ECM Classika II PID

Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od j.bill »

Já to mám u Silvie takto:
Pokud dám do hlavy páku a zapnu, trvá to s klasickým termostatem cca 25-30 min, než se celý systém prohřeje a páka je opravdu horká. Pokud naplním plnou nádržku na vodu a párkrát propláchnu hlavu s pákou a miskou horkou vodou, může být Silvia připravená i do 10ti minut. ;)
Tyhle "vopičárny" se dají ale dělat u každého kávovaru. Nevýhoda je jen spotřeba upravené vody...
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od MakeLove »

Takze tych 5 minut je urcite nerealnych? Lebo ked poses ze u Silvii te to je 30 minut, tak potom oproti e61 to nie je velky rozdiel.

Inak keby si to tu precita admin, nebolo by prosim mozne zalozit novu sekciu kavovarov profitec medzi ostatnymi? Nech to tu nespinime Classike :D
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od wladas »

MakeLove píše:...to heat-up but the small brew boiler sits directly ontop of the group-head so they heat up fast (very hot to touch within about 5 mins or so).
very hot to touch moze byt kludne len 60°C :)
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od j.bill »

Káva se dá dělat i dříve, ale musíš vědět nebo odhadovat teplotu vody např. od vypnutí/sepnutí kontrolky topení a počítat s tím, že pokud není hlava ještě prohřátá, vodu ochlazuje. Ideální je si to proměřit teploměrem, co, kdy a za jakých podmínek leze ze sprchy. Pak budeš v obraze a trefíš to +- i bez čekání na pořádné prohřátí-stabilizaci teploty celého systému...
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od bruno75 »

Nebláznite s tým nahrievaním :(
Nie je nahrievanie údaj kedy vypne termostat, ale kedy sa zohreje hlava na pracovnú teplotu (mimochodom to je stav keď sa stabilizuje teplota a už sa ďalej hlava neohrieva). V reále je to teplota cca. 88-93°C.
Keď vám vypne termostat prvý krát tak je hlava studená aj na dotyk a nech mi nikto nehovorí, že má kávovar (pákový) nahriaty na shot za 2-5 minút.
Tých kávovarov som čo to vyskúšal a žiadny pákový sa nenahreje/neprehreje skôr ako za 15-20 minút. Áno dá sa tomu trochu pomôcť tým, že cez hlavu preženiete pár deci horúcej vody ale... fyzika sa moc oklamať nedá... stabilizovaný stav nastáva až cca. po 25-35 min aj pri Silvii aj pri Alfe a rovnako ako aj E61.
V tomto smere je práve E61 hlava geniálne premyslená, keďže po nahriati vody v bojléri začne táto horúca voda prúdiť cez hlavu a tým ju zohrieva a udržiava v správnej teplote. To je ten efekt thermo sypfon čiže horúca voda stúpa hore (zväčša v HX výmenníku) kde je prirodzenou cirkuláciou privedená do hlavy a na druhej strane "ochladená" voda z hlavy klesá dolu do HX výmenníka, tým nastáva prirodzená cirkulácia.
Iné ako E61 hlavy to majú väčšinou riešené cez prenos tepla samotnou konštrukciou (mosadz) hlavy o bojlér a horúcu vodu v ňom. Bohužiaľ nie vždy je hlava nahriata rovnomerne a nastávajú rôzne extrémy v závislosti na tom ako to daný výrobca doladí.

MakeLove... príď na kus reči alebo na praktickú ukážku ECM prípadne E61 hlavy, rád vysvetlím :D
thermo_syphon.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
RomanKujawa
Příspěvky: 7
Registrován: stř 20. dub 2016 20:41:35
bydliště: Třinec
kávovar: catler es812
mlýnek: integrovaný v kávovaru

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od RomanKujawa »

Tak Ecmko je doma spolu z mlýnkem Ascaso. Koupil jsem i singl misku na tamper 41 mm. Mlýnek dorazil dnes, tak jsem si hodně hrál s jemností mletí a množstvím kávy. Double šel celkem rychle nastavit, ale se singlem jsem trochu bojoval a časem snad doladím. Co se týče nahřívání tak termostat vypne za nějakých sedm minut. Pár krát proženu hlavou vodu a po dvaceti minutách můžu dělat první espresso. Ale většinou dělám později a nechám prohřát aspoň půl hodiny. Co se týče ohřevu páry po shotu tak do dvou minut je pára připravena. Opačně to jde rychleji. tzn. udělám mléko a schlazení bojleru jde celkem rychle cca do 30 vteřin. https://www.dropbox.com/s/f2t8oqh4dit35 ... 5.jpg?dl=0
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od MakeLove »

