Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
Já to mám u Silvie takto:
Pokud dám do hlavy páku a zapnu, trvá to s klasickým termostatem cca 25-30 min, než se celý systém prohřeje a páka je opravdu horká. Pokud naplním plnou nádržku na vodu a párkrát propláchnu hlavu s pákou a miskou horkou vodou, může být Silvia připravená i do 10ti minut.
Tyhle "vopičárny" se dají ale dělat u každého kávovaru. Nevýhoda je jen spotřeba upravené vody...
Nerozumný kupec *bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
MakeLove píše:...to heat-up but the small brew boiler sits directly ontop of the group-head so they heat up fast (very hot to touch within about 5 mins or so).
Káva se dá dělat i dříve, ale musíš vědět nebo odhadovat teplotu vody např. od vypnutí/sepnutí kontrolky topení a počítat s tím, že pokud není hlava ještě prohřátá, vodu ochlazuje. Ideální je si to proměřit teploměrem, co, kdy a za jakých podmínek leze ze sprchy. Pak budeš v obraze a trefíš to +- i bez čekání na pořádné prohřátí-stabilizaci teploty celého systému...
Nerozumný kupec *bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Nebláznite s tým nahrievaním
Nie je nahrievanie údaj kedy vypne termostat, ale kedy sa zohreje hlava na pracovnú teplotu (mimochodom to je stav keď sa stabilizuje teplota a už sa ďalej hlava neohrieva). V reále je to teplota cca. 88-93°C.
Keď vám vypne termostat prvý krát tak je hlava studená aj na dotyk a nech mi nikto nehovorí, že má kávovar (pákový) nahriaty na shot za 2-5 minút.
Tých kávovarov som čo to vyskúšal a žiadny pákový sa nenahreje/neprehreje skôr ako za 15-20 minút. Áno dá sa tomu trochu pomôcť tým, že cez hlavu preženiete pár deci horúcej vody ale... fyzika sa moc oklamať nedá... stabilizovaný stav nastáva až cca. po 25-35 min aj pri Silvii aj pri Alfe a rovnako ako aj E61.
V tomto smere je práve E61 hlava geniálne premyslená, keďže po nahriati vody v bojléri začne táto horúca voda prúdiť cez hlavu a tým ju zohrieva a udržiava v správnej teplote. To je ten efekt thermo sypfon čiže horúca voda stúpa hore (zväčša v HX výmenníku) kde je prirodzenou cirkuláciou privedená do hlavy a na druhej strane "ochladená" voda z hlavy klesá dolu do HX výmenníka, tým nastáva prirodzená cirkulácia.
Iné ako E61 hlavy to majú väčšinou riešené cez prenos tepla samotnou konštrukciou (mosadz) hlavy o bojlér a horúcu vodu v ňom. Bohužiaľ nie vždy je hlava nahriata rovnomerne a nastávajú rôzne extrémy v závislosti na tom ako to daný výrobca doladí.
MakeLove... príď na kus reči alebo na praktickú ukážku ECM prípadne E61 hlavy, rád vysvetlím :D
Tak Ecmko je doma spolu z mlýnkem Ascaso. Koupil jsem i singl misku na tamper 41 mm. Mlýnek dorazil dnes, tak jsem si hodně hrál s jemností mletí a množstvím kávy. Double šel celkem rychle nastavit, ale se singlem jsem trochu bojoval a časem snad doladím. Co se týče nahřívání tak termostat vypne za nějakých sedm minut. Pár krát proženu hlavou vodu a po dvaceti minutách můžu dělat první espresso. Ale většinou dělám později a nechám prohřát aspoň půl hodiny. Co se týče ohřevu páry po shotu tak do dvou minut je pára připravena. Opačně to jde rychleji. tzn. udělám mléko a schlazení bojleru jde celkem rychle cca do 30 vteřin. https://www.dropbox.com/s/f2t8oqh4dit35 ... 5.jpg?dl=0
Chlapi, potřebuju trochu pomoct. Pořád ladím mletí a gramáž kávy. Pokud dodržím na single7-8 gramů kávy tak nemůžu docílit rovnoměrné extrakce po celou dobu, tzn. ze začátku krásně teče, ale zhruba po 15 vteřinách teče už jen obarvená voda. Žádná crema. U double něco podobného když dám 14 gramů kávy. Když dávku zvýším až do zarovnání misky tzn nějakých 19 gramů tak je výsledek ok. Ale té kávy už je tam na můj vkus docela dost. A v šálku po 25 vteřinách je 21 gramů nápoje. https://www.dropbox.com/s/av5k32rgovlx7 ... 2.jpg?dl=0
Fakt už si nevím rady. double miska je originál ECM a single je LM 7/9 gramů z bunacafe.
