ECM Mechanika IV Profi

Uživatelský avatar
lukky78
více pokročilý
Příspěvky: 156
Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
bydliště: BO
kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall

ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od lukky78 »

ECM Mechanika IV Profi

Hlavní výhodou tohoto modelu je možnost kombinovaného zapojení na nádržku nebo na přímý přívod vody. Dále také rotační čerpadlo a profesionální ventily na ovládání páry a horké vody.

Pro indikaci a kontrolu tlaku extrakce kávy má kávovar analogový manometr (tlakoměr). Kávovar má také snadno přístupný regulační šroub pomocí kterého se dá nastavit přetlakový ventil a tím i regulovat tlak při extrakci. Tento šroub je dostupný po odklopení horního panelu.

Kávovar má dvou-komorový HX bojler o objemu 2,1l a je vyroben z nerezové oceli. Celý bojler je izolovám proti tepelným ztrátám. To vše zaručuje vysokou tepelnou stabilitu a elektrickou úsporu.

Tento model je poháněn rotačním čerpadla, které operuje při přípravě kávy s konstantním tlakem 9 barů - horní hranice je možné upravit přetlakovým ventilem.

Doba nahřátí kávovaru je okolo 15 minut. Hlavní výhodou je manuálně ovládaná hlava E61 s unikátním řešením ECM, které je odlišné od jiných hlav E61. Horní panel lze celý i s hrnečky zvednout a je nahřívám teplem z kávovaru.

Dvou komorový bojlero umožňuje zárověň připravovat kávu a mléčnou pěnu. Při napojení na vodu a odpad je ideální do malé kavárny nebo restaurace.

Součástí balení je: portafilter na jednu kávu s 7g košíčkem, portafilter na dvě kávy s 14g košíčkem, slepý filtr, čistící kartáč, plastová tamper, odměrka, návod k obsluze, malé balení prášku pro čištění hlavy, malé balení odváňovače.

Hmotnost: 27 kg
Bojler - typ: HX
Bojler - izolace: Ano
Bojler - materiál: Nerezová ocel
Bojler - objem: 2,1l
Čerpadlo: Rotační
Nádržka na vodu: Ano - 3 l
Přímé napojení na vodu: Ano
Napájení: 220-240 V / 50-60 Hz
Příkon: 1400 W
Regulace teploty: Presostat
Vyhřívání hlavy (?): Termoskopické
Šířka: 302 mm
Výška: 395 mm
Hloubka: 450 mm
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) lukky78 dne stř 28. čer 2017 18:50:48, celkem upraveno 1 x.
Že jsem tu lezl :-)
Uživatelský avatar
scaglietta
Příspěvky: 5
Registrován: pát 07. srp 2015 0:38:54
bydliště:
kávovar: AeroPress
mlýnek: Hario

Re: ECM_Mechanika_IV_Profi

Příspěvek od scaglietta »

pre: Bruno75

Zdravím, chcem sa opýtať aký presne typ máte? Či s vibračnou alebo rotačnou pumpou?
A odkial ste si ho zadovážil a či ste zvažoval aj medzi viacerými strojmi?
Prečo u vás vyhral práve tento kávovar?
Ďakujem.
Uživatelský avatar
lukky78
více pokročilý
Příspěvky: 156
Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
bydliště: BO
kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall

Re: ECM_Mechanika_IV_Profi

Příspěvek od lukky78 »

Vytvoril jsem vlakno ECM, ale tento kavovar konkretne nevlastnim, jsem majitelem Bezzera Magica a jsem maximalne spokojen :-)
Že jsem tu lezl :-)
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: ECM_Mechanika_IV_Profi

Příspěvek od bruno75 »

Pri výbere zavážilo viacero faktov pre tento stroj.
+ pripojenie na vodný okruh a zároveň možnosť hocikedy sa prehodiť/prepnúť na vstavanú nádržku (v pripade odvápňovania je to jednoduchšie robiť z nádržky)
+ nerezový boiler
+ veľmi slušne odhlučnenie už aj tak tichého rotačného čerpadla (dovolím si tvrdiť že tichšie som ešte nepočul)
+ E61 hlava s mechanickým ovládaním (pri napojení na vodný okruh je možnosť robiť preinfúziu)
+ Nemecká precíznosť, všetky detaily dotiahnuté do skoro dokonalosti

- cena a len málo predajcov na SK (dosť problém niekde len tak voľne vidieť)