Gratulujem ku krasnej masine :)
bruno75 píše:
MakeLove... príď na kus reči alebo na praktickú ukážku ECM prípadne E61 hlavy, rád vysvetlím :D
Dakujem pekne za pozvanie, klasicky zase za mesiac ti pisem a nieco vymyslime :)
Uživatelský avatar
Benny
Příspěvky: 28
Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
bydliště: Olomouc
kávovar: ECM Classika PID
mlýnek: Macap MX, Quamar M80E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od Benny »

Také se připojuji s velkou gratulací :-) Pěkná fotka
Uživatelský avatar
RomanKujawa
Příspěvky: 7
Registrován: stř 20. dub 2016 20:41:35
bydliště: Třinec
kávovar: catler es812
mlýnek: integrovaný v kávovaru

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od RomanKujawa »

Chlapi, potřebuju trochu pomoct. Pořád ladím mletí a gramáž kávy. Pokud dodržím na single7-8 gramů kávy tak nemůžu docílit rovnoměrné extrakce po celou dobu, tzn. ze začátku krásně teče, ale zhruba po 15 vteřinách teče už jen obarvená voda. Žádná crema. U double něco podobného když dám 14 gramů kávy. Když dávku zvýším až do zarovnání misky tzn nějakých 19 gramů tak je výsledek ok. Ale té kávy už je tam na můj vkus docela dost. A v šálku po 25 vteřinách je 21 gramů nápoje.
https://www.dropbox.com/s/av5k32rgovlx7 ... 2.jpg?dl=0
Fakt už si nevím rady. double miska je originál ECM a single je LM 7/9 gramů z bunacafe.
Uživatelský avatar
zembic
více pokročilý
Příspěvky: 106
Registrován: ned 18. pro 2011 10:33:14
bydliště: Brno
kávovar: ECM Classika II, Profitec Pro 700
mlýnek: Homemade 75, Mazzer SJ

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od zembic »

My dáváme do originál 14g ECM rovných 21g, vejdou se tam přesně. Ostatní ladíme mletím a tampováním. Do malé LM dáváme i 7g a funguje bez problémů. Ostatní je zase o tampování (malý tamper) a mletí.
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od puschpull »

Pořídil jsem si všechny 4 misky LM z caffeesource (ty bez certifikátu)
Single dělám často, navážím tak zhruba 7,5 - 8,2 gramů kávy. Nasypu pomocí takového toho vysoustruženého silonového "udělátka".
viz: http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 0&start=28
Káva krasně zůstane ve středu misky a 41 mm tamper přesně jako "píst" projede tou násypkou a utampuji přiměřenou silou.
Samozřejmě záleží na druhu kávy, ale pokud je vše v pořádku, tak extrakce 30 ml za 23-28 vteřin dosahuji naprosto stabilně.
Do těch 14, 17 a 21 gramových LM misek dávám kávu již přímo, bez vážení. Melu na stejnou hrubost pro single shot i double shot. Jemně se to vždy doladí množstvím kávy a silou tampování. Ale opakuji, nejvíc záleží na kávě. Už jsem pár takových, které prostě nešly doladit.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od j.bill »

Standard italského espressa je 7g, ale dnes většinou baristé říkají, že se dává kolem 8g.
Co se týče rovnoměrnosti extrakce, záleží na kávě, distribuci v misce, síle tampování atd. Může to způsobovat kanálkování, nebo je to kávou. Možná by pomohla nahá páka.... Myslím ale, že lavinovité tvoření crémy je u určitých káv normální.
Doporučuji Danstovo http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... =74&t=3380
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
RomanKujawa
Příspěvky: 7
Registrován: stř 20. dub 2016 20:41:35
bydliště: Třinec
kávovar: catler es812
mlýnek: integrovaný v kávovaru

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od RomanKujawa »

zembic píše:My dáváme do originál 14g ECM rovných 21g, vejdou se tam přesně. Ostatní ladíme mletím a tampováním. Do malé LM dáváme i 7g a funguje bez problémů. Ostatní je zase o tampování (malý tamper) a mletí.
To mně to jde takhle taky, ale otázka je proč se dává do 14 gramové misky 21 gramů? To je praktický trojitý shot. Chtěl bych docílit podobného výsledku s menším množstvím kávy, jestli je to možné.

