Napojil jsem ji na vodovodní řád, zatím bez katexu, protože v pondělí mi instalatér přijde dodělat nový rozvod vody, abychom mohli vodou napájet nejen kávovar, ale i pračku a myčku. Postupně jsem odvzdušnil a odpustil asi tak celý objem bojleru, abych zajistil čerstvou vodu. Do mlýnku (Fiorenzato F5d) jsem nasypal zakoupenou testovací kávu, Santos, pražená před měsícem, z toho dva týdny v mrazáku v zavakuovaném sáčku (VacSy).
Mlýnek byl nastavený na moka konvičku, takže jsem upravil mletí směrem na jemno o tři stupínky, odvážil 15 g kávy, odpustil trochu vody, na váhu z Oriflame postavil šálek, vynuloval váhu, spustil stopky a extrakci. Cílem bylo "15 g dovnitř, 34 g ven a 28 vteřin extrakce". 34 g kávy nateklo tak rychle, že jsem prakticky ani nestihl vypnout stopky. Mlýnek o dva stupně jemněji a znovu. Opět velmi rychlé. Znovu, lepší ale stále ne ono. Znovu. Pak už to sotva teklo, takže ještě třikrát opačným směrem. Nakonec se podařilo extrahovat 35 g kávy z 15 g zrna za 30 sekund. Pít se dalo, krema byla pěkná, i s tygříkem.
Fajn, jdeme na mléko. No, abych to zkrátil, skončili jsme se dvěma espressy z 250 g zrnkové kávy, o kapučínu se nedá mluvit, spíš to bylo espresso s mlékem.
Celkově tedy velké trápení a zklamání. Přeplnil jsem odkapávací nádobku, takže jsem si vylil špinavou vodu pod kávovar, odkud stekla pod linku. Spálil jsem si prstíček o páru.
Postřehy k přípravě kávy:
- musím vyrobit/sehnat nějakou přehlednější stupnici mletí na mlýnek
- když páku po prvním espressu opláchnu a potom strčím pod mlýnek, vyteče z ní trocha vody a kolem mlýnku je neskutečný bordel
- páka s dvouvýpustí nejde položit na tampovací podložku http://www.coffeehub.cz/pechovaci-stani ... -podlozka/. Když výpusť pootočím o 180 stupňů, jde položit, ale výpusť není dotažená. Jak to vyřešit?
- množství kávy v páce už umím odhadnout na plus mínus 2 g
- nebudu strkat ruku pod parní trysku, tea tree oil je tvůj přítel
- musím si tam udělat nějak světlo
- při nahřívání a dopouštění vody je poměrně hlučná
- nemáme horní kryt (už prostě nejsou) - mám ale tendenci pokládat levou ruku na horní okraj kávovaru, ruka je vlhká nebo dokonce mokrá, elektrika nahoře odkrytá - to není dobrá kombinace
- odkapávací nádobku musím vylévat častěji, než jsem si myslel
- na napojení vody u kávovaru budu muset dát nějaké kolínko, aby se kávovar mohl přinutou blíže ke zdi - takhle se láme hadice. Myslím, že jsem něco podobného viděl o Rocketu?
- při vyklepnutí puku mi často vypadla i miska, zde pomohla výměna pérka. Ta od Hunta jsou asi příliš slabá. Hunt pošle nové, silnější, helpline na telefonu
SUPER SERVIS. Díky, Hunte.
- Když se kávovar nepoužívá, spíná nahřívání každých cca 5 minut a po 20-30 sekundách vypne. Je to normální? - Dle Hunta, helpline na telefonu <smajlík> je to normální. Takže cajk.
- NOVINKA: Při nahřívání "po zátěži", tedy po extrakci si solenoid učůrává, při průběžném nahřívání "bez zátěže" to nedělá. Je to normální?
- dcera pokřtila kávovar bez horní kapoty na "Buráka"