Tenká krema - trochu moc hořké
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- portik
- Příspěvky: 1
- Registrován: stř 02. led 2019 9:36:35
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia color
- mlýnek: DOMO 442 km (upraven na jemnější mletí)
Tenká krema - trochu moc hořké
Ahoj,
nedávno jsem si koupil kávovar Gaggia Color a samozřejmě jsem k tomu chtěl sehnat i mlýnek, tak jsem si nechal poradit od paní prodavačky DOMO 442 km. Jelikož máme doma automat, tak už mě stálo hodně přesvědčování manželky, že potřebujeme i páku tak jsem na tento mlýnek kývnul hlavně proto, že nebyl drahý a neměl nože.
Bohužel jsem si o mlýncích moc nezjistil a po pročtení zdejší diskuze mě utvrdilo v dojmu, že jsem si koupil pí*** (myslim mlýnek).
Musel jsem vypodložit horní mlecí kámen alobalem (nedokázal vůbec kávu namlít na dostatečnou jemnost) a nyní, co se týká jemnosti je to asi OK. - ovšem rovnoměrnost mletí bude asi tragická, ale to nejsem schopen poznat.
Kávu připravuji tak, že si odměřím do Double nepřetlakové misku 18g kávy. Tlačím to přes váhu (abych se naučil odhadnout těch cca 20kg). Puk mám suchý bez otisku sprchy, ale krema na espressu je vzdycky tenká. (večer když tak dodam foto). Barvu má pěknou ale tipuju, že je tak 1-3mm.
Dostal jsem se do fáze, kdy jeden stupeň mletí je moc hrubý a hned ten druhý stupeň je moc jemný (káva neteče rovnoměrně, ze začátku kape, ke konci se rozteče). Ovšem oba stupně mají rychlost prutoku 60 ml za těch cca 30 +-5sec vteřin.
Mám teď postupovat tak, že místo změny mletí budu upravovat gramáž kávy ? Resp. dám jemnější mletí, kdy pokapává ale dám třeba 17g místo 18g ?
A je to, že mam nízkou Cremu způsobeno mlýnkem ?
A do třetice občas mi přijde, že jsou v kávě dost hořké tóny, může to způsobovat nerovnoměrné mletí a přeextrahované menší kousky kávy ?
Jestli jste došli až sem, tak děkuji za přečtení a případnou odpověď.
Jirka
Edit. Zapomněl jsem dodat, že kávu používám čerstvou z pražírny.
nedávno jsem si koupil kávovar Gaggia Color a samozřejmě jsem k tomu chtěl sehnat i mlýnek, tak jsem si nechal poradit od paní prodavačky DOMO 442 km. Jelikož máme doma automat, tak už mě stálo hodně přesvědčování manželky, že potřebujeme i páku tak jsem na tento mlýnek kývnul hlavně proto, že nebyl drahý a neměl nože.
Bohužel jsem si o mlýncích moc nezjistil a po pročtení zdejší diskuze mě utvrdilo v dojmu, že jsem si koupil pí*** (myslim mlýnek).
Musel jsem vypodložit horní mlecí kámen alobalem (nedokázal vůbec kávu namlít na dostatečnou jemnost) a nyní, co se týká jemnosti je to asi OK. - ovšem rovnoměrnost mletí bude asi tragická, ale to nejsem schopen poznat.
Kávu připravuji tak, že si odměřím do Double nepřetlakové misku 18g kávy. Tlačím to přes váhu (abych se naučil odhadnout těch cca 20kg). Puk mám suchý bez otisku sprchy, ale krema na espressu je vzdycky tenká. (večer když tak dodam foto). Barvu má pěknou ale tipuju, že je tak 1-3mm.
Dostal jsem se do fáze, kdy jeden stupeň mletí je moc hrubý a hned ten druhý stupeň je moc jemný (káva neteče rovnoměrně, ze začátku kape, ke konci se rozteče). Ovšem oba stupně mají rychlost prutoku 60 ml za těch cca 30 +-5sec vteřin.
Mám teď postupovat tak, že místo změny mletí budu upravovat gramáž kávy ? Resp. dám jemnější mletí, kdy pokapává ale dám třeba 17g místo 18g ?
A je to, že mam nízkou Cremu způsobeno mlýnkem ?
A do třetice občas mi přijde, že jsou v kávě dost hořké tóny, může to způsobovat nerovnoměrné mletí a přeextrahované menší kousky kávy ?
Jestli jste došli až sem, tak děkuji za přečtení a případnou odpověď.
