Alfa vyhazuje pojistky
-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Alfa vyhazuje pojistky
Nebo špatně zapojené
- Amo_Košice_Sk
- více pokročilý
- kávovar: La Carimali Alfa
- mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0
Prípadne ešte v zadu skontrolovať za kondenzátorom čo sú šrúbky čo držia prívodný kábel neprerážajú.
Ja som ich v Alfách kratšie asi 1 cm.
Ja som ich v Alfách kratšie asi 1 cm.
Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
nakoniec to robila špirála. zhrniem to takto:
- s pôvodnou špirálou som sa dostal po nahriate a prvé zopnutie pressostatu - pr.chránič vybavuje
- s druhou špirálou (požičaná od maja) mi ALFA funguje bezproblémov, pr.chránič nevybavuje.
- pri premeraní špirál (ohmicky) su obe rovnaké
- izolačný odpor nemám možnosť premerať
už len zohnať druhú špirálu...
- s pôvodnou špirálou som sa dostal po nahriate a prvé zopnutie pressostatu - pr.chránič vybavuje
- s druhou špirálou (požičaná od maja) mi ALFA funguje bezproblémov, pr.chránič nevybavuje.
- pri premeraní špirál (ohmicky) su obe rovnaké
- izolačný odpor nemám možnosť premerať
už len zohnať druhú špirálu...

- danst
- silně pokročilý
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Je to trochu mimo mísu, ale teď je moderní zapojovat topné těleso na fázi a vypínač či termostat dávat k nule. Mám bojler 10l pod dřezem a začal se přehřívat, já blbec koupil nový termostat a ono to bylo probíjející těleso.
Závada je takto : termostat funkční - vypnut - těleso k nule odpojeno
-ale probíjí mezi topnou spirálou a pláštěm, který je na ochranný vodič, čili taky na nulu.
Odpor svodu byl takový, že těleso trvale topilo cca na 20W , což za nějakou dobu vždy skončilo opařením manželky , ač to nestačilo na vypnutí tavné pojistky.
něco podobného může dle zapojení klidně nastat u kávovaru a pokud je chránič a rozvod dle norem, pak ho to vyhazuje. Tyčová topná tělesa obvykle končí vypálením izolace, což může být i plíživé.
Závada je takto : termostat funkční - vypnut - těleso k nule odpojeno
-ale probíjí mezi topnou spirálou a pláštěm, který je na ochranný vodič, čili taky na nulu.
Odpor svodu byl takový, že těleso trvale topilo cca na 20W , což za nějakou dobu vždy skončilo opařením manželky , ač to nestačilo na vypnutí tavné pojistky.
něco podobného může dle zapojení klidně nastat u kávovaru a pokud je chránič a rozvod dle norem, pak ho to vyhazuje. Tyčová topná tělesa obvykle končí vypálením izolace, což může být i plíživé.
-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
A jsme doma, to je dobrej postřeh.
V tom případě, pokud by se prohodily vodiče (nula a fáze) na (tom špatným) topení, měl by začít chránič vybavovat nezávisle na stavu presostatu, ne? Protože aby to takhle fungovalo, musí být místo se slabším izolačním odporem někde blízko k nule, nikoliv k fázi.
Jestli to chápu dobře, vznikne tam při sepnutým presostatu v podstatě odporovej dělič napětí s jedním odporem téměř nula - zkrat presostatu na zem - a druhým velkým (odpor mezi pláštěm topení a spirálou), takže na plášť neteče skoro žádný proud a napětí pláště proti nule bude skoro nulový. Jakmile presostat rozepne, změní se tento dělič na jednoduchej odpor (v součtu odporu spirály samotné plus odporu mezi spirálou a pláštěm topení), na plášť topení (resp. na kostře) se dostane (přes onen odpor) síťové napětí a začne téct proud dost velký na to, aby vybavil chránič.
A pokud by se z přívodního kabelu odpojilo kostření (žlutozelená), budu mít na kostře kávovaru při sepnutým presostatu něco zanedbatelnýho, ale jakmile presostat vypne, objeví se tam 230V (jo, přes slušnej odpor, ale i tak...). Je to tak? Pěknej hnus, toto...
V tom případě, pokud by se prohodily vodiče (nula a fáze) na (tom špatným) topení, měl by začít chránič vybavovat nezávisle na stavu presostatu, ne? Protože aby to takhle fungovalo, musí být místo se slabším izolačním odporem někde blízko k nule, nikoliv k fázi.
Jestli to chápu dobře, vznikne tam při sepnutým presostatu v podstatě odporovej dělič napětí s jedním odporem téměř nula - zkrat presostatu na zem - a druhým velkým (odpor mezi pláštěm topení a spirálou), takže na plášť neteče skoro žádný proud a napětí pláště proti nule bude skoro nulový. Jakmile presostat rozepne, změní se tento dělič na jednoduchej odpor (v součtu odporu spirály samotné plus odporu mezi spirálou a pláštěm topení), na plášť topení (resp. na kostře) se dostane (přes onen odpor) síťové napětí a začne téct proud dost velký na to, aby vybavil chránič.
A pokud by se z přívodního kabelu odpojilo kostření (žlutozelená), budu mít na kostře kávovaru při sepnutým presostatu něco zanedbatelnýho, ale jakmile presostat vypne, objeví se tam 230V (jo, přes slušnej odpor, ale i tak...). Je to tak? Pěknej hnus, toto...