U singlu budu asi potřebovat to udělátko, protože jinak se dané množštví nevleze do spodní misky a já musím trochu zarovnat a mírně upěchovat a pak sklepnout do středu a utampovat což mi přijde hodně nerovnomerné. Výsledek pak není optimální. Ještě budu zkoušet.
Dostal jsem i tip, že single vůbec netampovat , jen urovnat a uhladit. Tak uvidíme.

Díky všem za postřehy, jste moc ochotní. Je vidět, že okolo kávy se točí fajn lidé.

Roman
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od MakeLove »

Neboj, urcite dosiahnes tuzemy vysledok, len skusaj :). Ja som moj prvy kavovar kupoval v septembri a az pred mesiacom som nasiel idealny sposob plnenia single misky :D. Ono mna vlastne bavili aj tie neuspesne shoty a vzdy ma to niekam posunulo, len mi bolo luto tej kavy :D.
Uživatelský avatar
zembic
více pokročilý
Příspěvky: 106
Registrován: ned 18. pro 2011 10:33:14
bydliště: Brno
kávovar: ECM Classika II, Profitec Pro 700
mlýnek: Homemade 75, Mazzer SJ

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od zembic »

Do té 14g misky mohu dát i méně, samozřejmě. Dobrý výsledek se dá dosáhnou v podstatě s libovolným množstvím kávy v rozsahu 7-23g, chce to jen správně velkou misku, namleto a utampováno. Jak píše MakeLove: zkoušet a zkoušet, učitě to půjde. To udělátko na single ti to určitě ulehčí.
Uživatelský avatar
hunt01
více pokročilý
Příspěvky: 350
Registrován: sob 14. led 2012 10:40:25
bydliště: Šaratice / Brno
kávovar: Carimali Uno, Brasilia Portofino, Astoria Compact
mlýnek: Anfim Cody, Anfim Scody II

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od hunt01 »

Nevím jaké jsou origo misky na double, ale vždy je nutné dodržet aby byly misky typově stejné, tzn. když mám VST single, musím použít VST double,
dále záleží i na kávě atd. atd. , gramáž 14/7g je tak dobrá na směsky s robustou, na Arabiku se dává 16-18g, nechtějte šetřit tam, kde se šetřit nedá.
Servis a prodej profesionálních kávovarů.
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz
Uživatelský avatar
RomanKujawa
Příspěvky: 7
Registrován: stř 20. dub 2016 20:41:35
bydliště: Třinec
kávovar: catler es812
mlýnek: integrovaný v kávovaru

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od RomanKujawa »

Tak jsem zkoušel a zkoušel, půjčil si i bezednou páku a výsledek uspokojivý i chuťově.
https://www.dropbox.com/s/huaujddn6eixp ... 4.mp4?dl=0
https://www.dropbox.com/s/sxjp2en91mia8 ... 6.jpg?dl=0

Na single jsem nakonec ustálil na 8 gramů a na double 18 g při stejném mletí.
Uživatelský avatar
Benny
Příspěvky: 28
Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
bydliště: Olomouc
kávovar: ECM Classika PID
mlýnek: Macap MX, Quamar M80E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od Benny »

Ahoj
jak dlouho trvá přechod z páry na teplotu pro přípravu espressa? Mělo by to být rychlejší než opačný postup. Díky
Uživatelský avatar
RomanKujawa
Příspěvky: 7
Registrován: stř 20. dub 2016 20:41:35
bydliště: Třinec
kávovar: catler es812
mlýnek: integrovaný v kávovaru

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od RomanKujawa »

Je to určitě rychlejší než nahříváni. Cca 30 sekund. Dopustis studenou vodu a odpustis páru. Je to opravdu rychlé.
Uživatelský avatar
Benny
Příspěvky: 28
Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
bydliště: Olomouc
kávovar: ECM Classika PID
mlýnek: Macap MX, Quamar M80E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od Benny »

Tak jaké jsou zkušenosti a pocity po 10 dnech testování? Co tě potěšilo nebo naopak z čeho jsi zklamaný? Kolikrát už jsi pěnil mléko?
Odpovědět

Zpět na „ECM“