ECM Classika II PID
- Benny
- Příspěvky: 28
- Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
- bydliště: Olomouc
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Macap MX, Quamar M80E
Re: ECM Classika II PID
Ahoj, tak už jsem se taky dočkal a od pátku testuju ECM Classika PID. V hledáčku byla ještě Bezzera Unica, ale nakonec to vyhrálo ECM. Jenom si budu muset dodělat baristický koutek na kuchyňské lince to společně s mlýnkem (Macap MX) zabere spoustu místa a ještě další věci k tomu. Prvotní seznámení bylo úžasné, konečně je doma pořádný kávovar obsluha jednoduchá a káva mi zachutnala hned na poprvé, páru až tak neřeším, ale taky už jsem zkoušel pěnit. Přepnutí a nahřátí na páru cca do minuty na 120 st. C. Mléko z lednice ale jen 1,5% a výsledek nic moc, tak ještě zkusím 3,5%. Ještě dodělám knock box a pohoda
- efrankie
- Příspěvky: 19
- Registrován: stř 01. bře 2017 15:42:42
- bydliště: Praha
- kávovar: zatím žádný
- mlýnek: taky nemám ještě
Re: ECM Classika II PID
Možná hloupý dotaz, ale jak dlouho ti trvá nahřátí kávovaru z úplně vypnutého stavu, kdy je kávovar studený do doby je schopen provozu? Díky
- Benny
- Příspěvky: 28
- Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
- bydliště: Olomouc
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Macap MX, Quamar M80E
Re: ECM Classika II PID
Včera jsem stopnul čas nahřátí, který byl bez proplachu hlavy s pákou v hlavě. PID mám nastaven na 94/120 °C. Při zapnutí kávovaru PID ukazoval teplotu 6 °C. Po 10 min. byla teplota na 92°C a teplota hlavy odhad tak 50°C. Po 15 min. teplota 93°C a hlava nad 60°C. Po 25 min. teplota vyrostla na 94°C. (Tlak vzrostl na 9,2 bar.) Po 35 min. jsem odpustil cca 1 dcl vody a přepnul na páru. Nahřátí na 120°C bylo za necelé 3 min.
Proplachem se doba nahřátí zkrátí někde ke 12 min. (podle teploty a množství protékající vody to může být i rychlejí)
Proplachem se doba nahřátí zkrátí někde ke 12 min. (podle teploty a množství protékající vody to může být i rychlejí)
- efrankie
- Příspěvky: 19
- Registrován: stř 01. bře 2017 15:42:42
- bydliště: Praha
- kávovar: zatím žádný
- mlýnek: taky nemám ještě
Re: ECM Classika II PID
Díky moc za info… nejsem odborník, ale ty časy mi příjdou docela dobré. Hádám, že jsi zatím spokojen.
- Benny
- Příspěvky: 28
- Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
- bydliště: Olomouc
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Macap MX, Quamar M80E
Re: ECM Classika II PID
Jsem Nadšen!!! po pořádném kávovaru jsem se už díval před třemi roky, kdy jsem koupil mlýnek Macap MX (který přestavuji podle zdejší předlohy na trychtýřovou násypku do páky místo zásobníku) a ECM mi plně vyhovuje, chtěl jsem jeden bojler bez výměníku a jsem spokojen. S párou budu pracovat opravdu jen málo a tak není problém si na ni chvilku počkat. Názor že když přijdou kámošky za ženou, tak to nebude stíhat s párou na latte je mi slušně řečeno u Pr..le protože pořád čekám a poslouchám už tři roky jak je to pořád drahé a ať ještě počkám nebo co by za to všechno bylo ..... tak jsem řekl dost a je doma (už tu měl být minimálně před rokem) Espresso je úžasné, jen ta mléčná pěna mi dává zabrat. Už jsem zkoušel napěnit 3l mléka od 1,5%, 3,5% a 4% a pořad to ještě není ono. Začnu trénovat s jarovou vodou. Kávě zdar!
- rastino7
- více pokročilý
- Příspěvky: 130
- Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
- bydliště: Nitra
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ECM Classika II PID
prosim Vas na co je ta silikovova hadicka pribalena ku kavovaru, asi 25 cm...
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: ECM Classika II PID
Zdravím,
doporučili byste spíš Classicu II bez PID nebo Silvii s PID?
Díky
doporučili byste spíš Classicu II bez PID nebo Silvii s PID?
Díky
- fevlad
- Příspěvky: 38
- Registrován: stř 10. pro 2014 16:00:21
- bydliště: Presov
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Eureka Zenith 65 HS
Re: ECM Classika II PID
poprosil by som postup, ako postupovat po naparovaní mlieka/naparim , vypnem spinac pary a zapnem čerpadlo a otvorím trysku pary až kým netečie voda cez trysku/pretože ked ráno kávovar zapnem , tak počut v nom ako by niečo buchalo/otvorím trysku zapnem čerpadlo a potom všetko ok/ale myslím si že by to nemalo takto vobec buchat.Ak nenaparujem mlieko , kavovar sa chova normalne, žiadne zvuky ktoré by tam nemali byt.
