prosim o radu na co se zamerit
To muselo být ale to kafe hořké. Zkus si trochu více pohrát s tampováním. Trochu sniž dávku kávy na těch 14-15 g a můžeš dát o něco jemnější mletí. Pěkně to srovnej, aby byl povrch stejně vysoký, trochu zmáčkni, pak klepni zboku na páku, aby Ti odskočila káva od okrajů misky, která zůstala po prvotním zmáčknutí na stěnách nad ostatní kávou, pak hodně zmáčkni (podle konstituce, klidně i 20-30kg), odlehči a trochu můžeš zatočit tamperem. Pak musí být povrch dokonale rovný a uhlazený...
PS. Teď jsem se díval na to video, to máš skoro jak na šlehání mléka. To je přehřáté jako ten růžový všežravec! Ze sprchy Ti musí jít volně jen voda a neměla by se od ní tvořit ani pára. Ty tam máš páru pod tlakem jako u parní lokomotivy.
Dokud nedosáhneš tohoto stavu, nezačínej s extrakcí.
PS. Teď jsem se díval na to video, to máš skoro jak na šlehání mléka. To je přehřáté jako ten růžový všežravec! Ze sprchy Ti musí jít volně jen voda a neměla by se od ní tvořit ani pára. Ty tam máš páru pod tlakem jako u parní lokomotivy.

Dokud nedosáhneš tohoto stavu, nezačínej s extrakcí.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Re: Prosim o radu na co se zamerit
j.bill diky moc za rady zitra na to vlitnu.
jak jsem psal snizil jsem teplotu a voda tece uz mnohem lepe.
takze uz nemuzu pouzit sveho oblibence tim kutila taylora aby to melo vetsi vykon. Holt nekdy je lepe mene.
Zitra zkusim pohrat s tampovanim a snad to vyjde.
drzte palce.
jak jsem psal snizil jsem teplotu a voda tece uz mnohem lepe.
takze uz nemuzu pouzit sveho oblibence tim kutila taylora aby to melo vetsi vykon. Holt nekdy je lepe mene.
Zitra zkusim pohrat s tampovanim a snad to vyjde.
drzte palce.
- bruno75
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
- bydliště: Trnava, SK
- kávovar: ECM Mechanika IV Profi
- mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm
Re: Prosim o radu na co se zamerit
Nemáš to prepnuté na výdaj pary? Mne sa zdá tá teplota príliš vysoko aby to bolo v medziach nadstavenia.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Re: Prosim o radu na co se zamerit
urcite ne ted si hraju s teplotou kdy se voda nebude prehrivat a bude tlacit spravne teplou vodu.
a samozrejme s tampovanim az dostanu do ruky. Ale uz ted leze z kavovaru nepomerne lepsi kava nez pred tim.
a samozrejme s tampovanim az dostanu do ruky. Ale uz ted leze z kavovaru nepomerne lepsi kava nez pred tim.
Re: Prosim o radu na co se zamerit [update 3.11.2016]
Tak co jsem zjistil podle mereni teploty:
pokud nastavim teplotu tak aby tekla voda bez pary dostanu se na nejakych 86 stupnu (ukazatel na kolecku, kterym nastavuji teplotu je na 60 stupnich)
pocitove kava co dostanu je studena.
Pokud nastavim teplotu vody tak abych se dostal na 91 stupnu plus minus dostavam se dostavu na videu. (ukazatel na kolecku teploty je 70 stupnu plus) pocitove kava je spravne tepla.
Mam dotaz na zkusenejsi lidi zde: je toto normlani chovani horka voda tlak proste kavovar tlaci paru pri nizssich teplotach ? Nebo je termostat, ktery je spatny nebo je mozny jinde problem ?
diky za pomoc
a omlouvam se pripadne za trapny otazky zacatenika.
pokud nastavim teplotu tak aby tekla voda bez pary dostanu se na nejakych 86 stupnu (ukazatel na kolecku, kterym nastavuji teplotu je na 60 stupnich)
pocitove kava co dostanu je studena.
Pokud nastavim teplotu vody tak abych se dostal na 91 stupnu plus minus dostavam se dostavu na videu. (ukazatel na kolecku teploty je 70 stupnu plus) pocitove kava je spravne tepla.
Mam dotaz na zkusenejsi lidi zde: je toto normlani chovani horka voda tlak proste kavovar tlaci paru pri nizssich teplotach ? Nebo je termostat, ktery je spatny nebo je mozny jinde problem ?
diky za pomoc
a omlouvam se pripadne za trapny otazky zacatenika.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Prosim o radu na co se zamerit [update 3.11.2016]
Jak se můžeš při 91°C dostávat do stavu na videu? Tam je 100+ (pára pod tlakem)kluk píše:Tak co jsem zjistil podle mereni teploty:
pokud nastavim teplotu tak aby tekla voda bez pary dostanu se na nejakych 86 stupnu (ukazatel na kolecku, kterym nastavuji teplotu je na 60 stupnich)
pocitove kava co dostanu je studena.