- primacafe
- Administrátor
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Z toho plyne to, že takováto zažízení mají mít ochranný vodič zapojený na kostru.
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Přesně tak. Bohužel když je problém, často se najde někdo děsně chytrej, kdo poradí odpojit ochranný vodič, bo "ten dycky dělá problémy s tim blbym chráničem, to vyhazuje furt" (případně u audiotechniky to kvůli tomu drátu vrčí a bručí, i když tam bývá důvod jinde) 
Spíš by mě zajímalo, jestli je nějakej způsob jak tomu předejít nebo si toho všimnout, protože pokud se mi toto přihodí a v rozvodu chránič nemám, tak se vlastně nic nestane, všechno se bude tvářit jakože dobrý, a pak jednou...

Spíš by mě zajímalo, jestli je nějakej způsob jak tomu předejít nebo si toho všimnout, protože pokud se mi toto přihodí a v rozvodu chránič nemám, tak se vlastně nic nestane, všechno se bude tvářit jakože dobrý, a pak jednou...
ja som mal zapojený multimeter kostra kávovaru voči zemi (kolík na zásuvke). Napätie mi tam kolísalo rôzne, čím viac sa nahrievala alfa,tým napätie stúpalo, až do 100V ~ 150V - už aj to bolo zle. A keď zopol pressostat, tak tam skočilo 240V. To som mohol samozrejme ale merať v obvode bez prúdového chrániča.
- Skautik
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: SanMarco SM95
Tak me potkal uplne stejny problem, pri zapojeni do site, vyhazuje proudovy chranic.
Urcite je to spiralou, nicmene pred cistenim v kyseline, problem nebyl. Spirala ma mezi kontakty 43 Ohm, ale kontakt proti zemi/plaste spiraly je 10k Ohm, vecera kdyz mi to vyhodilo ochranu tak dokonce 2M. Je mozne, ze se do spiraly dostala voda, nebo ten prechod zpusobuje nekde medenka, ktera nekde ulpela?
Predpokladam, ze mi nic jineho, nez koupit novou spiralu nepomuze. Nebo ano? Nejake napady?
Urcite je to spiralou, nicmene pred cistenim v kyseline, problem nebyl. Spirala ma mezi kontakty 43 Ohm, ale kontakt proti zemi/plaste spiraly je 10k Ohm, vecera kdyz mi to vyhodilo ochranu tak dokonce 2M. Je mozne, ze se do spiraly dostala voda, nebo ten prechod zpusobuje nekde medenka, ktera nekde ulpela?
Predpokladam, ze mi nic jineho, nez koupit novou spiralu nepomuze. Nebo ano? Nejake napady?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- dslecinka
- více pokročilý
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
jak jste tu spirálu v kyselině čistil?
- Skautik
Totalne ponorenou. Chtel jsem aby oxidace zmizela i z vrchni casti.
- hunt01
- více pokročilý
- kávovar: Carimali Uno, Brasilia Portofino, Astoria Compact
- mlýnek: Anfim Cody, Anfim Scody II
Tak ted je totálně v hajzlu :-D Objednejte si novou v hraspu.
Servis a prodej profesionálních kávovarů.
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz
- Skautik

Je tato ok?
Kód: Vybrat vše
https://www.kavovary-doplnky.cz/p/1368/topne-teleso
- wladas
- silně pokročilý
- mlýnek: Mazzer SJ
Toto ale nechapem. Ako ti mohol vyhadzovat prudovy chranic ked si nameral 2M ohm? Pri tych 10k to este pochopim lebo to je cca 24mA odber cez uzemnenie a to uz chranic "zachyti".Skautik píše:... kontakt proti zemi/plaste spiraly je 10k Ohm, vecera kdyz mi to vyhodilo ochranu tak dokonce 2M.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- Skautik
Upravim to na pravou miru,
Proudovy chranic mi to vyrazilo 2x poprve kdyz jsem to vrazil do zasuvky. Podruhe kdyz jsem to vypinal. Mezi tim jsem se snazil prijit na to co jsem zapojil spatne. Takze kontroloval a meril jednotlive spinace, termostat, presostat, zem, civky apod. Nakonec jsem zapojil kavovar bez spiraly a ok, tak jsem ji sel znerit, nameril jsem 2M prislo mi to dost, ikdyz uz mi bylo jasne, ze je to zde spatne. Nicmene druhe zapnuti se spiralou ok, ale pri vypinani hlavnim vypinacem, opet proudovy chranic. Druhy den jsem nameril tech 10K.
Proudovy chranic mi to vyrazilo 2x poprve kdyz jsem to vrazil do zasuvky. Podruhe kdyz jsem to vypinal. Mezi tim jsem se snazil prijit na to co jsem zapojil spatne. Takze kontroloval a meril jednotlive spinace, termostat, presostat, zem, civky apod. Nakonec jsem zapojil kavovar bez spiraly a ok, tak jsem ji sel znerit, nameril jsem 2M prislo mi to dost, ikdyz uz mi bylo jasne, ze je to zde spatne. Nicmene druhe zapnuti se spiralou ok, ale pri vypinani hlavnim vypinacem, opet proudovy chranic. Druhy den jsem nameril tech 10K.
- Skautik
Poradi nekdo s typem spiraly? Je to co jsem uvedl v odkaze ok?
- hunt01
- více pokročilý
- kávovar: Carimali Uno, Brasilia Portofino, Astoria Compact
- mlýnek: Anfim Cody, Anfim Scody II
Ne, ta v tom odkazu to není, vyfot tu co máš a pošli jim to na mail, aby viděli jakou chceš, mají ji tam, kupuju je.
Servis a prodej profesionálních kávovarů.
- Skautik
Dekuju, myslel jsem ze maji jen to co na webu.