Jirka
Edit. Zapomněl jsem dodat, že kávu používám čerstvou z pražírny.
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Špatný mlýnek bude mít zásadní vliv (říká se, že po surovině je mlýnek druhý nejdůležitější parametr). Operovat můžete s gramáží, mletím i tampováním (váha není nutná, 20kg není dogma, důležité je tampovat pokaždé stejně). Pokud má mlýnek moc velké kroky, není problém ubrat/přidat gramáž. Často je to potřeba i s lepším mlýnkem, to není problém. Problém bude homogenita mletí a to nezachráníte jinak než výměnou mlýnku.
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Nicméně ta fotka mi přijde celkem OK. Jestli máte světlejší kávu z pražírny, tak ty často krémují málo. Já používám jednodruhové světle pražené arabiky a často jsem na tom stejně. Když vezmu nějakou espresso směs s tmavším pražením a příměsí robusty, tak to krémuje daleko víc. Neřeším to, chuť je skvělá. Pokud vám to nechutná, hledal bych problém v mlýnku.
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Dekuji za odpoved. Urcite poridim casem jiny mlynek. Jen mi ta chut prijde malinko horka... otazka taky je jak ma ta kava chutnat, jedna se o smes a asi sem ji mel v prazirne ochutnat :D
Pomohlo by od te horkosti - mene kavy + mensi tampovani?
Pomohlo by od te horkosti - mene kavy + mensi tampovani?
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Samozřejmě je dobré kávu ochutnat správně připravenou. Pravděpodobně doma nedosáhnete úplně stejné chuti (stejná káva z různých strojů může chutnat různě), ale rozdíl nemusí být dramatický a aspoň budete vědět, co čekat a čemu se přiblížit. Je možné, že káva, kterou máte prostě je hořká. Na hořkost má vliv i teplota (nižší zvyšuje kyselost, vyšší zvyšuje hořkost, velmi obecně řečeno). Neznám schopnosti Vašeho stroje a stabilitu teploty, pokud nemáte PID regulaci, která drží teplotu v malém rozsahu, může teplota v bojleru docela lítat. Najděte si tady něco o temperature surfingu. Pro začátek bych zkusil připravit espresso chvíli po tom, co se vypne topení (teplota bude nejvyšší) a pak v momentě, kdy se topení opět zapne (teplota bude nejnižší). Schválně zkuste, jestli to bude citelný chuťový rozdíl. Spousta lidí to dělá tak, že si najde čas po vypnutí, kdy jim káva chutná nejvíc a pak prostě nahřeje stroj, po zhasnutí kontrolky počká třeba 25s a spustí přípravu. Tím lze zajistit +/- stejná teplota při každé přípravě.
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Děkuji za tip. Kávu připravuji tak že pustím na prázdno stroj dokud nevypne kontrolka, pak vložím páku a v momentě kdy se kontrolka opět rozsvítí začnu připravovat presso. Vyzkousim tedy s nizsi teplotou.
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Pokud zapínáte přípravu v momentě, kdy se kontrolka opět rozsvítí tak už jste na nejnižší teplotě. Problém bych hledal spíš v tom mlýnku, ale zkuste vyšší teplotu a uvidíte (třeba to zapněte v momentě, kdy kontrolka zhasne).
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Kdyz sviti, tak je kavovar nahraty a kdyz je zhasla, tak nahriva. Takze to zapinam pri nejvyssi ne?
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Jestli to máte takhle, tak asi ano. Můj kávovar svítí když nahřívá a zhasne, když je nahřáto.
- Pantom
- více pokročilý
- Příspěvky: 118
- Registrován: ned 12. srp 2018 5:35:24
- bydliště: Olomoucký region
- kávovar: Gaggia classic plus, Gaggia Baby Twin,
- mlýnek: Rocky
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Zkus udělat single cca 7-9g a potom řekni jestli je hořká.
Crema si taky myslím, že je ok. Čistě arabika nedělá tak vysokou jako směs s robustou.
Podle mě se ti zdá hořká, protože jsi zvyklý na chuť z automatu
Crema si taky myslím, že je ok. Čistě arabika nedělá tak vysokou jako směs s robustou.
Podle mě se ti zdá hořká, protože jsi zvyklý na chuť z automatu
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Single chutna podobne. U toho double jsem udelal 16 gramu a horkost ustoupila kyselosti. Rekl bych ze je to takove vyvazenejsi.