Dakujem za rady
ECM Classika PID
Dakujem za rady
ECM Classika PID
- badys
- Příspěvky: 1
- Registrován: ned 14. dub 2019 18:41:04
- bydliště: ČR
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita
Re: ECM Classika II PID
Dobrý den, na toto forum jsem občas chodil bez registrace asi 4 roky. Můj výběr kávovaru směřoval k automatu Jura, nebo Nivona, ale postupem času jsem svůj názor přehodnotil a letos budeme mít s manželkou oba kulaté výročí, tak jsme se rozhodli pro nákup pákového kávovaru. Vybrán byl Bezera Unica s PID, ale tento týden jeden z prodejců na našem trhu měl akci na kávovary ECM, takže jsem neváhal a objednal právě ECM Classika II PID, která byla přesně za cenu zmiňované Bezery. Takže v týdnu čekám velkou zásilku
Akorát jsem začal obráceně, než jsem chtěl, protože jako první jsem chtěl koupit kvalitní mlýnek, ale co už na mlýnek musím došetřit. Ve výběru mám Eureka Mignon Specialita, nebo Compak K3 touch.
Akorát jsem začal obráceně, než jsem chtěl, protože jako první jsem chtěl koupit kvalitní mlýnek, ale co už na mlýnek musím došetřit. Ve výběru mám Eureka Mignon Specialita, nebo Compak K3 touch.
- sjusko
- Příspěvky: 2
- Registrován: čtv 20. čer 2019 8:34:00
- bydliště: České Budějovice
- kávovar: Catler
- mlýnek: ruční Hario
Re: ECM Classika II PID
Jak jsi 4 měsích s Calssicka PID spokojený?
- Xfox
- Příspěvky: 2
- Registrován: stř 05. říj 2016 15:23:24
- bydliště: Praha
- kávovar: před nákupem, zatím noname
- mlýnek: Ascaso i-Steel
Re: ECM Classika II PID
Zdravím baristy a vlastníky tohoto kávovaru. Mám ho ve velmi úzkém výběru ke koupi, ale nikde jsem nenašel, jestli tenhle kávovar umí předspaření kávy. A pokud ne, tak jestli to nějak ovlivňuje výsledné espresso? Předem díky!
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: ECM Classika II PID
Ahoj, pokud se bavíme o preinfuzi tak v případě tohoto kávovaru máš pouze možnosti zapnutí a vypnutí extrakce. Avšak je tady jedna možnost neřízené preinfuze a to je poloha páky mezi zapnutím a vypnutím extrakce. Tzn., že pákou pohneš do polohy směrem zapnuto, ale ne úplně (čerpadlo Ti nesmí sepnout) v tu chvílí Ti začne hlavou protékat voda do páky, která Ti kávu v páce předspaří. Z mých zkušeností není tato forma preinfuze úplně ideální, jelikož nad ní nemáš zcela kontrolu a pokaždé bude s jiným výsledkem. Další možnost je provést upgrade hlavy pomocí restrictoru.
Že jsem tu lezl :-)
- makovica
- více pokročilý
- Příspěvky: 111
- Registrován: úte 30. čer 2015 22:46:35
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Vibiemme Domobar modified
- mlýnek: SM 90 redesigned
Re: ECM Classika II PID
Classika má štandardnú preinfúziu hlavy E61. Tzn. že káva je predsparená tlakom cca 4 bar po dobu (4-7 sek), kým sa nenaplní komora v zadnej časti hlavy. Kolega hore asi myslel profiláciu tlaku.
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: ECM Classika II PID
Kdybych myslel profilaci napíšu profilaci ne preinfuzi, vím co jednotlivé významy znamenají. Jak jste přišel k číslům ohledně tlaku a času, které píšete v příspěvku nebo vycházíte pouze z údajů na budíku tlakoměru vs. stopky. Ano u vibračního čerpadla máte náběhovou křivku tlaku, ale zde se bavíme o pasivní preinfuzi. Řízená - skutečná preinfiuze funguje úplně jinak např. jako u Bezzera Duo DE, kde si preinfuzi můžete nastavit. Teď záleží s čím se autor spokojí...
Že jsem tu lezl :-)
- makovica
- více pokročilý
- Příspěvky: 111
- Registrován: úte 30. čer 2015 22:46:35
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Vibiemme Domobar modified
- mlýnek: SM 90 redesigned
Re: ECM Classika II PID
Nechápem čo sa urážaš. S prvou preinfuziou prišla Faema s hlavou E61. Bola to klasická pevná preinfúzia ktorá sa používa doteraz. Všetko ostatné sú nadstavby pôvodného princípu. A či sa vykonáva elektrornickou cestou formou regulácie čerpadla alebo machanickou reguláciou prietoku vody alebo ich kombináciou je úplne jedno. Classica preinfúziu má. Čas a tlak je z môjho kávovaru. Na začiatku máš nábeh čerpadla a potom sú cca 4s kedy je tlak konštantný 4 bar kým sa zaplní komora. Následne vstúpne na 8 bar.
