Rancilio Silivia single shot
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- blackwhit
- Příspěvky: 7
- Registrován: stř 06. kvě 2020 0:35:12
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Rancilio Silivia single shot
Ahoj,
jsem nováček v přípravě kávy na pákovém kávovaru. Jelikož rád piju kávu častěji, chtěl jsem se zeptat, jestli máte nějaké tipy na singleshoty? Příjde mi totiž jak chuťové, tak vizualně rozdílný od toho, když dělám doubleshot do 2 hrnků... Gramáž používám 8-9g...
Díky
jsem nováček v přípravě kávy na pákovém kávovaru. Jelikož rád piju kávu častěji, chtěl jsem se zeptat, jestli máte nějaké tipy na singleshoty? Příjde mi totiž jak chuťové, tak vizualně rozdílný od toho, když dělám doubleshot do 2 hrnků... Gramáž používám 8-9g...
Díky
- martinovic
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
- bydliště: Košice
- kávovar: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Professional postmil
- mlýnek: Kafatek Flat SSP, DF64 + SSP MP, Ceado E37j, Comandante NB
Re: Rancilio Silivia single shot
treba kupit LM1/strada/advanced single a 41mm tamper, dodavana single miska s roznou vyskou kavy je nepouzitelna
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: Rancilio Silivia single shot
Jak píše kolega ze Slovenska. Já jedu 90% na single misku od LMka, kdy jsem si udělal pomůcku pro nasypávání kávy do páky a usnadnění tampování včetně tamperu. Do single misky dávám kolem 7-9g dle typu pražení kávy. A mlýnek nepřenastavuji, když dělám doubleshot pro 14-16g misku 
Kdyžtak tu mám navíc misku LM Advance, včetně udělátka pro nasypávání kávy a včetně tamperu.

Kdyžtak tu mám navíc misku LM Advance, včetně udělátka pro nasypávání kávy a včetně tamperu.
Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- blackwhit
- Příspěvky: 7
- Registrován: stř 06. kvě 2020 0:35:12
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silivia single shot
poslal jsem SZ
Re: Rancilio Silivia single shot
Oživím téma, mám podobný problém s Rancilio Silvia (s PID od bunacafe). Nedaří se mi nastavit parametry tak, aby nedocházelo ke kanálkování a káva netekla hodně rychle a byla bez crema.
Když dám stejnou a ve stejném mlýnku stejně namletou kávu do gaggia classic, tak je to víceméně ok, bez kanálkování. Gaggii mám na jíném místě a je bez PID (takže tam je problém s teplotou, která má vliv na chuť, ale snad ne už tak moc na průtok).
U RC se mi nedaří nastavit jemnost mletí a množství aby to neteklo moc rychle, protože to je moc nahrubo namleté a pak rovnou neteklo moc rychle, protože to s jemnou kávou hodně kanálkuje.
- košík mám IMS B70 1T H26.5 E, kde jsem zkoušel 9-9,5g, ale zkoušel jsem třeba i 18g v rancilio 21g košíku. Zkoušel jsem i original sedmigramové rancilio s 9g. Přitom u te gaggie classic používám normální 7g košík, kde dám 9 g. Což by ani nemělo fungovat a přesto je to lepší než u té RS.
- jedná se o světlější kávu
- mlýnek v obou případech stejný - Rancilio Rocky, který má nové kameny.
- kávu odměřuju na každou porci
- zkoušel jsem různý tlak upěchování
- RS ukazuje tlak 9bar. Gaggii mám přenastavenu na 9 bar.
- zkoušel jsem předspaření, odpustit vodu před extrakcí a výsledek víceméně stejný
A ano, vím, že košík na dvě porce funguje lépe, nicméně nejen že ani tam mi to nejde, tak u te gaggia to jde u i single košíku. Ještě navíc určeného na jinou gramáž.
Když dám stejnou a ve stejném mlýnku stejně namletou kávu do gaggia classic, tak je to víceméně ok, bez kanálkování. Gaggii mám na jíném místě a je bez PID (takže tam je problém s teplotou, která má vliv na chuť, ale snad ne už tak moc na průtok).
U RC se mi nedaří nastavit jemnost mletí a množství aby to neteklo moc rychle, protože to je moc nahrubo namleté a pak rovnou neteklo moc rychle, protože to s jemnou kávou hodně kanálkuje.
- košík mám IMS B70 1T H26.5 E, kde jsem zkoušel 9-9,5g, ale zkoušel jsem třeba i 18g v rancilio 21g košíku. Zkoušel jsem i original sedmigramové rancilio s 9g. Přitom u te gaggie classic používám normální 7g košík, kde dám 9 g. Což by ani nemělo fungovat a přesto je to lepší než u té RS.
- jedná se o světlější kávu
- mlýnek v obou případech stejný - Rancilio Rocky, který má nové kameny.
- kávu odměřuju na každou porci
- zkoušel jsem různý tlak upěchování
- RS ukazuje tlak 9bar. Gaggii mám přenastavenu na 9 bar.
- zkoušel jsem předspaření, odpustit vodu před extrakcí a výsledek víceméně stejný
A ano, vím, že košík na dvě porce funguje lépe, nicméně nejen že ani tam mi to nejde, tak u te gaggia to jde u i single košíku. Ještě navíc určeného na jinou gramáž.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 252
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silivia single shot
To je problém v mletí, jestli ty nové kameny nechtějí trochu zaběhnout . Jinak více utlačovat kávu
Re: Rancilio Silivia single shot
Zajímavé, že v té Gaggia to jde. Nicméně díky, zkusím pohledat jak Rocky lépe nastavit. Jen jsem to srovnal na nulu.
- PaSto
- Příspěvky: 33
- Registrován: ned 19. čer 2016 15:22:50
- bydliště: České Budějovice
- kávovar: Rancilio Silvia PID BunaCafé edice
- mlýnek: Niche Zero
Re: Rancilio Silivia single shot
Já myslím, že bude problém ve tvaru té IMS misky. Když se koukám na její obrázky, začíná se rozšiřovat téměř již od spodu. Já používám LM Strada 7g a ta má tu úzkou spodní část opravdu válcovou, tudíž jde udělat válcový puk. Dávám 7 g kávy, tím origo černým plastovým tamperem to postupně našťouchám do toho středu a pak domáčknu tamperem 41 mm (viz např. zde https://coffeesnobs.com.au/filedata/fetch?id=750024 ). S nahou pákou parádní extrakce a musím říct, že chuťově to mám raději ze singl misky, než třeba ze 14g nebo 17g (také LM). Jo a do 7g misky melu vždy trochu jemněji než do 14g nebo 17g, ale to bude spíš tím, že do 14g dávám tak 15-16 g a do 17g 18-19 g.
Re: Rancilio Silivia single shot
Tvar misky mě napadl, ale nechtěl jsem na testy kupovat řadu misek, když pořád nevím, kde může být chyba. Navíc nejsou misky pro 9g. Tu co mam je na 7-9g a pri 9g uz je to nad tim zuzenim, takze to nejde poradne upechovat ani uzkym ani sirokym tamperem. Objednal jsem poradnejsi 41mm tamper a zkusim treba 8g. Uzky mam jen plastovy, ktery neni uplne rovny, takze kanalkovani uprostred beru ze by to mohlo byt trochu i tim. Jeste zkusim i porovnat ten mlynek.