vybírám už delší dobu kávovar a přečetl jsem toho dost i z tohoto fóra... Ale stále váhám, tak prosím o radu zdejší odborníky.
Turka nepiju a z překapávané ani rozpustné kávy nejsem nijak nadšený, ale protože nemám žádný kávovar, tak mi doma zatím nic jiného, než pít tu rozpustnou, nezbývá (také si jí dám tak 2x do týdne...). Proto má původní představa byla koupit nějakou pákovku na espreso kolem 3000 Kč. Jak jsem zjistil, asi častý začátečnický přístup - ale z toho mne vyvedlo toto fórum (informace ohledně levných kávovarů).... Pak také to, že jsem si jako naprostý neználek myslel, že tam jen nasypu trochu kafe a vyteče mi z toho espreso... Proto se nyní spíš kloním k tomu, že nechci ani žádný dražší i když dobrý pákový kávovar. Pro zdejší komunitu asi nepochopitelné, ale i když si dám rád dobré kafe, obávám se, že by mne nebavilo se zabývat složitě přípravou kávy, laborovat a zkoušet, jak z toho dostat tu správnou a dobrou kávu...
Takže moje současná představa je, že bych připlatil a koupil automat.. - snad jsem Vás moc nepobouřil

S ohledem na to, že víc jak průměrných 300-400 kafí za rok asi dělat nebude, tak nějakých 11 000 Kč je maximální limit, co jsem do toho ochoten dát.
Moje otázky a prosba o radu tedy zní:
Co byste mi doporučili (chápu, že tu asi jste spíš odborníci na jiný typ kávovarů, ale přeci jen o tom víte více než já....) Zatím se můj výběr zúžil na Philips Saeco HD 8752 (cca 11 000 Kč), DéLONGHI ECAM 22.110 (10 300 Kč) a DéLONGHI ECAM 21.117 (9 000,- Kč). Ale nebráním se ani jiným typům, pokud nějaké poradíte.. V podstatě mi oba DeLonghi přijdou stejné - nikde jsem se nedopátral, jaký je mezi nimi rozdíl.. a ta 21.117 je teď na korunce v akci za uvedenou cenu. Váhám, zda Saeco stojí za 2000 příplatek... A váhám také, zda mají vůbec automaty v této cenové relaci smysl...
Nebo jsem stále mimo a ani tyto automaty nejsou vhodná volba? Když už za to ty peníze dám, tak bych rád, aby to dávalo aspoň něco, co se dá nazývat celkem dobrým espresem a kávovar mi neodešel za 3-4 roky... Nečekám samozřejmě, že to bude super kvalitní preso jako dokážete na vašich pákových super mašinách... ale stačilo by aspoň aby to to bylo opravdu preso (byť třeba průměrné či podprůměrné)... Dražší automat určitě kupovat nebudu, těch cca 11 tis. je můj maximální limit. To radši přijmu radu, že to za ty peníze nestojí a smířím se s tím, že doma prostě espreso ani "kapučínko" nebude... A koupil bych asi jen nějakou moka konvičku...
Chápu, že je asi co se kvality kávy týká lepší varianta koupit za těch 11 tis. kvalitní pákový kávovar a mlýnek, jen se obávám, že to nebude to pravé pro mne a nebudu s tím mít trpělivost v tom tu kávu připravovat. A za ty peníze mít nepoužívaný kávovar.. to se mi nechce riskovat...
(Omlouvám se za dlouhé povídání těm, co dočetli až sem