Rok a půl pryč, tak jsem si po čase udělal malou radost a pořídil další hračku, druhou Bricolettu.

Alespoň se ta první bude lépe skládat, jestli na to někdy bude čas.
Fiorenzato Bricoletta ELE.JPG
Bricoletta ELE.jpg
Tady je náběh tlaku rotačního čerpadla. Je vcelku rychlý. Bohužel, stejně jako u první Bricoletty, došlo teplem k poškození rohu rámečku spínačů na předním panelu zevnitř v místě nejblíže hlavě. Nevím, jestli je chybějící tepelná podložka hlavy chyba z výroby a zkrátka se tam nedává, nebo problém servisu...
Bricolette panel.jpg
Bricoletta panel 2.jpg
Hned jsem přehodil šroub s jímkou na teploměr a zjistil, že první espresso je možné udělat nejdříve 20 minut po zapnutí. Teplota spařovací vody cca 92°C. Pára je dost výkonná (na domácí podmínky) takže jsem zatím vyměnil dvojděrovou trysku za jednoděrovou z Rancilio Silvie, abych mohl šlehat i miniaturní porci na pidi Latte (1:1). Presostat bojleru jsem nastavil tak, že se tlak pohybuje mezi cca 0,9 až 1,1 bar.
Bricoletta Latte.jpg
Bricoletta dostala izolační podložku hlavy, izolaci bojleru (bez izolace bojleru nahřívá hrnky na odkládací horní desce opravdu velice intenzivně, s izolací, kdy je odkrytý pojistný, odvzdušňovací ventil a trubky, nahřívá více jak dobře) a pojistný termostat. Doba nahřívání kávovaru se díky izolaci ještě o pár minut zkrátila. Odvzdušňovací ventil se od zapnutí uzavře ani ne do pěti minut. Kanál hlavy s nasazenou pákou dosáhne teploty 90°C za cca 18 minut od zapnutí kávovaru se zaizolovaným bojlerem. Mléko se šlehá nádherně i díky raménku na kulovém kloubu. Rotační čerpadlo je silně návyková věc. Jak si na něj člověk jednou zvykne, už nechce poslouchat, když nemusí, drnčení vibračního. Z funkčního hlediska je to ale jedno. Potřebné množství vody při dostatečném tlaku dodají spolehlivě oba systémy.
Zkoušel jsem nejprve nějakou Arabicu z Lidlu. Kávovar byl ještě rozdělaný a trochu tam pro změnu drnčela asi špatně nasazená odkapávací miska...
Zkušební Arabica Lidl.jpg
Zkušební Arabica Lidl 2.jpg
S Bricolettou se pracuje velice hezky. (Také díky pevnému připojení a odtoku do odpadu.) Je to z mého pohledu taková masivní a trochu možná netypická konstrukce kompletně celá z opravdového nerezového (nemagnetického) materiálu s poctivým měděným bojlerem HX a měděnými trubkami, kde se nehraje na perfektní slícování a krabicový tvar, ale spíše na kvalitu, trvanlivost, celkovou výdrž a přitom netuctový vzhled.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.