Skúsenosti: Mal som predtým Carimali Alfa čo je skvelý stroj ale ECM je ešte o krok ďalej a nadmieru spokojný.
S kvalitou výsledného espressa som rovnako maximálne spokojný a jediný negatívny faktor je medzi pákou a podlahou :D
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: ECM_Mechanika_IV_Profi

Příspěvek od wladas »

Musim potvrdit ze to rotacne cerpadlo bolo sakra tiche. Ked budem raz velky a bohaty... :)
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
ivan.p
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: úte 22. zář 2015 19:37:31
bydliště: Trnava, Slovensko
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Compak K3 Touch Advanced

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od ivan.p »

chcem sa spytat - na strankach ecm.de som nasiel ze technika ma no-burn trysku na paru/vodu no pri mechanike som tento udaj nenasiel. Ma aj mechanika no-burn trysky? Vdaka
Uživatelský avatar
Brano75
Příspěvky: 3
Registrován: sob 31. pro 2016 18:52:18
bydliště: Trnava
kávovar: EMC
mlýnek: Anfim

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od Brano75 »

Pokiaľ viem tak trysky sú na technike a mechanike identické.
Uživatelský avatar
Tomsoft
Příspěvky: 33
Registrován: ned 17. pro 2017 19:07:43
bydliště: Karviná
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od Tomsoft »

Když se šlehá mléko ve dvou 600ml konvičkách hned za sebou, tak už to tak no-burn trysky nejsou :rofl:
Ale to mě až tak netrápí. Co mi celkem vadilo je, že ta tryska má jen dva otvory. Neříkám, že to nejde našlehat, ale tak nějak jsem si zvykl na Oscaru II na 4 trysky a pořád jsem nějak nemohl dojít k super výsledku při šlehání mléka.
Ráno mi přišla 4 otvorová tryska a rozdíl obrovský. Hned jsem to vyměnil a konečně parádní našlehání.
4 > 2 :)
zdenda.sima
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
bydliště: Jižní Čechy
kávovar: ECM Technika IV Profi, Gaggia Classic + PID
mlýnek: Eureka Mignon Silenzio

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od zdenda.sima »

Kde se dá tryska se 4 otvory sehnat? Dík
Uživatelský avatar
Tomsoft
Příspěvky: 33
Registrován: ned 17. pro 2017 19:07:43
bydliště: Karviná
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od Tomsoft »

Já jsem našel tyhle dva eshopy

Kód: Vybrat vše

https://www.avola-coffeesystems.de/ecm-dampfduese-4-loch-1-8-f/8080556
nebo

Kód: Vybrat vše

https://www.coffeezone.sk/barista_tools-P6002_6
kupoval jsem to z toho německého, protože jsem bral ještě něco dalšího.
zdenda.sima
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
bydliště: Jižní Čechy
kávovar: ECM Technika IV Profi, Gaggia Classic + PID
mlýnek: Eureka Mignon Silenzio

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od zdenda.sima »

Díky, podívám se. Mám Techniku IV Profi od včera, ještě jsem capuccino nedělal. Uvidím, jak to půjde
zdenda.sima
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
bydliště: Jižní Čechy
kávovar: ECM Technika IV Profi, Gaggia Classic + PID
mlýnek: Eureka Mignon Silenzio

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od zdenda.sima »

Ten kávovar je teda hodně tichej :o
Jen si nejsem jistej, jestli nemám od výroby nastavenej trochu nižší tlak v bojleru. V návodu se sice píše, že má bejt tlak 1-1.25 bar, ale když dělám cooling flush, žádný prskání, nic... normálně teče voda, jde trochu páry. Mám nový i mlýnek, takže se s tím sžívám, nedokážu říct, jestli mi ta "chladnější" voda vadí (pokud to tak vůbec je), nebo je to něčím jiným. Kafe má totiž trochu víc acidity - nemám teď zrovna na mlýnku kafe z Primacafe, no upřímně musím uznat, že lepší, než z Primacafe, jsem zatím neměl.

