Asi tyzden som uz majitelom stejneho stroja. Podelim sa o svoje dojmy. Je to na prvy pohlad pekny stroj a technicky dobry: relativne velke bojlery, 2-kanalovy PID, vypinatelny parny bojler, casovac extrakcie. Potreboval som uzky stroj, kvoli obmedzenemu priestoru, a toto je jeden z najuzsich dual-bojlerov, ake som nasiel (po Expobar Brewtus 4 a Vibiemme Domobar Junior DB). Ale sucasne aj jeden z najlacnejsich (po vyssie menovanych). A to sa muselo niekde na kvalite spracovania prejavit, cim sa dostavane k druhemu, detailnejsiemu pohladu:
- chassis je hrubky 1.5mm, ziadalo by sa 2.0mm, preto sa hlava hybe aj rukou, bez paky;
- nedobrusene celne hrany;
- zrazenie hran ako flexou, z boku vidno vlnky, kde bol vacsi a mensi uber materialu;
- zavity M4 rezane do chassis (1.5mm!), nie maticove nity (toto sa ale da vzdy spravit);
- viditelne skrutky na pohladovej ploche;
- celny panel odpadovej misky prichyteny k miske 2 skrutkami do vnutra misky (zvonku to ale nevidlo);
- horna mriezka na salky drzi vzadu na plechu sirky 2 mm, kde sa opiera dvoma packami, resp. mala by drzat; u mna nedrzi, packy nedosadaju, tak som ich musel vyhnut von;
- gumene nozicky, nie kovove;
- hrozna matica spinaca pumpy pod pakou.
Ked to porovnam z Bezzera Unica, tak minimalne o stupen horsie spracovanie. Tam, kde Bezzera pouziva 1.0 mm plech (odpadova miska, mriezka pod salkami), QM len 0.75mm. Bezzera ma skryte skrutky zo spodu, falcovanu odpadovu misku z jedneho kusa, vsetko krasne licuje. Skrutky zo spodu su sice drobny detail, ale pri otvarani kavovaru (co som samozrejme spravil

) dost dolezity - z drazkovej skrutky sa skrutkovac rad sklzava nabok, kde je uz len vysoko lesteny plech a kazdu stopu vidiet. Nevraviac o tom, ze diera v bocnici je 5.9mm pre M4 (!), takze driek skrutky ma velku volu a po opatovnom poskladani treba davat velky pozor, aby hlava ostala tam, kde bolo prvotne pritiahnuta, lebo inak zacnu spod nej "vycuhovat" stopy z povodnych skrabancov. Pre mna, zhyckaneho Bezzerou, dost velke prvotne sklamanie.
Ale aby som nepisal len negativa z detailnejsieho a kritickeho pohladu, espresso sa na nom spravit da

, teplota vystupnej vody je stabilna. Podla merania teploty v hlave sa mi vidi, ze PID ofset 15st. je trochu malo, ziada sa 17st. Prestavil som (nie je to problem) a uvidime, ci sa bude viac zhodovat PID s hlavou. Vnutri je Gicar main brain dalej od bojlera (plus), zdroj 12V a hore len displej. Pumpa ma uz pulser (membranregler) od vyroby, co som vedel, takze kavovar je aj celkom tichy. Chassis je celonerezove (hodnotim kladne, aj ked malo byt z hrubsieho plechu). Ergonomia umiestnenia ovladacich vypinacov a merakov je lepsia, ako u Bezzery - vsetko je hore, takze pri pouzivani bottomless paky sa spod lahsie cisti (kto taku paku pouziva, vie, o com hovorim), trochu problematicky je len hore vyhnuty lem krycej sietky odpadovej misky. Studena voda vnutri vchadza ako prva do bojlera kavy, az potom do bojlera pary (odpovedam na svoju vlastnu otazku ohladom predohrevu - nie je). Hladina vody je snimana bezkontaktne, v nadrzi v spodnej casti je komora s plavakom a z vnutornej strany za plechom snimac. Netusim princip snimania cez nerezovy plech, ci magneticky (jazyckove rele) ci induktivny - cez plech ku snimacu prechadzaju dve skrutky, ktore ho drzia, mozno maju aj funkcnost (uzatvarat magneticky obvod?). V kazdom pripade pri kritickom poklese hladiny sa kavovar vypne, ina signalizacia nie je. Timer pocita cas od zapnutia paky smerom hore, bohuzial neda sa prednastavit cas signalizacie (velmi som si zvykol na zvukovu signalizaciu, ktoru som mal dorobenu na Bezzere).
Zaverom, kavovar s dobrymi vlastnostami ale horsim mechanickym a estetickym spracovanim, ktore vsak na pripravu kavy nema vplyv. Pre mna to znamena, ze na kavovare je co zlepsovat, takze casom pribudne tema "QM67 upgrades", ako u Bezzery.

A celkom na zaver podotykam, ze som perfekcionalista a mozno 98% ludi by si tieto detaily ani nevsimlo.