Pokud nastavim teplotu vody tak abych se dostal na 91 stupnu plus minus dostavam se do stavu na videu. (ukazatel na kolecku teploty je 70 stupnu plus) pocitove kava je spravne tepla.
....
Prosím Tě, vykašli se na pocity. Máš rychlý digitální teploměr, kterým bys měřil vodu vytékající ze sprchy na sítku sprchy? Pokud ano, odpusť přes sprchu trochu vody (2-3 sekundy) přilož teploměr na sítko sprchy a zmáčkni tlačítko pro extrakci, musíš se dostat na teplotu kolem 93°C po dobu alespoň 8-10 sekund, pak může klesat. Na čísla na kolečku termostatu nehleď. Jestli tam bude 60 nebo 80 je fuk, když necháš kávovar nahřát cca 30 minut a provedeš odpuštění a měření, musí tam být tato teplota. Pokud teploměr nemáš, musíš docílit stavu, kdy je voda ze sprchy horká, ale netvoří se na sprše bublinky a pára. Jak to vypadá si najdi na ukázce spouštění extrakce u nějakého HX systému na YouTube. Ten kávovar je nový? Máš k němu návod?
Pokud se Ti povede docílit tohoto stavu, ale teplota by velmi kolísala (někde jsem četl, že Elektry prý mají se stabilitou teploty problémy), jednou by ti dávala dobrou teplotu, podruhé výrazně jinou, bude nejspíš problém s nastavitelným termostatem. (spíná a vypíná, "jak se mu zachce" a ne s definovanou hysterezí)
PS: https://www.youtube.com/watch?v=JvyS3YGV_Ck
tady krásně vidíš, co dělá voda při různých teplotách...
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Prosim o radu na co se zamerit [update 3.11.2016]
espresso není turek (zalívaná káva), setkával jsem se s tím běžně, že se turkařům zdálo espresso málo teplé
Espresso nemá být horké (jako že se z něho nemusí kouřit).
Espresso nemá být horké (jako že se z něho nemusí kouřit).
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- dusan333
- pokročilý
- Příspěvky: 88
- Registrován: sob 24. lis 2012 2:51:43
- bydliště: Košice
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso i-steel i1
Re: Prosim o radu na co se zamerit [update 3.11.2016]
Teplota v šálke tuším 67° +- 3°C.
Teplota vody pri sparovaní (nenapadá ma lepší výraz) 88°+-2°C.
Teplota vody pri sparovaní (nenapadá ma lepší výraz) 88°+-2°C.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Prosim o radu na co se zamerit [update 3.11.2016]
Teplotu 88 stupňů víceméně nelze pro současnou kávu (pražení a dávky v misce) používat, ani v kávovarech není normálně nastavena (tím se myslí i u jednoduchých modelů, jejich "průměrná teplota") . Obvyklé je 91-95 stupňů.
88 se opisuje na internetu z italské definice staré desítky let....která dávno neplatí
Proto je i nesmysl měnit termostaty na Classicu apod. za 90 stupňové, když to neznamená, že bude mít voda v páce 90 stupňů, ale mnohem méně. Je potřeba vědět, jak bojler, hlava a výsledek v páce spolu souvisí a fungují.
A jak píše admin, espresso nemá být horké, ale nejen to, ani filtrovaná či jiná káva. Kdo si dá práci naučit se vnímat chutě, tak zjistí, že opět platí střed, kdy se projeví chutě vyváženě a jazyk je schopný je taky vnímat.
Srkání "vařící" kávy je zlozvyk, ale když vyhovuje, tak ať.
Úplně mimo jsem byl, když byl u mně nedávno kontrolor, který chtěl tedy turka a pak ho nechal skoro 2 hodiny stát načež ho spokojeně vypil, s tím, že tam jsou teď všechny živiny z kávy a dělá mu to dobře... asi žertoval a asi mu to tak prostě chutná, radši jsem se neptal dál.
88 se opisuje na internetu z italské definice staré desítky let....která dávno neplatí
Proto je i nesmysl měnit termostaty na Classicu apod. za 90 stupňové, když to neznamená, že bude mít voda v páce 90 stupňů, ale mnohem méně. Je potřeba vědět, jak bojler, hlava a výsledek v páce spolu souvisí a fungují.
A jak píše admin, espresso nemá být horké, ale nejen to, ani filtrovaná či jiná káva. Kdo si dá práci naučit se vnímat chutě, tak zjistí, že opět platí střed, kdy se projeví chutě vyváženě a jazyk je schopný je taky vnímat.
Srkání "vařící" kávy je zlozvyk, ale když vyhovuje, tak ať.
Úplně mimo jsem byl, když byl u mně nedávno kontrolor, který chtěl tedy turka a pak ho nechal skoro 2 hodiny stát načež ho spokojeně vypil, s tím, že tam jsou teď všechny živiny z kávy a dělá mu to dobře... asi žertoval a asi mu to tak prostě chutná, radši jsem se neptal dál.