Asi koupim nejaky rucni mlynek. Kdyz vemu zde doporucovany Porlex, nebo Hario, tak z toho udelam dobre umletou kavu na espresso?
Mlynky tescoma, orion, lodos, to bude asi podobny jak ten Domo ne?
Diky Jirka
Asi koupim nejaky rucni mlynek. Kdyz vemu zde doporucovany Porlex, nebo Hario, tak z toho udelam dobre umletou kavu na espresso?
Mlynky tescoma, orion, lodos, to bude asi podobny jak ten Domo ne?
Diky Jirka
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- bartfox
- Příspěvky: 26
- Registrován: pát 04. lis 2016 19:00:21
- bydliště: Břeclav
- kávovar: Aeropress, Gaggia Classic
- mlýnek: Hario Skerton, Ascaso i-Steel I1
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Mám Hario a ze začátku sem si myslel, že si taky s ním vystačím - po týdnu ručního mletí a nedejbože nějaké návštěvě sem měl už skoro bolavé ramena a nechuť s něčím točit.
Na espresso do páky mám Ascaso I-steel a Hario nastavený už jenom na alternativu...
B
Na espresso do páky mám Ascaso I-steel a Hario nastavený už jenom na alternativu...
B
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Ten je moc peknej, ale u zeny by mi ted investice do drazsiho mlynku asi neprosla :D
p.s. omlouvám se za interpunkci, psal jsem z mobilu.
p.s. omlouvám se za interpunkci, psal jsem z mobilu.
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- Pantom
- více pokročilý
- Příspěvky: 118
- Registrován: ned 12. srp 2018 5:35:24
- bydliště: Olomoucký region
- kávovar: Gaggia classic plus, Gaggia Baby Twin,
- mlýnek: Rocky
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Ono ta chuť může být způsobená i mlýnkem.
Jakmile jsem vyměnil mlýnek, tak je chuť kávy úplně jiná, plná chutí, které tam nebyli cítit.
Dříve jsem měl delonghi kg89 a nyní rockyho a rozdíl je i v tom, že při mletí není cítit káva. Dříve káva při mletí voněla, ale to bylo asi tím, že se nemlela, ale drtila.
Jakmile jsem vyměnil mlýnek, tak je chuť kávy úplně jiná, plná chutí, které tam nebyli cítit.
Dříve jsem měl delonghi kg89 a nyní rockyho a rozdíl je i v tom, že při mletí není cítit káva. Dříve káva při mletí voněla, ale to bylo asi tím, že se nemlela, ale drtila.
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
portak: tady v bazaru někdo nabízí La San Marco SM90, to by byl více než důstojný upgrade z té legrace ("mlýnku") co máte teď. a za super cenu.
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Diky za tip, ale pride mi to jako docela velkej mlynek :D
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Tak bohužel La San Marco SM90 má již někdo zamluvenej... když koupím Hario Mini Mill Slim Plus, tak z něj dostanu lepší výsledky než z toho DOMO ?
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Je to možné, ale velká sláva to pořád nebude, nemluvě o tom, že brzy zjistíte, že ruční mlýnek tohoto typu není pro pravidelné mletí na espresso použitelný. Je to fakt dřina
.

- portak
- Příspěvky: 40
- Registrován: úte 21. led 2014 14:50:24
- bydliště: Přeštice
- kávovar: Gaggia Classic 2019
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Tenká krema - trochu moc hořké
Někdy v září si k narozkám dopřeju něco typu Gagia MDF, ale do té doby bych potřeboval něco (a teď chápu že si to dost protiřečí) levného na espresso.
Bohužel u toho DOMO jsem narazil na limit, že u nově otevřené kávy Columbia mam na jednom stupni, i když narvu do misky 19gramů, moc velký průtok a na jemnějším stupni, i když dam do misky jen 16 gramů, průtok takovej, že to protejká i okolo páky a kape to.) Takže mlýnek DOMO považuji jako naprosto nepoužitelný na přípravu espressa v nepřetlakových miskách.
Bohužel u toho DOMO jsem narazil na limit, že u nově otevřené kávy Columbia mam na jednom stupni, i když narvu do misky 19gramů, moc velký průtok a na jemnějším stupni, i když dam do misky jen 16 gramů, průtok takovej, že to protejká i okolo páky a kape to.) Takže mlýnek DOMO považuji jako naprosto nepoužitelný na přípravu espressa v nepřetlakových miskách.
Pokud píšu bez diakritiky, tak se omlouvám, ale píšu z mobilu.