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: ECM Classika II PID
Nikdo se neuráží, jenom si vysvětlujeme pojmy . Dále pak porovnáváš zkušenosti se svým kávovarem, který jede na rotačním čerpadle pokud se nepletu vs. vibrační u ECM bude fungovat jinak. Píšu pouze svůj názor na preinfuzi, která má probíhat při nízkém tlaku do cca 2bar v délce cca 7-10s a pak nástup do pracovního tlaku 8-9bar. Před hlavním tlakem by už z páky měl lehce prosakovat extrakt (poznáš v případě použití nahé páky). Touto preinfuzí Ti krásně celý puk nasákne vodou a minimalizuješ tak kanálkování v puku. Takže není káva jako káva, není mlýnek jako mlýnek, není preinfuze jako preinfuze toť můj laický názor na věc.
Že jsem tu lezl :-)
- Alpa
- Příspěvky: 1
- Registrován: ned 18. říj 2020 21:20:57
- bydliště: Jičín
- kávovar: ECM classika PID
- mlýnek: Eureka Mignon Perfecto
Re: ECM Classika II PID
Dobrý den, čtvrtým měsícem mám ECM Classika PID a v současné době se mne zdá, že je nějak hlučnější čerpadlo a celý kávovar občas začne rezonovat. Dále mne jde více ztuha páka extrakce a při extrakci při přechodu z preinfuze na plný tlak občas zazní zvuk, jako když se natahuje pružina. Nemáte s tímto nějaké zkušenosti? Jinak jsem s přístrojem velice spokojen a výsledná káva je výborná.
- scarinko
- Příspěvky: 3
- Registrován: stř 24. led 2018 23:39:18
- bydliště: Bratislava
- kávovar: ECM Classica PID
- mlýnek: Ceado E37J
Re: ECM Classika II PID
prosim radu skusenejsich s tymto strojom.
Mam Classiku nejake dva tyzdne ale nejde mi praca s mliekom ani tak ako mi to slo na Rancilio Silvia. Tam to nebolo slavne ale aspon nieco sa darilo.
Na ECM vyrabam stale len horuce/vriace mlieko a ziadnu penu. Skusal som vsetky mozne rady a postupy co som precital aj tu aj na Youtube ale nepomaha. Skusal som 3 rozne konvicky a stale to iste. Mlieko mam ohriate velmi rychlo a ziadna pena a ked nahodou tak len velke bubliny ktore su mi na nic. Skusal som rozne teploty SE. Pomohla niekomu vymena trysky za inu s viac/menej dierkami?
dakujem
Mam Classiku nejake dva tyzdne ale nejde mi praca s mliekom ani tak ako mi to slo na Rancilio Silvia. Tam to nebolo slavne ale aspon nieco sa darilo.
Na ECM vyrabam stale len horuce/vriace mlieko a ziadnu penu. Skusal som vsetky mozne rady a postupy co som precital aj tu aj na Youtube ale nepomaha. Skusal som 3 rozne konvicky a stale to iste. Mlieko mam ohriate velmi rychlo a ziadna pena a ked nahodou tak len velke bubliny ktore su mi na nic. Skusal som rozne teploty SE. Pomohla niekomu vymena trysky za inu s viac/menej dierkami?
dakujem
- Cvrk
- Příspěvky: 1
- Registrován: pon 01. bře 2021 16:34:56
- bydliště: Praha
- kávovar: ECM classika II PID, Yama dripper, French press
- mlýnek: Rancilio Rocky custom chute
Re: ECM Classika II PID
Nic ve zlém, ale je to rukama. Zkuste konvičku Toroid, s tou se to učí docela dobře. Může pomoct i použít plnotučné mléko a konvičku předtím na chvíli strčit do mrazáku.scarinko píše: ↑čtv 22. pro 2022 12:53:43 prosim radu skusenejsich s tymto strojom.
Mam Classiku nejake dva tyzdne ale nejde mi praca s mliekom ani tak ako mi to slo na Rancilio Silvia. Tam to nebolo slavne ale aspon nieco sa darilo.
Na ECM vyrabam stale len horuce/vriace mlieko a ziadnu penu. Skusal som vsetky mozne rady a postupy co som precital aj tu aj na Youtube ale nepomaha. Skusal som 3 rozne konvicky a stale to iste. Mlieko mam ohriate velmi rychlo a ziadna pena a ked nahodou tak len velke bubliny ktore su mi na nic. Skusal som rozne teploty SE. Pomohla niekomu vymena trysky za inu s viac/menej dierkami?
dakujem
- scarinko
- Příspěvky: 3
- Registrován: stř 24. led 2018 23:39:18
- bydliště: Bratislava
- kávovar: ECM Classica PID
- mlýnek: Ceado E37J
Re: ECM Classika II PID
konvicky skladujem v chladnicke a mlieko mam len plnotucne