Jak jsi to měl s tím tlakem/teplotou vody? Díky :)
zdenda.sima
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
bydliště: Jižní Čechy
kávovar: ECM Technika IV Profi, Gaggia Classic + PID
mlýnek: Eureka Mignon Silenzio

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od zdenda.sima »

Tak jsem se dočetl, že u spousty lidí s HX cooling flush není potřeba. Některé mašiny jsou prostě naladěné tak, že to nepotřebují. Myslel jsem si, že je to z principu nutné dělat u všech, ale jsem v HX nováček...
Tomsoft: jak to máš s cooling flush ty?
Uživatelský avatar
Tomsoft
Příspěvky: 33
Registrován: ned 17. pro 2017 19:07:43
bydliště: Karviná
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od Tomsoft »

S teplotou vody nemůžu nijak přesně říct. Teploměr nikde nemám. Takže to nechávám na kávovaru.
S trochou páry při cooling flush to je OK. Voda v hlavě sice cirkuluje, ale když je kávovar hodinu a více zapnutý, tak je ta voda v hlavě hodně horká a proto by se měla odpustit. Dělám to vždy (2-3 sec). Když pustím vodu z páky na prázdno, pára je v nějakém malém množství vždy, ale to hned zmizne a pak už jen teče. Ten tlak 1,25 tam mám pořád.
Jen jsem lehce upravil tlak pro páku. Po napojení na pevný přívod vody, se tlak při extrakci pohyboval nad 10,5 bar. Nevím, jestli jsem to nemusel řešit, ale nastavil jsem si něco lehce přes 9 bar při extrakci. Kávovar je nastaven na těch 9 barů z výroby při používání nádobky na vodu.
S tím se možná pojí i to, že jsem musel u některých káv lehce upravit mletí nebo množství.
Možná by mě zajímalo, zda je nutné nějak řešit tlak při extrakci, když je 10,5 bar nebo to neřešit...

Jo, tiché to je, to jsem taky koukal. Rotační čerpadlo a konstrukce udělá hodně.

A se super kávou z Primacafe musím souhlasit :)
zdenda.sima
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
bydliště: Jižní Čechy
kávovar: ECM Technika IV Profi, Gaggia Classic + PID
mlýnek: Eureka Mignon Silenzio

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od zdenda.sima »

Tlak bojleru mám 1.15-1.2 bar, čerpadlo lehce pod 9 bar. S párou při cooling flush to mám stejně, takže flush teď dělám krátký, jako ty. Dělal jsem jen capuccino, uvidím, až udělám espresso. Kafe mám z lokální pražírny, dobré, čerstvé, ale prostě praží trochu světleji. Až dopiju, koupím zde a doladím to :)
zdenda.sima
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
bydliště: Jižní Čechy
kávovar: ECM Technika IV Profi, Gaggia Classic + PID
mlýnek: Eureka Mignon Silenzio

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od zdenda.sima »

Při dělání kávy dost rychle začne z hlavy téct chladnější voda,je to vidět na tom,ze brzy kava zesvětlá - o dost dřív, nez se mi stávalo u Classica.
Na internetu jsem zjistil,že je malá mezera mezi hadičkama v mixeru,kudy studená voda přitéká a smíchaná odtéká. Dá se to upravit zkrácením té hadičky. Řešil jste nekdo už teplotu vody u tohohle kávovaru?
Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 313
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od Knightey- »

Asi bez teplotního senzoru to mužou být jenom doměnky ne?
A to, že káva změní barvu, může být světlejším pražením.
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
zdenda.sima
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
bydliště: Jižní Čechy
kávovar: ECM Technika IV Profi, Gaggia Classic + PID
mlýnek: Eureka Mignon Silenzio

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od zdenda.sima »

Do určité míry domněnka, ale taky spousta let praxe :)
Na začátku teče káva hezky tmavá, ale poměrně brzy výrazně zesvětlá. Oproti Classicu s PIDem (stejné balíčky kávy, stejný mlýnek a hrubost mletí) chybí čokoládové tóny... prostě to pak teče, jak když je voda málo horká.
Nevím, kolik lidí tady na fóru má takovej stroj, ale než to otevřu, zajímalo mě, jestli to už někdo neřešil.
Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 313
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od Knightey- »

No a myslíš, že se ti ta mezere mazi hadickama změnila?
Nechceš dát nejdříve teploměr do hlavy aby jsi viděl realitu?
Postni video s nahou pákou.
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
zdenda.sima
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
bydliště: Jižní Čechy
kávovar: ECM Technika IV Profi, Gaggia Classic + PID
mlýnek: Eureka Mignon Silenzio

Re: ECM Mechanika IV Profi

Příspěvek od zdenda.sima »

Mezera se nezměnila, dělá to tak od začátku. Bohužel nemám teploměr ani nahou páku - dělám téměř výhradně 2 kafe a jen na koukání je si naked portafilter kupovat nechci :) ale ono by to bylo vidět i s klasickou pákou, jak to teče.
Popravdě jsem si tím docela jistej a rozebrat to je snadný - jen potřebuju koupit náhradní těsnění, to se má vždycky vyměnit.
Odpovědět

Zpět na „ECM“