My dáváme do originál 14g ECM rovných 21g, vejdou se tam přesně. Ostatní ladíme mletím a tampováním. Do malé LM dáváme i 7g a funguje bez problémů. Ostatní je zase o tampování (malý tamper) a mletí.
Pořídil jsem si všechny 4 misky LM z caffeesource (ty bez certifikátu)
Single dělám často, navážím tak zhruba 7,5 - 8,2 gramů kávy. Nasypu pomocí takového toho vysoustruženého silonového "udělátka".
viz: http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 0&start=28
Káva krasně zůstane ve středu misky a 41 mm tamper přesně jako "píst" projede tou násypkou a utampuji přiměřenou silou.
Samozřejmě záleží na druhu kávy, ale pokud je vše v pořádku, tak extrakce 30 ml za 23-28 vteřin dosahuji naprosto stabilně.
Do těch 14, 17 a 21 gramových LM misek dávám kávu již přímo, bez vážení. Melu na stejnou hrubost pro single shot i double shot. Jemně se to vždy doladí množstvím kávy a silou tampování. Ale opakuji, nejvíc záleží na kávě. Už jsem pár takových, které prostě nešly doladit.
Standard italského espressa je 7g, ale dnes většinou baristé říkají, že se dává kolem 8g.
Co se týče rovnoměrnosti extrakce, záleží na kávě, distribuci v misce, síle tampování atd. Může to způsobovat kanálkování, nebo je to kávou. Možná by pomohla nahá páka.... Myslím ale, že lavinovité tvoření crémy je u určitých káv normální.
Doporučuji Danstovo http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... =74&t=3380
Nerozumný kupec *bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
zembic píše:My dáváme do originál 14g ECM rovných 21g, vejdou se tam přesně. Ostatní ladíme mletím a tampováním. Do malé LM dáváme i 7g a funguje bez problémů. Ostatní je zase o tampování (malý tamper) a mletí.
To mně to jde takhle taky, ale otázka je proč se dává do 14 gramové misky 21 gramů? To je praktický trojitý shot. Chtěl bych docílit podobného výsledku s menším množstvím kávy, jestli je to možné.
U singlu budu asi potřebovat to udělátko, protože jinak se dané množštví nevleze do spodní misky a já musím trochu zarovnat a mírně upěchovat a pak sklepnout do středu a utampovat což mi přijde hodně nerovnomerné. Výsledek pak není optimální. Ještě budu zkoušet.
Dostal jsem i tip, že single vůbec netampovat , jen urovnat a uhladit. Tak uvidíme.
Díky všem za postřehy, jste moc ochotní. Je vidět, že okolo kávy se točí fajn lidé.
Neboj, urcite dosiahnes tuzemy vysledok, len skusaj . Ja som moj prvy kavovar kupoval v septembri a az pred mesiacom som nasiel idealny sposob plnenia single misky :D. Ono mna vlastne bavili aj tie neuspesne shoty a vzdy ma to niekam posunulo, len mi bolo luto tej kavy :D.
Do té 14g misky mohu dát i méně, samozřejmě. Dobrý výsledek se dá dosáhnou v podstatě s libovolným množstvím kávy v rozsahu 7-23g, chce to jen správně velkou misku, namleto a utampováno. Jak píše MakeLove: zkoušet a zkoušet, učitě to půjde. To udělátko na single ti to určitě ulehčí.
Nevím jaké jsou origo misky na double, ale vždy je nutné dodržet aby byly misky typově stejné, tzn. když mám VST single, musím použít VST double,
dále záleží i na kávě atd. atd. , gramáž 14/7g je tak dobrá na směsky s robustou, na Arabiku se dává 16-18g, nechtějte šetřit tam, kde se šetřit nedá.
Servis a prodej profesionálních kávovarů.
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz